stage piano do 30 000,-

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
tomasito19

stage piano do 30 000,-

Příspěvek od tomasito19 »

Mám dotaz ohledně stage piana. Sháním nějaké s kvalitním zvukem, ale hlavně s věrohodnou klaviaturou, aby nebyl problém s občasným hraním na klavíru. Hraji zhruba 10 let a celou tu dobu mám keyboard od yamahy, a tak přemýšlím o nějakém stage pianu. Přemýšlel jsem i o pianinu, ale na něj nemáme dostatek místa. Horní hranice je okolo 30 tisíc. Myslíte, že by bylo přece jen lepší nějaké to pianino, nebo se stage piano za 30 tisíc dá alespoň trochu s pianinem srovnávat co se týče klaviatury.
ze stage pian se mi líbí něco takového:

http://www.muziker.cz/kurzweil-sp5-8

http://kytary.cz/roland-rd-300-nx/HN115036/
PtJaa
Moderátor

Re: stage piano do 30 000,-

Příspěvek od PtJaa »

Budeš používat jiné (nepiánové) zvuky a doprovody? Budeš hrát ve skupině nebo jen sám?

Podle zmínky o piánu bych hádal na hru doma a zvuk piána, zatímco dle vybraných nástrojů bych hádal ve skupině a s jinými zvuky. Budu se prozatím držet hry doma se zvukem piána, o nástrojích pro druhou možnost toho tolik nevím.

Když odmyslím ten Kurzweil (na hraní doma na klavír by to IMHO nebyla moc dobrá volba), tak kolem 30 kKč toho moc není. Výrobci mají jen několik typů klaviatur. Levnou dávají do přístrojů do 20 tisíc (nový Roland FP-30, Kawai ES-100, Yamaha P115, Casio PX150/PX350/PX 5S), lepší klaviaturu pak do přístrojů nad 30 kKč (Kawai ES8, Roland FP-80). K cenám připočti cenu za stojan a případně za trojpedál.

Tebou zvolené RD300 je určené spíše na stage než na doma. Nemá ani repráčky. Na doma by mohlo být lepší třeba zbrusu nové, výrazně levnější FP-30 (možná nebude ještě chvilku k dostání), protože RD300 má klaviaturu Ivory Feel G, která není nic moc, zatímco FP-30 má jejího vylepšeného následníka PHA-4 Standard, která je lepší (samozřejmě takový cenový rozdíl se někde v mechanice projeví, třeba kvůli lepší konstrukci přístroje, ale klávesy samotné jsou dle specifikací v FP-30 lepší.

Co se týká kvality klaviatury versus akustické piano, to je těžké. Kvalitní pianino v dobrém stavu bude mít klaviaturu i zvuk nepochybně lepší. Ale budeš rušit sousedy. Na druhou stranu, na digitály se hrát s potěšením dá, i když na takové Kawai ES8 se hraje výrazně radostněji než na ES100. Zajeď si někam a uvidíš sám, jak dobré digitály opravdu jsou.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
tomasito19

Ano jde mi hlavně o zvuk piána a mechaniku. Hrát budu doma. Moc zvuků nepotřebuji stačí jen úplně základní spíš bych uvítal víc druhů klavíru a doprovodné melodie už vůbec ne.
Proč jsou Kurzweily tak špatný? Většina stage pian co se mi líbí je právě od nich.
Ještě bych se zeptal co si myslíš o tomhle od Yamahy? http://www.muziker.cz/yamaha-np31
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Čistě osobní názor na Kurzweily, jen jako nástroj pro _sólo_ a _klavírní_ hru (Kurzweily mají přímo legendární reputaci v jiných oblastech - do toho nebudu kecat):
- Zvuk, který mají jejich levnější nástroje, (píší, že zvuk pochází z PC3), má IMHO velice špatnou dynamiku. Navíc jsou slyšet přechody mezi dynamickými vrstvami - hlavně v oblasti p či pp je docela přechod. To se dá nejlépe ukázat v obchodě, kde mají Kurzweily i Rolandy - ten rozdíl je velký.
- Také zvuk nereaguje správně (resp. vůbec) na částečně zmáčknutý pedál - někteří výrobci tohle dělají, protože je to hodně těžké udělat správně. Správné chování pedálu je ale podstatná část věrohodnosti digitálu jako náhrady akustiky.
- Mně osobně se moc nelíbí klaviatury, které používají (část myslím od Fataru, část jiného výrobce - Medeli?). Ale je třeba to brát relativně vůči konkurenci v dané cenové relaci - co v dané ceně nabízí Kurzweil a co ostatní (Yamaha, Kawai, Roland, Casio si klaviatury vyrábějí sami).

Mimochodem, Kurzweily mají mnohem lepší zvuky, v Artis a Forte modelech (nevím, zda už i někde jinde). Jestli ale reagují správně na pedál, to nevím.

Ty Kurzweily, které se ti líbí - vyzkoušel sis je? Co přesně se ti na nich líbí?

Yamaha np31 vůbec není klavír, ale přenosné klávesky s lehkou klaviaturou pro jakoby piánovou hru.

Zvuky více klavírů i s kvalitní klaviaturou bys našel třeba v Kawai ES8. Pokud si ale chceš opravdu hodně užít různé kvalitní zvuky, je nejlepší časem k piánu připojit počítač a koupit si pár dobrých programů (Pianoteq+jeho další nástroje, případně něco od Galaxy či Synthogy). Jen upozorňuji, že aby dobré zvuky vynikly, jsou potřeba dobrá sluchátka.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
tomasito19

Takže si myslíte že na to co já chci budu muset jít do něčeho dražšího ? Mně se kurzweily líbí kvůli designu (vím že to není důležitý, ale budu se na něj každý den dívat a tak si myslím že to není úplně od věci :D ), nikdy jsem si je nevyzkoušel. Takže když už kurzweil tak připadá v úvahu jedině Artis.
Popravdě bych nejraději volil nějakého levnějšího Norda třeba http://www.muziker.cz/nord-piano-88-2. Bohužel je to už dost drahý nástroj. Pořád nevím jestli nemám počkat našetřit a pak koupit. :D
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Upřímně, opravdu by ses měl někam rozjet a vyzkoušet si ty nástroje osobně. třeba bys zjistil, že je to úplně jinak. IMHO ty rozdíly mezi nástroji v klaviatuře a zvuku jsou tak velké, že řídit se jen designem je pěkná blbost.

S Nordy je to trochu podobné jako s Kurzweily - není to nástroj, který by si kupovali lidé domů na klavírní použití. Podívej se na Pianoworld do diskuzí. Slabinou (relativní, jen proti velmi dobré konkurenci v téhle cenové relaci) je zase klaviatura. Jak se říká, proti gustu žádný dišputát, ale bylo by velmi rozumné, kdyby sis ty nástroje napřed vyzkoušel osobně.
tomasito19

Jo v co nejbližší době se někam zajedu podívat a uvidím.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zdařte klávesáci.
Poprosila mě sestřenice o pomoc při výběru stage piana do cca 30 tis. (víc ne) na hraní v kostele a případné obecní akce.
Existuje zde požadavek na externí kartu, kam by se měly dát uložit podklady pro případný playback nahraných skladeb, disponují stage klávesy něčím takovým? Taky to musí mít slušné reproduktory, nemyslím, že by to zapojovali přes aparaturu.
Požadavky na klaviaturu nejsou IMHO až tak důležité (to co tu pianisti většinou řeší přednostně), chtějí nahradit staré klávesy, takže si myslím, že v této cenové kategorii je uspokojí po této stránce většina pian.
Mohl bych prolistovat eshopy a vybrat něco papírově vhodného, ale radši dám i na názory odborníků, přeci jen to není pro mě, tak ať mi to pak neotříská o hlavu. S čím máte zkušenost a jste spokojeni?
Dík.

Edit: koukám na eshopy a hledám hlavně něco s tou připojitelnou pamětí a repráky. Zatím jsem našel KURZWEIL KA 110, YAMAHA DGX 650, CASIO PX 350.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Hendrek píše:Zdařte klávesáci.
... na hraní v kostele a případné obecní akce.
... požadavek na externí kartu, kam by se měly dát uložit podklady pro případný playback nahraných skladeb
... slušné reproduktory, nemyslím, že by to zapojovali přes aparaturu.
Sebelepší repro ve stage piánu podle mě neuhraje (dobře) kostel se sebelepší akustikou, natož "obecní akce" (předpokládám asi nějaké hraní uvnitř místnosti - obřady, vítání občánků atp.?). Reproduktory ve stage piánech má slyšet hlavně hráč, podle toho jsou taky umístěny většinou na horní straně klávesnice do tváře hráče. Nehledě na výkon (max. tak 2x10 W). Trochu líp jsou na tom konzolová piána, ale ani ty nemají primárně sloužit ozvučení veřejných akcí (snad ty nejvyšší řady vyrovnající se akustickým piánům). To ať radši ušetří trochu při výběru kláves a investují něco do malého PA.
Externí karta - myslíš tím live nahraný doprovod, nebo MIDI data?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Myslím, že nazvučení piana netřeba řešit. Za ty roky už musí mít ozvučení těch starých kláves taky nějak vyřešené, takže nutit jim PA nebudu. Já bych to řešil přímým zapojením do komba nebo mixu, pokud mají, nebo sejmutím mikrofonem, což se také dá použít. Ale jak to dělali doposud bych musel zjistit, pokud by to bylo nutné znát (což myslím není).
Vím z vlastní zkušenosti, že zabudované repro ve stage pianu postačí na ozvučení zkoušky, kde nebývá jiný amplifikovaný hlasitý nástroj nebo je max. baskytara, což bývá běžné pro kostelové soubory. Proto bych trval na reprech z principu, jelikož jejich staré klávesy je také mají, tak ať to zvučí stejně jako ty klávesy (ať už to dělají jakkoliv)
Ohledně záznamu, ve výsledku je asi jedno, jestli audio nebo MIDI, to piano to přehraje tak jako tak. Akorát pokud se nemýlím, u MIDI bude třeba před přehráním vybrat vhodný rejstřík, nebo je tam uložena i informace o zvoleném zvuku?

PS: zvučení kláves probíhalo buď kabelem do aktivní reprobedny v případě většího koncertu nebo to uhrálo kostelový prostor i bez nazvučení (malý venkovský kostel). Takže ta stage piana by to mohla i bez zvučení snad zvládnout minimálně stejně tak, ni?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Není to sice stage piano, ale určitě by neměl pozornosti utéct tenhle krasavec: http://www.midi.cz/inzerat/164598/prodam-ensoniq-ts-12/

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Umí to ukládat na flash? Mohu jim to přeposlat, ale nevím, jak se budet obec stavět na nákup na bazaru. Většinou to bývá problém (finance jdou z grantu), když už ne právní, tak z důvodu neochoty úředníků sepisovat nějaké kupní smlouvy a taky asi kvůli záruce.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

To je obvyklé..... :-( na flash určitě ne, ani MIDI, ani audio. Je to defacto vintage stroj.

P.

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo, ale zase bazar, to nevím, jestli projde. Navíc ta cena oproti novému není zas až takové terno. A když na to dá peníze někdo jiný a rozpočet je třicet, no řekni, upřednostnil bys bazar před novým?
A hlavně, eshop ti dopraví až domů. Nemusíš řešit dopravu ze Severních Čech, jako v případě toho bazarového kousku.
Obecně jsem všemi deseti pro bazar, když jde o osobní nákup, ale v případě grantů je to zbytečná komplikace.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jojo, to zcela jednoznačně souhlas. Já to sem dal "pro formu", dotaz byl soukromý, takže tam to o grantu 8) moc asi nebude.

P.

Regdex

Příspěvek od Regdex »

Ahoj,

máte prosím vás někdo zkušenost s digitálním pianem Roland FP-50? Přijde mi, že zabudované reproduktory docela šumí (konstantně), nezávisle na nastavení hlasitosti. Tak jsem se chtěl zeptat, zda je to normální nebo mám nějaký vadný kus. Přes sluchátka je to naprosto bez šumu.

Díky,
Petr
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

IMHO pokud jakékoli piáno šumí tak, že to uživateli vadí, je to vada a dobrý důvod k reklamaci/vrácení.
Na internetu se občas o Rolandech a šumu dočtu, ale určitě to není normální, běžné chování.
Ještě může stát za pokus zkusit piáno napájet z jiné zástrčky, jestli není příčina v síti.
jung

Příspěvek od jung »

viz digi piano do 20.000,- Casio Privia PX 380 je úžasné:

Pořídil jsem si digi stage piano Casio Privia PX 350M a zjistil jsem, že rejstřík Grand Piana - vzorkovaný Steinway je ucházející, ale koncertní křídlo Yamaha v Hammondech je lepší.
Ale klaviatura tohoto piana je úžasná, používám ji jako MIDI klávesnici pro Hammond Sk1/2 - 61 kláves.
A jsem naprosto spokojen.
Casio bratru 19.500,- Kč a už se doprodává.,... a je nahrazeno PX 360.
nábytek pod Casio cca 2.500,- Kč.
Jirka

Poznámka č.1: Přes zvukovou aparaturu se Grand Piano Steinway vyrovná Yamaze.

Závěr: Casio Privia je úžasné celé.

Pozn č. 2 Repráky v Casio jsou věrné, maximální hlasitost však odpovídá paneláku. Pokud chcete mohuný zvuk fortepiana, musíte ozvučit jakoukoli aparaturou. Já používám dvě aktivní Skytec PA bedny i s equalizerem. Jedna za cca 3.500,- Kč.

Pozn. č. 3: Výtečná je kromě jiných fukce "Temperování", kdy můžete dosáhnout absolutně čistého zvuku Grand Piana, v podstatě okamžitě po naladění. Až po jemné rozladění po koncertu.:
16 druhů ladění, včetně Pythagorejského

Pozn. č. 4 Je možno použít half pedál.
Při sepnutí sustain spínače se ozve zvuk strun, stejný jako při zvedání mechaniky piana při
sešlápnutí pedálu.

Pozn. č. 5: Pomocí funkce "Brilliance" (-3 až +3) dosáhnete ostřejšího zvuku Grand piana nebo měkkčího
- "Mellow"

Pozn. č 6: Pro ty kteří nemají čas číst nabídky nástrojů - Samozřejmostí je kladívková mechanika, taky Privia váží 25 kg, ale , co je to proti pianinu :-) . Mechanika je čím dál tím lepší, jak ji rozehrávám.
Naposledy upravil(a) jung dne 30.09.2016 17:12, celkem upraveno 7 x.
jung

Příspěvek od jung »

Nahrál jsem Vám úžasné chování klaviatury Casia Privia:

https://www.youtube.com/watch?v=pf2am43A8no
Volná improvizace.

Jirka
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“