Rozdil mezi strunama na elektrickou a akustickou kytaru

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
wawelin

Rozdil mezi strunama na elektrickou a akustickou kytaru

Příspěvek od wawelin »

Ahoj,

jen nikdy jsem nad tím nepřemýšlel, ale proč se vlastně dělí struny v obchodech, když se mi konstrukčně z toho, co jsem četl nezdá, že by byl mezi strunama určenýma pro akustickou a elektrickou kytaru rozdíl?

Jestli už je podobné téma, tak se omlouvám, nedá se to dohledat..

Díky Kuba
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdil mezi strunama na elektrickou a akustickou kytaru

Příspěvek od Hendrek »

Já bych mezi strunami pro el. a ak. kytary rozdíl viděl už jen z toho principu, že jsou většinou z jiných materiálů, které odpovídají požadavkům na ně kladeným.
Struny pro akustiku musí vyhovět v podstatě pouze akustickým požadavkům, struny pro elektriku musí mít i dobré magnetické vlastnosti, aby je snímače dobře snímaly. Nevím jak by na elektrice fungovaly (fosfor)bronzové struny.
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Tak oba jsou přece z oceli.. konec konců akustické kytary se snímají obyčejně elekromagnetem taky.. Právě o to mi jde, nikde jsem na googlu nedohledal ten faktický definovaný rozdíl. :-D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ocelové jádro mají. Ale nějakou roli asi bude mít oplet, který u elektrik bývá z niklu.
nitram

Příspěvek od nitram »

pockej, nebude to spis niklovana ocel ? nikl je prece taky feromagnetickej a oplet ma v podstate funkci "zvyseni hustoty" struny pri zachovani prurezu jadra (aby to "lano" mohlo kmitat, pac na milimetrovej ci tlustsi drat by se hralo spatne) takze by to nedavalo moc smysl.. nevim, nikdy jsem to z hlediska materialu neresil

kazdopadne cokoliv se snima elektromagneticky je bez ohledu na dalsi produkovanou "akustickou" energii elektricka kytara (neb el.mag. snimac jaksi akusticky signal snimat neumi, umi snimat jen zmenu mag. pole) a patri na to struny na elektriku :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

nitram píše:pockej, nebude to spis niklovana ocel ?
Jak u kterých strun, dělají se buď čistě ocelové, "nickel plated steel" nebo i "pure nickel". Z magnetického hlediska má poniklovaná ocel lepší vlastnosti než čistý nikl. Poniklované víc cinkají, čistě niklové mají teplejší zvuk. Každopádně bronzové struny na elektriku jsem ještě neviděl a asi to bude mít důvod (v magnetických vlastnostech materiálu).
nitram

Příspěvek od nitram »

jj uz na to koukam na wiki, on ma darebak nikl dokonce o kousek vyssi hustutu nez Fe (domnival jsem se ze bude mit mirne nizsi nebo max na stejno) ..nj clovek se porad uci :oops:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Čistě niklové se používaly v počátcích (50. léta), než se začaly díky požadavkům na cinkavější a silnější zvuk uplatňovat poniklované ocelové struny (60. léta). Proto se dnes niklovky uplatňují u jazzmanů, bluesmanů a tam, kde se díky teplejšímu zvuku více hodí.
Abych se vrátil k tématu, já bych to rozdělení strun na aku a ele ponechal, nebo by si neznalí začátečníci mohli začít na elektriku natahovat bronzky a pak se divili, že je to nějaké slabé a zahuhlané. Stačí, že si na španělky natahují kovové struny, protože ty nylonky vůbec necinkají :wink: .
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“