Zvlhčovač vzduchu do místnosti
Pravidla fóra
Zvlhčovač vzduchu do místnosti
Ahoj lidi,
na stěně mi doma visí asi dvacet kytar, většinou staré kusy. Potřeboval bych nějaký zvlhčovač co udrží rozumnou relativní vlhkost hlavně v zimě když se topí. Dávat do každé kytary zvlhčovadlo je nemožné.
Nemáte zkušenost s nějakým typem co vydrží, má dostatečný výkon a zásobník vody a automatické vypnutí když voda dojde?
Díky
na stěně mi doma visí asi dvacet kytar, většinou staré kusy. Potřeboval bych nějaký zvlhčovač co udrží rozumnou relativní vlhkost hlavně v zimě když se topí. Dávat do každé kytary zvlhčovadlo je nemožné.
Nemáte zkušenost s nějakým typem co vydrží, má dostatečný výkon a zásobník vody a automatické vypnutí když voda dojde?
Díky
Re: Zvlhčovač vzduchu do místnosti
To bude umět každá pračka/zvhčovačka vzduchu, jaké se dělají třeba pro astmatiky/alergiky.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Zvlhčovač vzduchu do místnosti
Jakou máš teď vlhkost? Já v rodinném domě který má ústřední topení mám na každém radiátoru klasický
keramický zvlhčovač a vlhkost se mi drží mezi 45-55%. Tedy optimální.Přes léto dávám ke kytaře silikagel
v zimě pohoda.
Jinak na netu je zhruba od 2tis. slušná nabídka podle kubatury.
keramický zvlhčovač a vlhkost se mi drží mezi 45-55%. Tedy optimální.Přes léto dávám ke kytaře silikagel
v zimě pohoda.
Jinak na netu je zhruba od 2tis. slušná nabídka podle kubatury.
Nojo, rodinný dům je pohodička, tam je vlhkost rozumná. Tohle je v paneláku. V létě, i tom posledním suchům se mi dařilo držet vlhkost nad 50%. Teď v zimě to klesá až na 38%. Dal jsem tam jeden zvlhčovač, takový malý, ten to dokáže po dvou hodinách vytáhnout o 10%. Vybral jsem tohle
http://www.hyundai-electronics.cz/zvlhc ... y/z246220/
Má to docela velkou nádrž, umí to držet nastavenou vlhkost a pokud dojde voda tak se sám vypne. A mělo by to zvládnout místnost do 25m2 . Tak uvodím, menší dám do malé místnosti a tenhle do místnosti asi 3x4 metry. A uvidím.
http://www.hyundai-electronics.cz/zvlhc ... y/z246220/
Má to docela velkou nádrž, umí to držet nastavenou vlhkost a pokud dojde voda tak se sám vypne. A mělo by to zvládnout místnost do 25m2 . Tak uvodím, menší dám do malé místnosti a tenhle do místnosti asi 3x4 metry. A uvidím.
no...já řeším opačný problém ....novostavba, zateplená, trojitá okna vlhkost teď v zimně běžně mezi 65-75%
nojo, zateplený stavby nedýchají. 60% vlhkost je na kytary doceda akorát ne?
Kdysi po prasknutí vody jsem použil vysoušeč, bedna jako malá pračka. Za den to pobralo o 10 litrů vody. normální vlhkost bude stačit něco menšího. Ale spíš zkusit ten barák drobet odvětrávat.
Kdysi po prasknutí vody jsem použil vysoušeč, bedna jako malá pračka. Za den to pobralo o 10 litrů vody. normální vlhkost bude stačit něco menšího. Ale spíš zkusit ten barák drobet odvětrávat.
Na kytary asi akorát. Větráme jako o život
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mě přijde, že problém reakce kytar na vlhkost je v posledních letech nějaká větší. Je možné že přirozeně vyzrálé dřevo se už definitivně spotřebovalo a kytary se vyrábějí ze syrovějšího materiálu, uměle stárnutého, který víc reaguje na sucho. Byl jsem nedávno na horách, venku mrzlo a na chalupě se topilo ústředním topením. Vlhkost byla stabilních 25%. Moje nová kytara na to začala reagovat už po 48 hodinách, trochu se propadla deska, kytara se musela dolaďovat a začaly vylézat (samozřejmě nepatrně) pražce na okraji hmatníku. Doma se to zase vrátilo do původního stavu. Mám kytary v obývákokuchyni, kde se vaří, otevírá myčka a udržet 50% není problém. Různých zvlhčovačů vzduchu se prodává od 500 Kč spousta, kdybych ho potřeboval, budu chtít hlavně ten nejtišší.
No možné to je, s tím dřevem. Osobně mám zkušenost že kytary uchovávané v kufru jsou v pořádku i když jsou dlouhodobě v suchém prostředí. Asi si udržují nějaké mikroklima. Akorát že tolik kufrů nemám kam naskládat 
Vyzkoušel jsem ten zvlhčovač http://www.hyundai-electronics.cz/zvlhc ... y/z246220/. Při zapnutí byla v místnosti 4x5m vlhkost 38%. Při chodu na plný kotel tam byla za dvě hodiny vlhkost 60%, měřeno jiným vhlkoměrem na druhé straně místnosti. Má to hlídání nastavené vlhkosti, je to tiché, má to časovače a sám se vypne když dojde voda. Nádrž je asi na 5,5 litru. Myslím že bude potřeba místnost drobet "provlhčit" aby nábytek a stěny pobraly určitou míru vlhkosti a pak ho bude stačit nechat zapnutý na přednastavenou vlhkost na střední výkon a s plnou nádržkou takové tři dny vydrží.
Vyzkoušel jsem ten zvlhčovač http://www.hyundai-electronics.cz/zvlhc ... y/z246220/. Při zapnutí byla v místnosti 4x5m vlhkost 38%. Při chodu na plný kotel tam byla za dvě hodiny vlhkost 60%, měřeno jiným vhlkoměrem na druhé straně místnosti. Má to hlídání nastavené vlhkosti, je to tiché, má to časovače a sám se vypne když dojde voda. Nádrž je asi na 5,5 litru. Myslím že bude potřeba místnost drobet "provlhčit" aby nábytek a stěny pobraly určitou míru vlhkosti a pak ho bude stačit nechat zapnutý na přednastavenou vlhkost na střední výkon a s plnou nádržkou takové tři dny vydrží.
U dřeva nejde jen o vysychání, alébrž o chemické procesy a z toho plynoucí změny strukturální. Tyto procesy mají své tempo, které se nedá příliš urychlit. Není problém čerstvě pokácené dříví (ne každé, ale skoro každé) prohnat sušárnou. Pokud je dobře naprogramována, vyleze ven fošna jak víno - z hlediska vhodnosti ke zpracování. Je plně obrobitelné. Jiná věc jest ta, že neproběhly ony procesy stárnutí a přeměny struktury. Ty pak probíhají postupně v rámci výrobku, který jest složeninou vícero materiálů, s nesourodými vlastnostmi .... Výsledkem jsou ty jemné potíže, na které si občas stěžujeme. S tím se nedá nic dělat.Šimkojc píše:Mě přijde, že problém reakce kytar na vlhkost je v posledních letech nějaká větší. Je možné že přirozeně vyzrálé dřevo se už definitivně spotřebovalo a kytary se vyrábějí ze syrovějšího materiálu, uměle stárnutého, který víc reaguje na sucho.
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Zvlhčovač vzduchu do místnosti
Těm pražcům nevěřím. Hmatník nemění geometrii tak jako korpus a za 48 hodin se nemůže nic projevit. Natož aby se to zase rychle vrátilo zpátky.Šimkojc píše:Moje nová kytara na to začala reagovat už po 48 hodinách, trochu se propadla deska, kytara se musela dolaďovat a začaly vylézat (samozřejmě nepatrně) pražce na okraji hmatníku. Doma se to zase vrátilo do původního stavu.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Mě se vlhkoměr před časem pokazil a když jsem v prosinci v době, kdy byly ty brutal mrazy, šáhl po kytaře (celomasiv Furch), tak bylo hned jasné, že je někde problém.
Kytara hrála jakoby jinak a mě hned napadlo, že to bude určo mít souvislost s vlhkostí vzduchu (ať už kytara hrála jinak, nebo to bylo jiným vzduchem a tím pádem jiným "přenosem" frekvencí, hned jsem to poznal, protože vždy hraju na stejném místě). Jel jsem koupit vlhkoměr a přestože bydlím v zatepleném domku, tak jsem naměřil jen 27%!
Uvažoval jsem nad koupí zvlhčovače, nakonec ale zvítězila klasika - pěkně šoupnout mokrý ručník na radiátor ráno a večer. Vlhkost teď udržuju na 40-50%, přijde mi zbytečné hnát to moc nahoru.
Od koupi zvlhčovače mě nejvíc odradilo to, že jsem četl asi milion recenzí, které zmiňovaly to, že se při použití zvlhčovače všude po místnosti usazuje bílý prášek (vápník). Máte někdo zkušenosti? Lít destilku se mi do zvlhčovače nechce.
Kytara hrála jakoby jinak a mě hned napadlo, že to bude určo mít souvislost s vlhkostí vzduchu (ať už kytara hrála jinak, nebo to bylo jiným vzduchem a tím pádem jiným "přenosem" frekvencí, hned jsem to poznal, protože vždy hraju na stejném místě). Jel jsem koupit vlhkoměr a přestože bydlím v zatepleném domku, tak jsem naměřil jen 27%!
Uvažoval jsem nad koupí zvlhčovače, nakonec ale zvítězila klasika - pěkně šoupnout mokrý ručník na radiátor ráno a večer. Vlhkost teď udržuju na 40-50%, přijde mi zbytečné hnát to moc nahoru.
Od koupi zvlhčovače mě nejvíc odradilo to, že jsem četl asi milion recenzí, které zmiňovaly to, že se při použití zvlhčovače všude po místnosti usazuje bílý prášek (vápník). Máte někdo zkušenosti? Lít destilku se mi do zvlhčovače nechce.
ja mám tiež zateplený dom, ale zatepľoval som novostavbu, riadne vyschnutú (staval som cca. 2,5 roka) a vo vykurovacom období mám tiež sucho. Na noc v spálni a detskej izbe púšťam na pár hodín zvlhčovač, hlavne kvôli dcére, ktorú suchý vzduch dráždil a kašľala. S tým bielym práškom je to pravda, na parkertách okolo zvlhčovača sa to objavuje. Mám zvlhčovače Boneco s filtrom na vodný kameň a trochu to pomáha, teda toho prášku nie je tak veľa, ale chce to pred každou sezónou vymeniť náplň vo filtri za cca. 10EUR. Zvlhčovanie gitary riešim pomocou tohoto:
http://www.muziker.sk/martin-18ahg-humi ... humidifier
http://www.muziker.sk/martin-18ahg-humi ... humidifier
Já si to nevymyslel, hmatník je (obvykle) prkénko s podélnými léty z masivního palisandru tloušťky cca 5 mm a jestliže se díky nízké vlhkosti smrskne v příčném směru třeba jen o 0,2 mm (cca 4 promile průměrné šířky, kterou počítám 50 mm), pražce zůstanou stejné a desetina je hmatem už poznat.
BTW cituji "Návod na použití akustické kytary" z Kytary.cz, kapitola "Vlhkost vzduchu je pro kondici Vaší kytary zásadní" :
40% relativní vlhkosti
Na kytaře se mohou objevit vystouplé pražce, protože hmatník kvůli nedostatku vlhkosti lehce sesychá.
BTW cituji "Návod na použití akustické kytary" z Kytary.cz, kapitola "Vlhkost vzduchu je pro kondici Vaší kytary zásadní" :
40% relativní vlhkosti
Na kytaře se mohou objevit vystouplé pražce, protože hmatník kvůli nedostatku vlhkosti lehce sesychá.
Takže za měsíc to myslíš udělá při 25% vlhkosti 3mm? To asi ne.Šimkojc píše:Já si to nevymyslel, hmatník je (obvykle) prkénko s podélnými léty z masivního palisandru tloušťky cca 5 mm a jestliže se díky nízké vlhkosti smrskne v příčném směru třeba jen o 0,2 mm (cca 4 promile průměrné šířky, kterou počítám 50 mm), pražce zůstanou stejné a desetina je hmatem už poznat.
Ty 2 desetiny je otázka několika měsíců. A to nemluvím o tom, že hrana bývá zalakována, a hmatník se napouští olejem, z jedné strany je nalepen na krku, takže tam nesesychá, a krk ho rozměrově vyztužuje. Navíc to není smrk/cedr, ale něco mnohem hustšího.
A zpátky se většinou nedostává, musí se zabrousit pražce.
To nezpochybňuji. Je to ale proces pomalý a dlouhodobý, ne 48 hodin.BTW cituji "Návod na použití akustické kytary" z Kytary.cz, kapitola "Vlhkost vzduchu je pro kondici Vaší kytary zásadní" :
40% relativní vlhkosti
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Určitě jsem to tak nemyslel, protože podle téhle teorie by hmatník asi za 1,5 roku úplně zmizel.
Suché dřevo, např. pro výrobu kytary, pořád ještě obsahuje 10 - 15% vody a podle dostupných údajů např. smrk se na tuto hodnotu dostane při běžném sušení "na vzduchu" asi za rok. Krátce po pokácení obsahuje cca 50% vody. Nepochybně také záleží na průměrné vlhkosti vzduchu v místě, kde se kytary vyrábějí. Proto byla před několika desítkami let vybrána např. Korea jako země kytarám zaslíbená.
Měl jsem jednu kytaru v kanceláři a skoro jsem ji zničil, protože teprve když jsem si všimnul že se propadla deska jsem instaloval vlhkoměr a zjistil jsem, že v současné době mám vlhkost vzduchu v místnosti i pod 20%. To je pro kytaru vražedné...
Suché dřevo, např. pro výrobu kytary, pořád ještě obsahuje 10 - 15% vody a podle dostupných údajů např. smrk se na tuto hodnotu dostane při běžném sušení "na vzduchu" asi za rok. Krátce po pokácení obsahuje cca 50% vody. Nepochybně také záleží na průměrné vlhkosti vzduchu v místě, kde se kytary vyrábějí. Proto byla před několika desítkami let vybrána např. Korea jako země kytarám zaslíbená.
Měl jsem jednu kytaru v kanceláři a skoro jsem ji zničil, protože teprve když jsem si všimnul že se propadla deska jsem instaloval vlhkoměr a zjistil jsem, že v současné době mám vlhkost vzduchu v místnosti i pod 20%. To je pro kytaru vražedné...
nejenom pro kytaru 
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
O chování dřeva již bylo řečeno dosti. Začneme se špičkovati? Čavli zase ujel (byť jest to člověk zkušený). Netřeba podbízeti lidem neznalým "flus, na kterém slepice ujede" či "špek, na který říčný diskutér skočí".
48 hodin je prd. Ve skutečnosti se mnohdy na dílně pracuje s roztažností dřeva v rámci jedné hodiny (ve spolupráci s kamny). Když potřebuji rychle dodělat nějakou práci a má to pasovat k už dříve udělanému, koukám to dorovnat pomocí teploty a vlhkosti na míru, přestože byl díl již dříve vyroben "přesně". U dřeva se vždy rozhodujete mezi kudlou či kamny.
48 hodin je prd. Ve skutečnosti se mnohdy na dílně pracuje s roztažností dřeva v rámci jedné hodiny (ve spolupráci s kamny). Když potřebuji rychle dodělat nějakou práci a má to pasovat k už dříve udělanému, koukám to dorovnat pomocí teploty a vlhkosti na míru, přestože byl díl již dříve vyroben "přesně". U dřeva se vždy rozhodujete mezi kudlou či kamny.
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.-
arcilucifer
Amen, tak to naházejte do kamen a nebudete mit nervy jestli máte dostatečné vlhko.