http://bmamps.com/Schematics/Gallien-Kr ... Manual.pdf
Náhrada potenciometrů v aparátu
-
hondzik.kl
gallien krueger 1001rb potenciometr
dobry den prosim o radu.nasi bassmence zacalo praskat a loupat v zesilovaci gallien krueger 1001rb prisli sme na to ze to dela bi amp-output potenciometr woofer dokonce sem nasel i schema a na ten potenciometr nasel i hodnotu RES,METAL FILM,12.1 K OHM,1/8W,1%,ale zaboha nevim kde bych ho mohl sehnat projel sem snad uz cely internet
moc dekuji za rady.taky je schema je to potenciometr R10(12,1Kohm) bi amp-out Woofer/master
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: gallien krueger 1001rb potenciometr
Najdi si, kdo ve tvém okolí opravuje aparáty. Mají kontakty na dodavatele náhradních dílů. To však nezaručuje, že bude zrovna tento potenciometr jednoduše k dostání. Já na své potenciometry do Peavey Bandit čekám už rok, protože zkrátka není distributor pro ČR a za drahé peňauze se mi to ze zahraničí kupovat nechce.
-
hondzik.kl
Re: Náhrada potenciometrů v aparátu
dekuji za odpoved vedel sem ze to nebude tak jednoduche zkusim to jeste nejak vymyslet.
Zdar, zopakujte diagnostiku znovu v klidu. Pod označením R10 totiž není žádný potenciometr, nýbrž obyčejný odpor 12k1. Potenciometr bude mít označení jiné, to je třeba zjistit a nový koupíš určitě v ČR. Ať se to povede.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Ahoj, koukl jsem na to schema a prvni dojem z dost dobre zpracovane dokumentace trosku splachlo zdeseni.. protoze R10 je podle rozpisu presne tak jak pise TG, ovsem dle osazovacky urcite potak
takze jsem ti venoval asi 10min sveho casu hledanim (neb ten nacrt vodivych cest nad osazovackou je v celku mizerne "citelnej"), ..a dle schematu tomu tak opravdu je, ma hodnotu 2kB (linearni) viz scrn
proc je v tom chaos nechci spekulovat, ale vsechny potenciometry v rozpisu neodpovidaji hodnotam ze schematu
..jinak typ pro priste - potaky byvaji (ale nekdy taky nejsou) oznacene primo na tele potaku
bohuzel u mono verze je oznaceni ze te strany, ze ktere se montuje/demontuje panel
takze jsem ti venoval asi 10min sveho casu hledanim (neb ten nacrt vodivych cest nad osazovackou je v celku mizerne "citelnej"), ..a dle schematu tomu tak opravdu je, ma hodnotu 2kB (linearni) viz scrn
proc je v tom chaos nechci spekulovat, ale vsechny potenciometry v rozpisu neodpovidaji hodnotam ze schematu
..jinak typ pro priste - potaky byvaji (ale nekdy taky nejsou) oznacene primo na tele potaku
bohuzel u mono verze je oznaceni ze te strany, ze ktere se montuje/demontuje panel
Zdar, dík nitram(e), že jsi to pro tazatele objasnil. Nejprve jsem našel R10 tady: a dále jsem už nehledal, skutečně by mě nenapadlo, že budou dvě různé součástky označeny stejně
. Ono je vůbec používání označení "R" pro trimr nebo potenciometr matoucí. V seriozních schematech se běžně používá označení "P" (potentiometer) nebo "VR" (variable resistor). Jsou to lajdáci a ignoranti u toho GK
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Zdar, to ja dekuju ze jsi nasel ten druhy rezistor a usetril mi tim hledani ! protoze mi to beztak vrtalo hlavou a byl jsem stejne rozhodnut na to jeste vecer mrknout, kde je "ten spravnej" R10
jinak tezko rict, zda tiskova chyba, zmatek v prepisu z origo dokumentace od vyvojaru, nebo snad umysl zmast konkurenci a klonovace.. to se asi nedozvime..
jinak tezko rict, zda tiskova chyba, zmatek v prepisu z origo dokumentace od vyvojaru, nebo snad umysl zmast konkurenci a klonovace.. to se asi nedozvime..
hondzik.kl: Pokud je to opravdu jenom tím poťákem R10, tak je šance že je jenom zanesený a bude stačit jej vyčistit. V případě, že by čištění nepomohlo, tak se dá sehnat náhrada s hodnotou v rozsahu 2k až 10k Ohm bez vlivu na zvuk, třeba http://www.gme.cz/pc1621nbk005-p113-078
Před měsícem jsem čistil všechny poťáky JCM900, která dostala napít piva a zase chodí.
Pokud si na to troufáš a umíš pájet, tak to není problém. V opačném případě doporučuji přenechat opravu někomu zkušenějšímu.
Před měsícem jsem čistil všechny poťáky JCM900, která dostala napít piva a zase chodí.
Pokud si na to troufáš a umíš pájet, tak to není problém. V opačném případě doporučuji přenechat opravu někomu zkušenějšímu.
-
hondzik.kl
moc dekuji za vas cas a rady koukl bych se na ten potenciometr fizicky ale je to tam cele zabudovane a pajene smerem dolu takze to zn.rozborka.maj to pekne blbe vymysleny.no nic jineho me nezbyva zkusim vycistit pripadne koupim novy potak.este se zeptam jestli hodnota potenciometru 2k az 10k ohm a na vykonu potaku nezalezi?
Hoj,
-NE nikoliv 2-10k, NYBRZ 2k LIN - alespon etdy podle te origo osazovacky
-na vykonu nezalezi jde tam tudy signal, ale potak si vezmi ssebou a chtej stejny nebo obdobny typ (uz kvuli delce a prumeru hridele, rozteci vyvodu)
-cisteni sice muze pomoíct ale ja bych jej rovnou vymenil, tak kvalitne aby byl jako novy ho nevyciostis, navic pokud jsi ho jako kolega s JCM primo nepolil pivem, muze se stat ze budes cistit zbytecne (pokud se uvolnil spoj mezi vyvodem a drahou, nebo nekde vydrela draha sama, atd.. tak nepomuze ani cisteni svecenou vodou)
-pokud si nejses jistej s tou demontazi, tak si cely postup dokumentuj-fot, predpokladam ze to slozis zpet i bez fotek (
) ..ale ..uz jen tak pro klid duse
-z potaku odpajej prvni (pokud tam je) spoj tela se zemi (nemusi byt, muze byt zemenej pres case), a pote hrotem pajecky prohrej poradne do tekuta vsechny tri vyvody naraz, predpokladam ze odsavacku nemas takze nejlepe nanest trochu kalafuny a pouzit vyssi teplotu - aby to slo rychle a neposkodil jsi pripadne plosny spoj
-pokud se ti slije cin pres dirky v plosnaku, daji se i bez odsavacky jednoduse po prohrati cinu "profouknout" , z druhe strany kus papiroveho ubrousku aby rozstriknuty cin nebyl "vsude"
to zvladnes
-NE nikoliv 2-10k, NYBRZ 2k LIN - alespon etdy podle te origo osazovacky
-na vykonu nezalezi jde tam tudy signal, ale potak si vezmi ssebou a chtej stejny nebo obdobny typ (uz kvuli delce a prumeru hridele, rozteci vyvodu)
-cisteni sice muze pomoíct ale ja bych jej rovnou vymenil, tak kvalitne aby byl jako novy ho nevyciostis, navic pokud jsi ho jako kolega s JCM primo nepolil pivem, muze se stat ze budes cistit zbytecne (pokud se uvolnil spoj mezi vyvodem a drahou, nebo nekde vydrela draha sama, atd.. tak nepomuze ani cisteni svecenou vodou)
-pokud si nejses jistej s tou demontazi, tak si cely postup dokumentuj-fot, predpokladam ze to slozis zpet i bez fotek (
-z potaku odpajej prvni (pokud tam je) spoj tela se zemi (nemusi byt, muze byt zemenej pres case), a pote hrotem pajecky prohrej poradne do tekuta vsechny tri vyvody naraz, predpokladam ze odsavacku nemas takze nejlepe nanest trochu kalafuny a pouzit vyssi teplotu - aby to slo rychle a neposkodil jsi pripadne plosny spoj
-pokud se ti slije cin pres dirky v plosnaku, daji se i bez odsavacky jednoduse po prohrati cinu "profouknout" , z druhe strany kus papiroveho ubrousku aby rozstriknuty cin nebyl "vsude"
to zvladnes
-
hondzik.kl
to je prave ten problem na koncerte si tam svrhla pivko a cca po 3 mesicich to zacalo zlobit.
no foto-dokumentace pri rozborce je jasna volba at zije moderni technika :-)a pajeni take zvladnu diky za tip.dekuji za vse zitra se dotoho musim pustit koncerty se blizi :-)moc moc dekuji je fajn ze existujou lidi kteri si tyhle zkusenosti nenechavaji pro sebe.
nitram: Hodnota potenciometru na tom místě není kritická, rozmezí 2k až 10k je ok, nebude to mít slyšitelný vliv na zvuk.Pokud si to nemyslíš, tak mě můžeš přesvědčit o opaku.
Ten zesilovač musí v každém případě rozebrat a potenciometr vypájet. Vyčistit a otestovat ten poťák zabere 15min, ale je samozřejmě na něm, jestli se do toho čištění pustí nebo se pokusí sehnat náhradu. U té "opravy" JCM900 to bylo trochu jiné, 22k a 220k do korekcí se špatně shání a nechtěl jsem na ně čekat a hlavně platit za dopravu z ciziny. Taky se mi tam nechtělo dávat náhrady 25k a 250k, kvůli posunu korekcí, zesík ani nebyl můj. Po vyčištění, vyzkoušení a zapájení originálů zpět nic nechrastí, k nerozeznání od nových potů. Musím ale říct, že jsem byl celkem zklamaný, čekal bych v Marshallech alespoň Alphy, byly tam nekvalitní číny.
Ten zesilovač musí v každém případě rozebrat a potenciometr vypájet. Vyčistit a otestovat ten poťák zabere 15min, ale je samozřejmě na něm, jestli se do toho čištění pustí nebo se pokusí sehnat náhradu. U té "opravy" JCM900 to bylo trochu jiné, 22k a 220k do korekcí se špatně shání a nechtěl jsem na ně čekat a hlavně platit za dopravu z ciziny. Taky se mi tam nechtělo dávat náhrady 25k a 250k, kvůli posunu korekcí, zesík ani nebyl můj. Po vyčištění, vyzkoušení a zapájení originálů zpět nic nechrastí, k nerozeznání od nových potů. Musím ale říct, že jsem byl celkem zklamaný, čekal bych v Marshallech alespoň Alphy, byly tam nekvalitní číny.
-slysitelny zvuk to mit v tehle pozici urcite nebude, on vylozene vyrazny rozdil by nebyl ani u tech 220/250k v korekcich, ale z principu bych tam dal to co tam bylo, minimalne az to bude nekdo rozebirat priste a uvidi tam 10k, a rekne si hele 10k nebo 50k zadnej rozdil.. tak asi tak..
-15min a nejistota ze to budu za pul roku rozebirat zase, nebo 20Kc.. hmm..
-ta doprava z ciziny neni nijak magicky draha, a ani netrackovanou postou se mi zatim nikdy nic neztratilo, to mam spis vetsi problemy s nasi CP s (ne)dorucovanim
-ja bych tam ty ciny uprime cekal, holt svetu vladnou penize
-15min a nejistota ze to budu za pul roku rozebirat zase, nebo 20Kc.. hmm..
-ta doprava z ciziny neni nijak magicky draha, a ani netrackovanou postou se mi zatim nikdy nic neztratilo, to mam spis vetsi problemy s nasi CP s (ne)dorucovanim
-ja bych tam ty ciny uprime cekal, holt svetu vladnou penize
Já do tebe nechci nijak rýpat, ale podle mě je 2kOhm pot celkem nestandard a tady ho nesežene. Nemusí chtít čekat, až mu dojde z ebaye a z eshopu to už za dvacku nebude. Jelikož sám rád bastlím, tak bych to zkusil vyčistit, zase tak starý apec to není aby poťáky byly vychozené. I když tam budou osazené čínské poty, dráhy jim celkem drží.
Pokud tomu člověk nerozumí,nenechá si dostatečně poradit a udělá takový zásah, tak je blbec.minimalne az to bude nekdo rozebirat priste a uvidi tam 10k, a rekne si hele 10k nebo 50k zadnej rozdil.. tak asi tak..![]()
Takže má čekat alespoň 2 týdny s rozebraným aparátem, jo, to je superNemusí chtít čekat, až mu dojde z ebaye