šum z komba

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Sandokan

Re: šum z komba

Příspěvek od Sandokan »

Jo aha...no nic sem samozrejme nestrihal a neprerusoval. Vsak rikam, ze tomu moc nerozumim a z popisu jsem to spatne pochopil :)
nitram

Příspěvek od nitram »

Hoj, hmm.. kdyz pisu oddelit zem, znamena to oddelit zem, ne prikladat kondik nekam paralelne

hele asi takhle, udelejme malou rekapitulaci, OK ? takze:
1/mas pocitac, ten je pripojenej k siti trizilovym kabelem faze/zem/ochranny vodic (zatim co NTB je ke svemu sitovemu napajeci /ktery ma tez tri zily/ pripojenej uz jen DC napajenim + a -, neni spojen s kostrou a PROTO to s NTB nedela !)
2/kombo ma taky trizilovy privod, tedy opet vcetne ochraneho PEN vodice (je to ten zlutozelenej, na koliku zasuvky)
3/mezi USB pocitace a kombem mas zapojenej ten ZOOM.. ten ma jakozto multiefekt s procesorem zajiste oddelene vstupy i vystupy, ovsem na jaho vstup se nejak (nevim proc ale v tom je ta chyba) dostava kostra USB, tj i kostra PC, tj. zlutozelenej drat/kolik.. vime ?
4/pokud strcis jen kytaru do ZOOMa neni to problem, kombo je od vstupu/USB oddeleny zminenym oddelenym vystupem ZOOMa
5/ovsem kdyz zapojis A/B switch, spojis pres nej nestastne signalovou zem komba (ktera je kabelem zaroven pres vstup komba spojena se signalovou zemi vystupu ZOOMa) i s tou zminenou signalovou zemi vstupu ZOOMa, a tim (evidentne podle sumu) bohuzel i s tim opletem/kostrou/"alobalem" z USB kabelu (coz jak rikam netusim proc neni v ZOOMu lepe oddelene ) ..a tim s kostrou PC,atd.. zase zlutozelenej.. chapem ?

pokud vsemu tomuhle rozumis, ma cenu to zkusit resit, pokud ne, pust to z hlavy a nahravej pres NTB

tim resenim je oddelit bud idealne to USB - coz by samozrejme slo krabickou z odkazu, nebo podobnou krabockou, ovsem dle meho nazoru je to az moc penez za neco co by mel spravne delat a umet samotny multiefekt, a neprijde mi to jako chytre reseni. To uz bych byt tebou ty same penize radeji investoval do lepsiho aktivniho switche s oddelenim, s moznosti lift ground a pod. :wink:

Nouzove a nizkonakladove pak muzes zkusit oddelit tu zem jak jsem ti psal, ale i to chce minimalne pajet, neber to zle, ale kdyz se neco dela tak proste poradne - nejake provizorni pridrzovani kabliku a podobne prinese vic problemu nez uzitku, VZDY bez vyhrad :!:

PS jeste ku vzdelani ohledne tech rozvodu - aneb k cemu tam ten zlutozeleny ochrany drat vlastne je, proc ti dela problemy se sumem, ale proc ho ROZHODNE NEODPOJUJ - je tam aby ochranil zarizeni pred zkratem. Ve vetsine starsich rozvodu je primo v zasuvce spojen s tim modrym(zem) a funguje tak, ze pokud se dotkne hnedy drat(faze) zminene kostry, dojde ihned ke zkratu ktery shodi jistice.
V modernejsich rozvodech je pak zlutozeleny vodic veden az k jistici zvlast a dal pres tzv proudovy chranic, ten shodi jistice nejen pri zkratu, ale uz pri pruchodu maleho proudu, tedy i v pripade ze fazi s kostrou propojis vlastnim telem (tj nedostanes dlouhou ranu "dokud se nepustis" ale jen kratouckou, kdyz to tedy zafunguje) - Tak jako tak ti spojuje dve zarizeni jinudy nez signalovou cestou, a to je problem
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

Predne diky moc za snahu o vysvetleni a reseni. Toho si vazim. Kazdopadne ja ani nevim, jak funguje kondenzator, takze ac si ten problem teoreticky dokazu predstavit (podle toho, so si psal), tak moc nechapu reseni s kondenzatorem.
Vcera jsem delal par pokusu a dosel k zajimavym vysledkum (zrejme nic, o co by se dalo oprit reseni, ale pro zajimavost popisu):
- kdyz zatizim CPU (CPU stress test), tak se ruseni vyrazne snizi (ne uplne na uzivatelsky prinosnou mez, ale snizi)...to mi prijde zajimave :)
- kdyz zatizim GPU, tak se ruseni hodne vyrazne zhorsi

Ted mam pred sebou par moznosti:
1) Zkusit na Aliexpressu koupit nejaky cinsky usb isolator a zkusit ho dat mezi Zoom a PC. Tady je pak velka otazka, jestli Zoom s tim USB isolatorem pojede. to se mozna zeptam na supportu Zooma.

2) Zkusit ART-DTI mezi A/B box a vstup Mustanga. Tady to je sice dost penez, ale asi bych to za to dal, da se to pak pouzit i jinde. Tady je jen otazka, jestli by to vubec pomohlo. Jestli ten ruch uz neni soucasti zvukoveho signalu, ktery tim kabelem z A/B boxu do Mustanga leze. Nebo mozna dat ART-DTI mezi Zoom a A/B box? Tady to je velka otazka..

3) Zkusit nekoho presvedcit, aby mi prepajel A/B box. Nenakreslil bys mi schema, kdybych nahodou nekoho nasel? At jdu s necim konkretnim a ne s necim, cemu sam moc nerozumim...
- zase se mi moc nechce zasahovat do noveho A/B boxu, kdyz ani nevim, jestli to knecemu povede (problem se zarukou, pripadny prodej, atp...)

4) Nejak zamezit PC, aby pres USB vysilalo ruseni....to vubec netusim jak, ani naznakem.

5) Zkusit koupit novy A/B box, ktery ma moznost ground lift. Nejaky tip na levny? Nasel jsem jen nejaky za 2.5k a to jeste na zahranicnich e-shopech, takze do toho se mi moc nechce (problematicke vraceni zbozi, kdyz to nebude fungovat, atp.). Kdyby jste nekdo mel tip na neco lacineho v ceskem e-shopu...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Snažím se v tvém problému zorientovat a nevím:
-co je ta modrá věc na tvém schematu
-přes USB máš připojeného Zooma i Mustanga?

Takže máš tři zařízení, která jsou spojena signálovou zemí audio kabelů, pak USB zemí a stíněním, a dvě zařízení navíc napájecí zemí ze zásuvek. To není zemní smyčka, to je síť o mnoha smyčkách, do kterých chytneš ruchy ze všech možných zdrojů.
Chce to trochu experimentovat, na dálku to není tak jednoduché. Pokud USB opravdu potřebuješ, USB kabely bych nemodifikoval. Odpojil bych zem na jedné straně všech audiokabelů, které propojují PC-Zoom-Mustang.
Jiný AB ti nepomůže, škoda peněz.
Odkud jsi?
nitram

Příspěvek od nitram »

Ahoj,
1/oddelovac fungovat bude, ale presne takove oddeleni by melo byt i v zoomu (a v kazdem obdobnem zarizeni) Na suport jsi mel naopsat hned (uz jsem ti to psal), popsat jim zapojeni a zeptat se proc to sumi, zda je bezne protoze je to konstrukcni vada nebo neni treba poskozeny USB vstup tveho zooma :-)

2/kam z tech dvou variant pripojis audio oddelovac je v celku jedno, v obou pripadech dojde k oddeleni zeme v kombu se zemi na vstupu zoomu, oddelovac ma v sobe trafo viz obrazek dole - otazkou je jak moc to muze ovlivnit zvuk protoze snimac (predpokladam ze mas pasivni) je celkem slaby zdroj - nutno vyzkouset, poslouchat - viz dole schema

3/varianta s vpajenym kondenzatorem je v podstate neco podobneho jako ten oddelovac, radove jednodussiho.. to zapojeni je fakt jednoduche, proste oddelis zem (signal nemusis, ten je zajiste obdobne oddeleny v kombu) :-) - viz pod textem

4/ale no tak, PC PRES USB ZADNE RUSENI NEVYSILA, viz prispevek minule :lol: kdyz propojis kombo s hifivezi, nebo s jinym externim zesilovacem, aktivkou se sitovym napajenim,a pod. muze to sumet uplne stejne..

5/tip uprime nemam, to prenecham na jinych.. ja mam (cim dal tium vic) rad jednoduchost, snimac s max jednim potakem nebo i bez nej - vstup jedne krabicky/preampu - koncovy zesilovac.. ja bych asi na tvem miste asi prehazoval kablik, ale chapu ze to neni to co chces slyset :-)

EDIT:
kmensik píše:přes USB máš připojeného Zooma i Mustanga?
to modre z prispevku 29.01.2016 16:22 je pradpokladam naznaceny sitovy rozvod napajeni obou zarizeni
..alespo doufam, protoze jestli je spojene jeste pres zvukovku i kombo s PC :?: tak to uz by byl fakt docela peknej gulas
Přílohy
Bez názvu.JPG
Bez názvu.JPG (3.68 KiB) Zobrazeno 1316 x
oddelovac.JPG
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

kmensik píše:Snažím se v tvém problému zorientovat a nevím:
-co je ta modrá věc na tvém schematu
-přes USB máš připojeného Zooma i Mustanga?

Takže máš tři zařízení, která jsou spojena signálovou zemí audio kabelů, pak USB zemí a stíněním, a dvě zařízení navíc napájecí zemí ze zásuvek. To není zemní smyčka, to je síť o mnoha smyčkách, do kterých chytneš ruchy ze všech možných zdrojů.
Chce to trochu experimentovat, na dálku to není tak jednoduché. Pokud USB opravdu potřebuješ, USB kabely bych nemodifikoval. Odpojil bych zem na jedné straně všech audiokabelů, které propojují PC-Zoom-Mustang.
Jiný AB ti nepomůže, škoda peněz.
Odkud jsi?
1) Modra vec je moje umelecke ztvarneni zasuvky, abych naznacil, ze to vse napajim z jednoho mista :)
2) Pres USB mam zapojeneho Zooma i Mustanga. Nicmene odpojeni Mustanga od USB to neresi (jako jo, lehce se po odpojeni zmeni hloubka toho sumu, ale sumi to dal dost podobne)

Kdyz odpojim zem na audiokabelech, tak nedegraduju tim nejak zvuk? Proc tam vlastne je? :) Skoda, ze tu nemam nejake kabely za par korun, na kterych bych to zkusil :(

Jinka jsem z Brna (Lisen).

Jako jo, chapu, ze ten setup neni asi uplne idealni, ale chtel bych provozovat Mustanga i Zooma zaroven, nechce se mi porizovat monitory (nevejdou se mi sem uz :) a tohle mi prislo jako idealni reseni...zrejme neni.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

A jaké kabely máš? Konektory plastové natavené nebo rozebiratelné? Nějaké úpravy s páječkou jsou otázka pár minut.
Škoda, jsem původem z Líšně, ale už tam nebydlím. Dělám v centru, bydlím mimo Brno. Rád bych ti pomoh, třeba něco vymyslíme.
Možná by stačilo odpojit země u obou vstupů zvuku do Mustanga. Signálová zem by sice šla přes USB-PC-USB, trochu prasárna, ale mohlo by to fungovat.
Jak jsi psal o monitorech, tak ty pouštíš zvuk z PC přes USB do Mustanga? To je OK, jen se ptám. A Zoom funguje jako USB zvukovka (vstup) nebo jen přes PC ovládáš nastavení?
Další způsob částečné eliminace ruchů je táhnutí kabelů hned vedle sebe, protože ruch závisí na ploše té zemní smyčky. Když jdou kabely daleko od sebe, plocha mezi nimi chytá ruch, jako oko. Tady ale jde každý kábl jinam, to není tak lehké.
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

Nechci predbihat, ale problem se zda byt VYRESEN. Ted se teda musim omluvit a budu trochu za idiota, ale nedalo mi to a zkusil jsem jeste jeden pokus s USB kablem. Odstrihl jsem cerny GND, ten alobal kolem toho a ten odhaleny drat vedouci kolem alobalu a nechal tak jen zeleny, bily, cerveny (data +/- a 5V). Najednou ticho a Zoom se normalne s PC spoji a zda se, ze vse funguje. Ja vim, ze mi to nitram uz radil a vim, ze jsem to nekolikrat zkousel, ale bud jsem ty kabely blbe napojil (jen sem kazdy ohnul, zahaknul a zasmodrchal se svym protejskem...samozrejme bez buzirky a vzajemne se nedotykaly :), nebo mel ten prvni USB kabel nejaky dalsi problem (pred pokusama ale normalne fungoval). Nevim. Kazdopadne to zatim funguje a ja budu dal testovat.

Nitrame diky za velkou ochotu a jeste vetsi trpelivost pri neustalem vysvetlovani toho stejneho takovemu elektrotechnickemu BFU, jako jsem ja (me staci 0 a 1, assembler a tak...co se tyka proudeni elektronu nekde kolem toho vseho, to je uz moc low level na me :)
Kmensiku diky za nabidku, kdybych potreboval ohledne toho jeste nejake ladeni s pajkou, tak dam vedet. Taky delam v centru, tak treba bysme se na nejakou pajeci session nekde setkali (lahev vina, cokolada nebo pohanka samozrejmosti :)

Kdyby neco, tak se jeste ozvu (treba casem pridam nejakou dalsi zbytecnost do systemu, kterou nutne potrebuju a problem bude na svete :) No a ted uz mi zda se nezbyva nic jineho, nez hrat a cvicit...

EDIT: Abych nezapomnel....je takove reseni OK? Precejen ta zeme v tom USB k necemu mozna je :) Ja jen jestli se to tak da dlouhodobe provozovat...

EDIT2: Jinak teda jeste musi byt zastrceny i adapter a Zoom nastaven na napajeni pres adapter (a ne USB). Pak to s tema prestrihnutyma dratama nesumi. Jak se zacne Zoom napajet pres USB, tak to sumi i s timhle tunningem. Nicmene to je detail, s tim se naucim zit :)
Naposledy upravil(a) Sandokan dne 13.02.2016 21:06, celkem upraveno 1 x.
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

kmensik píše: Jak jsi psal o monitorech, tak ty pouštíš zvuk z PC přes USB do Mustanga? To je OK, jen se ptám. A Zoom funguje jako USB zvukovka (vstup) nebo jen přes PC ovládáš nastavení?
Jen tady doplnim. Poustim zvuk z PC pres USB do Zooma, ktery to pousti pres aux in do Mustanga (Mustang pro Zooma funguje v podstate jako repro/monitor). Bohuzel inzenyri Fendera se rozhodli, ze Mustang bude fungovat sice jako zvukovka a bude se to dat spojit s PC, ale zvuk pujde jen jednim smerem a to z Mustanga do PC. Z PC do Mustanga tak nelze pres USB nic pustit...jen pres AUX IN.
Zoom mi tak funguje taky jako zvukovka (ale nastesti obousmerna).
No a samozrejme USB u obou vyuzivam i pro editaci patchu na PC.
Takhle to je takovy komplikovany reseni, ale umozni mi to ledascos. Hrat pres Zooma i Mustanga podle momentalni nalady, loopovat na Zoomu nebo si z nej poustet bici patern a zaroven prepnout na nejaky preset v Mustangu a hrat do toho, nahravat z Mustanga i Zooma podle chuti, postet si podklad do Mustanga z PC (odbockou pres Zooma) a jedine co pro voleni vstupu potrebuju je slapat na jedno tlacitko (A/B box). Proste system do panelaku znacka ideal :)
nitram

Příspěvek od nitram »

Hoj, tak alespon ze tak, jsem rad ze jsi bez problemu :)

hehe, nj oni "zamotany" USB dratky jsou docela ee, a dobry priklad proc se hodi krome jednicek a nul znat i tu fyzikalni podstatu 8) ..vzhledem k datovym frekvencim ktery tim USBckem tecou a zpusobu modulace (nebudu te zatezkavat dalsimi detaily) tu fakt nestaci jen aby to "vedlo", ..je to podobne jako by jsi obdobne "zamotal" koax od satelitu nebo wifiny

..jinak jsem tez programator, vetsinou 8-bitu, tudiz vlastne stejna krevni skupina :wink:
Sandokan píše:Bohuzel inzenyri Fendera se rozhodli, ze Mustang bude fungovat sice jako zvukovka a bude se to dat spojit s PC, ale zvuk pujde jen jednim smerem a to z Mustanga do PC
njn, ale USBhosta zase - narozdil od "inzenyru v ZOOMu" - evidentne navrhnout umeji :-)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“