lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
Re: lampy, flašky, elektronky
Nejlépe spasovanou čtveřici. Druhá možnost je se na párování úplně vykašlat a koupit 4 lampy stejné šarže.
Ahoj, do vykonovejch lamp teda delam asi jako do vcel, ale rekl bych ze i kdyz jsou jsou lampy ze stejne sarze jeste neznamena ze budou mit dostatecne stejne parametry, protoze tu jde o mechanicke provedeni a rozmerove tolerance elektrod (navic i z pohledu vyroby - samotne systemy a finalni vyroba banky jsou dva ruzne vyrobni kroky a nikde neni psano ze dve lampy vyrobene za sebou maji i systemy vyrobene za sebou..) 
Zdar, parametry elektronky jsou dány jejich označením. Aby měla elektronka "právo" nazývat se např. EL34, musí splňovat s určitou tolerancí parametry zaručované kdysi katalogem dnes datasheetem tohoto typu.
Lampový zesilovač pro kytaru není nějaké zařízení z CERNu, tak se zbytečně nehoňte za předraženými chimérami. Přesné párování lamp je (bylo) nezbytné u elektronkových měřicích přístrojů a i tam bylo možné vhodným obvodovým návrhem tento požadavek uvést do rozumných mezí (technická přesnost 5%). Všechny lampy s vyhovující emisí jsou použitelné pro nástrojový zesilovač.
Lampový zesilovač pro kytaru není nějaké zařízení z CERNu, tak se zbytečně nehoňte za předraženými chimérami. Přesné párování lamp je (bylo) nezbytné u elektronkových měřicích přístrojů a i tam bylo možné vhodným obvodovým návrhem tento požadavek uvést do rozumných mezí (technická přesnost 5%). Všechny lampy s vyhovující emisí jsou použitelné pro nástrojový zesilovač.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Zdar, kdyby někoho zajímalo jak se vyráběly elektronky ve firmě Mullard odhaduji na přelomu 50. a 60. let, můžete se podívat: https://www.youtube.com/watch?v=GDvF89Bh27Y
Přes rozsáhlou automatizaci, je tam stále ještě velký podíl ruční práce a vysoké nároky na čistotu. Když k tomu připočteme, že lampy už používají jen hifisti a kytaristi, nelze se divit, že jsou v porovnání s minulostí tak drahé.
Přes rozsáhlou automatizaci, je tam stále ještě velký podíl ruční práce a vysoké nároky na čistotu. Když k tomu připočteme, že lampy už používají jen hifisti a kytaristi, nelze se divit, že jsou v porovnání s minulostí tak drahé.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Zdravím Vás, poprosil bych TubeGuru, zda by mi byl ochotrn poskytnout kontakt na sebe. Jsem z Hav a potřeboval bych servisovat aparát. Díky a s pozdravem L.
Zdar, e-mail i telefon je uveden v inzerci. Bazar/ různé/ opravy. Nenech se zmást jiným, pro ten účel patřičnějším, avatarem. 
Čau, může mi někdo shrnout výhody nákupu lamp z www.tubeampdoctor.com oproti například gesu nebo elektronky.sk? Jsou tam totiž výrazně levnější a lze koupit taky spárovaný...
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Zdar, za sebe nevidím žádné výhody nákupu TAD elektronek, dokonce ani ta cena není až tak skvělá za čínské lampy. Na můj vkus je na Tebou postnutém odkazu až příliš marketingového blábolu. Když byly elektronky ještě in, měřil se (v Tesle Rožnov) důkladně každý kus. Lampy splňující parametry typu se třídily - nejlepší kusy dostala armáda, ty o něco horší průmysl a ty "nejhorší" šly do maloobchodu. Osobně důvěřuji firmě JJ, ačkoliv s ní nemám žádné obchodní vazby. Je to důvod čistě technický na základě měření mnoha elektronek.
Ahoj, len taký technický dotaz by som mal k funkcii elektróniek v preampe lamp. aparátov (2-kanálových) - poväčšine sú tam 2 ks (alebo 4 ks pri drahších a pod.). Ono to funguje tak, že pre každý kanál pracuje jedna elektrónka? Teda pre CLEAN fachčí jedna a pre DRIVE kanál druhá?
Sorry, ak je to tu niekde už vysvetlované, ale nenašiel som...
Sorry, ak je to tu niekde už vysvetlované, ale nenašiel som...
nene, obě pro oba, ale pro clean je na pevno nastavený nižší gain. Proto taky se směju těm krabicím a ampum s jednou lampou. Ke řádnému zkreslení musí být aspoň 2. Ty jednolampy, to je spíš na parádu a možná k "přihřátí" zvuku. Ale vlastní zkreslení dělá nějakej operák.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Nooo nechcel som spamovat dojmami, ale moja nová krabica Vox V8 Tone Garage s jednou 12AX7 nechá drive kanál môjho Laney LV100 už asi navždy vypnutý... Čitateľnosť a aj dynamika sa zlepšili, ale netvrdím, že to je určite spôsobené tou lampou, možno že by som chválil aj inú analógovú krabičku bez lampy, ale nie som fanúšik eshopovej a bazarovej atletiky, aby som kupoval vracal a menil atď., takže nemám ako tézu verifikovať. Proste som s tým spokojný a je mi jedno či tam lampa je alebo nie, pre mňa je to ďalší krok na ceste k lepšiemu zvuku. Ale to sme trochu OT.torst píše:Proto taky se směju těm krabicím a ampum s jednou lampou...
Ok, čiže po prepnutí na clean sa proste iba nejakým spôsobom rapídne zredukuje gain na preamp lampách
Myslím že ano.Ivan píše:čiže po prepnutí na clean sa proste iba nejakým spôsobom rapídne zredukuje gain na preamp lampách
P.S.- Zkus z toho voxe tu lampu vytáhnout. Vsadil bych se, že bude hrát dál a úplně stejně. Aspoň u mulťáků VOX to tak prý funguje.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Môže byť, keď mi tá lampa vykape, aspoň nebudem musieť meniť...torst píše:P.S.- Zkus z toho voxe tu lampu vytáhnout. Vsadil bych se, že bude hrát dál a úplně stejně. Aspoň u mulťáků VOX to tak prý funguje.
Já bych spíše zkusil původní elektronku vyměnit za jinou, resp. jinou značku. Pro srovnání si koupil sehnal vždy jednu od EHX, JJ, Sovtek, Tung-Sol, Mullard nebo něco dražšího atd.
Btw. ako sa dá poznať, že už dožíva (teda za predpokladu, že naozaj "robí" zvuk)? Som niekde čítal, že v hybridoch sa tie lampy ani nemenia... Toto je v podstate to samé, nie?
Životnost neřeš, leda že bys měl vadnou elektronku od výroby. V mém případě zkoušení jiných značek za tovární Ruby HG ve 2-Tone mělo pozitivní vliv ve smyslu zlepšení ve zkreslení, resp. konkrétnější podání, také se změnil i průběh onoho zkreslení (pomalejší náběh, zjemnění), a ustoupil i šum více do pozadí. Skončil jsem nakonec u dvojice značky JJ (pozice V1 a V2).
Dík za tip. V budúcnosti možno k tomu príde.
Ináč fakt je, že keby ta lampa naozaj nejak výrazne prinášala nejakú pridanú hodnotu tomu zvuku, že by možno podobných pedálov s lampou bolo aj viac. Okrem Vox (Tona Garage Series) a Blackstaru v ponuke už v podstate už nič nie je. Ale zároveň neverím, že by si Vox dovolil (a ani to podľa mňa nemá za potreby) namotávať zákazníkov na niečo, čo je úplný nonsense.
Na druhej strane od VW by tiež nikto nečakal emisný škandál, že jo - a bác ho...
Ináč fakt je, že keby ta lampa naozaj nejak výrazne prinášala nejakú pridanú hodnotu tomu zvuku, že by možno podobných pedálov s lampou bolo aj viac. Okrem Vox (Tona Garage Series) a Blackstaru v ponuke už v podstate už nič nie je. Ale zároveň neverím, že by si Vox dovolil (a ani to podľa mňa nemá za potreby) namotávať zákazníkov na niečo, čo je úplný nonsense.
Na druhej strane od VW by tiež nikto nečakal emisný škandál, že jo - a bác ho...
Zdar, zareaguji na dnešní Ivanův dotaz z 11:22. Obecně to nelze říct, že by pro čistý kanál fungovala jedna elektronka a pro zkreslený druhá. ECC83 (12AX7) jsou dvojité triody, čili v baňce jsou defakto dvě elektronky. V zapojení jako zesilovací stupeň se společnou katodou má jedna trioda (polovina ECC83) napěťové zesílení (podle velikosti anodového odporu) cca 40 až 60. Kdyby mezi stupni nebyla žádná atenuace (např. odporovým děličem nebo obvodem korekcí), mohla by tedy jedna ECC83 mít zesílení 3600. Když uvážíme výstupní signálové napětí kytary cca 200mV, pak by na anodě druhé triody byl střídavý signál 0,2 x 3600 = 720 [V].
Jelikož anodové napětí je zpravidla kolem 450V, je evidentní, že signál by byl silně omezen (zkreslen). Jedna trioda ke zkreslení napětí z pasivního snímače ve většině případů nestačí, protože 0,2 x 60 = 12 [V] a tuto hodnotu anodové napětí v pohodě pokryje. Z uvedeného vyplývá, že zkreslený kanál musí obsahovat minimálně dvě triody (jednu lampu ECC83). U většiny výrobců využívají první triodu jako čistý kanál a další, do které vstupuje už signál zesílený první triodou a na jejíž anodě je už signál omezený jako zkreslený. Tři zesilovací stupně za sebou je už tzv. hi-gain. Za zesilovací stupeň se nepovažuje katodový sledovač, neb má zesílení cca 1. Kdy už konečně přestanete "řešit" značky elektronek. "Značky" jsou jen tři "China", "Russia" a Čadca bez ohledu na to, co je na baňce nastříkáno
.
Jelikož anodové napětí je zpravidla kolem 450V, je evidentní, že signál by byl silně omezen (zkreslen). Jedna trioda ke zkreslení napětí z pasivního snímače ve většině případů nestačí, protože 0,2 x 60 = 12 [V] a tuto hodnotu anodové napětí v pohodě pokryje. Z uvedeného vyplývá, že zkreslený kanál musí obsahovat minimálně dvě triody (jednu lampu ECC83). U většiny výrobců využívají první triodu jako čistý kanál a další, do které vstupuje už signál zesílený první triodou a na jejíž anodě je už signál omezený jako zkreslený. Tři zesilovací stupně za sebou je už tzv. hi-gain. Za zesilovací stupeň se nepovažuje katodový sledovač, neb má zesílení cca 1. Kdy už konečně přestanete "řešit" značky elektronek. "Značky" jsou jen tři "China", "Russia" a Čadca bez ohledu na to, co je na baňce nastříkáno
Ještě bych přidal NDR a výrobce RFT, ty jdou stále sehnat ve stavu NOS.
Jó v NOS jich je a lepších než RFT, jsou však taky patřičně drahé. Když má doma někdo krabici "Tesel" má taky vystaráno
. Že by někdo z mladých kytaristů měl krabici "Sylvanií" si nedovolím předpokládat. I když např. dědictví...
EDIT: Ještě mi to nedá, abych nedoplnil, že kupovat v současnosti elektronky vydávané za "NOS" je docela riskantní. Jejich cena je mnohem vyšší než nyní koupitelných kusů a zásoby (vojenské, náhradní díly průmyslových podniků apod.) už budou z velké části vyprodány. To je přímo pobídka pro "podnikatele" přesněji asi podnikavce, aby nakoupili ty nejlevnější (tudíž asi čínské) lampy, původní nástřik odstranili, a nastříkali na to nějakou profláklou "NOS" značku (Telefunken, Mullard, Sylvania nebo jinou). Kdo se setkal s elektronkou poprvé ve svém aparátu nemá šanci tento "fejk" poznat a zaplatí velké peníze zbytečně. Je to podobné jako s botama. Je výhodnější si koupit "značkové" nebo z tržnice?
EDIT: Ještě mi to nedá, abych nedoplnil, že kupovat v současnosti elektronky vydávané za "NOS" je docela riskantní. Jejich cena je mnohem vyšší než nyní koupitelných kusů a zásoby (vojenské, náhradní díly průmyslových podniků apod.) už budou z velké části vyprodány. To je přímo pobídka pro "podnikatele" přesněji asi podnikavce, aby nakoupili ty nejlevnější (tudíž asi čínské) lampy, původní nástřik odstranili, a nastříkali na to nějakou profláklou "NOS" značku (Telefunken, Mullard, Sylvania nebo jinou). Kdo se setkal s elektronkou poprvé ve svém aparátu nemá šanci tento "fejk" poznat a zaplatí velké peníze zbytečně. Je to podobné jako s botama. Je výhodnější si koupit "značkové" nebo z tržnice?
Naposledy upravil(a) Tube Guru dne 13.07.2016 20:07, celkem upraveno 1 x.