Peavey BANDIT 112-náhlé zesílení zvuku

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Vassili98

Peavey BANDIT 112-náhlé zesílení zvuku

Příspěvek od Vassili98 »

Dobrý den, už docela dlouhou dobu mě na mém Peavey, trápí nechtěné zesílení zvuku, něco jako v téhle ukázce
https://www.youtube.com/watch?v=CE69_jR4I_k (JE TO NĚKDE OKOLO ČASU 4:46) takové prostě postupné zesílení...tak kdyby někdo věděl o co jde, nebo jestli by to nemohlo být nějakým přetížení sítě, nebo tak něco? Fakt netušim :( ještě mě napadlo...nemuže to být znečištěnými potáky na kombu??
Tube Guru
Odborník

Re: Peavey BANDIT 112-náhlé zesílení zvuku

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, znečistěné potenciometry by to dělat mohly a mohl by to být taky nevhodný průběh odporové dráhy potenciometru (lineární - nevhodná pro hlasitost, namísto logaritmické - taková by tam měla být), konečně může být potenciometr taky vadný :?.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
nitram

Příspěvek od nitram »

Hoj, ja uz na tohle tema taky koukal ale na webu jsem bohuzel nasel jen to, ze jde o tranzistor navic snad s nejakou analogovou simulaci lampoveho zvuku ci co.. takze bych mel skoro strach ze zde to bude neco vaznejsiho nez potenciometr, tranzistorovy zesilovace jdou sic uplne mimo me, ale obecne maji mrte ruznych kompenzaci a kompenzaci tech kompenzaci, u bipolaru se (pry dle borcu z audiowebu) negativne projevuje i vyssi teplota polovidicu.. typoval bych ze nejaka jinak banalni pasivni soucastka vlivem poskozeni meni svou hodnotu zavislosti na teplote nebo zatezi.. BTW k diagnostice - pomohlo by asi vic indicii, napr. zda se to stava pri ruzne hlasitosti nebo jen pri urcite (typycky hodne nahlas) ? :roll: kazdopadne myslim ze s timhle budes muset (k nekomu kdo to dokaze diagnostikovat) osobne, ze tohle psanim na foru nevyresime.. :(
Vassili98

Příspěvek od Vassili98 »

Tak, je to...respektive objevilo se mi to jen při pokojové hlasitosti....na stupnici 1-10(zatím jsem hrál jen doma) je to jednička :D
a ano, ma to technologii transtube(jakoby napodobeni zvuku lampáče....a uznávám..hraje to fakt pěkně :)
no ještě jsem se v tom trochu vrtal...a pořádně jsem protočil volume na kombu, jak na zkresleným kanále, tak na čistém ....no a nezaznamenal jsem po tom ze by to zase dělalo :D takže by to asi fakt byly ty znečištěný potáky. Já to kombo nemám nový, jsem prý již několikátý majitel..tak fakt nevím jak o něj bylo pečováno .... Jak to mám jako vyčistit?? to nějak sundám ty knoby? nebo jak? :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Soudím, že bude nouzově stačit stříknout do potenciometru trošičku nějakého čistícího spreje na kontakty a několikrát jej protočit. Lepších a dlouhodobějších výsledků bys dosáhl demontáží potenciometru (vypájením z plošného spoje) a důkladným "vyčvácháním" v izopropylalkoholu (dá se levně koupit v lékárně), dříve se k tomuto účelu s úspěchem používala Diava - to byla taková červená politura na nábytek. Měla výhodu, že působila i jako mazivo a konzervátor, nevýhodu zase tu, že se na ošetřená místa časem opět chytal prach. Nové spreje neznám, ale za bolševika se prodávaly Kontox 5 - čistící a Kontox 10 - konzervační, také ještě Pegomin (tuším, že existovaly 1 a 2).
Všechny z těchto jmenovaných by k tomu byly vhodné, kdyby se Ti poštěstilo je někde sehnat . Ultimátní řešení je ovšem výměna potenciometrů.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
nitram

Příspěvek od nitram »

uff.. tak jsem uprime rad ze jsem syckoval zbytecne ! :-) nj, ja to mam s komplikovanejma potvorama plnejma tranzistoru (tedy bipolarnich) asi jako upir s cesnekem.. :D

BTW covece Guru diavu znam, a mam, ..na potaky jsem ji teda nikdy nezkousel ale cas od casu s ni s uspechem přetřu ošmatlanej hmatnik, ;-)
Vassili98

Příspěvek od Vassili98 »

Tak jsem to vystříkal tím sprejem(odendal potenciometry a nastříkal jakoby na tu hřídelku, a pořádně protočil) ....musím říct že se rapidně zvolnil běh otáčení......a když už jsem byl v tom, tak jsem vzal i reverb :D kapku v něm chrastilo někdy :wink: a celkově se to zdá být v pohodě :) takže díky.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, aby ten prostřik pomohl proti "chrastění" musel bys sprej stříknout dovnitř na odporovou dráhu, jestli jsi jej sříknul jen "jakoby na tu hřídelku" zvenčí, tak jsi promazal maximálně uložení hřídele v tělese potenciometru a máš-li pocit, že to pomohlo i proti chrastění, tak jsi asi přesvědčil sám sebe, protože to nemohlo mít na chrastění žádný vliv :?.
Vassili98

Příspěvek od Vassili98 »

to je jedno :D prostě se mi to zdá lepší :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“