Floyd Rose & Tune o matic (TOM) - sustain

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
innerself

Floyd Rose & Tune o matic (TOM) - sustain

Příspěvek od innerself »

Čus. Chci se zeptat. Máte někdo zkušenost jak moc se kobylka podílí na výslednym sustainu kytary? Proč se ptám. Doma mám kytaru z mahagonu s dvojzvratnym tremolem, apak čínskou lípu s tone o matic plus strunama skrz tělo. A právě ta kytara z lípy má delší sustain, než ta co by měla bejt vlastně lepší :D Zkoušel jsem různě zvedat i struny, alei tak prostě tolik sustainu floyd rose nevymáčkne. Snímačema to neni, bavim se totiž o hraní na sucho. Samozřejmě pak i když to zapojim tak ta s TOM kobylkou má sustain o hodně delší. Máte s tim teda někdo zkušenost? Nebo případně dá se ještě nějak prodloužit sustain na floyd rose.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
premda

Re: Floyd Rose & Tune o matic (TOM) - sustain

Příspěvek od premda »

Tak urcite to bude hlavne tou kobylkou, struny prochazejici skrz telo budou mit delsi sustain, asi se to drevo lip rozvibruje :D
innerself

Příspěvek od innerself »

A máš s tim osobní zukušenost, že bys to měl možnost porovnat vedle sebe nějak. TOM mi přijde snad o půlku delší než floyd. Dokonce i druhej kytarák co má les paula od LTD, kde struny skrz tělo nejdou, ale je tam klasika TOM, má delší o půlku sustain jak floyd.
premda

Příspěvek od premda »

innerself píše:A máš s tim osobní zukušenost, že bys to měl možnost porovnat vedle sebe nějak. TOM mi přijde snad o půlku delší než floyd. Dokonce i druhej kytarák co má les paula od LTD, kde struny skrz tělo nejdou, ale je tam klasika TOM, má delší o půlku sustain jak floyd.
Ne to nemám, ale myslej jsme, ze je to docela obecne znama vec, mne na tom neprijde nic zvlastniho :D
ajdam

Příspěvek od ajdam »

innerself píše: Nebo případně dá se ještě nějak prodloužit sustain na floyd rose.
Sustainerem?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nejsem nějaký znalec Floyd (když nemyslíme Pink Floyd), ale nesežerou většinu sustainu ve Floydu ty pružiny? Oproti tomu struna uchycená k tělu bude mít sustain dlouhý jak prase, fyzika.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

premda píše:Tak urcite to bude hlavne tou kobylkou, struny prochazejici skrz telo budou mit delsi sustain, asi se to drevo lip rozvibruje :D
Tohle je naprostý mýtus a fyzikální nesmysl. Už se tady o tom někde mluvilo. Nejdéle bude znít struna upnutá mezi dva betonové bloky. Proč? Protože nemusí nic rozvibrovávat a tím sama ztrácet energii ;)
Lehké zamyšlení: TOM kobyla je pevná, přivrtaná. Struna vibruje tedy pevně upnuta. Když ale máme plovoucí tremolo, to visí ve zduchu na pružinách. Každý kmit struny do strany (tedy chvilkové zvýšení tenze) vytváří opačnou reakci tahu pružin, který se to snaží tlumit. Proto kratší sustain. Ty pružiny vlastně tahají a rezonují proti těm kmitům...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
premda

Příspěvek od premda »

Demilich píše:
premda píše:Tak urcite to bude hlavne tou kobylkou, struny prochazejici skrz telo budou mit delsi sustain, asi se to drevo lip rozvibruje :D
Tohle je naprostý mýtus a fyzikální nesmysl. Už se tady o tom někde mluvilo. Nejdéle bude znít struna upnutá mezi dva betonové bloky. Proč? Protože nemusí nic rozvibrovávat a tím sama ztrácet energii ;)
Lehké zamyšlení: TOM kobyla je pevná, přivrtaná. Struna vibruje tedy pevně upnuta. Když ale máme plovoucí tremolo, to visí ve zduchu na pružinách. Každý kmit struny do strany (tedy chvilkové zvýšení tenze) vytváří opačnou reakci tahu pružin, který se to snaží tlumit. Proto kratší sustain. Ty pružiny vlastně tahají a rezonují proti těm kmitům...
Děkuji za vysvětlení
innerself

Příspěvek od innerself »

Demilich píše:

Díky přesně tohle jsem chtěl slyšet ;) Takže zkráceně řečeno u floyda nikdy nedosáhnu tak dlouhýho sustainu jako na TOMu, i kdybych se stavěl na hlavu :D
ajdam píše:
innerself píše: Nebo případně dá se ještě nějak prodloužit sustain na floyd rose.
Sustainerem?
Možná by to šlo i snímačema jinejma, ale já tu pořád mluvil o hraní na kytaru na sucho ;)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Snímačema asi ani ne.
Prostě kytary s FR jsou určeny na modernější pojetí hry (rychlé běhy), tak ani sustain nepotřebují. Musíš si zvolit nástroj podle toho, co chceš hrát.
innerself

Příspěvek od innerself »

No tak jako je fakt že já hraju převážně rychlovky. Ale v pár pasážích já jakožto doprovodnej kytarák jsem házel kila mezitim co hlavní tam dával vyhrávky. S floydem sem pak právě už pískal zatímco s TOMem jsem zněl furt. No a asi takle. Kytary co se mi líbí vzhledově a jsou už trošku na úrovni, tak maj snad všechny do poslední dvojzvratný tremola :D jedině že si nechám udělat na zakázku :D ne to už jde zase mimo téma :D každopádně díky za info.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Jedna značka kytar si pamatuju že dělala metalovky s FR a místo krkového snímače tam byl sustainer. Myslím, že to byly kytary Fernandes. Omrkni je ;) Ten sustainer když se zapnul tak struny zněly donekonečna, protože je to magneticky rozechvívalo. Tím se daly jednoduše kytarou hrát téměř až klávesácké stěny táhlého zvuku. Ten koncept se mi líbí a rád bych jej někdy vyzkoušel, ale zatím jsem k tomu neměl příležitost.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

sustainer nefunguje na souzvuky (vzdycky se nakonec prosadi ten nejsilnejsi ton)
Dela to Fernandes, ale ja doporucuju Sustainiac (mam oba).
Obcas to ruzne firmy montuji, pouziva to treba Vai, Def Leppard, Steve Hackett a spousta dalsich.
Kdo by chtel vicehlasy sustainer tak musi jit do Moogu http://www.moogmusic.com/products/Moog-Guitars

Nicmene pro vyse jmenovany pripad bych radsi pridal gain, nebo zapl kompresor ;)
post698964.html
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Awsys

Příspěvek od Awsys »

hyenik píše:.... ale ja doporucuju Sustainiac (mam oba).
Byl už na kytaře nebo jsi ho tam dával? Nemáš typ, kde ho sehnat? Tedy kromě hotových SCHECTER, to je většinou 30T+. Origo ze států je za cca. 280$ s poštou + výpalný. Nebo hledat něco z druhý ruky?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Origo ze statu ho mam.
Z druhe ruky jsem ho u nas zachytil asi 2x za poslednich 10let, na ebay taky velice zridka.
Montoval se (docela slozite, neni to nic pro lojzy, zvlast s jejich stredovekym webem)
Nabizel ho i jeden modulovy kolega z UK, prislo mi to drahy (nakonec by to vyslo levneji nez americke dph :) ale neni to levna hracka tak jako tak (osobne si myslim ze v takto specialnim pripade hledat stovečky úspor není na místě)

v mezicase ale uz zabrali dalsi kompetitori, jak jsem se prave dovedel, takze treba zkusit se podivat u nich
http://www.keithmcmillen.com
http://www.aescher.eu/
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
nitram

Příspěvek od nitram »

Hendrek píše:Nejsem nějaký znalec Floyd (když nemyslíme Pink Floyd), ale nesežerou většinu sustainu ve Floydu ty pružiny? Oproti tomu struna uchycená k tělu bude mít sustain dlouhý jak prase, fyzika.
PRESNE TAK :!: zvyraznit tucnym pismem a zaradit do FAQ :wink:
Awsys

Příspěvek od Awsys »

hyenik píše:Origo ze statu ho mam.
Vídím to taky na tuhle variantu. Díky
innerself

Příspěvek od innerself »

nitram píše:
Hendrek píše:Nejsem nějaký znalec Floyd (když nemyslíme Pink Floyd), ale nesežerou většinu sustainu ve Floydu ty pružiny? Oproti tomu struna uchycená k tělu bude mít sustain dlouhý jak prase, fyzika.
PRESNE TAK :!: zvyraznit tucnym pismem a zaradit do FAQ :wink:
no klasický jednozvratný tremola maj taly pružiny a sustain maj delší jak floydy, teda podle mejch zkušeností :D
krasty

Příspěvek od krasty »

Hodně záleží, jaký Floyd máš. Třeba Schaller dělal těla z nějaký zinkový slitiny a ty mi přišly mrtvý. Dobrá ocel je výrazně lepší. Pokud nepoužíváš Floyd dvouzvratně, můžeš ho bloknout a používat jen k povolování. Trochu to pomůže. Experimentoval jsem i s bloky a taky to pomohlo. Dobrý poměr cena/zvuk je zvonovina, mosaz. Viděl jsem i bloky z žuly, wolframu, mědi, bronzu, ale dostat je u nás je potíž. Na Floyda z titanu zatím nemám, takže nemám zkušenost. V každém případě výměna bloku změní i zvuk kytary. Já mám momentálně mosazný big block 42mm a jsem spokojený. Dřívější zvuk kytary byl kulatý, temnější, atak pomalý (ve studiu úžasný, ale naživo nuda), ale po výměně se zvuk projasnil, přibyly alikvóty, agresivita, lépe mi jde za rukou.
Nejlepší Floyd byl od Zdendy Vavruši, co mu dělali ve Zbrojovce. Nebeský matroš tahle zbrojařská ocel :wink:

http://www.floydrose.com/catalog/upgrad ... ain-blocks

http://www.fu-tone.com/catalog/index.ph ... 5ev3p6vih5
nitram

Příspěvek od nitram »

innerself píše:no klasický jednozvratný tremola...
tak jasne ze tam budou nejaky rozdily, viz prispevek nade mnou, ale pod pojmem
Hendrek píše:..struna uchycená k tělu..
si proste predstavuju strunu uchycenou k telu - pevne - primo - bez pruzin
tj. cim tvrdsi kytara a cim "nepruzneji" k ni uchycena struna, tim mene energie struna odevzda tomu zbytku na kterym je uchycena, a tim dyl taky bude kmitat :-)

z vlastni zkusenosti muzu rict ze po procesu: lowendovy FR z lowendovy kytary ven, pofrezovat, vlepit bukovej spalek, osadit (a podotykam rovnez lowend)TC se strunama durch ..a rozdil zvuku je neskutecnej.. jasne ze znackovy FR na tom bude urcite mnohem lip(opet viz testovani o prispevek vyse), ale TC, TOM nebo jina pevna kobylka na tom proste bude vzdycky "uplne jinde" :-)

..a bez paky se obejdu, alespon to cloveka nuti hrat vic "rukama" nez "technikou"(mysleno technika jako vybaveni nikoliv technika hry) ;-)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“