Zdar, že je tady rádiové rušení pořád je pravda, chtěl jsem jen poukázat na to, že vzhledem k neexistenci vysílačů velmi vysokých výkonů na dlouhých a středních vlnách (jako byla např. "slavná" Hvězda, která byla slyšet minimálně v celé Evropě) už není tak významné pro rušení kytaristů. V 70. letech nebylo nic zvláštního, že ta Hvězda byla slyšet v pauzách z reproboxů. Zbavit se toho dalo jen za cenu určité ztráty vyšších harmonických z kytary zablokováním vstupu zesilovače kondenzátorem s kapacitou ve stovkách pF. "Magnetické" rušení je třeba řešit i když nejsi u rozvodny nn, úplně stačí napájecí transformátor zesilovače, aby to hlasitě brumělo. Kdyby byl trafák navržen s nízkou indukcí v jádru (což by pro jakékoliv akustické zařízení měl být vždy), nevystupovaly by magnetické siločáry mimo jádro a snímač by neovlivnily. Rušení ze spínaných zdrojů se odstraňuje fakt těžko, protože přesto, že základní kmitočet je typicky kolem 40kHz, tedy neslyšitelný, obsahují tolik harmonických a subharmonických včetně různých intermodulačních produktů, že jich téměř jistě několik padne do akustického pásma. Ohledně vířivých proudů se k tomu nemohu vyjádřit, žádná měření jsem v tom směru nedělal ani jsem u nich nebyl přítomen. Pro mě z toho vyplývá závěr, že je úplně v pohodě mít snímač bez krytu, což je pro zvuk pravděpodobně nejlepší, zase to nemusí vyhovět po estetické stránce

.
Ještě něco málo pro Moona: Jistě to tak cítíš, ale věř, že fyzikální zákony se promítají téměř do všech oborů.
Nebýt fyziků nevěděli bychom "jak věci fungují". Když se zabýváš elektroakustikou, máš pravděpodobně možnost si působení RL článku prakticky ověřit. A výměna potenciometru vyjde mnohem levněji než výměna snímače při totožném výsledném efektu

.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem:
z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.