Cubase

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
aninka.cz
Nový uživatel

Nastavení mikrofonu

Příspěvek od aninka.cz »

Dobrý den,

potřebovala bych poradit, jak mám správně nastavit mikrofon při zapojení do externí zvukové karty, mám Steinberg UR12 a dynamický mikrofon, mám zapojený mikrofon, sluchátka a USB do Pc, po zapnutí Cubase je vidět při mluvení do mikrofonu, že reaguje, jen ten zvuk odnikud neslyším a nevím jak to nakonfigurovat. Nevíte o nějakém návodu či radě? Děkuji
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Cubase

Příspěvek od Hendrek »

Nastavit v Cubase správný kanál pro nahrávání, tedy ten, kam je zapojen mikrofon.
PS: pročíst manuál k Cubase ;)
torst

Příspěvek od torst »

záložka Devices, nastavení pro uvedenou zvukovku, pro její správnej vstup a td.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ani nemusí přes záložku Devices. Přímo na hlavní obrazovce vlevo se dá u zvolené audio stopy nastavit vstupní i výstupní sběrnice.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Krom toho nemusí dělat nejspíš ani to a ani to (viz popis dotazu). Při nahrávání není implicitně zapínán Monitor, takže za normálních okolností NIKDY neslyšíš nahrávaný signál (myslím tím po procesu v A/D převodníku) 8)

Řešením bude aktivace Monitor (oranžový repráček u stopy), kdy ale bude monitoring zatížen latencí (takže bude zhusta nepoužitelný).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ještě je HW tlačítko "Direct monitor" na zvukovce. Já jsem možná špatně pochopil, že to ani žádný signál nenahraje.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo - jsem si chtěl předtím juknout na UR12 panel; pokud tam má DM tlačítko, tak má prob. vyřešen (a v DAW nic aktivovat nemusí).

P.

Ivan

Re: Cubase - MIDI keyboard nereaguje

Příspěvek od Ivan »

Ahoj, problem s MIDI Keayboardom Akai MPKII mini - Cubase ho registruje, ale nefunguje, resp. Keyboard je aktivny az po nejakych 3-4 restartoch Cubasu, ale vacsinou mozno tak 1 z 5 spusteni Cubasu. nechapem to... Netusite niekto, kde by mohol byt problem?
Vdaka
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jak mám rozumět tomu "registruje"? Pokud Cubase nezahlásí po spuštění problém s MIDI portem, tak je možné to které MIDI zařízení použít. Aktivita na MIDI portu je indikovaná na Transport panelu. Jakou používáš verzi Cubase? O podobném chování jsem prakticky jakživ neslyšel, moc bych to s Cubase nespojoval a hledal chybu spíš okolo.

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

"Registruje" mám na mysli, že ten keyboard je v Cubase prítomný v "Device Setup" a ukazuje sa aj v MIDI input (v "Instrument track"), ale proste VST instrument naň vôbec nereaguje, iba po niekoľkých reštartoch Cubasu sa zadarí a funguje. Ale práve som našiel nejaký firmware v rámci registračného účtu na Akai webe, tak skusím aktualizovať FW, možno to bude problém...
A aby toho nebolo málo, Cubase mi nevie nájsť ani pribalený VST Air Hybrid... Nainštaloval som aj 32 aj 64-bit verziu, licencia registrovaná, vo VST foldri je nainštalovaný, ale v Cubase absolútne chýba v plug-inoch. Vyhodilo mi to nejaký error "Hybrid could not be loeded... Erro details: pace::eden::thrift::exception......" a že mám kontaktovať vydavateľa softu. So supportom to teraz budem riešiť týždne, ak sa vôbec budú unúvať mi pomôcť...
Cubase je LE6
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo - FW určitě zkus aktualizovat; obzvlášť, pokud třeba výrobce naznačuje nějakou opravu ohledně MIDI komunikace.

Pokud VST efekt/nástroj při svém zavádění do DAW vypíše nějakou chybu, je ideální pořídit screenshot a spolu se systémovými údaji o počítači a použité verzi Cubase zaslat výrobci na support. A paralelně to klidně pošli Martinovi Jirsákovi (na www.cubase.cz jako "MAJ"), třeba poradí rychleji.

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

Dík za pomoc. S tým VST to vyzerá na nejaký problém licenčného softu iLok (Pace Antipiracy), ktoré používa Akai, resp. tí vydavatelia pribalených SW (Air Musich Tech, SONIVOX) na licencovanie. Nejaké podobné štrapácie užívateľov som našiel na zahraničných web fórach...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Aha. Občas tyhle věci bývaly vázány na nějaký HW, takže ta nefunkčnost by mohla odpovídat i tomu chování po MIDI, že to není úplně košer. Uvidíš, jak to dopadne.

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

Tak prišiel som na to. V Cubase treba v Device Setup pridať Remote Devices-Generic Remote a vybrať preň daný MIDI keyboard. Len nechápem, že prečo mi sem tam fachčil aj bez toho...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No jsou tu dvě věci:
- MIDI CC (kontrolery/přepínače)
- Remote protokol (speciální zprávy)

Neumím nijak vysvětlit tu nahodilost v chování, ale je třeba si uvědomit, že bude-li MIDI zařízení využito pro Remote, není možné ho přes stejný MIDI port využít pro hru; alespoň u starších verzí Cubase tomu tak bylo. Osobně jsem to "obcházel" třeba využíváním dvou MIDI portů, pokud jimi klaviatura disponovala (např. USB a klasické MIDI porty, přes jeden bylo propojení Remote a přes druhý se to chovalo jako klávesy).

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

Hm, tak chápem, že Remote Device má funkciu akéhosi ovládača funkcií v DAWe- teda, že nesúvisí priamo s ovládaním VST alebo zadávaním MIDI dát, ale čo nechápem je, prečo sa okamžite ten Akai, ako som mu priradil Remote Device (MIDI IN), spojazdnil a hneď aj reagoval na VST instrumenty?! Ako keby Cubase len dostal nejaký impulz a hneď s keyboardom začal spolupracovať.

Ale samozrejme, aby to nebolo také jednoduché - po reštarte Cubasu, resp. PC a opätovnom otvorení Cubase a nového Instrument Track, bolo všetko po starom - teda keyboard je znova neaktívny... z čoho usudzujem, že pridelenie Remote Devicu nerieši problém definitívne.

Čiže ešte raz, a Pavlii prosím ťa potvrď, či by vo všeobecnosti malo toto stačiť: podľa návodu k tomu môjmu Akai keyboardu, stačí pripojiť pomocou USB a otvoriť DAW. To som spravil - Cubase ho eviduje ako MIDI hardware, to je OK (Device Setup → MIDI → MIDI (Port Setup) → Akai MPKII (na "In") → "Active"). Rovnako je prítomný aj na "MIDI in" v Instrument Tracku, ale - proste nereaguje!
Treba snáď v Cubase niekde nastaviť niečo viac?

P.S. Keyboard v "stand-alone" aplikáciach funguje normálne, čiže chyba hardwaru to zrejme nebude
P.S.2 Update firmwaru nepomohol
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Potvrzuji - pokud je to takto a Cubase nemá problém s funkčností MIDI portu pro AKAI, tak je vše hotovo a OK a osobně nevidím žádný důvod, proč by za těchto okolností neměla fungovat ta věc, že:

- vytvoří se MIDI stopa
- vybere se MIDI vstup (případně se nechá defaultní All MIDI Inputs)
- spustí se záznam
- mačkají se klapky na AKAI, kroutí se knoby atd.
- MIDI data se nahrávají do MIDI stopy

Napadá mě jeden zádrhel, ale proti němu hovoří poznámka o funkčnosti v jiných programech než Cubase - nějaký režim AKAI, který nepracuje buď korektně nebo se chová prostě jinak. Každopádně Remote se neukládá s projektem, takže to, že po opětovném otevření Cubase není Remote aktivní, je v pořádku.

Otázka: při běžném (=nefunkčním) stavu komunikace je indikován příjem MIDI dat na Transport panelu nebo ne? Musíme to začít "rozštípávat" 8) tohle jsem v jednom z předchozích postů zmiňoval, ale explicitně se neptal a zajímá mě odpověď. Tím odhalíme to, jestli MIDI komunikace v principu funguje nebo ne. Pak se posuneme dál.

Do Remote se prozatím nebudeme nijak šťourat, takže řešme teď MIDI komunikaci jako takovou.

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

pavlii píše: Otázka: při běžném (=nefunkčním) stavu komunikace je indikován příjem MIDI dat na Transport panelu nebo ne? Musíme to začít "rozštípávat" 8) tohle jsem v jednom z předchozích postů zmiňoval, ale explicitně se neptal a zajímá mě odpověď. Tím odhalíme to, jestli MIDI komunikace v principu funguje nebo ne. Pak se posuneme dál.
Ne. Ale používam len redukovaný TP - okienko s "Click" atď, ale je tam indikátor vstupného signálu, ak máš na mysli to, a ten nesignalizuje žiadny príjem pri stláčaní kláves a padov.

Ešte ma napadlo, že v Device Setup → MIDI → MIDI (Port Setup) mám hneď nad Akai uvedenú aj zvukovku (M-Audio C400) na MIDI porte "In" ako "Active". Nemôže to nejak kolidovať s Akaiom? Prečo by mala byť zvukovka priradená MIDI portu?! (Mám možnosť odskúšať až večer doma)

edit: "Prečo by mala byť zvukovka priradená MIDI portu?!" - jaj, asi preto, že má MIDI konektory - vstupy.. :oops:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak - zobraz si (přes pravé tlačítko na TP) sekci s aktivitami na MIDI a Audio vstupech/výstupech. Když najedeš ukazatelem myši na něj, ono ti to myslím napíše v bublině, čeho se ten který indikátor týká. Prostě musíme si být jistí tím, zdali AKAI MIDI data do C vysílá nebo ne.

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

Ahoj, tak MIDI aktivita žiadna. Nechal som zobraziť "MIDI Activity" na transport panelu, zahral pár kláves a nič...
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“