Akorát že bez tlumení pravačkou ty struny budou přeznívat at už chceš, nebo ne. Je to nutnost. A jak bylo napsáno - každý způsob tlumení je dobrý.Sadam.S píše:Pokud ti ty struny nepřeznívaj a v něčem tě to neomezuje... měj si tu ruku jak chceš, ne
Poloha prave ruky pri hrani
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Poloha prave ruky pri hrani
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Bhu z Crecelu
- Kontaktovat uživatele:
na tohle jsem se právě chtěl zeptat - když hraju na španělku a brnkám prstama, tak si nemůžu pomoct a musim mít malíček opřenej o vrchní desku, což u elektriky nedělám. Je to teda "v pořádku" nebo je třeba se to přeučit?Nero píše:Dělám něco podobného, sice to nepovažuju za plus, nicméně ani učitel mi neříkal, že by to bylo nějaké minus. Takže si myslím, že pokud tebe samotného to neomezuje, tak to nech plavat.Dariel píše:Já taky, učili mě to v ZUŠce....spousta lidí tady říká, že je to na zánět šlach, ale já jsem neměl v životě jediný sebemenší problém.....a přecejenom, ač názory místních repsketuju, tak raději budu věřit hudebníkovi, který hraje cca 20 letGarret píše:Zdravím chtěl bych se zeptat jestli bych se měl odnaučit tohle:Když hraju pravou rukou tak hraju někde mezi krkovým a prostředním snímačem a malíček mám opřený o pickguard.
Blackwell: Instrumental progressive rock
na spanelku (resp. na klasiku) preucit. prstama se neopirat nikde, maximalne palcem o tlustou strunu...
- Bhu z Crecelu
- Kontaktovat uživatele:
Jo, tak jsem pročetl spoustu threadů po internetu na téma "anchoring" a závěr je, že pokud to neomezuje, je to samozřejmě věc chuti a individuality, ale že spousta lidí, co se tento zlozvyk odnaučili, pozorovala dlouhodobé zlepšení a taky že sice Steve Morse nebo Petrucci to dělaj, ale že třeba ten Morse má karpál v obou rukou a že toho zlozvyku lituje. No tak zkusim hrát bez toho a popřípadě dám vědět 
Blackwell: Instrumental progressive rock
(pokud se bavime o spanelce (potazmo tedy o klasicke kytare), tak si (krome jineho) tlumis predni desku. neni to tak vyrazne, jako kdyz se nekdo o desku opira hrbetem dlane (tenhle zlozvyk mam treba ja), ale na drzeni ruky tak, jak se vyucuje, neco je...)
- Nero
- Rádce
Bhu z Crecelu píše:Jo, tak jsem pročetl spoustu threadů po internetu na téma "anchoring" a závěr je, že pokud to neomezuje, je to samozřejmě věc chuti a individuality, ale že spousta lidí, co se tento zlozvyk odnaučili, pozorovala dlouhodobé zlepšení a taky že sice Steve Morse nebo Petrucci to dělaj, ale že třeba ten Morse má karpál v obou rukou a že toho zlozvyku lituje. No tak zkusim hrát bez toho a popřípadě dám vědět
Tak je rozdíl, jestli se budeme bavit o hraní ve stylu Paco de Lucii, nebo Johna Petrucciho.
Když budeš vybrnkávat na španělku, tak by ses měl držet nějaké techniky a pak je opírání prstu nebo čehokoli jiného špatně. Pokud hraješ trsátkem, tak bych to viděl za silně individuální věc, která omezovat nemusí, jsou učitelé, kteří jí dokonce doporučují. Souvislost s karpálem bych neviděl přímo u "anchoringu".
Já osobně při vybrnkávání prsty rozhodně nijak ruku nefixuju opřením se o kytaru, naopak při hraní trsátkem malík sem a tam opírám.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Nechci zakládat nové téma,tak se zeptám tady:
Téměř při jakémkoliv hraní kromě vyloženě akordovek jsem měl zápěstí opřené na kobylce (samozřejmě lehce za ní,abych si to netlumil). Teď jsem si ale koupil kytaru s floyd rosem a mám docela problém s tím,že mi ta opřená ruka trochu přelaďuje kytaru. Není to moc,ale určitě to není dobře.
Tak mě zajímá,jak to máte vy,zda jste se to přeučili na volnější ruku nez opírání (tím se mi teď hrozně ztrácí přesnost) nebo zda si mam pořídit zamykačího floyda a hrát si dál mým stylem.
Podotýkám,že nejsem úplný začátečník (ač samouk) a tohle mě překvapilo,protože jsem dosud na les paulu nic řešit nemusel. Děkuju za názory a rady
Téměř při jakémkoliv hraní kromě vyloženě akordovek jsem měl zápěstí opřené na kobylce (samozřejmě lehce za ní,abych si to netlumil). Teď jsem si ale koupil kytaru s floyd rosem a mám docela problém s tím,že mi ta opřená ruka trochu přelaďuje kytaru. Není to moc,ale určitě to není dobře.
Tak mě zajímá,jak to máte vy,zda jste se to přeučili na volnější ruku nez opírání (tím se mi teď hrozně ztrácí přesnost) nebo zda si mam pořídit zamykačího floyda a hrát si dál mým stylem.
Podotýkám,že nejsem úplný začátečník (ač samouk) a tohle mě překvapilo,protože jsem dosud na les paulu nic řešit nemusel. Děkuju za názory a rady
- Nero
- Rádce
Naučit se "opírat" tak, aby se tremolo nehýbalo.
PetrPeter 1975 - 2008
Chtěl bych se zeptat. Po cca 2 měsících hraní jsem se trošku začal víc zabývat, i na popud lektora, polohou pravé ruky. Ukazoval mi jak na to, což se mi zdálo jasné, když jsem u něj seděl. Jak jsem přišel domů a sedl na jinou židli, tak jsem nějak té polohy nebyl schopný docílit. Tak jsem se díval i na palm muting a říkal jsem si, že už by možná stálo se to učit rovnou s PM.
Zkoušel jsem najít nějakou polohu, co by mi vyhovovala a vyšlo mi tohle:
https://youtu.be/Hn8KQtNN_Rs
Tak abych mohl cvičit, než půjdu na další hodinu, chci se zeptat, jestli to není nějak špatně, jestli ta poloha není úplně špatná
No zkrátka a dobře, abych si nevypěstoval nějaký zlozvyk.
Prosím, nehodnotně, jak mi o blbě zní, ale jen tu polohu
Zkoušel jsem najít nějakou polohu, co by mi vyhovovala a vyšlo mi tohle:
https://youtu.be/Hn8KQtNN_Rs
Tak abych mohl cvičit, než půjdu na další hodinu, chci se zeptat, jestli to není nějak špatně, jestli ta poloha není úplně špatná
Prosím, nehodnotně, jak mi o blbě zní, ale jen tu polohu
BaCHBGS TRAR burned, YAMAHA RGX 420DZII
JAY TURSER JT-30-MRD (pro děti)
Roland CUBE-20GX, Roland Micro CUBE GX Black
Boss ME-25, Vox amPlug 2 Classic Rock, iRig HD2
Epiphone Acoustic PR-100/VS
- Nero
- Rádce
Na pohled poloha v klidu.
Jen bych podotknul, že zastávám názor, že neexistuje 1 správná poloha pravačky - ruku si nastavím podle toho, co hraju a čeho potřebuju dosáhnout. Takže dokud se ti hraje pohodlně, je to v zásadě ok.
Jen bych podotknul, že zastávám názor, že neexistuje 1 správná poloha pravačky - ruku si nastavím podle toho, co hraju a čeho potřebuju dosáhnout. Takže dokud se ti hraje pohodlně, je to v zásadě ok.
PetrPeter 1975 - 2008
Nero to řekl jednoznačně a jeho názor jest názorem milionů dalších kytaristů. Takže - do budoucna, až si najdeš tu pro tebe nejlepší polohu (učíš se teď to tlumení strun), tak ji opusť a hraj i jinou. Poloha ruky se sama změní tím, že si změníš délku popruhu, tím, že budeš hrát v sedě, zda s kytarou na levé či pravé noze, zda hraješ rytmické beglajty či otevřené akordy s prázdnými strunami, poloha ruky se automaticky změní, když budeš chtít barevně jiný zvuk, takže to budeš mydlit na krku, nad krkovým snímačem, mezi nimi, či u kobyly, vždy to bude jiný. Zvuk se mění i tím, že trsátko držíš pevně a hraješ jen špičičkou, nebo zda hraješ měkčím trsátkem a necháš ho volně šolíchat struny či ohýbat se. Prostě pokaždé to bude jiné. Tak jen do toho ...
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Poloha prave ruky pri hrani
Díky za odpovědi a podporu. V podstatě jsem došel tak nějak k názoru, že v tom hledám až moc velkou vědu
Bylo to asi způsobeno panickým strachem, že se naučím nějaký zlozvyk. Zkusili jsme to i s lektorem a bylo to OK, v podstatě říkal, že i konečně uvolněné, pohyb ze zápěstí apod.
Prošel jsem i nějaká videa a on to každý fakt drží jinak, jeden zásadně nedoporučuje používat volné prsty jako oporu na pickguardu, druhý zase, že jo, třetí uvádí obě možnosti jako OK, jedem má ruku položenou na strunách, druhý vyklenutou... Zakk Wilde to tam vůbec tak nějak divně šťourá jakoby od spodu
Zatím cvičím vše v sedě, kytaru položenou na pravém stehně (často s podnožkou), ale teď jsme zkoušeli na basových strunách chytit I. a V. polohu a to byl mazec, to prostě v této poloze dám jen velmi těžko. Ale když jsem si kytaru dal v sedě mezi nohy s krkem kytary hodně nahoru, tak to tam najednou padlo skoro samo
Tak snad, když ty pazoury trochu povolí, tak to tam dám i v té klasické poloze v sedě.
Prošel jsem i nějaká videa a on to každý fakt drží jinak, jeden zásadně nedoporučuje používat volné prsty jako oporu na pickguardu, druhý zase, že jo, třetí uvádí obě možnosti jako OK, jedem má ruku položenou na strunách, druhý vyklenutou... Zakk Wilde to tam vůbec tak nějak divně šťourá jakoby od spodu
Zatím cvičím vše v sedě, kytaru položenou na pravém stehně (často s podnožkou), ale teď jsme zkoušeli na basových strunách chytit I. a V. polohu a to byl mazec, to prostě v této poloze dám jen velmi těžko. Ale když jsem si kytaru dal v sedě mezi nohy s krkem kytary hodně nahoru, tak to tam najednou padlo skoro samo
Tak snad, když ty pazoury trochu povolí, tak to tam dám i v té klasické poloze v sedě.
- Nero
- Rádce
Pokud jsi pravák, tak pravé stehno a podnožku nechápu. Ta se používá spíš při klasickém držení pod levou nohou (jako tady).
PetrPeter 1975 - 2008
Většinou sedím na vyšší kancelářské židli a potřebuji teď tu kytaru mít výš, proto ta podnožka. Je mi to pohodlnější. Třeba když sednu na gauč, tak ji nepoužívám a když ji s sebou nemám, tak taky ne 
Možná je to i proto, že mě pořád bolí záda jak psa, tak se mi tak sedí líp. NO, hlavně doufám, že to časem dám i vestoje.
Možná je to i proto, že mě pořád bolí záda jak psa, tak se mi tak sedí líp. NO, hlavně doufám, že to časem dám i vestoje.
- Nero
- Rádce
Pokud nebudeš hrát na imidž, tak si stačí nastavit popruh tak, aby ve stoje byl nástroj ve stejné poloze jako vsedě, a jsi v pohodě 
PetrPeter 1975 - 2008
já si brnkám jen pro radost sobě
a na nervy svému okolí
.... ale zatím mám kytaru trochu výš.
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
Jak si říkal ... "Hledáš v tom moc vědu" myslím, že zrovna co se týče špatných zlozvyků je lepší koukat na levou ruku, tam se jich dá naučit dost a "uvolněnou" pravačkou nic nezkazíš, jen ať se ti s ní hraje poholně 
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
jj, tak dnes už jsme byl na hodině pochválen, chvilkama byla Farewell Ballad i trochu poznat, teda jen do toho brutálního tahání strun... lepší se to, jen do toho ještě dostat tu lehkost... hlavně do levé, tam cítím, že moc tlačím ...