Dřevo pro stavbu kytary
Re: Dřevo pro stavbu kytary
Jen upřesnění. Za fošnu jsem dal 1200,-. Čekal jsem víc.
"Tady" je kde ? Díky.
Miloš.
"Tady" je kde ? Díky.
Miloš.
Kua, 1200,- za javorovou fošnu je dost málo. To plastím za olši, když se mi chce hodně přeplácet.
Předpokládám ale, že byla min. 40cm široká, padesátka, a klasická 410 cm ....
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Dřevo pro stavbu kytary
Mňa by zaujímal kanadský javor ,je ho dostať v takýchto bežných skladoch ?
martina72 píše:Kua, 1200,- za javorovou fošnu je dost málo. To plastím za olši, když se mi chce hodně přeplácet.
Přesně tak. Tedy ta javorová. Ta mahagonová byla užší a jen 3m dlouhá.... Taky za 1200,-.
kolik?
já platil za 4 metry javoru z horské oblasti 450,- a ve výsledku byl pěkně žíhaný (musím podotknout, že to bylo 32mm na sílu). Kanadský javor mají ve Vyškově, silný 50mm a cena je 38.000,- za kubík tuším.
Tloušťka tvoří značný rozdíl. Fošny v první jakosti jsou vždy o třídu dražší, jde přece o masivní materiál bez vady (toho je v kmeni stromu sakra málo). Truhlařina první jakosti představuje objemově do 10% stromu s tím, že po opracován a formátování jde ještě půlka do kamen.
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Dřevo pro stavbu kytary
Tak jasný, ale měl tam prostě AAA žíhanou fošnu a prodal ji za stejnou cenu jako téměř nevyužitelný javor. Někde totiž pořádně neví, jakou reálnou hodnotu taková dřevina má 
Někdy se to tak stane. Jiná věc je ta, že jednou naformátovaný matroš (fošna) jde dost těžko změnit na tři tenčí desky s exkluzivním obláčkovým nebo vlnkovatým nebo žíhaným javorem. Na to potřebuješ excellentně seřízenou pásovku s hodně širokým listem, velmi řídkými a se znalostí věci nabroušenými zuby, nemluvě o vzorném vedení matroše do řezu. Jde to, ale je to vopruz. Pak by se cena ztrojnásobila. Prostě to někdo po..al a z pěknýho udělal fošnu, která je v podstatě zbytečná, z toho pěknýho. Pro..dal matroš.
Pozná někdo tohle dřevo ?
Naposledy upravil(a) grock dne 20.09.2016 21:12, celkem upraveno 1 x.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Lesní jahoda? 
Mahagon určitě, ale jaký druh.... pravděpodobně sapeli, ale nechci kecat. http://www.plantsaw.co.za/_images/wood- ... ny-tex.jpg
Ale ne... Sapele je typicky "tiger stripe pruhování" , asi takhle:

pravidelný, rovný pruhy, to si s ničím nespleteš
Ta Grockova kytara je z jihoamerickýho mahagonu. Swietenia macrophylla, 2006 a 2007 byly (a podle všeho asi i do 2008, aspoň někerý kytary ) z Belize, neboli původně British Honduras. Takže "true" Honduran Mahogany.. super matroš
Starší gibsony 80.,90., 00 leta byly z Peru, Guatemaly, stejný mahagon, o nic horší.
Dnešní produkce Gibson USA, ale i Gibson Custom Shop (včetně "True Historic" ) je z Fiji,
a když na to chvíli koukáš, tak to poznáš, je to míň "zubatý" - jsou to takový měkký, zvlněný křivky, vypadá to jako nádorový bujení pod mikroskopem
asi že je to taky podobně vyhoněný k rychlýmu růstu...

..a pro srování zmiňovaný nádor

tady nejlíp vidět fiji mahagon "pattern" v pravý (horní) části obrázku:

Hlavně ale nejde ani tak o to, že to jinak vypadá, ale o to, že to jinak zní a hraje; podle některých - s klasickými gibsony sžitých - to (fiji mahagon) má zvukový kvality olše ..

pravidelný, rovný pruhy, to si s ničím nespleteš
Ta Grockova kytara je z jihoamerickýho mahagonu. Swietenia macrophylla, 2006 a 2007 byly (a podle všeho asi i do 2008, aspoň někerý kytary ) z Belize, neboli původně British Honduras. Takže "true" Honduran Mahogany.. super matroš
Starší gibsony 80.,90., 00 leta byly z Peru, Guatemaly, stejný mahagon, o nic horší.
Dnešní produkce Gibson USA, ale i Gibson Custom Shop (včetně "True Historic" ) je z Fiji,
a když na to chvíli koukáš, tak to poznáš, je to míň "zubatý" - jsou to takový měkký, zvlněný křivky, vypadá to jako nádorový bujení pod mikroskopem

..a pro srování zmiňovaný nádor

tady nejlíp vidět fiji mahagon "pattern" v pravý (horní) části obrázku:

Hlavně ale nejde ani tak o to, že to jinak vypadá, ale o to, že to jinak zní a hraje; podle některých - s klasickými gibsony sžitých - to (fiji mahagon) má zvukový kvality olše ..
I´m wheels... movin´wheels
Mno, já mám Sapelli a je pěkně vlnité
záleží taky na řezu fošny
Jsem to vybíral z celého rozřezaného kmenu a rovné léta byly tak u 30%, kde to bylo z části v radiál řezu, ale víc se mi líbí léta vlnité, tak jsem vzal ten.
a zvukové kvality?
čistě subjektivní pojem. Já mám třeba raději olši kvůli větší frekvenční vyváženosti.
a zvukové kvality?
nemáte někdo tip, kde by šel sehnat na přířez na tělo z lípy? (american basswood)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Musí být "americká"? U nás pokácenou lípu snad není těžké sehnat. Jednu fošnu mám, šířka je na tělo ze 2 kusů. Leží přes 20 let v suchu. Co z toho chceš stavět?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No, IMHO americká lípa (baswood) je běžně používané dřevo pro těla kytar (mám doma dvě takové japonské baskytary), evropská lípa (linden, lime) bude mít asi jiné zvukové vlastnosti, možná ne úplně, ale...
https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADpa_americk%C3%A1
V česku se pěstuje vzácně. Hm, a jak to poznám na fošně? Hustota a tvrdost napoví, jistojistě to asi nelze určit.
V česku se pěstuje vzácně. Hm, a jak to poznám na fošně? Hustota a tvrdost napoví, jistojistě to asi nelze určit.
Upřímně, olše byla zvolena jako základní materiál korpusů telat a stratů panem inženýrem Fenderem proto, že se dobře frézuje a brousí (úspora strojového času a řezných nástrojů a brusiva), není tak nasákavá (úspora plniče a laků) .... a hlavně, je mnohde považována za plevelné, netruhlářské, dříví, odpovídá tomu tedy i cena, nebývala drahá. Lípa měla býti ještě "ekonomičtější verzí", tedy ojebávkou ad absurdum. To, že se projevily její překvapivě dobré (ale zcela jiné než u jiného dřeva) zvukové vlastnosti, jest plusem. Prvotním hybatelem byla ale u obou dřevin hamižnost. Nemá cenu ty materiály mýtizovat.
Evropské lípy budou leckdy hustší, těžší, ale mnoho záleží, kde rostly. Strom, který roste rychle, na úrodné půdě, má dostatek živin, vláhy a slunka, je povětšinou úplně nahouby. I pro truhláře i pro muzikanta. A je fuk, zda to je smrk nebo olše nebo lípa.
Na dotazy typu - kde by šel sehnat přířez toho či onoho je v kapitalismu jediná odpověď: vygoogli či se doptej na sklad dřeva a rozjeď si osobně vybrat tu pravou fošnu. Na trhu je vše, doslova vše. Jen to zaplatit. Já osobně jsem poslední várku dřeva pro svou dílnu realizoval čistě kapitalisticky - věděl jsem přesně, co chcu, našel několik firem, optal jsem se podrobně, zda to mají a v jakém objemu a ceně a nakonec jsem si to nechal od jedné z nich dovézt až pod nos. Nejdražší dříví v mém životě, nejlepší kvalita v mém životě, nejradostnější práce z toho. Už nikdy jinak. Žádné shánění, žádné přebírání, rozhodování se, šetření, vyřezávání přijatelného z nepřijatelného .... Doporučuji každému tento moderní styl.
Evropské lípy budou leckdy hustší, těžší, ale mnoho záleží, kde rostly. Strom, který roste rychle, na úrodné půdě, má dostatek živin, vláhy a slunka, je povětšinou úplně nahouby. I pro truhláře i pro muzikanta. A je fuk, zda to je smrk nebo olše nebo lípa.
Na dotazy typu - kde by šel sehnat přířez toho či onoho je v kapitalismu jediná odpověď: vygoogli či se doptej na sklad dřeva a rozjeď si osobně vybrat tu pravou fošnu. Na trhu je vše, doslova vše. Jen to zaplatit. Já osobně jsem poslední várku dřeva pro svou dílnu realizoval čistě kapitalisticky - věděl jsem přesně, co chcu, našel několik firem, optal jsem se podrobně, zda to mají a v jakém objemu a ceně a nakonec jsem si to nechal od jedné z nich dovézt až pod nos. Nejdražší dříví v mém životě, nejlepší kvalita v mém životě, nejradostnější práce z toho. Už nikdy jinak. Žádné shánění, žádné přebírání, rozhodování se, šetření, vyřezávání přijatelného z nepřijatelného .... Doporučuji každému tento moderní styl.
Naposledy upravil(a) starypard dne 12.10.2017 20:25, celkem upraveno 1 x.
To není žádná romantika. Lepší je najít krásnou fošnu někde na půdě po dávno mrtvém truhláři z dob monarchie. Nebo si ji přebrat z hráně v dobře zásobeném skladu.
Hyeniku, Macho lípu nevede?
Hyeniku, Macho lípu nevede?
ukázalo se, že american basswood je v americe naprosto běžné spotřební dřevo, kdežto v evropě je téměř nesehnatelné.
nakonec tedy budu mít tělo swamp ash.
nakonec tedy budu mít tělo swamp ash.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams