Cim zabrusit prazce?
Pravidla fóra
- jaroslav.celujko
- last.fm: http://www.last.fm/user/celujkojaroslav
- Kontaktovat uživatele:
Cim zabrusit prazce?
Muzete poradit presne jak se maji zabrusovat prazce a cim...pls nejakej navod...
- LukyTukySpeky
Pražce řežou do ruky
Dobrý den.
Mám kytaru ESP-LTD EX-50 a mám problém s tím že když hrajete třeba akordy tak pražce na koncích řežou.
Poraďte mi prosím jak to vyřešit myslíte že vyčuhují přes hmatník? Nebo je třeba lehce zaoblit?
Děkuji předem.
Mám kytaru ESP-LTD EX-50 a mám problém s tím že když hrajete třeba akordy tak pražce na koncích řežou.
Poraďte mi prosím jak to vyřešit myslíte že vyčuhují přes hmatník? Nebo je třeba lehce zaoblit?
Děkuji předem.
Re: Pražce řežou do ruky
Pravděpodobně je potřeba zabrousit pražce,najdi nejbližšího kytaráře a domluv se s ním,sám bych se do toho nepouštěl.
Re: Cim zabrusit prazce?
Snažím se zatím všechno dělat doma a docela se mi to daří tak jsem myslel jestli by jste mi neporadili jak na to. Od toho to forum přeci je 
Děkuji moc.
Děkuji moc.
Určitě se tu najdou,kteří Ti později poradí....
dobře... děkuju
Koukni na youtube, vyhledej fret end dressing, skoukni pár videí.
Pokud pražce vyčuhují přes hranu hmatníku, zaslouží zabrousit. Zamaskovat krk páskou, dlouhý rovný jemný drahý pilník, nebo blok dřeva s 800 šmirglem, opatrně. Pak hrany konců ojet pilníčkem s vyleštěnou hranou, to taky najdeš na YT.
Pokud pražce vyčuhují přes hranu hmatníku, zaslouží zabrousit. Zamaskovat krk páskou, dlouhý rovný jemný drahý pilník, nebo blok dřeva s 800 šmirglem, opatrně. Pak hrany konců ojet pilníčkem s vyleštěnou hranou, to taky najdeš na YT.
Tak jsem to lehce zbrousil pilníkem na nehty a jemným pilníkem zaoblil hrany. Stejně to furt trochu řeže. Napište jestli to ještě mám trochu zbrousit. Děkuji.
Ahoj,nevím,co na tom všichni vidí za vědu. vem nějakou odolnější lepící pásku,například textilku,přelep si dřevo kolem pražce,ať si ho zbytečně neničíš,vem šmirgl a brus
samozrejme pokud ti jde o zahlazení ,,vytlačení" strun do pražce,je lepší to brousit po celé délce. Pokud chceš brousit kraje,které tě řežou při přejíždění mezi pražci,tak je to jedno. Já osobně to brousil šmirglem na kov 120 a zahladil pak 400kou,aby to nebylo vidět. Případně jestli někde sezeneš,tak je tez dobry scotch-brigh.
Jak tak koukám an tu fotku,tak už to je docela brutal. Nicméně platí to co jsem napsal,jen to bude trvat trochu déle než kdybys vzal šmirgl na dřevě,jak tu někdo psal. Ono se to tak často dělá,ale pokud to budeš brousit hodně,což ty dle těch děr asi budeš, vznikně ti z jinak oblého pražce takový čtvereček (rozuměj plocha tam,kde se dotýkají struny když je zmáčkneš). ta pak bývá ostrá a je to blbý pro struny i pro prsty
Lze pak zkombinovat oba způsoby. Přinejhorším to necháš přepražcovat 
Jak tak koukám an tu fotku,tak už to je docela brutal. Nicméně platí to co jsem napsal,jen to bude trvat trochu déle než kdybys vzal šmirgl na dřevě,jak tu někdo psal. Ono se to tak často dělá,ale pokud to budeš brousit hodně,což ty dle těch děr asi budeš, vznikně ti z jinak oblého pražce takový čtvereček (rozuměj plocha tam,kde se dotýkají struny když je zmáčkneš). ta pak bývá ostrá a je to blbý pro struny i pro prsty
120 šmirgl? Není nad dobrou radu
Přijde mi, že jsou konce pražců trochu zvednutý a nedosedaj na plochu hmatníku, proto ty spodní růžky pražců trochu řežou. Zkusil bych je lehce doklepnout gumovou paličkou, jestli líp nedolehnou. Pokud to nepůjde, tak přelep hmatík zvrchu i zboku a zkus to přebrousit brusnou houbičkou na kov, aby se ty ostrý růžky trochu zakulatily.
Přijde mi, že jsou konce pražců trochu zvednutý a nedosedaj na plochu hmatníku, proto ty spodní růžky pražců trochu řežou. Zkusil bych je lehce doklepnout gumovou paličkou, jestli líp nedolehnou. Pokud to nepůjde, tak přelep hmatík zvrchu i zboku a zkus to přebrousit brusnou houbičkou na kov, aby se ty ostrý růžky trochu zakulatily.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Funny, jestli tě řežou přečuhující konce pražců při pohybu levačkou podél hmatníku, neváhej a zabruš to pořádně. Pokud nemáš opravdu kvalitní a rovný jemný pilník, nalep černý šmirgl na mokré broušení oboustrankou na nějaký přesný hranol nebo profil (mám odřezek hliníkové kolejnice z posuvných dveří, pruh 1cm tlustého skla apod., hlavně ať je to rovné, ocelové profily bývají křivější). Šmirgl hrubosti 400 na hrubé ubrání, 800 na dočištění. Délka hranolu 250-300mm. A jedeš podél hran pražců tam a zpátky, víc se přikláníš k hmatníku, abys nebral lak na hraně krku. Cítíš to v rukách, jestli bereš kov nebo lak, tak se řiď okem i hmatem. Bok krku a přechod na tělo a hlavici oblep papírovou maskovací páskou, snadno můžeš něco podřít tím hranolem. Najdi si na YT fret end filing.
Děkuji moc.
Čau
Potřebuju se ještě zeptat jestli můžu tím šmirglem na tom hliníku třeba i srovnávat pražce(aby byl každý stejně vysoko) nebo myslíte že pilník je lepší?
Potřebuju se ještě zeptat jestli můžu tím šmirglem na tom hliníku třeba i srovnávat pražce(aby byl každý stejně vysoko) nebo myslíte že pilník je lepší?
Na srovnání pražců taky úplně stejně. Zase koukni na nějaký videa. Musíš krk pěkně srovnat, pak fixem zabarvit pražce, abys viděl, kde ti to šmirgl bere, pak brousit, zaoblit, vyhladit, vyleštit.
Hranolem? Ouvej. Kytarový krk má svůj daný radius ( 7,25",9",12" - dle typu kytary )a je nejvhodnější si pořídit takové stejné vnitřně radiusové korýtko z bukového dřeva cca 20 cm, na který se nalepí šmirgl.Na jemné zabroušení 1000, na dokončení 1200 Korýtka se dají koupit na Aliexpress, nebo na Steward Mac Donald, popř nechat vyrobit u odborníka. Na odstranění hran pražců po brusu mám speciální vnitřně radiusový pilníček od Mac Donaldu, dost drahý. Jsou i různé radiusové měrky na kameny u kobylek aby oi struny opisovaly radius krku. Vše musí být v jednom radiusu. Jen tak je vše porfektní.Krky před těmito procesy musí být ale rovné, nesmí být do luku. Ten se dá zpátky až po všem.
Spousta dobrých kytarářů rovná pražce plochým brusem. Raději krásně rovný 50cm dlouhý plochý brus než 20cm krátký bukový radiusblock. Ale vždy víc záleží na zručnosti a přesnosti brusiče.
Radiusblockem bych dělal profil hmatníku, pražce pak už klidně úzkým plochým hranolem. Mít dlouhý radiusblock z extrudovaného hliníku, asi mluvím jinak. Zatím mi stačí ohnuté sklo, rovné je ideálně. Ty ocelové měrky by se mi taky líbily.
Jen drobný detail: radius kobylky je vždy kapku větší než radius hmatníku.

Radiusblockem bych dělal profil hmatníku, pražce pak už klidně úzkým plochým hranolem. Mít dlouhý radiusblock z extrudovaného hliníku, asi mluvím jinak. Zatím mi stačí ohnuté sklo, rovné je ideálně. Ty ocelové měrky by se mi taky líbily.
Jen drobný detail: radius kobylky je vždy kapku větší než radius hmatníku.

Ono se dá vše koupit. St.Mc D. to má ale hodně drahý. I ten dlouhý hliníkový radiusblock. Chtělo by to ještě ta různá pravítka na co nejlepší vyrovnání krku před prací. Kdyby si to ale měl člověk vše pořizovat, vaplázne tisíce. Něco jsem si objednal z Aliexpress a čekám na to. Já ale nejsem servisák kytar, baví mě to vše si dělat sám. Nedávno jsem si přepražcoval Fendera Str. a podařlo se. Vše jsem ale napřed nastudoval na Y.T.