Návod: Jamman stereo looper a přesné tempo - živé použití

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Lucasterick

Návod: Jamman stereo looper a přesné tempo - živé použití

Příspěvek od Lucasterick »

Nikde jsem o tom nic nenašel, tak jsem začal experimentovat, zkoušet a přišel jsem na to, jak nastavit Jamman Stereo Looper na přesné tempo v neomezeně slotech a jak si udělat slot na intro, sloku, refrén atd. Včetně vlastního doprovodu (například z FL Studia atd - klávesy, piano, basa, bicí). Pak toto lze slušně použít v kapele, nebo v solo živém hraní včetně izolovaného odposlechu tempa.

Takže jak na to. Použil jsem paměťovou kartu. Na vnitřní paměti toto zřejmě není možné, protože se po připojení looperu k PC tento nehlásí jako disk - což je ohromná škoda, nebo jsem na to prostě nepřišel.

Čili:

1) Našlapu si na looperu "nějaké tempo" a slyším metronom.

2) Šlápnu na REC a nahraju cokoli - stačí jednou projet struny.

3) Zastavím, uložím přes FABE domácí výroby - Mimo jiné FABE je věcička z moduritu vytvarovaná a položená na looper tak, aby bylo možné ukládat fráze nohou.

4) Vyndám SD kartu a připojím ji k PC. Ve složce Jamman../Phrase01 (číslo podle toho na jaký paměťový slot nahrávám) vymažu WAV soubor.

5) Edituji XML sloubor. Mezi tagy <Tempo> přepíšu tempo na požadované BPM a uložím soubor (v soubru se toho dá editovat více, ale není potřeba).

6) Vytvořím potřebné množství kopií složky PhraseXX (kde XX je číslo požadovaného paměťového slotu). Jednu na (v mém případě) intro, druhou na sloku a další na ref.

7) Vyndám SD kartu z PC a vložím do Looperu.

8.) Hle, Looper na požadovaných pozicích bliká přesně v mém nastaveném tempu - na všech stejně :-)

9) Začnu nahrávat na slot 01 a nahraju požadované intro, případně s mezerou jednoho/dvou obehrátí tempa - aby bylo možné se chytit na začátku s více lidmi v kapele a i pro sebe je to vhodné. Uložím (Looper upraví wav do přesné délky - jedu s tempem)

10) Přepnu se na slot 02 a nahraju podkres pro sloku písně. Uložím.

11) Na slot 03 nahraju podkres pro refrén. Uložím.

12) Pokud mám složek (slotů) víc, nahraju na ně požadované podkresy (všechny mají stejné tempo).

13) Při vystoupení začnu přehrávat slot 01. Jakmile intro začne hrát, sešlápnu Loop UP a čekám (resp. hraju přes loop). Slot 01 dohraje a přepne se automaticky na Slot 02, kde mám podkres pro sloku písně.

14) Pokud jsou řekněme sloky 2, při přehrávaní druhé sloky sešlápnu Loop UP a čekám, až se přepne automaticky na Slot 03, kde je nahraný podkres pro ref. (případně pro moje solo atd).

15) Při přehrávaní slotu 03 - pokud je potřeba skočit zpět na sloku, sešlápnu Loop Down a po přehrátí slotu 03 se začne přehrávat slot 02 atd atd.

16) Pokud jsem si na slot 04 nahrál ukončení, přejdu na něho až to bude potřeba. Při nahrávání ukončovací sekvence nechám na konci ticho řekněme 4 obehrávky tempa, abych měl čas looper zastavit.

17) Důležitou věcí je napsat si seznam slotů a co na nich je. Případně schéma, jak je přehrávat. Aby se v tom člověk s 10 ti SD kartami neztratil :-)

----

Co se týče odposlechu tempa, koupil jsem základní prodlužovací 3,5 mm Jack kabely, jeden k bubeníkovi - ostatní členové kapely se drží jeho, a jeden pro mě. Přes redukci, která je v Rythm out Jacku - není tedy naživo slyšitelná.

Co se týče přípravy podkresů jiných, než je živá kyta, používám FL Studio, kde si do zvoleného tempa vytvořím piano, klávesy a uložím s cut tailem (skončení skladby tam, kde má dle tempa - bez dozvuku - to by tempo rohodilo a můžu si to dovlit jen na ukončovací frázy.

Wavy se nahrají přes JamManager, což je taky prácička, ale už jsem přišel jak na to.

----

Takto mám připravené skladby, co hrajeme i s nástroji, které nemáme a můžeme je tedy v živém hraní použít.

Spolu s FL studiem, kde si se zvukem mohu dělat co se mi zlíbí a ZOOM A3 (mám elektroakustiku) + NUX TimeCore jsem schopen si předpřipravit luxusní podkresy a pak je naživo používat.

Snad bude toto pro někoho přínosné. Dotazy můžete posílat do diskuse.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Návod: Jamman stereo looper a přesné tempo - živé použit

Příspěvek od hyenik »

takze vlastne takovy domaci sampler ;)
prehrati z NB (playeru) mi prijde ponekud jednodussi (pro dosazeni stejneho dojmu), ale rozhodne respekt a obdiv, cesky kutil jeste zije ;)

netusil jsem co je Fabe, tak jsem si to vygooglil a hle, podobny napad jako mam "nachystany" na Zoom G1On (prepinani looperu nohou) a modurit je dobrej tip, takze dík.

Obrázek

a snad posledni poznamka, uz nejakou chvili je tenhle Jamman s velkou slevou na Thomannovi
http://www.thomann.de/cz/digitech_jamman_stereo.htm
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Lucasterick píše:...
Spolu s FL studiem, kde si se zvukem mohu dělat co se mi zlíbí a ZOOM A3 (mám elektroakustiku) + NUX TimeCore jsem schopen si předpřipravit luxusní podkresy a pak je naživo používat.

Snad bude toto pro někoho přínosné. Dotazy můžete posílat do diskuse.
Jak to ty konkrétně a kde, naživo používáš?
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Lucasterick

Mám to celkem krátce, ale mám tam teď dvě celkově hotové písničky. V jedné mám bicí, basu, piano a hraju k tomu na kytaru a v druhé mám jen kytarový podkres na třech slotech a do toho hrajeme všichni. S tím, że tempo odposlouchává bubeník a já.

V Zoomu mám přednastaveny 3 sloty s různými efekty a když potřebuju, našlápnu si na Nuxu Tempo a jede i extra delay.
Lucasterick

Kolega má Boss RC30 a tam asi nejde přepínat nohou na další slot. Nepřišli jsme na to. V tom vidím Jammana jako lepší volbu. Ale zase u Jammana se musí, když chci nahrávat ihned overdub double šlápnout a není to jednoduché.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Já možná ještě mám na iPodu aplikaci Voice Jam od TC-Helicon.

HW stroje ale budou určitě mnohem lepší a budou mít víc možností.

Je ale otázkou, jestli je pouštění nějakých samplů ještě tvoření hudby a jestli není lepší hrát opravdu naživo rukama ...
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“