ajdam píše:Tengli: extenzivní = za měsíc jí vezmu pořádně do ruky tak na dva až tři večery, celkem na cca 6 hodin. Myšleno jako opak slova intenzivní. (hraju spíš na elektriku)
EDIT: Pardon že používám takhle blbý výrazivo, zrovna píšu diplomku o extenzivně využívaný zemědělský krajině v Rumunsku, takže jsem asi trochu deformovanej...
Tak to bych tu diplomku dal raději někomu zkontrolovat.
Extenzivní = rozsáhlý
A určitě to není opak slova intenzivní = mohutný, silný, výkonný, účinný
V agronomii a ekologii slovo extenzivní skutečně používá jako opak slova intenzivní (viz např http://en.wikipedia.org/wiki/Extensive_farming ), tzn. ve významu: málo koncentrovaný, řídký. Nicméně v souvislosti s hrou na kytaru je to, uznávám, blbej výraz.
Mám elektoakustiku Yamaha APX4 koupenou v roce 1991. Používám struny Martin MSP4000. Jsou to 10 a hrajou výborně. Ale každému sedne něco jiného. Třeba na elektriku používám Daddaria, někdo je zase nemusí.
rpoho píše:Mám elektoakustiku Yamaha APX4 koupenou v roce 1991. Používám struny Martin MSP4000. Jsou to 10 a hrajou výborně. Ale každému sedne něco jiného. Třeba na elektriku používám Daddaria, někdo je zase nemusí.
Konečně někdo s Martinkami, ani nejsem nějaký patriot či hádavka, jen jsem si na ně zvykl a nemíním to již měnit, hrají dobře. Mají kulatější zvuk, nezvoní tak, což je pro mne dobře. Na dreadnought 11-ky. Aby se vůbec s nimu dalo pracovat. Jediné, co mi na nich vadí, je malá životnost. První, druhý, den jsou zvonivější (to užijeme tam, kde to prostě potřebujeme, třeba na nahrávání něčeho, kde ten zvuk potřebuješ), pak si sednou, do týdne, a jsou takové mírně zastřené, kulaté. Po měsíci již neladí, jsou tak maximálně k táboráku s pár pivy. Jsou tedy trošku dražší, no, tím pádem. Což by zas muzikanta nemuselo pálit. Spotřebované struny by za životnost nástroje měly převýšit jeho cenu, jinak to znamená, že nehrajete.
mam otazku ohladom nejakych "mellow" stun na moju staru akustiku. skusal som uz na nej vselico, co je v beznom predaji, ale vsetko, co sa da bezne kupit, je ujacane az hroza. presiel som vsemozne fosfor/bronz, co sa daju kupit, posledne som mal na nej GHS vintage bronze, co je klasicka 80/20. aj to mi prijde este stale ucinkane, viem ze vseobecne je podobny zvuk v oblube, ale ja to proste nemam rad. lenze uz skutocne neviem, co dalej. na moju prerobenu staru gitaru nemozem dat tuhsie struny jako .11, najradsej by som .10, ale pokial by som chcel pure nickel, tak ten sa robi snad az od .12tiek, a to este ho robi na akustiky snad jediny vyrobca (john pearse), niektori robia nikle jako struny na slajdy, ale to su draty .15 a vyssie. na forach som nasiel, ze ludia pouzivaju na akustiku bezne nikle, co sa vyrabaju pre elektriky, ma s tymto niekto skusenosti? zasa by som nechcel tahane Gcko. daddario tusim robi na akustiku aj chromes flatwoundy, neviem ci by toto nebola cesta, ale neviem ci by to uz nebolo predsa privela. DR robi teraz nejake struny zebra, kde by mali byt na striedacku vynutia brozzu a niklu, hral s tym uz niekto? v predajniach u nas to zatial neni. viac vyrobcov ma struny silk&steel, ale to neviem co je - nie je to obalovany nylon? s tym, ze tenke su ciste nylonky? to by som urcite nechcel. alebo je tam len nejaka vrstva medzi jadrom a vinutim? silk = hodvab?
budem rad za kazducku radu, kam sa da ist zvukom za bronz 80/20 v hrubke .10 ci .11
potkanX píše:viac vyrobcov ma struny silk&steel, ale to neviem co je - nie je to obalovany nylon? s tym, ze tenke su ciste nylonky? to by som urcite nechcel. alebo je tam len nejaka vrstva medzi jadrom a vinutim? silk = hodvab?
Žádný nylon.... Jsou to struny s vrstvou hedvábí mezi vinutím a jádrem... Určitě je zkus, mohly by vyhovovat... Mám rád Galli Gypsy (jsou sice deklarovány na styl alá Django Reinhardt, ale používám je normálně), Martin taky nejsou špatné... Výbornou zkušenost jsem měl s La Bella, ale ty nejsou v ČR k sehnání...
tak bol som dnes kuknut u maja fera, mal tam jedny silk&steely, nejaky hybrid od ernieballu, .10 az .50. ale okrem toho som popytal som jednu vec, co ma na nete zaujala, a kupodivu to kdesi v supliku nasiel - gypsy jazz od daddaria, postriebrena med. tak som to doma natiahol a zatial som niekde medzi spokojnostou a uchvatenim - konecne mam na gitare struny, ktore nejacia ani necinkaju, ale mam pocit, ze spievaju, neviem ten zvuk nejako dobre popisat, napada ma ze to v akordoch proste znie jako harfa.
no, mozno ma to po tyzdni prejde, ale mozne je aj to, ze som konecne nieco nasiel.
Pánové, doufám že jsem ve správném vlákně. Máte někdo osobní zkušenost s neopředeným géčkem na akustické kytaře? Mám na rezofonice niklovanou sadu kvůli snímači (012-052) potřeboval bych větší tloušťku strun v basech, našel jsem Ernie Ball Not even slinky (012-056) což by bylo přesně to co potřebuju ale trochu se bojím toho neopředeného géčka.
V sobotu jsem natahoval kámošovi sadu D´Addario na rezofonku, prodali mu sadu s neopředeným g (v obchodě mu tvrdili že je opředené i přes to "p" za názvem struny, inu odborníci) hrál jsem na to chvilku a to holé géčko mi moc průser nepřišlo.
Předem díky za postřehy.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo http://www.retroblues.net/
Uplny pruser to byt nemusi, na neco je to i dobre. Ma to pochopitelne uplne jiny zvuk - kratsi dozvuk, jiny attack, mnohem lip se to benduje a mozna to nebude ladit. Radsi bych si ale s tou sadou koupil i opredene g navic, jestli tam u vas neco takoveho vedou.
Dík, asi zkusím, cenově (cca 150,-Kč) to není taková hrůza a jelikož pracuju v hudebninách tak i jednotlivé struny nejsou problém.
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Dobry den.Poridil jsem si kytaru Yamaha F-310.
Bohuzel japonci nejsou dost okazali na struny pri techto kytarach.
Chtel jsem poradit jake koupit struny k teto kytare aby vyznel hezky zvuk.
Diky za rady
Petr81 píše:Bohuzel japonci nejsou dost okazali na struny pri techto kytarach.
Haha, jsem se zasmál. Ta kytara nejspíš neviděla Japonce ani na fotce .
To, že nezní struny, rozhodně není způsobeno Japoncem (ani Číňanem), ale tím, že x měsíců ležela ve skladu nebo na krámě a použitelnost těch strun je už dávno za zenitem. Vždy při koupi nové kytary (i staré) je potřeba struny vyměnit.
Kup si prostě nové struny požadované tloušťky v rozumné cenové relaci (cca 200 Kč). Dávat na tuto levnou kytaru nějaké drahé struny je asi zbytečné vyhazování peněz. Rozhodně neplatí, že struny za 400 Kč budou hrát dvakrát lépe a vydrží dvakrát déle než struny za dvěstě.
Konkrétně radit je IMHO zbytečné, každý ti tu doporučí ty své oblíbené. Ale pokud ti to pomůže, já dávám na svou akustiku D'addario EXP.
Len malá osobná skúsenosť - mal som fungl novú Yamahu LL16 (alebo LL26, už si nepamätám...), na ktorej boli "továrne" Yamaha struny - čistá katastrofa... Po výmene za nové Daddario bola hneď tá gitara úplne inde. Yamaha struny treba hneď meniť! A nemal som ten dojem, že to bolo čisto len o "novosti" strún, čím samozrejme nechcem vyvrátiť názor, že hocaké staré struny treba vymeniť, o tom žádná...
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat. YouTube | Bandcamp | Spotify
Ivan píše:Len malá osobná skúsenosť - mal som fungl novú Yamahu za pár šupů..., na ktorej boli "továrne" struny - čistá katastrofa... Po výmene za novú bola hneď tá gitara úplne inde. Levné Yamaha gitary treba hneď meniť!
Zjistil jsem v tomhle vlákně že jsem v roce 2014 psal ohledně strun na rezofoniku, díky tomu jsem zjistil že jsem teď měnil struny po více než roce a půl (cca 60 koncertů) nehrály špatně ale čekal jsem zvuk nových strun a ... nadšení se nekonalo, nové struny zní stejně jako ty rok a půl staré, jelikož na rezofoniku hraju převážně slide, tak se asi struny neomlátí o pražce a hrajou pořád fajn.
měl bych dotaz ohledně zvuku kytary. Nově jsem si pořídil elektroakustiku seagull walnut Isys. Polomasivní (vrchni deska smrk, luby a záda lamino ořech). Tvar dreadnought. V hudebninách se mi zdála zvukově super, ale nejsem ten typ co vydrží hrát v hudebninách hodiny na nástroj na plné pecky.. No zkrátka donesl jsem jí domů a přijde mi že má extrémně výrazné středy pak výšky a basy skoro nic. Cinkavé výšky bych jí vzhledem k smrkové desce nevyčítal ale ty středy jsou zvláště při údernějším hraní až příliš. Navozuje to pocit velmi plochého až nepříjemného zvuku.
Doma mám starou překližkovou MARISku a jestli jsem jen na její hlubší zvuk zvyklejší, nebo co, ale přijde mi že i ta levná překližka hraje lépe.
Přisuzoval jsem to starým strunám. Natáhl bronzové Elixiry .11, ale žádné zlepšení. Na MARISce mám .12 fosfor bronz D'adaria.
Všichni v recenzích tyto (seagull) kytary vychvalují, jak mají za ty peníze zvuk, jako mnohem dražší kytary, ale zatím nevím..
Uvažuji co dál. Zkusit jiné struny, nebo věřit že se smrková deska i struny rozehrají a zvuk se srovná? Nevlastníte někdo tuto či jí podobnou kytaru a nedoporučili byste jaké struny tam zkusit dát? Jde mi především o posílení basů, nejlépe potlačení středů. Díky
zalezi co na to chces hrat, kdybys to melo byt v nejake kapele, tak cim vic clenu, tim vic ty stredy budes libat
na solo hrani to ale opravdu byt nemusi prijemne.
Pochybuju ze strunama se dostanes kam chces, ale zacinas si uvedomovat co za zvuk se ti libi a priste si treba vyberes lip (a poznas to za par minut hrani).
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋