José píše:Spíš než na watty bych se koukal na max SPL, máme ve zkušebně nějakou Mackie aktivku s hrdým nápisem 1000W a výkonově je pro použití s mikrákem na přímo dost na hranici..
Přesně na to jsem upozorňoval taky. Podle mých zkušeností by záležitosti nad 120 dB měly být ok a pro prosazení se na podiu je dobrý každý decibel navíc. Když bude mít box 125-129 dB, je to super - výkon se pak nemusí tak solit a díky tomu se umenšuje vznik nečitelné koule na podiu.
Samozřejmě otázkou je, jak výrobce téhle "papírové" hodnoty docílil, určitě se s tím dá teoreticky kouzlit a praxe může být všelijaká. Zvukaři o tom vědí své. Ale jako pro amatéra je to pro mě
u slušných značek jeden z výchozích bodů při výběru.
Nemohl by ses kouknout na přesný model té vaší Mackie, prosím? Aby se vědělo přesně, čemu se vyhnout, taková informace se hodí vždycky. Díky.
Popravdě trošku mě totiž překvapuje, že je vám nedostatečná, protože Mackie nebývají ořezávátka. Leda mě napadá, že by to byla bedna z řady Thump, což kdysi byly bedny od dceřinné divize Tapco, což jsou entry level produkty od Mackie - odpověď na levné čínské výrobky. Bedny z řady SRM jsou kvalitou jinde než Thump - SRM350 a 450 znám jako monitory u velmi šikovného zvukaře a s ohledem na cenu proti nim nejde říct ani prd. Fakt.
Jinak těch 1000W (asi na samolepce?

) je pravděpodobně pravdivý údaj

, nicméně se jedná o tzv. hudební výkon, což je jen taková "teorie" v krátkodobých špičkách, která je v pratickém hudebníkově životě k ničemu - to se bohužel dneska i seriozní firmy naučily uvádět od číňanů, aby to bylo marketingově konkurenceschopné v záplavě produktů.

Trvalý výkon (RMS) bude max. půlka. Ale tak i 500W je hodně. I když je to pravděpodobně "digitálních" 500W, takže v reálu je výkon (či účinnost) asi níž.