Dále jsem ale zaslechl, že trsátko se na nylonové struny nepoužívá a já mám kytaru s nylonovými struny, jelikož jsem začátečník. Co si o tom myslíte? Ničí se ty struny? Přivítám velice rád jakoukoliv radu.
Nylonové struny VS trsátko
Pravidla fóra
Nylonové struny VS trsátko
Zdravím Vás. Jsem totální začátečník ve hře na kytaru. Hraji na ní asi 3 týdny, nicméně intenzivně, protože se chci do léta naučit nějaké základní táborové písničky, jelikož jsem mladší vedoucí letních táborů. Základní akordy už dávno umím. Problém mám ale s rytmem.
Když brnkám čtyřčtvrťový rytmus, tak mi to jde suprově, ale jen s trsátkem. Bez trsátka je to docela na nic. Nedokážu rytmus stále držet a hůř se mi brnká. Melodie nezní. Někde jsem ale zaslechl, že ze začátku se hraní s trsátkem nevyplácí, protože si na něj zvyknu a pak to bez trsátka nezarhraju.
Dále jsem ale zaslechl, že trsátko se na nylonové struny nepoužívá a já mám kytaru s nylonovými struny, jelikož jsem začátečník. Co si o tom myslíte? Ničí se ty struny? Přivítám velice rád jakoukoliv radu.

Re: Nylonové struny VS trsátko
Já jsem naopak začínal prsty a doteď s trsátkem bojuju. Tak si vyber. 
Je fakt, že trsátkem se na nylonové struny moc nehraje, ale není to dogma - viz např. Gilmour nebo Rodrigo (z Rodrigo Y Gabriella) a určitě spousty dalších.
Je fakt, že trsátkem se na nylonové struny moc nehraje, ale není to dogma - viz např. Gilmour nebo Rodrigo (z Rodrigo Y Gabriella) a určitě spousty dalších.
Na kytaru s nylonkama, kdž už trsátko, tak hodně tenké měkké, kdesi jsem našel Dunlop asi 0.46.
Ale chce to potrénovat pravačku ...
Ale chce to potrénovat pravačku ...
Já mám trsátko 0,60... To je asi moc co?
Zkouším si narůst nehty u ukazováčka a palce. Ale stejně si myslím, že to nehty není, ale tím, jak "dobře" na to umím brnkat. Nemáte někdo nějaký typy, jak víc trénovat pravačku?
na drnkani pisnicek k taboraku rozhodne doporucuju kytaru s kovovyma strunama a trsatko.
neni to sice dogma (jako skoro nic v kytare), ale to ze to tak dela, tipnu 99% lidi, je svym zpusobem voditko
nylonky jsou potiseji, nemaji takovy sustain a ve vlhku, horku atd se daleko vic rozladuji
neni to sice dogma (jako skoro nic v kytare), ale to ze to tak dela, tipnu 99% lidi, je svym zpusobem voditko
nylonky jsou potiseji, nemaji takovy sustain a ve vlhku, horku atd se daleko vic rozladuji
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
-
Krakonosh
- Bandzone: http://bandzone.cz/alternativaplzen
- Kontaktovat uživatele:
Začátečník = nylonové struny je přežitek. Taky bych k ohni doporučoval kovové,, hrát "beglajt" na nylony je složitější a s neumělou rukou to tak nevyzní, nylony jsou dělané spíše na vybrnkávání prsty a beglajt vyžaduje jiný přístup. Rozhodně ne trsátko, které při beglajtu dosti opotřebovává struny (je povětšinou stejně tvrdé nebo tvrdší než struny) a u plochého hmatníku a nepevné ruky způsobuje, že hráč při doprovodu hraje nerovnoměrně a pak to zní divně. Spoustu takových prohřešků odpustí dobré jumbo nejlépe s dvanáctkami strunami (ano, ze začátku to bude bolet. Ale bude-li dobře seřízené, mebude to tak hrozné ani náročné na ruku), lépe se na něm hmatejí baréčka (užší krk) a má průbojný zvuk. A navíc dobré jumbo se rozlaďuje jenom minimálně.
Pravda, nylonky jsem u ohně zažil a řeknu vám, je to zážitek u praskající hraničky si poslechnout třeba dobře procítěného Bacha v podání křehké dívenky...a pak se vrátit k trampským "odrhovačkám"
...
Pravda, nylonky jsem u ohně zažil a řeknu vám, je to zážitek u praskající hraničky si poslechnout třeba dobře procítěného Bacha v podání křehké dívenky...a pak se vrátit k trampským "odrhovačkám"
Karel Krakonoš Kyncl - TCHKPH
www.kapela-alternativa.cz - autoská folková kapela
www.turdus.cz - středověká muzika
www.oupner.com - pořadatelské uskupení, festivaly, akce
www.tchkph.wz.cz - osobní a zvukařské stránky
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Když už tu všichni doporučují kovové struny (s čímž pro použití k táboráku souhlasím), dovolím si upozornit, že není vhodné kovové struny aplikovat na klasickou kytaru, neboť následkem vyššího tahu kovových strun dojde u klasické kytary k poškození (odchlípnutá kobylka + vyboulená přední deska = zvýšený dohmat = špatná hratelnost). Bohužel je tato začátečnická chyba celkem častá a má za následek většinou následné pořízení westernové kytary, čímž doporučuji na tento krok rovnou přeskočit.
Na druhou stranu, vím, jaká je finanční situace studentů a pokud na westernovou kytaru peníze nejsou, tak prostě nejsou. Pak nezbude než udělat kompromis a hrát u táboráku na kytaru s nylonovými strunami nebo stávající kytaru "obětovat" (jedná-li se o nějaký starý kus nepatrné hodnoty, vyhrabaný po rodičích na půdě) a zkusit natáhnout nejtenčí kovovky na něj. Což je ale, jak jsem již psal výše, řešení špatné.
Na druhou stranu, vím, jaká je finanční situace studentů a pokud na westernovou kytaru peníze nejsou, tak prostě nejsou. Pak nezbude než udělat kompromis a hrát u táboráku na kytaru s nylonovými strunami nebo stávající kytaru "obětovat" (jedná-li se o nějaký starý kus nepatrné hodnoty, vyhrabaný po rodičích na půdě) a zkusit natáhnout nejtenčí kovovky na něj. Což je ale, jak jsem již psal výše, řešení špatné.
Děkuji za rady. Koupil jsem si 0.46 trsátko, ale snažím se to učit bez něj. Jasně, kovové struny bych na mojí španělku nedal, vím že se může poškodit kobylka a to nechci. Teď určitě nemám v plánu si kupovat nějakou jinou westernovou, jelikož jsem začátečník a stěží udržím akord na nylonovkách
. Asi přistoupím na alternativu, že budu na letošních táborových akcích hrát na nylonovkách a až se to lépe naučím a začnu kytaru bezpečně ovládat, koupím si klasickou akustickou šestistrunku nebo dvanáctistrunku. A na trsátko máte teda jaký názor? Nemůže se stát, že bych tím měkkým 0.46 milimetrovým trsátkem struny poškozoval? Hraje se mi totiž s ním o dost lépe.
-
Krakonosh
- Kontaktovat uživatele:
S tím se nedá více než souhlasit. Jumbo je pro hraní doprovodu vhodné nejenom kovovýma strunama, ale hlavně zaoblením krku, jeho šířkou a pevností desky. Klasická kytara není na kovové struny stavěna a jak je psáno, jejich natažení na ni má fatální následky (taky jsem si tím prošel). Bazarové jumbo se dá sehnat i za 500, to si myslím, že není co řešit. Možná bude zezačátku problém poskládat ruce na užší hmatník a trochu otlačené prsty, to se ale brzo spraví a budou převažovat výhody...
Na nylonku hraju nylonovými trsátky uvedenými níže a nepozoruju, že by struny trpěly. To je dřív vyměním kvůli otlačení opletených strun od pražců. Používám výhradně struny "hard tension", ale to s tím asi nemá nic společného.
http://kytary.cz/dunlop-nylon-standard-0-73/HN103126/
http://kytary.cz/dunlop-nylon-standard-0-60/HN103136/
http://kytary.cz/dunlop-nylon-standard-0-73/HN103126/
http://kytary.cz/dunlop-nylon-standard-0-60/HN103136/
| Cruel YT | Cruel sptf
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Já bych řekl, že i bez trsátka se obejde. Prsty (nehty) poslouží také více než dobře... Zase to je cesta k trochu jinému zvuku a jiným možnostem.hyenik píše:na drnkani pisnicek k taboraku rozhodne doporucuju kytaru s kovovyma strunama a trsatko.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
u taboraku?
jiny zvuk? jine moznosti? koho to tam zajima?
jiny zvuk? jine moznosti? koho to tam zajima?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Každý hraje u táboráku asi něco jiného
A já nerad po tmě hledám trsátka
A já nerad po tmě hledám trsátka
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
Krakonosh
- Kontaktovat uživatele:
Nu, podle popisu Mikyho hraní je opravdu lepší jumbo 
myslís sice urcite dreadnought (D, western kytara, v ceskoslovensku casto nespravne nazyvana jumbo, terminologie je u nas bohuzel casto rozostrena, protoze po revoluci do toho prilis casto vstupovala typicka ceska improvizace 

D je nejvhodnejsi a proto zdaleka nejpouzivanejsi kytara na hrani k taboraku, doprovazeni pisnicek atd (s kovovyma strunama a trsatkem) ostatne prave kvuli tomu vznikla (akusticky hlasity doprovodny prurazny zvuk s basama)
Samozrejme vsechny vyse jmenovane vyjimky plati taky (v kytare skoro nic neni dogma), ale proc zacatecnikovi radit hned netradicni specialitky?

D je nejvhodnejsi a proto zdaleka nejpouzivanejsi kytara na hrani k taboraku, doprovazeni pisnicek atd (s kovovyma strunama a trsatkem) ostatne prave kvuli tomu vznikla (akusticky hlasity doprovodny prurazny zvuk s basama)
Samozrejme vsechny vyse jmenovane vyjimky plati taky (v kytare skoro nic neni dogma), ale proc zacatecnikovi radit hned netradicni specialitky?
No přece proto, aby Miky k tomu, že si má k ohni co nejdřív koupit levný dreadnaught, došel stejně pracnou a kostrbatou oklikou jako my všichni ostatní.hyenik píše:ale proc zacatecnikovi radit hned netradicni specialitky?
Žádné výhody. Nikomu. Spravedlnost musí být.
| Cruel YT | Cruel sptf
-
Krakonosh
- Kontaktovat uživatele:
No, pravda je, že jsem to tak myslel a pod tím jsem myslel kytaru s klenutým krkem a kovovýma strunama, což splňuje i jumbo a nevidím proč by se k ohni vzít nedalo nebo to byla špatná cesta...myslím si ale, že už zbytečně zacházíme do podrobností a potřebné bylo řečeno...
to vysvetleni bylo pro Mikiho aby pod dojmem tehle informace v obchode nepozadoval jedine jumbo (kdyz 90% nabidky jsou Déčka)
A přestože jumbo samozrejme taky neni k ohni spatna cesta, tak D je imho lepsi volba (a samotny trh to jasne ukazal).
proto zaverecne shrnuti - nylonky k ohni ne, trsatka se nebát a levny dreadnought je nejrozumnejsi volba.
Pro kamose jsem napriklad vybral (z vice kusu) tohle http://kytary.cz/blond-djo-610s-n/HN121938/
i po pul roce si to porad pochvaluji
A přestože jumbo samozrejme taky neni k ohni spatna cesta, tak D je imho lepsi volba (a samotny trh to jasne ukazal).
proto zaverecne shrnuti - nylonky k ohni ne, trsatka se nebát a levny dreadnought je nejrozumnejsi volba.
Pro kamose jsem napriklad vybral (z vice kusu) tohle http://kytary.cz/blond-djo-610s-n/HN121938/
i po pul roce si to porad pochvaluji
http://www.zvuk-svetla.cz/e-shop/hudebn ... e/6087-s35
nebo tahle Jasmína. Teď jsem dopil lahvinku a dohrál na tuhle kytarku. Jo,cítím její zvukovou nedostatečnost, ale k mojí hlasové nedostatečnosti dobře pasuje. A ladí ! Ona opravdu ladí, a zní dřevem , opravdu dřevem. A dobře se mačká, co si přát víc?
nebo tahle Jasmína. Teď jsem dopil lahvinku a dohrál na tuhle kytarku. Jo,cítím její zvukovou nedostatečnost, ale k mojí hlasové nedostatečnosti dobře pasuje. A ladí ! Ona opravdu ladí, a zní dřevem , opravdu dřevem. A dobře se mačká, co si přát víc?
Ať je tu o jeden názor více, jako zarytý klasikář přihodím svůj.
- Když trsátko na vybrnkávání, tak tvrdé (1mm a více). Dobrý, expresivní, výrazný zvuk se dá dostat jak z nylonek, tak z kovových strun, ale ani v jednom případě měkkým trsátkem.
- Na mlácení akordů jsou nejlepší prsty. [osobní preference]
- Na vybrnkávání jsou nejlepší prsty a nylonové struny. [osobní preference]
- Pokud dotyčný trvá na trsátku pro mlácení akordů, tak s tvrdým se akordy budou hrát začátečníkovi špatně.
- Volba kov vs nylon je čistě o zvukové a hrací preferenci.
- Já zvukově preferuji nylon - měkký, příjemný, barevný zvuk. Když jsou nylonky naladěny, zní naladěně. Když jsou kovové struny naladěny, až příliš často lidem zní naprosto rozladěně (pouze pozorování - neříkám nic o příčinách ani kvalitě nástrojů a hudebníků).
- Na kovové struny se prsty (respektive nehty po španělském způsobu) vybrnkává zatraceně špatně. Řešením je chicken-picking (použití trsátka) a nebo (snad) prstýnky (nikdy jsem se s nimi hrát neučil). I z toho důvodu preferuji španělku [nylon] - jsem zvyklý na ni hrát [vybrnkávat] klasickou hudbu.
- Tvrdí-li někdo, že nylonky jsou zvukově méně vhodné, měl by zvážit i korelaci toho, že 95% španělek s nylonkami, které se nosí na zpívání, bývají bazarové, 40 let staré, naprosto mizerné nástroje s x let starými strunami (ostatně svou koncertní lásku k táboráku také nepustím). Naopak nošené westernovky bývají v cca 70% nové, kvalitní a dobře opečovávané nástroje. Na zvuku se to sakra projeví. Dobrá španělka [s nylonem] rozhodně není na zpívání podřadný nástroj.
Závěrem shrnutí - nylonek se nebát, jsou naprosto super, ale rozmyslete si, zda je chcete, a na jakém nástroji mají smysl, ať pak nejste zklamaní, že jste čekali něco jiného. Trsátko ne a ne a ne a ne, ale váš boj, možná vám bude i příjemnější i snažší na naučení
.
- Když trsátko na vybrnkávání, tak tvrdé (1mm a více). Dobrý, expresivní, výrazný zvuk se dá dostat jak z nylonek, tak z kovových strun, ale ani v jednom případě měkkým trsátkem.
- Na mlácení akordů jsou nejlepší prsty. [osobní preference]
- Na vybrnkávání jsou nejlepší prsty a nylonové struny. [osobní preference]
- Pokud dotyčný trvá na trsátku pro mlácení akordů, tak s tvrdým se akordy budou hrát začátečníkovi špatně.
- Volba kov vs nylon je čistě o zvukové a hrací preferenci.
- Já zvukově preferuji nylon - měkký, příjemný, barevný zvuk. Když jsou nylonky naladěny, zní naladěně. Když jsou kovové struny naladěny, až příliš často lidem zní naprosto rozladěně (pouze pozorování - neříkám nic o příčinách ani kvalitě nástrojů a hudebníků).
- Na kovové struny se prsty (respektive nehty po španělském způsobu) vybrnkává zatraceně špatně. Řešením je chicken-picking (použití trsátka) a nebo (snad) prstýnky (nikdy jsem se s nimi hrát neučil). I z toho důvodu preferuji španělku [nylon] - jsem zvyklý na ni hrát [vybrnkávat] klasickou hudbu.
- Tvrdí-li někdo, že nylonky jsou zvukově méně vhodné, měl by zvážit i korelaci toho, že 95% španělek s nylonkami, které se nosí na zpívání, bývají bazarové, 40 let staré, naprosto mizerné nástroje s x let starými strunami (ostatně svou koncertní lásku k táboráku také nepustím). Naopak nošené westernovky bývají v cca 70% nové, kvalitní a dobře opečovávané nástroje. Na zvuku se to sakra projeví. Dobrá španělka [s nylonem] rozhodně není na zpívání podřadný nástroj.
Závěrem shrnutí - nylonek se nebát, jsou naprosto super, ale rozmyslete si, zda je chcete, a na jakém nástroji mají smysl, ať pak nejste zklamaní, že jste čekali něco jiného. Trsátko ne a ne a ne a ne, ale váš boj, možná vám bude i příjemnější i snažší na naučení