Nylonové struny VS trsátko

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Miky14741
Nový uživatel

Nylonové struny VS trsátko

Příspěvek od Miky14741 »

Zdravím Vás. Jsem totální začátečník ve hře na kytaru. Hraji na ní asi 3 týdny, nicméně intenzivně, protože se chci do léta naučit nějaké základní táborové písničky, jelikož jsem mladší vedoucí letních táborů. Základní akordy už dávno umím. Problém mám ale s rytmem. :oops: Když brnkám čtyřčtvrťový rytmus, tak mi to jde suprově, ale jen s trsátkem. Bez trsátka je to docela na nic. Nedokážu rytmus stále držet a hůř se mi brnká. Melodie nezní. Někde jsem ale zaslechl, že ze začátku se hraní s trsátkem nevyplácí, protože si na něj zvyknu a pak to bez trsátka nezarhraju.
Dále jsem ale zaslechl, že trsátko se na nylonové struny nepoužívá a já mám kytaru s nylonovými struny, jelikož jsem začátečník. Co si o tom myslíte? Ničí se ty struny? Přivítám velice rád jakoukoliv radu. :D :mrgreen:
Jester
Rádce

Re: Nylonové struny VS trsátko

Příspěvek od Jester »

Já jsem naopak začínal prsty a doteď s trsátkem bojuju. Tak si vyber. ;-)
Je fakt, že trsátkem se na nylonové struny moc nehraje, ale není to dogma - viz např. Gilmour nebo Rodrigo (z Rodrigo Y Gabriella) a určitě spousty dalších.
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Na kytaru s nylonkama, kdž už trsátko, tak hodně tenké měkké, kdesi jsem našel Dunlop asi 0.46.
Ale chce to potrénovat pravačku ...
Miky14741
Nový uživatel

Příspěvek od Miky14741 »

Já mám trsátko 0,60... To je asi moc co? :? Zkouším si narůst nehty u ukazováčka a palce. Ale stejně si myslím, že to nehty není, ale tím, jak "dobře" na to umím brnkat. Nemáte někdo nějaký typy, jak víc trénovat pravačku?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

na drnkani pisnicek k taboraku rozhodne doporucuju kytaru s kovovyma strunama a trsatko.
neni to sice dogma (jako skoro nic v kytare), ale to ze to tak dela, tipnu 99% lidi, je svym zpusobem voditko 8)

nylonky jsou potiseji, nemaji takovy sustain a ve vlhku, horku atd se daleko vic rozladuji
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Krakonosh
Bandzone: http://bandzone.cz/alternativaplzen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krakonosh »

Začátečník = nylonové struny je přežitek. Taky bych k ohni doporučoval kovové,, hrát "beglajt" na nylony je složitější a s neumělou rukou to tak nevyzní, nylony jsou dělané spíše na vybrnkávání prsty a beglajt vyžaduje jiný přístup. Rozhodně ne trsátko, které při beglajtu dosti opotřebovává struny (je povětšinou stejně tvrdé nebo tvrdší než struny) a u plochého hmatníku a nepevné ruky způsobuje, že hráč při doprovodu hraje nerovnoměrně a pak to zní divně. Spoustu takových prohřešků odpustí dobré jumbo nejlépe s dvanáctkami strunami (ano, ze začátku to bude bolet. Ale bude-li dobře seřízené, mebude to tak hrozné ani náročné na ruku), lépe se na něm hmatejí baréčka (užší krk) a má průbojný zvuk. A navíc dobré jumbo se rozlaďuje jenom minimálně.

Pravda, nylonky jsem u ohně zažil a řeknu vám, je to zážitek u praskající hraničky si poslechnout třeba dobře procítěného Bacha v podání křehké dívenky...a pak se vrátit k trampským "odrhovačkám" :-D...
Karel Krakonoš Kyncl - TCHKPH

www.kapela-alternativa.cz - autoská folková kapela
www.turdus.cz - středověká muzika
www.oupner.com - pořadatelské uskupení, festivaly, akce
www.tchkph.wz.cz - osobní a zvukařské stránky
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Když už tu všichni doporučují kovové struny (s čímž pro použití k táboráku souhlasím), dovolím si upozornit, že není vhodné kovové struny aplikovat na klasickou kytaru, neboť následkem vyššího tahu kovových strun dojde u klasické kytary k poškození (odchlípnutá kobylka + vyboulená přední deska = zvýšený dohmat = špatná hratelnost). Bohužel je tato začátečnická chyba celkem častá a má za následek většinou následné pořízení westernové kytary, čímž doporučuji na tento krok rovnou přeskočit.
Na druhou stranu, vím, jaká je finanční situace studentů a pokud na westernovou kytaru peníze nejsou, tak prostě nejsou. Pak nezbude než udělat kompromis a hrát u táboráku na kytaru s nylonovými strunami nebo stávající kytaru "obětovat" (jedná-li se o nějaký starý kus nepatrné hodnoty, vyhrabaný po rodičích na půdě) a zkusit natáhnout nejtenčí kovovky na něj. Což je ale, jak jsem již psal výše, řešení špatné.
Miky14741
Nový uživatel

Příspěvek od Miky14741 »

Děkuji za rady. Koupil jsem si 0.46 trsátko, ale snažím se to učit bez něj. Jasně, kovové struny bych na mojí španělku nedal, vím že se může poškodit kobylka a to nechci. Teď určitě nemám v plánu si kupovat nějakou jinou westernovou, jelikož jsem začátečník a stěží udržím akord na nylonovkách :? . Asi přistoupím na alternativu, že budu na letošních táborových akcích hrát na nylonovkách a až se to lépe naučím a začnu kytaru bezpečně ovládat, koupím si klasickou akustickou šestistrunku nebo dvanáctistrunku. A na trsátko máte teda jaký názor? Nemůže se stát, že bych tím měkkým 0.46 milimetrovým trsátkem struny poškozoval? Hraje se mi totiž s ním o dost lépe.
Krakonosh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krakonosh »

S tím se nedá více než souhlasit. Jumbo je pro hraní doprovodu vhodné nejenom kovovýma strunama, ale hlavně zaoblením krku, jeho šířkou a pevností desky. Klasická kytara není na kovové struny stavěna a jak je psáno, jejich natažení na ni má fatální následky (taky jsem si tím prošel). Bazarové jumbo se dá sehnat i za 500, to si myslím, že není co řešit. Možná bude zezačátku problém poskládat ruce na užší hmatník a trochu otlačené prsty, to se ale brzo spraví a budou převažovat výhody...

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Na nylonku hraju nylonovými trsátky uvedenými níže a nepozoruju, že by struny trpěly. To je dřív vyměním kvůli otlačení opletených strun od pražců. Používám výhradně struny "hard tension", ale to s tím asi nemá nic společného.
http://kytary.cz/dunlop-nylon-standard-0-73/HN103126/
http://kytary.cz/dunlop-nylon-standard-0-60/HN103136/
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

hyenik píše:na drnkani pisnicek k taboraku rozhodne doporucuju kytaru s kovovyma strunama a trsatko.
Já bych řekl, že i bez trsátka se obejde. Prsty (nehty) poslouží také více než dobře... Zase to je cesta k trochu jinému zvuku a jiným možnostem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

u taboraku?
jiny zvuk? jine moznosti? koho to tam zajima? 8)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Každý hraje u táboráku asi něco jiného :)
A já nerad po tmě hledám trsátka :-P
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Krakonosh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krakonosh »

Nu, podle popisu Mikyho hraní je opravdu lepší jumbo :-)

hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

myslís sice urcite dreadnought (D, western kytara, v ceskoslovensku casto nespravne nazyvana jumbo, terminologie je u nas bohuzel casto rozostrena, protoze po revoluci do toho prilis casto vstupovala typicka ceska improvizace :)

Obrázek

D je nejvhodnejsi a proto zdaleka nejpouzivanejsi kytara na hrani k taboraku, doprovazeni pisnicek atd (s kovovyma strunama a trsatkem) ostatne prave kvuli tomu vznikla (akusticky hlasity doprovodny prurazny zvuk s basama)
Samozrejme vsechny vyse jmenovane vyjimky plati taky (v kytare skoro nic neni dogma), ale proc zacatecnikovi radit hned netradicni specialitky?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

hyenik píše:ale proc zacatecnikovi radit hned netradicni specialitky?
No přece proto, aby Miky k tomu, že si má k ohni co nejdřív koupit levný dreadnaught, došel stejně pracnou a kostrbatou oklikou jako my všichni ostatní. :wink: 8)
Žádné výhody. Nikomu. Spravedlnost musí být. :wink: 8)
Krakonosh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krakonosh »

No, pravda je, že jsem to tak myslel a pod tím jsem myslel kytaru s klenutým krkem a kovovýma strunama, což splňuje i jumbo a nevidím proč by se k ohni vzít nedalo nebo to byla špatná cesta...myslím si ale, že už zbytečně zacházíme do podrobností a potřebné bylo řečeno...

hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

to vysvetleni bylo pro Mikiho aby pod dojmem tehle informace v obchode nepozadoval jedine jumbo (kdyz 90% nabidky jsou Déčka)
A přestože jumbo samozrejme taky neni k ohni spatna cesta, tak D je imho lepsi volba (a samotny trh to jasne ukazal).

proto zaverecne shrnuti - nylonky k ohni ne, trsatka se nebát a levny dreadnought je nejrozumnejsi volba.
Pro kamose jsem napriklad vybral (z vice kusu) tohle http://kytary.cz/blond-djo-610s-n/HN121938/
i po pul roce si to porad pochvaluji
Ladap

Příspěvek od Ladap »

http://www.zvuk-svetla.cz/e-shop/hudebn ... e/6087-s35
nebo tahle Jasmína. Teď jsem dopil lahvinku a dohrál na tuhle kytarku. Jo,cítím její zvukovou nedostatečnost, ale k mojí hlasové nedostatečnosti dobře pasuje. A ladí ! Ona opravdu ladí, a zní dřevem , opravdu dřevem. A dobře se mačká, co si přát víc?
waldir

Příspěvek od waldir »

Ať je tu o jeden názor více, jako zarytý klasikář přihodím svůj.

- Když trsátko na vybrnkávání, tak tvrdé (1mm a více). Dobrý, expresivní, výrazný zvuk se dá dostat jak z nylonek, tak z kovových strun, ale ani v jednom případě měkkým trsátkem.
- Na mlácení akordů jsou nejlepší prsty. [osobní preference]
- Na vybrnkávání jsou nejlepší prsty a nylonové struny. [osobní preference]
- Pokud dotyčný trvá na trsátku pro mlácení akordů, tak s tvrdým se akordy budou hrát začátečníkovi špatně.
- Volba kov vs nylon je čistě o zvukové a hrací preferenci.
- Já zvukově preferuji nylon - měkký, příjemný, barevný zvuk. Když jsou nylonky naladěny, zní naladěně. Když jsou kovové struny naladěny, až příliš často lidem zní naprosto rozladěně (pouze pozorování - neříkám nic o příčinách ani kvalitě nástrojů a hudebníků).
- Na kovové struny se prsty (respektive nehty po španělském způsobu) vybrnkává zatraceně špatně. Řešením je chicken-picking (použití trsátka) a nebo (snad) prstýnky (nikdy jsem se s nimi hrát neučil). I z toho důvodu preferuji španělku [nylon] - jsem zvyklý na ni hrát [vybrnkávat] klasickou hudbu.
- Tvrdí-li někdo, že nylonky jsou zvukově méně vhodné, měl by zvážit i korelaci toho, že 95% španělek s nylonkami, které se nosí na zpívání, bývají bazarové, 40 let staré, naprosto mizerné nástroje s x let starými strunami (ostatně svou koncertní lásku k táboráku také nepustím). Naopak nošené westernovky bývají v cca 70% nové, kvalitní a dobře opečovávané nástroje. Na zvuku se to sakra projeví. Dobrá španělka [s nylonem] rozhodně není na zpívání podřadný nástroj.

Závěrem shrnutí - nylonek se nebát, jsou naprosto super, ale rozmyslete si, zda je chcete, a na jakém nástroji mají smysl, ať pak nejste zklamaní, že jste čekali něco jiného. Trsátko ne a ne a ne a ne, ale váš boj, možná vám bude i příjemnější i snažší na naučení :D .
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“