Chci se seznámit s efekty

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Jarmi

Chci se seznámit s efekty

Příspěvek od Jarmi »

Ahojte,

už nějaký pátek si brnkám na elektrickou kytaru, tu a tam se sejdu s kamarády ve zkušebně, kde hraju doprovod a zpívám. Chtěla bych si ke kytaře pořídit nějaké hračky.

Jako chudá studentka si nemůžu dovolit moc utrácet a vlastně ani nevím, který efekt bych nejvíc využila, zatím mám jen delay (TC Electronic Flashback). Proto jsem usoudila, že na vyzkoušení, s kterými typy efektu si nejvíce sednu, si pořídím nějaký levný multiefekt z druhé ruky, který postupně (avšak v dlouhém časovém horizontu) budu nahrazovat jednotlivými krabičkami - až budu mít představu o tom, co vlastně nejvíc chci.

Na bazarech jsem narazila na

Behringer FX100 (400 Kč),
ZOOM G1 (500 Kč),
DIGITECH RP55 (700 Kč)
DIGITECH RP80 (800 Kč),
Korg Ampworks (1100 Kč),
DIGITECH RP90 (1200 Kč),
Zoom 4040 (1400 Kč),
Line 6 Floor Pod (1400 Kč - podezřelá cena?).

Pochopitelně jsem si o nich něco vygooglila a poslechla jsem si ukázky na youtube, ale stále se nemohu rozhodnout. Nejvíc se mi asi zamlouvají FX100 (kompaktní a levné, asi ne tak zastaralé) a RP80 (s pedálem, bicími pro cvičení, víc všemožných funkcí, ale asi horší kvalita efektů kvůli stáří?).

Ocenila bych jakýkoli názor, který by mi mohl pomoci při rozhodování.

Děkuji.
Naposledy upravil(a) Jarmi dne 16.04.2016 15:29, celkem upraveno 1 x.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Re: Chci se seznámit s efekty

Příspěvek od Abu »

Doporucuji Zoom G1on. Nevim jestli bude na bazaru, ale i novy stoji zhruba kolem 1500,- a umi toho opravdu hodne, velkou spoustu efektu, modely zesilovacu a reprobeden, a navic aut.bubenika a looper. K tomu vystup na sluchatka a Aux vstup pro pripojeni treba mp3, takze doma uz nehraju pres nic jineho ( a to se mi tu povaluje celolampove kombo a asi 15 efektovych krabicek, ale to je dobre na hrani nahlas s kapelou, na doma si vystacim se Zoomem na 120% ;-)
Hraju výhradně na šrot.
torst

Příspěvek od torst »

Připojuju se k Abu . ZOOM G1on ! http://hudebnibazar.cz/zoom-g1-on/ID969386/ Jako majitel a místní propagátor, viz vedlejší téma. Alternativy o kterých píšeš jsou taky možné a na základní seznámení s efekty stačí. (Ale behr FX100 umí jen modulace a echa). Ale G1on je opravdu "hromada muziky za málo peněz", Jednotlivé efekty v jiných mulťácích (G1, RP50) jsou už přednastavené pro ten který typ procesoru, samostatně, po vypnutí všeho ostatního, nehrají 100%. Zvlášť varuju před RP90. Měl jsem RP70 a katastrofa. Nevýhoda mulťáku je ta pošítačová editace, pohyb v menu, nabídkách a td. Krabička BOSS se ovládá snáz, ale zas umí jen to jedno.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Placka

Příspěvek od Placka »

jednoznačně G1on, taky už doma skoro necvičím přes nic jiného. Kolik toho umí za tak málo peněz je zkrátka neuvěřitelný. Obsahuje simulace spousty analogových efektů, které jsou velmi podrobně nastavovat, takže na seznámení s efekty je to ideál. Automaticky bubeník, looper nebo perfektní simulace basy (pro hraní na normální basu) jsou velmi příjemný bonusy... Nad starým digitechem (rp90) ani neuvažuj, proti zoomu G1on je to hračka
Jarmi

Příspěvek od Jarmi »

Díky všem třem za příspěvky. Můžete mi ještě nastínit, v čem je pro moji potřebu lepší G1on oproti třeba DIGITECH RP55, který by mě vyšel (po přičtení poštovného) na polovinu ceny G1on? Všimla jsem si sice, že se tu ve vláknech všemožně haní :oops: , ale ty ukázky na youtube mi tak špatné nepřišly a za ušetřených 700 už bych si mohla z druhé ruky pořídit nějaký slušný pedálový efekt. Na domácí hraní můžu používat to samé, co ve zkušebně (používáme sdílenou, kam bych si krabičky nosila jen na zkoušky), takže multiefekt bych po čase stejně odprodala dál. Jediné plus na doma oproti krabičkám vidím v tom bubeníkovi, jakýsi základní looper už mám v rámci toho flashbacku.
torst

Příspěvek od torst »

Digi RP55 neodsuzuju, měl jsem to samé (RP50) a na jamy překvapivě dobrý. Ale ve srovnání s G1on je to ani ne na 1/2 cesty. V Těch RPčkách jsou ty efekty napevno přednastavený a dá se editovat omezeně max. jeden parametr. Pořadí je předem určené, efektů je málo, max. 2, 3 od každé skupiny.
Kdežto G1on to je vlastně dokonalá sbírka "krabiček" - jejich simulací. I zesilovačů, pochopitelně. Většinou vycházejí z konkrétní předlohy (BOSS DS1, Dunlop UniVibe, Marshall JCM8OO...), mají totožně fungující virtual. ovládácí prvky a většinou i zvukově odpovídají předlohám (není to vždy 100%, jasně, kus od kusu). Pak skoro nepotřebuješ žádný další analog vedle toho ZOOMu. Prostě si v jednou presetu nastavíš tu jedinou,samostatnou krabičku a G1on pak funguje jako právě ten efekt.
Za ty prachy (je 1200 opravdu moc?) je ten mulťák neuvěřitelně komplexní, dotaženej ! Ve vedlejším tématu se učíme ukládat presety po USB, což vůbec výrobce nepředpokládá (!). Jen ten exteriér-jediná slabina ....
Ač se nerad furt chlubim vlastnim peřim, musim z praktických důvodů doporučit svou stať :
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... inec~2015/
Začínajícímu pomůže.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Jarmi

Příspěvek od Jarmi »

Hmm, já jsem k multiefektu přistupovala vyloženě jako k hračce, se kterou bych se ani na zkoušce s kapelou neukazovala. Pokud ale jsou ty efekty normálně použitelné i na zkoušce a případných vystoupeních, tak 1200 Kč opravdu moc není. Fakt se mi nebudou muzikanti smát, když se s tím někde ukážu? :lol:
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Nebudou se ti smát. Zoom G1on je nyní v módě, tak běž do něj.
Jarmi

Příspěvek od Jarmi »

Díky všem za odpovědi, už jsem asi přesvědčená :lol:. Pokud ale budu brát multiefekt jako konečné řešení, asi bude lepší koupit rovnou ten G1xon s pedálem, že? Na heurece to vypadá, že mezi novými on a xon moc velký cenový rozdíl není, jen teď xon nikde nevidím v bazarech. Na ten inzerát nahoře asi reagovat nebudu, s poštovným by mě to vyšlo skoro jako úplně nový. Zajdu někam do hudebnin a vyzkouším si to. Pokud by to dokázalo nahradit můj TC Electronic FlashBack, tak mi peníze ještě zbydou. Šílený.
torst

Příspěvek od torst »

TC Electronic FlashBack ti ZOOM nahradí s přehledem ! Nahradí ti asi 60% celosvětový produkce efektů a zesilovačů, přičemž stojí jako ten nejlevnější kus z této palety. Např.: http://www.zbozi.cz/vyrobek/boss-sd-1/ Nevěříš? Koukni sem : https://www.zoom.co.jp/products/guitar/ ... r#features šílený? úžasný !
Používám G1on jako jedinej pódiovej efekt ke své lamp. hlavně už nějakou dobu. Nikdo se nesměje, zvuk jak dělo !
Jestli chceš Xon s wahem, prosím. Mě ty plast. pedály pod fousy moc nejdou a líbí se mi kompaktnost čtvercového G1on.
Naposledy upravil(a) torst dne 16.04.2016 23:27, celkem upraveno 1 x.
Jarmi

Příspěvek od Jarmi »

To jo, nad tím jsem taky přemýšlela. Jsou ale pedálová a bezpedálová verze stejně softwarově vybavené, tj. šlo by v budoucnu k bezpedálové verzi napojit nějaký neplastový pedál?
torst

Příspěvek od torst »

Ano, soft maj stejný, resp. Xon má ještě navíc ty algoritmy pro pedálové spínání a řízení parametrů modelovaných efektů. Externí pedál ke G1on nepřipojíš. I když ...., taky jsme si do nedávna mysleli, že data z G1on nejde zálohovat po USB ...
vlastně měl bych na skladě perličku - jak jsem "rozkvákal" G1on pomocí volume pedálu : https://www.youtube.com/watch?v=YWy2pZ1jcts
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Podtrhuju názory kolegů, G1on za tuhle cenu asi jen těžko najde přemožitele :wink:

Na druhou stranu - u těchhle malých multiefektů je třeba pamatovat na to, že člověk si všechny zvuky (tzn. celé řetězce efektů) musí předpřipravit dopředu a při hraní pak už jen mezi nimi přepínat. Nějaké zásadnější upravování "během letu" stojí o poznání víc času - i to jemnější dolaďování, pokud je na něj člověk sem tam zvyklý, není tak easy jako v případě samostatných krabiček.

Takže sice ano - 80% zvuku tvého Flashbacku by na Zoomu našlo svojí kopii, ale na druhou stranu je Flashback vlastně k nezaplacení - chceš občas zapnout echo jen na pár taktů, doladit čas ozvěn, snížit jejich sílu (mix) nebo si s ním jinak pohrát přímo ve zkušebně a neztratit víc než pár vteřin? Nech ho zapojený v závěsu za multiefektem a máš zas trochu víc svobody, kam sáhnout nebo šlápnout (a tak by to platilo u každé samostatné krabičky).

Jinak co se týká výběru z tvého seznamu - jednoznačně palec nahoru pro Zoom. Zvuky Digitechu nejsou všechny úplně beznadějné (byť jsou dneska už hodně out-of-date), ale tyhle spodní řady RP (číselně pod stovku) jsou opravdu tak mizerně ovladatelné, že je lepší s nimi ani nepřijít do styku (a ne, není to sarkasmus... ;))
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
filo01

Příspěvek od filo01 »

Ahoj, samozřejmě nemůžu jinak, než podpořit názory svých předřečníků - aktuálně v poměru výkon/cena G1On/XOn válcuje naprosto všechno a nemá smysl uvažovat o ničem jiném.
Trošku bych zalobboval pro verzi G1XOn, protože ten pedál není jen wah nebo volume, umí ovládat kupu dalších parametrů u téměř všech efektů, které Zoom obsahuje. Jde použít i pro dočasné zařazení/vyřazení efektu z řetězce sešlápnutím pedálu.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Pavdi

Příspěvek od Pavdi »

Mám doma rp70, jsem jen amatér, ale od první chvíle jsem z tohoto efektu byl zklamaný. Nemůžu porovnat s g1on ale digitech se neovládá moc dobře, efekty (především overdrive) zni uměle :( Leží mi ve skříni a většinou ho ani nevytahuji. Byla to naprosto zbytečná koupě. Vlastně to používám jen výjimečně a to jako bubeníka
Harley Benton Fusion-II HSH, Cort m200, Mooer ge150, jbl flip 3, Lexicon alpha

Jestliže zůstáváš klidný, zatímco ostatní ztrácejí hlavu, je to neklamná známka, že jsi problém nepochopil
torst

Příspěvek od torst »

RP70 jsem koupil kdysi jako "upgrade" za dosavadní RP50. Následovalo zděšení, protože RP70 má všechno posazené do výšek, žádný zvuk, žádný preset nešlo nastavit tak, aby odpovídal průchozímu bypassu !! Okamžitě šel z domu, tragedie ! Zlatej RP50 ! Ale to jen, že se bavíme o RPčkách...., Samozřejmě G1on je KING !!
darwan23 - jistě, tu operativnost u klasickejch krabiček ti žádnej mulťák nenahradí. Možnost přidřepnout a s čímkoli pohnout. Krabičky zas neumí presety, ukládání. Když si nějaké nastavení rozhodíš, může být na vždy ztracené. Na druhou stranu - když chceš z jedné analog. krabky dostat 3 různá nastavení, musíš složitě kroutit knoflíky. V rámci jedné skladby takřka neřešitelné. U ZOOMu si uděláš 3 presety s týmž efektem a mezi nima přepínáš podle potřeby. Xon tohle ještě vylepšuje tím pedálem, jak píše filo01.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

RP100 byl muj nejhorsi hudebni nakup/prodej vsech dob :)
ne ze by byl tak spatny, pred tema 15-20 rokama to byl standardni maly multacek.... za pouhych 5990,-
po letech jsem ho vylovil ze skrine a byl rad, ze sem ho po mesicich na bazaru zbavil za 1400

G10n je uplne jina liga (kdyz pomineme jeho ultralevny plastovy "design"). Vypada to tady jako nejake zoom spiknuti, ale momentalne opravdu neni nic s lepsim pomerem cena/vykon (s ohromujicim naskokem!) Proto na seznameni s efektama (jak zni zadani) neni nad cim premyslet.

Nejake krouceni na podiu, to uz je vyssi divci a davat to jako rozhodovaci milnik naprostemu zacatecnikovi (ktery ty efekty vlastne jeste vubec nezna) je jako radit děcku jak spravne pocitat diferencialni rovnice.
Takze prvni krok je seznamit se s efektama, vubec poznat co (ne)delaji
a pak se teprve rozhodovat co dal... treba efekty vubec nepouzivat, nebo se zamerit jenom na nektere z nich nebo naopak se ponorit do divokych vod horliveho efektovani.... vsechno je spravne a zalezi jenom na konkretnim muzikantovi.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

souhlas, nicméně je pravda, že právě začátečník se bude muset prokousat tou tlačítkomenuovskou editací. Nám starým pardům to už nepřijde, ale novic, který se po týdnu snažení naučil zasouvat jack do Stratocastera, s tím může mít trochu problém. :/
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Za sebe doporučím rozhodně verzi s pedálem. Pokud už se člověk chce s efekty seznámit díky jednomu heblu, byla by škoda, kdyby si nemohl i zakvákat. A samozřejmě jde ten pedál naprogramovat pro spoustu dalších funkcí.
A Flashbacku se rozhodně nezbavovat. Mít k dispozici delay s možností nastavit přesně tap tempo nohou je při živém hraní k nezaplacení.
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

torst píše:jistě, tu operativnost u klasickejch krabiček ti žádnej mulťák nenahradí. Možnost přidřepnout a s čímkoli pohnout...
Však já jsem ani neloboval za samostatné krabky - jen tu v podstatě nezaznělo to, že ani práce s G1on (nebo čímkoli s presety) není tak 100% růžová, jak jí tu malujem (nebo jak možná tazatelka po té vší chvále očekává).

Malý ilustrační příklad - jsem v preset módu multiefektu (tj. na první pohled vestoje nevidím, co je uvnitř mého do detailu nastaveného řetězce s pěti efekty a aparátem) a snažím se upravit si čas delaye. Kolik že musím udělat kliknutí a rolování v menu, než se dostanu na kýžené místo, popřípadě ještě upravený preset uložím...? (Zkušení) modří už vědí, jen ten chudák laik, co si právě Gé jedničku s nadšením donesl domů, má o "zábavu" do večera postaráno... :)

Čili souhrnem - to, že zní G1on skvěle, je naprosto bez debat - jen je potřeba si na pochopení celé té logiky udělat opravdu čas (tzn. opravdu ne jen jeden večer...)
hyenik píše:Nejake krouceni na podiu, to uz je vyssi divci a davat to jako rozhodovaci milnik naprostemu zacatecnikovi (ktery ty efekty vlastne jeste vubec nezna) je jako radit děcku jak spravne pocitat diferencialni rovnice.
V kroucení na pódiu nevidím nic proti přírodě - tedy v decentním kroucení. Vidím na pedálu čudlík? Vidím. Dokážu s ním zakroutit doleva/doprava? Dokážu. Kde v tom vidíš ty diferenciální rovnice, to ani jako matfyzák netuším... :) (plus si dovolím podotknout, že Jarmi není naprostý začátečník, má přece Flashback...) ;)

Ale nic ve zlém - samozřejmě máš naprostou pravdu v tom, že je potřeba se seznámit s efekty jako takovými. Některé mají dopady do celkového zvuku dramatické i po malé úpravě, některé zas poměrně nenápadné, ale v celé posloupnosti efektů zase nenahraditelné. Jen jsem chtěl říct, že osahat si všechny parametry přes digi-menu multiefektu bude krapet delší cesta, než když mám přímou vazbu ruka-čudlík na klasickém pedálu. Oba světy mají co muzikantům dát, není se třeba ani jednoho bát.

Vzhledem k tomu, co Zoom nabízí za paletu zvuků, se ale i dlouhá instruktáž stokrát vyplatí - takže pokud to G1on u Jarmi nakonec vyhraje, přeju hodně štěstí a trpělivosti :)
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“