První kytara pro začínající dítě
Pravidla fóra
Re: První kytara pro začínající dítě
Zdravím všechny, prosím o radu. Dceru (7,5 let) jsem přihlásila na hru na kytaru. Takže nás čeká koupě kytary. Dcera je vysoká 125cm, sílu moc nemá. Pán co k němu bude chodit by pro ni vybral velkou kytaru, zatím dceru neviděl, ale v pondělí to s ní vyzkouší a pak něco koupím. U nás v hudebninách by přicházely v úvahu tyto kytary: Crafter GA 6N, Fender CD - 280S, Fender CD 140S. Může mi někdo poradit s výběrem? Děkuji
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Přihlásila kam? Do ZUŠky? A tam vám řekli, že jí máte koupit Dreadnough standardní velikosti? To bych se divil. V ZUŠkách vyučují v 99,9% na klasické kytary (nylonky).
Nebo k soukromému učiteli? A ten doporučil sedmiletému dítěti takovou dospělou kytaru? To ani nebude moct udržet v rukou. Nechci domýšlet co jí pak takový učitel bude učit. Já dávám lekce dvanáctileté holčině a i na ni je Dreadnough ještě dost velký.
Dle cen koukám, že se nebojíte investovat do první kytary slušnou částku. Když navrhuji rodičům, aby zakoupili nástroj alespoň za 3000, už jim padá čelist. Vaše dcera má štěstí.
A Fendry nebrat, polovinu té ceny stojí logo. Kytary za polovic hrají stejně dobře. Fender akustiky neumí!
Pokud je výběr těch kytar vaše vlastní iniciativa, počkejte radši, co vám k tomu řekne učitel a jestli skutečně bude dceru vyučovat hrát na westernovou kytaru. Pak bych spíše hledal kytaru poloviční nebo 3/4 velikosti.
Nebo k soukromému učiteli? A ten doporučil sedmiletému dítěti takovou dospělou kytaru? To ani nebude moct udržet v rukou. Nechci domýšlet co jí pak takový učitel bude učit. Já dávám lekce dvanáctileté holčině a i na ni je Dreadnough ještě dost velký.
Dle cen koukám, že se nebojíte investovat do první kytary slušnou částku. Když navrhuji rodičům, aby zakoupili nástroj alespoň za 3000, už jim padá čelist. Vaše dcera má štěstí.
A Fendry nebrat, polovinu té ceny stojí logo. Kytary za polovic hrají stejně dobře. Fender akustiky neumí!
Pokud je výběr těch kytar vaše vlastní iniciativa, počkejte radši, co vám k tomu řekne učitel a jestli skutečně bude dceru vyučovat hrát na westernovou kytaru. Pak bych spíše hledal kytaru poloviční nebo 3/4 velikosti.
Díky za odpověď. Bude chodit k soukromému učiteli. Je to hudební škola, bude chodit individuálně, ve skupinách zatím není místo (když si taky vzpomeneme v prosinci
). S pánem jsem mluvila po telefonu, je dost možné že jsem ho špatně pochopila. Dcera tam jde v pondělí a ve středu pán se mnou zajde do hudebnin a něco vybereme. Já jsem koukala na eshop těch hudebnin a rovnou na akustické kytary. Z těch klasických tam mají Alhambra 1C a Paco Castillo 201 S. A vybírám dražší kytaru, protože kdyby ji to náhodou nechytlo tak na mě zbyde. Mně rodiče v dětství slíbili kytaru za 1. místo v okresním přeboru v šachu a já byla 2. takže nic
. Takže si to teď vynahradím. Trochu mě zaráží že mi doporučil hned velkou, i když jsem říkala že dcera je hubená a sílu moc nemá. Blbý je že u nás jsou dvoje hudebniny, ale skladem nic moc, zbytek objednávají. Radši bych byla kdyby šla kytara vyzkoušet. A z těch klasických co jsem uvedla by jste doporučil kterou?
polovicni za dvojnasobnou cenu 
sam ted mam podobny ukol - mensi slusnou kytaru do 2 (zadani rodicu) jaksi nejsem schopny splnit ani na bazaru
Normalni D (ktere by snad zadani vyhovelo) je pro deti moc velke.
Jedine vysvetlovat, ze pak tu kytaru pripadne prodaji na bazaru za polovic, takze se do toho rozpoctu vlezou (nakonec).
PS: Ze Fender akustiky neumi je papouškovaný fórový kyd!
Ve stylu - všichni češi kradou apod
sam ted mam podobny ukol - mensi slusnou kytaru do 2 (zadani rodicu) jaksi nejsem schopny splnit ani na bazaru
Normalni D (ktere by snad zadani vyhovelo) je pro deti moc velke.
Jedine vysvetlovat, ze pak tu kytaru pripadne prodaji na bazaru za polovic, takze se do toho rozpoctu vlezou (nakonec).
PS: Ze Fender akustiky neumi je papouškovaný fórový kyd!
Ve stylu - všichni češi kradou apod
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Mám jednu z dcer stejně velkou, déčko je na ni rozhodně nadměrné, dokonce obří, absolutně nehratelné (byť se furt k němu žene, inu, táta inspiruje). Ještě by celkem zvládla strata (který je zas jako na mne hrozně titěrná kytara), jenže zase je to elektrika, to nejni pro začátečníka s nevyvinutejma ušima moc dobrý. Takže musí mít malou (asi 1/2) klasickou kytaru s nylonkama, radši koupit co nejlepší nástroj, co rozpočet utáhne, a struny taky co nejlepší (opravdu doporučuji okamžitě koupit co nejlepší a nejdražší struny, vyměnit je nebo nechat vyměnit už v krámě). Prostě, dítě nesmí být zklamáno zvukem. To ostatně platí pro všechny začátečníky. Na mizerné nástroje může hrát jen profík nebo někdo, kdo hrát opravdu umí a zvuk tvoří on. U začátečníků jednoznačně dominuje nástroj nad hráčem a přes to vlak nejede. Je potřebí to respektovat.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: První kytara pro začínající dítě
Jak už jsem psala, s tím výběrem jsem to asi domotala já. Ten učitel mi volal z těch hudebnin a vybíral kytaru která by byla vhodná, s tím že tam pak se mnou ještě zajde. No a já se koukla na eshop těch hudebnin a řídila se podle ceny o které mluvil podle svého předběžného výběru v obchodě. A nakonec jsem našla na stránkách těch hudebnin, že dávají přednost osobnímu kontaktu (proto chudý eshop) a skladem mají prý asi 130 kytar. Takže ty kytary na eshopu učitel nejspíš vůbec neměl v ruce, ale vybral úplně jinou. Ale každopádně mluvil o plné velikosti. Ale co měl v ruce nevím. No každopádně v pondělí jde dcera na první hodinu a tam jí prozatím něco do ruky dají. Myslela jsem že kytara do 7.000,- bude dostačující. Když některý z rodičů doma hraje a dítě se kytaře láskyplně vine
tak se dá předpokládat trvalý zájem. U té mojí si tím až tak jistá nejsem. Ale taky ji nechci hned na začátku odradit nějakým křápem.
Rozpočet máte víc než dostatečný, držíme palce.
Na druhou stranu, s tou výdrží ... Ono o to tak nejde. Jde o samu podstatu věci. Buď je muzikant nebo nejni muzikant. To je věc genů?, něco fysikálního, zároveň něco, co je mimo tělo, něco, co se nedá odkoukat, naučit, nakazit se tím, nelze to ztratit.
A to vy, jako nemuzikant, nemůžete u dcery odhadnout. Moje jiná dcera hrála postupně na tři nástroje, nakonec nehraje ani na jeden. Prostě to k životu nepotřebuje. Tatíkovi to neva, zbyly mu po dceři další tři nástroje
. Můj syn má absolutní sluch - really. Vůbec na nic nehraje, nemá tu potřebu, a ani neposlouchá kdovíjakou hudbu, živou, aktivně provozovanou už vůbec ne. Má cokoliv jen jako kulisu. A to ještě málokdy.
Lidi sou různé a vy jí jen dáte šanci. Víc dělat nemůžete ... a ani nesmíte. To je otázka zdvořilosti.
Na druhou stranu, s tou výdrží ... Ono o to tak nejde. Jde o samu podstatu věci. Buď je muzikant nebo nejni muzikant. To je věc genů?, něco fysikálního, zároveň něco, co je mimo tělo, něco, co se nedá odkoukat, naučit, nakazit se tím, nelze to ztratit.
A to vy, jako nemuzikant, nemůžete u dcery odhadnout. Moje jiná dcera hrála postupně na tři nástroje, nakonec nehraje ani na jeden. Prostě to k životu nepotřebuje. Tatíkovi to neva, zbyly mu po dceři další tři nástroje
Lidi sou různé a vy jí jen dáte šanci. Víc dělat nemůžete ... a ani nesmíte. To je otázka zdvořilosti.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: První kytara pro začínající dítě
Dceru určitě nebudu nějak drtit ( hned mě napadly ty korejské děti na tom videu na začátku diskuze), ale ví že se musí snažit. Hlavně mít trpělivost. Ona je klasické sedmileté dítě, které co mu delší dobu nejde tak ho to přestává bavit. S vidinou kytary mi slíbila všechno, před chvílí to vyložila i čertovi s mikulášem, tak uvidíme. Jsem zvědavá co nám učitel nakonec vybere za kytaru. Snad bude soudný s tou velikostí.
Tak kytara už je doma, učitel nakonec vybral velikost 3/4 Cort AC 70 OP. Líbí se mi, zní dobře. Když už jsem v těch hudebninách byla, tak jsem mladší dceři koupila ukulele aby jí to nebylo líto, že nemá na co brnkat.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Gratulujeme a přejeme pěkné hraní
.
Díky, no jsem na to zvědavá.
Kytara pro desetiletou začátečnici
Dobrý den,
jakožto nováček na tomto fóru bych si dovolil uctivě pozdravit zdejší osazenstvo a ihned přednést svůj skromný dotaz. Především bych rád řekl, že jsem poctivě přelouskal FAQ a relevantní témata, o kytarách jsem se celkem dost dověděl, ale stejně nevím...
Dcera (10 let, 150cm vysoká) chce začít hrát na kytaru a nedá s tím pokoj - předpokládám, že se přihlásí na ZUŠ, kde pravděpodobně moc dlouho nevydrží. Vycházím z toho, že např. já osobně jsem na ZUŠ vydržel cca 3 měsíce (chtěl jsem být slavný saxofonista), starší dcera 2 roky (klavír). Klavír už mi do domu nesmí, je to (doslova) těžký nástroj. Po očekávaném odchodu ze ZUŠ to zřejmě skončí u nějakého soukromého učitele, který by jí měl dát nějaké základy v hraní něčeho, co ji bude bavit a potom ví Bůh... Jsem bohužel otec, který má své dcery rád, chce jim umožnit dělat to, co je (byť momentálně) baví, navíc kytara není na přenášení tak náročná jako piáno, takže vlastně vem to čert...
Jde mi tedy o to, jakou kytaru pořídit:
- klasickou/akustickou
- velikost (předpokládám, že vzhledem k výšce už by snesla 4/4)
- konkrétní tip na něco v ceně cca do pěti tisíc - aby to vzhledem k ceně trochu hrálo, trochu vypadalo a nebylo nutno obden ladit.
Díky, spoléhám na Vás...
jakožto nováček na tomto fóru bych si dovolil uctivě pozdravit zdejší osazenstvo a ihned přednést svůj skromný dotaz. Především bych rád řekl, že jsem poctivě přelouskal FAQ a relevantní témata, o kytarách jsem se celkem dost dověděl, ale stejně nevím...
Dcera (10 let, 150cm vysoká) chce začít hrát na kytaru a nedá s tím pokoj - předpokládám, že se přihlásí na ZUŠ, kde pravděpodobně moc dlouho nevydrží. Vycházím z toho, že např. já osobně jsem na ZUŠ vydržel cca 3 měsíce (chtěl jsem být slavný saxofonista), starší dcera 2 roky (klavír). Klavír už mi do domu nesmí, je to (doslova) těžký nástroj. Po očekávaném odchodu ze ZUŠ to zřejmě skončí u nějakého soukromého učitele, který by jí měl dát nějaké základy v hraní něčeho, co ji bude bavit a potom ví Bůh... Jsem bohužel otec, který má své dcery rád, chce jim umožnit dělat to, co je (byť momentálně) baví, navíc kytara není na přenášení tak náročná jako piáno, takže vlastně vem to čert...
- klasickou/akustickou
- konkrétní tip na něco v ceně cca do pěti tisíc - aby to vzhledem k ceně trochu hrálo, trochu vypadalo a nebylo nutno obden ladit.
Díky, spoléhám na Vás...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jestli bude chodit do ZUŠ, tak ji budou stejně učit na klasiku, takže základní 4/4 španělku klidně v ceně do 2000 Kč. Pokud bude kytara jen přechodná záležitost a je šance, že u toho dítě nevydrží, rozhodně koupit na bazaru. Při následném prodeji nástroj neztratí hodnotu, narozdíl od nového nástroje. A pokud by kytara dceru chytla, není pak problém později investovat do nového nástroje ve vyšší cenové relaci.
Hendrek: Díky za odpověď, takže třeba něco takového...?
http://kytary.cz/cort-ac-100-op/HN153320/
http://kytary.cz/cort-ac-100-op/HN153320/
Re: Kytara pro desetiletou začátečnici
Ono s přístupem " předpokládám, že se přihlásí na ZUŠ, kde pravděpodobně moc dlouho nevydrží", "po očekávaném odchodu ze ZUŠ ... " to asi úplně fungovat nemůže. Dítěti je 10, takže některé věci jsou na tobě.Cova píše:Dobrý den,
- klasickou/akustickou
Díky, spoléhám na Vás...
Jestli dítě nikam konkrétně nechceš směrovat ty, a mně to přijde že se těšíš až přestane, řešil bych to podle toho co chce dítě hrát. A to určitě nebude klasika, ale spíš nějaká ta "Dajána". Takže možná spíše akustika a nějaký ten učitel.
A čistě technicky, kytara se běžně ladí před každou hrou a často i během ní, a klavír se do ZUŠky většinou nenusí
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Klasika je taky akustika, takže bych se radši držel správnějšího označení westernová kytara, abychom v tom neměli zmatky.
Jinak souhlas s Čavlim, pokud bude dítě chodit do ZUŠ, donutí ji hrát na klasiku s nylonkama, ale pokud bude brát soukromé lekce a výuka se zaměří na doprovodnou hru, aby byla schopna zahrát ze zpěvníku písničku, pak klidně vzít westernku. I tu seženete za cca 3000,- v dobré kvalitě.
Jinak souhlas s Čavlim, pokud bude dítě chodit do ZUŠ, donutí ji hrát na klasiku s nylonkama, ale pokud bude brát soukromé lekce a výuka se zaměří na doprovodnou hru, aby byla schopna zahrát ze zpěvníku písničku, pak klidně vzít westernku. I tu seženete za cca 3000,- v dobré kvalitě.
Čavli: Málem jsem se urazil, nebýt předposlední věty, která dává smysl a do značné míry vystihuje to, nač jsem se ptal- "Takže možná spíše akustika a nějaký ten učitel"... 
Není to o konkrétním směrování dítěte a už vůbec ne o tom, že bych se snad těšil, že přestane. Jen chci svým dětem umožnit, aby dělali to, co je bude bavit a počítám s tím, že se může stát, že u toho nevydrží. Dcera je dost akční, docela všestranně nadaná a dovedu si živě představit, že ji sezení v hudebce v hodinách hudební nauky nebude přinášet velké potěšení. Od pěti let chodí na tenis, do výtvarky, nad rámec ZŠ do angličtiny. Ale to přece neznamená, že z ní chci mít winbledonskou vítězku, akademickou malířku nebo profesionální překladatelku. Už jsem dost starý na to, abych se snažil do svých dětí promítat své neukojené ambice.
P.S.: Dajána určitě ne, momentálně nás už několik týdnů "obšťastňuje" zpěvem Čechomoru.
P.P.S.: Klavír sice do ZUŠky nosit nemusí, ale stěhoval ses někdy? Já osobně (i s klavírem) 2x a není to nic, co bych chtěl ještě někdy absolvovat. -)
Není to o konkrétním směrování dítěte a už vůbec ne o tom, že bych se snad těšil, že přestane. Jen chci svým dětem umožnit, aby dělali to, co je bude bavit a počítám s tím, že se může stát, že u toho nevydrží. Dcera je dost akční, docela všestranně nadaná a dovedu si živě představit, že ji sezení v hudebce v hodinách hudební nauky nebude přinášet velké potěšení. Od pěti let chodí na tenis, do výtvarky, nad rámec ZŠ do angličtiny. Ale to přece neznamená, že z ní chci mít winbledonskou vítězku, akademickou malířku nebo profesionální překladatelku. Už jsem dost starý na to, abych se snažil do svých dětí promítat své neukojené ambice.
P.S.: Dajána určitě ne, momentálně nás už několik týdnů "obšťastňuje" zpěvem Čechomoru.
P.P.S.: Klavír sice do ZUŠky nosit nemusí, ale stěhoval ses někdy? Já osobně (i s klavírem) 2x a není to nic, co bych chtěl ještě někdy absolvovat. -)
Hendrek: Není potřeba mi vykat, zas tak starý nejsem, resp. aspoň se tak zatím necítím... 
Terminologii žádná norma neupravuje, takže v tom zmatky bohužel jsou, a těžko říct co je správnější označení.Hendrek píše:Klasika je taky akustika, takže bych se radši držel správnějšího označení westernová kytara, abychom v tom neměli zmatky.
Klasická, neboli španělská kytara sice patří mezi akustické kytary, ale zkrácený terminus akustika (anal. španělka, klasika) se používá pro akustickou kytaru s kovovýma strunama (to je také asi jediný správný termín), označovanou jako "westernová" (ví někdo proč?) či někdy jako jumbo (plete se samozřejmě s tvarem jumbo x GA x GC ...). "Westernová kytara" se zase někdy požívá jako označení pro tvar dreadnought.
Každopádně označit třeba nějakou parlorku nebo vídeňku jako "westernová kytara" ... no nevím.
Za mně zjednodušeně:
Akustická kytara - vše co hraje primárně akusticky
Klasika či španělka - nylonové struny
Akustika - kovové struny
Správné dělení bude podle materiálu strun, a potom dále podle typů a tvarů ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Tak bych to rád s vaší pomocí definitivně rozetnul... S dcerou jsme se domluvili, že ZUŠ tedy ne, ráda by soukromé hodiny a samostudium. Takže nějakou akustickou kytaru - já bych byl pro nějaký entry level, tj. např. Cort AD 810. Jenže dceři nějaká "dobrá duše" našeptává Cort Earth Mini. Těžko se mi v daném případě (bez ohledu na rozdíl v ceně) rozhoduje, moc tomu nerozumím, dcera je cca 150cm vysoká. Díval jsem se na tu 3/4 a přijde mi ta kytara docela malá. A jakou zvolit povrchovou úpravu (OP x NS)?