Staré kazety do wavu

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Burns

Staré kazety do wavu

Příspěvek od Burns »

Mám technickohypotetickou otázku na studiomany :)
Potřebuji několik 15 let starých kazet s hud.nápady nahrát do wavu.
Kazeťák JVC TDW354, zvukovka M-Audio Profire 2626, cubase..

Když pošlu signál z JVC do zvukovky přes linkový vstup, tak je signál slabý - slabě nahrané a staré kazety.

Když použiji 2 instrumentální vstupy, tak můžu nastavit optimální zisk. U každé kazety je to jinak.

Ale, ... signál z kazeťáku stejně ve zvukovce zesiluji nejspíš analogovými předzesilovači a stejně neměním poměr signál/šum, jen do Cubase dostávám "silnější" digitální signál.

Otázka - když to nahraji přímo přes linku, sice slaběji, a pak zvednu zisk v Cubase, dojde k nějakým ztrátám, nebo naopak je to lepší cesta, než zesílení na vstupu zvukovky?

Snad jsem to napsal trochu pochopitelně :D
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Staré kazety do wavu

Příspěvek od martina72 »

Já tohle (a podobné věci) dělám přes looper s analog vstupy a .wav soubory na kartě nebo v usb konektoru - výstupy.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Burns: malinko mi to zavání zcela zásadním nepochopením principu záznamu z něčeho do něčeho jiného. Takže:

- nástrojové vstupy (Instrument) je nesmysl použít, degradují signál (impedance)
- výstupy z audio zařízení jsou vždy s linkovou úrovní, která může být buď +4 dBu nebo -10 dBV (první je tzv. "PRO", druhá tzv. "CONSUMER") - tebe se týká zřejmě druhý případ, protože zmíněný kazeťák asi nebude nic studiového
- bacha na symetrické/nesymetrické zapojení; častou chybou je smíchání obou v jednom kabelu a pak se lidi diví, co nahrávají za nesmysly.
- samozřejmě, že měníš poměr signál/šum při práci s předzesilovačem ve zvukovce; termín "silnější digitální signál" je nesmysl

Suma sumárum: nemáš-li kazety optimálně nahrané (=slabý signál), tak i přesto má smysl pracovat s předzesilovačem a najít optimální stav, kdy ještě nezačne přibývat moc šumu z pásku, ale zase zbytečně nenahrávat moc slabý signál. Pak bych dozesiloval už v digitálu, ale bude zřejmě potřeba snížit hladinu šumu (na to jsou plug-in moduly třebas).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
torst

Příspěvek od torst »

obecně - nahrát slabý signál (tenká housenka) a pak ho zesílit je chyba. Nevyužíváš plný bitový rozsah záznamu a zvuk je tím pádem nedostatečně rozlišený.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

pavlii píše:- nástrojové vstupy (Instrument) je nesmysl použít, degradují signál (impedance)
Mozna ze jsem nekdy neco pochopil spatne, ale instrument vstupy maji vysokou impedanci. Tedy signal, predevsim linkovy (s nizkou vystupni impedanci), by nemely degradovat prakticky vubec. Naopak, nizka vstupni impedance degraduje signal z vysokoimpedancniho zdroje (kytara), protoze se chova vic jako "zatez" a signal daleko vic "zere" a ovlivnuje.

Proto bych ocekaval, ze pouziti instrument vstupu, pokud nebude prebuzen, muze byt pro tyto ucely v pohode...

(nicmene, pokud to tak neni, rad si necham vysvetlit proc. Zkousel jsem najit nejaky schemata, kde je jak instrument, tak line/mic, ale nic jsem nenasel)
Hodně budem někde...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já bych si tu signálovou elektriku musel zopakovat, ale myslím, že pro naše potřeby bude více než postačující, že vstupy a výstupy by měly prostě "souhlasit". Samozřejmě, že u jednoho způsobu zapojení bude jiná forma a míra degradace než u druhého. Koneckonců citlivost, jak jsi správně zmínil, tu do toho bude také mluvit a ne vždy musí být linkový výstup svázaný s ovladačem hlasitosti; tam pak toto propojení může díky přebuzení signál činit nepoužitelným.

P.

Čavli

Příspěvek od Čavli »

SUK píše:
pavlii píše:- nástrojové vstupy (Instrument) je nesmysl použít, degradují signál (impedance)
Mozna ze jsem nekdy neco pochopil spatne, ale instrument vstupy maji vysokou impedanci. Tedy signal, predevsim linkovy (s nizkou vystupni impedanci), by nemely degradovat prakticky vubec. Naopak, nizka vstupni impedance degraduje signal z vysokoimpedancniho zdroje (kytara), protoze se chova vic jako "zatez" a signal daleko vic "zere" a ovlivnuje.

Proto bych ocekaval, ze pouziti instrument vstupu, pokud nebude prebuzen, muze byt pro tyto ucely v pohode...

(nicmene, pokud to tak neni, rad si necham vysvetlit proc. Zkousel jsem najit nejaky schemata, kde je jak instrument, tak line/mic, ale nic jsem nenasel)
Jen nápad - odraz vlnění ?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

To je asi dobra pripominka, nicmene fyzika mi az zase tolik moc nerika, takze bude muset priletet nekdo vzdelanejsi. Doted jsem mel za to, ze znatelne odrazy se objevuji pri frekvencich >30kHz. A taky asi na nejakych delsich kabelech nez pulmetru mezi kabelem a ADC.. (vygooglit nejaky vztahy se mi nepodarilo).
Hodně budem někde...
Burns

Příspěvek od Burns »

Hi-Z vstupy mají impedanci okolo MOhm, linkový výstup degradovat nebudou, naopak, nijak jej nezatíží.
Z toho kazeťáku leze max 0,4 V při 10 kOhm, dle specs výrobce.
Tak je zesílení na místě právě pro využití bitového rozsahu záznamu, jak píše torst. Takže vyřešeno :)
Odrazy vlnění v tomto zapojení nehrají roli, kabel 0,4 metru a z kazet max 15 kHz.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-D a dostali jsme se prakticky na téma "šíření vlnění v kabelu více než krátkém" 8) ale hlavně, že vyřešeno ku spokojenosti.

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“