zapojení snímačů
Pravidla fóra
-
jaromir.klement
- Nový uživatel
Help - Hilfe - vymyslel jsem si tot zapojení snímačů
Ahoj kamarádi!
Vymyslel jsem si asi pěknou prasárnu, která mi tak nějak nejde zprovoznit:
Mám Fender Stratocaster 3 x SC
Líbí se mi zvuky HLAVNĚ u kobylky a na sóla protě chci HB (mám RS2000 od rmpickups, HB velikosti SC)
ALE - singl u kobylky má pro mně ten nejhezčí zvuk na čísté zvuky
Takže jsem si pořídil pickguard HB-SC-SC a do dvojíté díry dal jak HB tak SC (vejdou se tam)
Problém je, že se asi ovliňují magnetickým pole či tak něco, v reálu každý z nich hraje jinak, než když je v díře jen HB nebo jen SC.
Když totiž poťukám tyčové magnety na snímači, tak trochu "hraje" i ten, co je vypnutý.
Další obrovský průser je ten, že mi najednou hraje G struna o 50% slaběji !!! A vůbec je to takové nevyrovnané co se týká hlasitosti jednotlivých strun (jak u HB tak u SC, a to samozřejmě i když je ten druhý nezapnutý)
Dokáže někdo poradit, zdali tato varianta vůbec může někdy použitelně hrát?
(jak HB, tak SC mají jen 2 kablíky, SC vlastně jen jeden + stinění)
Díky moc
Jarda
Vymyslel jsem si asi pěknou prasárnu, která mi tak nějak nejde zprovoznit:
Mám Fender Stratocaster 3 x SC
Líbí se mi zvuky HLAVNĚ u kobylky a na sóla protě chci HB (mám RS2000 od rmpickups, HB velikosti SC)
ALE - singl u kobylky má pro mně ten nejhezčí zvuk na čísté zvuky
Takže jsem si pořídil pickguard HB-SC-SC a do dvojíté díry dal jak HB tak SC (vejdou se tam)
Problém je, že se asi ovliňují magnetickým pole či tak něco, v reálu každý z nich hraje jinak, než když je v díře jen HB nebo jen SC.
Když totiž poťukám tyčové magnety na snímači, tak trochu "hraje" i ten, co je vypnutý.
Další obrovský průser je ten, že mi najednou hraje G struna o 50% slaběji !!! A vůbec je to takové nevyrovnané co se týká hlasitosti jednotlivých strun (jak u HB tak u SC, a to samozřejmě i když je ten druhý nezapnutý)
Dokáže někdo poradit, zdali tato varianta vůbec může někdy použitelně hrát?
(jak HB, tak SC mají jen 2 kablíky, SC vlastně jen jeden + stinění)
Díky moc
Jarda
Re: zapojení snímačů
RS2000 má SaCo magnety, je dost možné, že úplně rozhodí magnetické pole sousedního snímače. Stalo se mi to u singlu mezi dvěma HB s Neo magnety, úplně byl mrtvej.
RS2000 je vertikální HB, zvukově by měl být bližší singlu než HB, tak proč mít vedle ještě singl? Důvodů je dost, no jo.
Jedna možnost je dát vedle RS střední singl, který má opačnou mag. polaritu než ten kobylkový, třeba se rušit nebudou.
Pokud to bude stejně špatné, vykašlal bych se na RS a dal ke kobylce dva obyč singly s možností zapojit je sériově jako HB.
RS2000 je vertikální HB, zvukově by měl být bližší singlu než HB, tak proč mít vedle ještě singl? Důvodů je dost, no jo.
Jedna možnost je dát vedle RS střední singl, který má opačnou mag. polaritu než ten kobylkový, třeba se rušit nebudou.
Pokud to bude stejně špatné, vykašlal bych se na RS a dal ke kobylce dva obyč singly s možností zapojit je sériově jako HB.
Možná budu za hňupa, ale nedá mi to. Co zkusit humbucker s rozepínáním? Jednodušší varianta a třeba by ti to tak vyhovovalo. Není to sice to stejné jako čistě singl, ale třeba to bude slušný kompromis. Já to tak používám, ale zase čistý na kobylkovém nemusím a není pro mě tudíž hlavní kritériem.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
A navíc existují humbuckery k rozepínání přímo určené s jednou cívkou silnější.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Můžeš nahodit nějaké výrobce a typy? Na to bych rád mrknul.
Kdyžtak díky.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Hm, takhle z hlavy jsem si nedokázal vybavit nic než tyhle dva:
http://www.seymourduncan.com/products/e ... _stag_mag/
http://www.seymourduncan.com/products/e ... ils_shpr1/
http://www.seymourduncan.com/products/e ... ils_shpr1/
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Díky.
P-Rails mi přijde jako velmi zajímavý snímač, už jsem se na něj kdysi díval.
Jsou i HB s alnico tyčovými magnety, takže doslova dva singly vedle sebe.
Ale proč to kupovat, když si můžeš vybrat 2 různé singly, které ti vyhovují, a dát si je vedle sebe sám.
Ale proč to kupovat, když si můžeš vybrat 2 různé singly, které ti vyhovují, a dát si je vedle sebe sám.
Zdravím všechny,
potřeboval bych poradit ohledně snímačů značky Hofner - konkrétně model snímačů 510. Z trojice snímačů na kytaře fungjí pouze dva a z toho jeden jen velmi slabě. Chtěl bych se zeptat, kde je nejspíše problém. Je třeba snímače převinout?
Díky za info.
potřeboval bych poradit ohledně snímačů značky Hofner - konkrétně model snímačů 510. Z trojice snímačů na kytaře fungjí pouze dva a z toho jeden jen velmi slabě. Chtěl bych se zeptat, kde je nejspíše problém. Je třeba snímače převinout?
Díky za info.
Půjč si někde multimetr a změř odpor vinutí.
A mohl bych poprosit o radu, jak to udělat? Kam mám připojit ty kabely od multimetru? Díky.
Dva dráty od snímače, dva dráty od měřáku, moc možností nemáš. Měřák přepni na rozsah 20kΩ.
Re: zapojení snímačů (Yamaha Pacifica 112V, HSS)
Ahojte,
mam Yamaha Pacificu 112V. Vcera vecer som sam seba prekvapil po rokoch vlastnictva tejto gitky polozenim si otazky, ako su zapojene snimace na Yamahe Pacifica 112V (HSS), konkretne ktore snimace vlastne hraju pri 2. polohe switchu (od kobylky). Az ma presiel mraz po chrbte...
Neviem to nikde dohladat. Tonovy potak je zaroven aj rozpajac kobylkoveho HB. Ale berme, ze nie je rozpojeny - ktore snimace hraju potom pri 2. polohe?
1.) Stredny a kompet HB?
2.) alebo stredny a len vnutorny z HB?
Podla sluchu by som povedal, ze 2.), ale chcel by som to mat potvrdene.
Dik
mam Yamaha Pacificu 112V. Vcera vecer som sam seba prekvapil po rokoch vlastnictva tejto gitky polozenim si otazky, ako su zapojene snimace na Yamahe Pacifica 112V (HSS), konkretne ktore snimace vlastne hraju pri 2. polohe switchu (od kobylky). Az ma presiel mraz po chrbte...
1.) Stredny a kompet HB?
2.) alebo stredny a len vnutorny z HB?
Podla sluchu by som povedal, ze 2.), ale chcel by som to mat potvrdene.
Dik
Jednoduché zjistit. Pokud to nepoznáš podle zvuku, stačí vzít třeba šroubovák, přepnout na zkreslený zvuk a poklepat na pólové nástavce. Podle hlasitosti zvuku, který bude aparát vydávat, poznáš, zda je cívka zapojená či nikoliv.
Kolegovci 
kedže z elektriky som úplne ľavý
mal by som na vás dotaz.
Renovoval som starú Jolanu Alexandru a už mi treba len nahodiť elektriku a ostatný hardware. Pôvodne som plánoval zapojiť ju typicky gibsonovsky, tzn. 2 snímače, 2x volume, 2x tone a trojpolohový toogle prepínač, + nejaké to rozopnutie cievky alebo niečo podobné na ktoré mám kúpený takýto mini prepínač http://shop.sollerguitars.com/product_i ... t1-cr.html
Všetko by bolo ok, ale potom som predal humbuckre ktoré som mal na to pripravené a kúpil som Gretsch filtertron humbuckre. A problém je v tom že tie snímače čo som predal mali 4 vývody a tieto filtertrony majú len dva.
A tu je ten dotaz: Je nejaká možnosť zapojenia aby som využil aj ten mini prepínač ? Kedže s dvoma vývodmi zo snímača je rozopnutie cievky asi nemožné . . . Ide o to že v tele gitary sú už od výroby diery na dva prepínače.
Za návrhy, najlepšie aj rovno so schémou
budem veľmi povďačný 
kedže z elektriky som úplne ľavý
Renovoval som starú Jolanu Alexandru a už mi treba len nahodiť elektriku a ostatný hardware. Pôvodne som plánoval zapojiť ju typicky gibsonovsky, tzn. 2 snímače, 2x volume, 2x tone a trojpolohový toogle prepínač, + nejaké to rozopnutie cievky alebo niečo podobné na ktoré mám kúpený takýto mini prepínač http://shop.sollerguitars.com/product_i ... t1-cr.html
Všetko by bolo ok, ale potom som predal humbuckre ktoré som mal na to pripravené a kúpil som Gretsch filtertron humbuckre. A problém je v tom že tie snímače čo som predal mali 4 vývody a tieto filtertrony majú len dva.
A tu je ten dotaz: Je nejaká možnosť zapojenia aby som využil aj ten mini prepínač ? Kedže s dvoma vývodmi zo snímača je rozopnutie cievky asi nemožné . . . Ide o to že v tele gitary sú už od výroby diery na dva prepínače.
Za návrhy, najlepšie aj rovno so schémou
Jestli nemáš možnost snímače rozdělat a přepájet tak, abys měl čtyři vývodné káblíky, mohl bys další přepínač použít buď jako přepínač fází (schéma), nebo také jako přepínač sériového/paralelního zapojení obou snímačů (schéma).
EDIT: Ještě jsem našel toto. Při přepnutí to hodí krkáč do protifáze a sériově spojí s kobylkáčem.
Pro všechna schémata: černá - signál, zelená - země; pokud nemáš kablík snímače stíněný, šedé (bare) si nevšímej.
EDIT: Ještě jsem našel toto. Při přepnutí to hodí krkáč do protifáze a sériově spojí s kobylkáčem.
Pro všechna schémata: černá - signál, zelená - země; pokud nemáš kablík snímače stíněný, šedé (bare) si nevšímej.
Nejzajímavější je protifáze. Uplatní se pouze v prostřední poloze přepínače snímačů. Zapojení je easy. Jediná vada je zase u jednoduchého stíněného káblíku, že při přepnutí do protifáze se ti kostra snímače přepne na Hot, tak to může kolidovat se stíněním kytary, bzučet při doteku ruky na snímač atd. Který filtertron přesně máš? Jaký přesně vývod?
Díky bratmm za bleskovú odpoveďhatrson píše:Jestli nemáš možnost snímače rozdělat a přepájet tak, abys měl čtyři vývodné káblíky, mohl bys další přepínač použít buď jako přepínač fází (schéma), nebo také jako přepínač sériového/paralelního zapojení obou snímačů (schéma).
Moj brácho sa tomu aj rozumie, len nemá teraz čas, tak to idem skúsiť sám
Takže navrhuješ použiť tú poslednú schému od hatrsona?kmensik píše:Nejzajímavější je protifáze. Uplatní se pouze v prostřední poloze přepínače snímačů. Zapojení je easy. Jediná vada je zase u jednoduchého stíněného káblíku, že při přepnutí do protifáze se ti kostra snímače přepne na Hot, tak to může kolidovat se stíněním kytary, bzučet při doteku ruky na snímač atd. Který filtertron přesně máš? Jaký přesně vývod?
Sú to blacktop filtertron, vybrané tuším z gitary Gretsch G5420T. Ale myslím že rovnaké sú aj v mojom G5434 Pro Jet.
Osvědčilo se mi otevírat takto přidělané snímače rozřezáním pájky tenkým ostrým nožem.carver píše:On sa tie snímače aj pokúšal v práci rozobrať aby z toho vyviedol ďalšie dva kábliky, ale zozadu je to prispajkované a drží to ako ku.va
Jinak všechny tři funkce je samozřejmě možné využít jen při obou zapojených snímačích, tj. ve střední poloze přepínače. A také problém s uzemněním snímače, který popsal kmensik, je u tvých snímačů aktuální pro všechny tři mody. Jak u protifáze, tak i u sériového zapojení není kostra daného snímače uzemněna.