Homemade kytara
Re: Homemade kytara
Perfektně dle fotek zpracované,jsem zvědav na ten zvuk...palec hore!
Opravdu pěkné!
Opravdu pěkné!
vďaka chlapci
samozrejme že zblízka to až tak dokonalé neni, nejaké tie chybičky sa nájdu, ale v globále som s tým spokojný 
S tou zvukovou nahrávkou to ale bude horšie, ja som viac kutil ako gitarový virtuóz
zahrám síce na kadečo, ale na ničom neviem poriadne
Viacmenej som len taký táborákový gitarista, takže z môjho hrania by charakter nástroja asi veľmi nevyznel 
S tou zvukovou nahrávkou to ale bude horšie, ja som viac kutil ako gitarový virtuóz
To asi nejsi v této sekci výjimka, přesto něco nahrej, klidně Bednu od whiskey, teď jde o zvuk nástroje.
ok, keď bude viac času niečo teda skúsim nahrať
Výjimka je spíš virtuóz, který do této sekce zabrousíkmensik píše:To asi nejsi v této sekci výjimka
Já bych se přimluvil spíše za video, ať je poznat kdy hraje kytara a kdy guitalele.
budem sa snažiť spraviť nejaké video . . . zatiaľ foto z výroby
http://mckarcool.rajce.idnes.cz/Double_neck_acoustic
http://mckarcool.rajce.idnes.cz/Double_neck_acoustic
Začínám novou stavbu. Inspirace Ibanez SV. Osazení zatím nemám úplně jasné. Spíš čekám, kam mě to zavede. Chtěl jsem vlepený krk, možná Zero tremolo, u krku HB veliosti singlu.
Tělo je 50mm olše, to je mi líto ořezat na teňounké S. Krk: střed je z mahagonu asi sapeli, krajní lamely jsou prý anegre, ale moc se mi to nezdá, spíš to bude jiný druh afrického mahagonu. Je ještě tvrdší a těžší než sapeli.
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_SV

Zatím jsou v tom dva víkendy práce. Není to až tak snadné.

Tělo je 50mm olše, to je mi líto ořezat na teňounké S. Krk: střed je z mahagonu asi sapeli, krajní lamely jsou prý anegre, ale moc se mi to nezdá, spíš to bude jiný druh afrického mahagonu. Je ještě tvrdší a těžší než sapeli.
http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_SV

Zatím jsou v tom dva víkendy práce. Není to až tak snadné.

Mezitím jsem si z bazarových úlovků a přebytků poskládal na zkoušku kytaru s P90. S těmihle snímači jsem zatím kytaru neměl a chtěl jsem je vyzkoušet. A stálo to za to. Parádní zvuk.

pěkné, není to to tělo z jolany z bazaru? za pickguard máš bod a ty 4 snímače vypadaj tk hustě 
Affinity Strat, Harley Benton GA5H, 112 box (Eminence Texas Heat) | Epi Viola, Hocke Bass 100
Tělo je z bazaru, ale prý Squier. Přestříkané, agathis, standardní tloušťka, upravované snad šroubovákem a některé zásahy dokonce přesahují původní pickguard.
Kobyla na nic.
Kobyla na nic.
"Elektriky" mi moc neříkají...
Ale tady zase musím! Krásné řemeslo-moc se mi líbí... Tělo olše? Krk? Nechceš se trošku rozepsat? Krásný saténový finish... To je matné nitro,nebo olej...?
Ale tady zase musím! Krásné řemeslo-moc se mi líbí... Tělo olše? Krk? Nechceš se trošku rozepsat? Krásný saténový finish... To je matné nitro,nebo olej...?
Ibanezky S jsou dlouhodobě moje oblíbené, ale chtěl jsem zkusit vlepený krk a pár nových technických postupů, tak jsem si předlohu nepatrně upravil. Taky abych nekopíroval i s chlupama. Třeba mám inovovanou díru k nastavení výztuhy, aby umožňovala široký rozsah otáčení imbusu a málo oslabovala krk, přepínač je bez šroubků z předí strany těla a takové drobnůstky.
Tělo olše ze 2 kusů, a protože vedle sebe nevypadaly úplně dokonale, oddělil jsem je linkou mahagonové dýhy (za deště slezla z nějakého nábytku na spálení). Tloušťka těla je 13 až 47mm (originál má 40mm). Krk je z anigre a sapeli, hmatník zebrano. Olši jsem dostal darem, tu exotiku koupil různě ze zbytků.
Tremolo ZR je z bazaru, snímače Duncan Designed (Jazz a Distortion) taky, ostatní věci od Sollera a ze starších zásob. Přepínání, rozpínání, blendování mě ještě čeká, je tam pětipolohový přepínač a 2x pushpush.
Povrch je šelak (na rychlo během 2 dnů!), a už jsem zjistil, že reaguje s gumou na věšáku i na klipové ladičce. Takže na krk už ho raději nepoužiju. Možná je ještě moc čerstvý, ale i tak to naštve.
Profil krku je lichoběžníkový, hranatý. Na zkoušku. Dám tomu pár týdnů, jestli si zvyknu. Chci to nechat vyzkoušet nějakému opravdovému kytaristovi, jestli to k něčemu je. Jinak to zaoblím.
Inspirace http://www.ricktoone.com/neck-profiles-licensing.html
Ale napadlo mně to samotného taky, když jsem poprvé profiloval krk pořízem metodou fazet. Pak často osahávám ovladač k telce LG, který má zezadu taky příjemný hranato-kulatý profil. Inspirace je všude okolo.
Nadělal jsem spousty chyb, až jsem zbyl občas zoufalý. To je tím, že za rok od poslední stavby člověk spoustu věcí zapomene. Výsledek mě velice těší. Hraje parádně, ještě to nedokážu popsat, je čerstvá. Na první brnknutí průraznější než tovární S470 a v basech slabší než moje mahagonové RG.
Náměty a kritiku vítám.
Tělo olše ze 2 kusů, a protože vedle sebe nevypadaly úplně dokonale, oddělil jsem je linkou mahagonové dýhy (za deště slezla z nějakého nábytku na spálení). Tloušťka těla je 13 až 47mm (originál má 40mm). Krk je z anigre a sapeli, hmatník zebrano. Olši jsem dostal darem, tu exotiku koupil různě ze zbytků.
Tremolo ZR je z bazaru, snímače Duncan Designed (Jazz a Distortion) taky, ostatní věci od Sollera a ze starších zásob. Přepínání, rozpínání, blendování mě ještě čeká, je tam pětipolohový přepínač a 2x pushpush.
Povrch je šelak (na rychlo během 2 dnů!), a už jsem zjistil, že reaguje s gumou na věšáku i na klipové ladičce. Takže na krk už ho raději nepoužiju. Možná je ještě moc čerstvý, ale i tak to naštve.
Profil krku je lichoběžníkový, hranatý. Na zkoušku. Dám tomu pár týdnů, jestli si zvyknu. Chci to nechat vyzkoušet nějakému opravdovému kytaristovi, jestli to k něčemu je. Jinak to zaoblím.
Inspirace http://www.ricktoone.com/neck-profiles-licensing.html
Ale napadlo mně to samotného taky, když jsem poprvé profiloval krk pořízem metodou fazet. Pak často osahávám ovladač k telce LG, který má zezadu taky příjemný hranato-kulatý profil. Inspirace je všude okolo.
Nadělal jsem spousty chyb, až jsem zbyl občas zoufalý. To je tím, že za rok od poslední stavby člověk spoustu věcí zapomene. Výsledek mě velice těší. Hraje parádně, ještě to nedokážu popsat, je čerstvá. Na první brnknutí průraznější než tovární S470 a v basech slabší než moje mahagonové RG.
Náměty a kritiku vítám.
Nazdar, lichoběžníkový krk je skvělý, mám ho na mým divným teleti. Inspiroval jsem se na té stránce taky. Kamarádi, co hrají léta po různých kapelách mě od něj zrazovali, ale jak si na něj zvykneš, začneš dělat krky jenom lichoběžně. Je pohodlnější než D, nebo široké C. Máš kam opřít palec, v podstatě kopíruje anatomii a ergonomii dlaně a prstů líp než elipsa. Lichoběžník je zkrátka best to best. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Mě visí kytara s šelakovým krkem už několik let na věšáku s pěnovou gumou a nic. Nech ten šelak pořádně proschnout. Tak nějak mi přijde, že rychlost tvrdnutí šelaku je dost závislá na kvalitě použitého lihu. Když jsem použil "ten správný", který jsem objednával současně s šelakem od manahuna, tak to tvrdlo rychle (je i na tom krku). Na cajon jsem pak použil nějaký obyčejný líh a i po týdnu se mi podařilo obtisknout do horní plochu šev džín. Úplně to vytvrdlo snad za měsíc.kmensik píše:Povrch je šelak (na rychlo během 2 dnů!), a už jsem zjistil, že reaguje s gumou na věšáku i na klipové ladičce. Takže na krk už ho raději nepoužiju. Možná je ještě moc čerstvý, ale i tak to naštve.
Náměty a kritiku vítám.
Je to možné, denaturizační přísady můžou dělat neplechu. Spíš je to tím, že jsem dával hodně vrstev hned po sobě bez důkladného proschnutí. Taky jsem po prvním dni leštil lněným olejem, který schne pomalu, a taky asi brání vysychání šelaku. Nechal jsem omylem kytaru pod střešním oknem na přímém slunci, pěkně ji to rozpálilo, rozladilo, snad aspoň urychlilo schnutí.
to kmensik: odpověděl sis sám. V lihu pro truhlářské použití (v šelaku) nemají denaturační přísady co dělat, dále, šelakové politury se dělají pomocí maxima vrstev (třeba i desítek) o minimální tloušťce a s dokonalým leštěním a "proschnutím" každé, dále, jakýkoliv lak, resp. jakákoliv povrchová úprava, se NESMÍ vystavit slunci (ani vysoké teplotě). U laků obecně vůbec nejde o vysychání, jde o chemickou změnu, zrání vrstvy. To vysokou teplotou jen zku.víš.
Až si zkusíš udělat (lakovat) za letních veder, dokonce při nezastíněných oknech, nové dřevěné podlahy a zjistíš, že jsi si zničil matroš za sto litrů, že to musíš celé obrousit, s tím, že by snad bylo lépe podlahy opět rozebrat, prohnat je tloušťkovačkou a bruskou a začít znovu, dojde ti to (byl jsem toho svědkem).
Kytara technologicky se od podlah neliší (mimoto mám jistou zkušenost s gotikou a barokem ... a šelakem).
Nic si z toho nedělej, já zas ku.vím lepidla.. Když spěchám a myslím si, že mi to projde. Neprochází
.
Až si zkusíš udělat (lakovat) za letních veder, dokonce při nezastíněných oknech, nové dřevěné podlahy a zjistíš, že jsi si zničil matroš za sto litrů, že to musíš celé obrousit, s tím, že by snad bylo lépe podlahy opět rozebrat, prohnat je tloušťkovačkou a bruskou a začít znovu, dojde ti to (byl jsem toho svědkem).
Kytara technologicky se od podlah neliší (mimoto mám jistou zkušenost s gotikou a barokem ... a šelakem).
Nic si z toho nedělej, já zas ku.vím lepidla.. Když spěchám a myslím si, že mi to projde. Neprochází
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Homemade kytara
kmensik: nádherná práce. Ten přiznanej spoj těla je zajímavej nápad. Vypadá to dobře. To tremolo je z Ebay?
Jak jsi frézoval tu díru pro tremolo? Já jsem na to vytvořil takovej docela šílenej třípatrovej systém šablon, což bylo značně zdlouhavý.
Jak jsi frézoval tu díru pro tremolo? Já jsem na to vytvořil takovej docela šílenej třípatrovej systém šablon, což bylo značně zdlouhavý.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
martina: Já jsem si novou modřínovo podlahu zničil válcovou bruskou na parkety, protože jsem to neuměl a je to mrcha nezvladatelná a nenažraná, nemá žádný hloubkový doraz, klidně během pár vteřin udělá půlcentimetrový rigol.
JJ: Díky. Tremolo jsem zahlédl u nás na hudebnibazar.cz, prodával to kytarář Vébr, asi z rozbité kytary, protože už dřív jsem od něj koupil krk z S470 (na moji první mahagonovou). Stálo 3,5 + pošta, tak jsem neváhal. V dobrém stavu, jen chyběl plastový distančník u toho velkého ručního šroubu nastavení pružin, tak ten jsem soustružil z plastu, a zámek nuláku jsem dokoupil Gotoh.
Po netu koluje jediný výkresek trem route na ZR, a je v podstatě celý špatně, když přemýšlíš v toleranci na milimetr a méně. Na hlavní obrys tremola jsem si po důkladném oměření tremola i originál díry nakreslil v počítači šablonu a přenesl do překližky. Ostatní díry jsem dělal už podle pravoúhlých odřezků MDF nalepených tenkou oboustrankou na tělo.
Stejný princip skládání špalíků, jen na sucho bez šroubování, a uděláš tím jakýkoli obdélník:

Stejně jsem skládal i díru na ZPS.
Všimni si taky, že na pouzdro páky a intonační šroubek jsem dělal mnohem menší výřezy než má originál, aby měly posty i za sebou dost masa dřeva. A hlavní vana na tremolo má jednu hloubku, není potřeba schodek dolů na intonační ocásky kamenů jako u jiných lo-profile tremol. Nadladit jde i tak až až.
Včera jsem kytaru půjčil známému opravdovému kytaristovi na testování, tak se těším na zpětnou vazbu. Překvapivě byla hratelná na první natažení strun, přesto přdpokládám důsledné seřízení po
JJ: Díky. Tremolo jsem zahlédl u nás na hudebnibazar.cz, prodával to kytarář Vébr, asi z rozbité kytary, protože už dřív jsem od něj koupil krk z S470 (na moji první mahagonovou). Stálo 3,5 + pošta, tak jsem neváhal. V dobrém stavu, jen chyběl plastový distančník u toho velkého ručního šroubu nastavení pružin, tak ten jsem soustružil z plastu, a zámek nuláku jsem dokoupil Gotoh.
Po netu koluje jediný výkresek trem route na ZR, a je v podstatě celý špatně, když přemýšlíš v toleranci na milimetr a méně. Na hlavní obrys tremola jsem si po důkladném oměření tremola i originál díry nakreslil v počítači šablonu a přenesl do překližky. Ostatní díry jsem dělal už podle pravoúhlých odřezků MDF nalepených tenkou oboustrankou na tělo.
Stejný princip skládání špalíků, jen na sucho bez šroubování, a uděláš tím jakýkoli obdélník:

Stejně jsem skládal i díru na ZPS.
Všimni si taky, že na pouzdro páky a intonační šroubek jsem dělal mnohem menší výřezy než má originál, aby měly posty i za sebou dost masa dřeva. A hlavní vana na tremolo má jednu hloubku, není potřeba schodek dolů na intonační ocásky kamenů jako u jiných lo-profile tremol. Nadladit jde i tak až až.
Včera jsem kytaru půjčil známému opravdovému kytaristovi na testování, tak se těším na zpětnou vazbu. Překvapivě byla hratelná na první natažení strun, přesto přdpokládám důsledné seřízení po
Kmensik: Já jsem jako předlohu použil tohle , ale myslím, že jsem musel trochu upravovat některý rozměry. Možná je to ten výkres, o kterým mluvíš. Špalíky a odřezky MDF taky fungujou, ale já se snažil vyrobit nějakou kdykoliv použitelnou hotovou šablonu na frézování kompletní díry pro tohle tremolo. Teď teda vůbec nevím na co, když další ZR nemám a nevypadá, že bych ho v příštích pár letech někam montoval, ale proč nemít šablonu, že?
Takhle jsem si před lety vyrobil i šablonu na originál Floyda, kterou jsem zatím nepoužil vůbec.
S tím Vébrem jsi měl z p....e kliku. Já jsem to u nás na bazaru nikdy nepotkal. Občas se dá za přibližně stejnou cenu sehnat něco na Ebay. Ještě k těm postům a mase dřeva za nima. Podle mě to nemá smysl řešit, struny táhnou směrem k hlavě a pružiny taky, takže je potřeba, aby ta stěna směrem k hlavě byla dostatečně pevná a posty se nevyklonily nebo neprovalily dopředu. Na tu zadní stěnu působí daleko menší tlaky a nejvíc ve spodní části těch postů, kde už je dřeva habaděj.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant