Problém s technikou prstů
Pravidla fóra
Problém s technikou prstů
Zdravím,
Na baskytaru hraji na ZUŠ už rok, ale poslední dva měsíce mám problém s prsty na pravé ruce. Při hraní mě prsty velmi bolí a od nich následně šlachy v ruce. Jednou mě bolela tolik, že jsem s tím šel k doktorovi, který mi řekl, že to jsou zřejmě ponámahové bolesti a dal mi ji na týden do obvazu. Když hraji teď, ruka mě bolí stále, nedokážu hrát tak rychle jako dřív a přijde mi jako unavená. Denně jsem dřív cvičil tak dvě hodiny, po těchto problémech nezvládám víc jak 30 minut. Nevíte, co bych měl dělat, popř. co změnit? Jediná chya kterou u sebe pozoruji je, že nehraji rovně ale mám prsty nakloněné směrem ke krku baskytary.
Na baskytaru hraji na ZUŠ už rok, ale poslední dva měsíce mám problém s prsty na pravé ruce. Při hraní mě prsty velmi bolí a od nich následně šlachy v ruce. Jednou mě bolela tolik, že jsem s tím šel k doktorovi, který mi řekl, že to jsou zřejmě ponámahové bolesti a dal mi ji na týden do obvazu. Když hraji teď, ruka mě bolí stále, nedokážu hrát tak rychle jako dřív a přijde mi jako unavená. Denně jsem dřív cvičil tak dvě hodiny, po těchto problémech nezvládám víc jak 30 minut. Nevíte, co bych měl dělat, popř. co změnit? Jediná chya kterou u sebe pozoruji je, že nehraji rovně ale mám prsty nakloněné směrem ke krku baskytary.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Problém s technikou prstů
Pravděpodobně držíš špatně ruku. Prsty by měly jít spíše směrem ke kobylce, tím zároveň vykompenzuješ rozdílnou délku ukazováku a prostředníku. A jak vysoko (nízko) máš zavěšenou basu? Co na to tvůj učitel?
Já ještě ve stoje na basu nehraji. Můj učitel mi říká jen, že časem se to srovná a najdu svůj způsob jak hrát.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak na to tvrzení bych byl hodně opatrný. Buď se něco učím správně, nebo ne a pak se projeví buď nedostatky v technice nebo hůře jako v tvém případě bolesti z nesprávného držení.
Vhodné držení baskytary rozebírá ve své učebnici např. Martin Adamus. Podle ní jsem se přeučoval po 10 letech samouky, rozhodně doporučuji.
Druhá věc: ty se chystáš jít na konzervatoř a následně hledat uplatnění např. v divadelním orchestru? Protože moc míst, kde se na basu hraje v sedě IMHO není. Cvičit se má stejným způsobem, jako se pak i hraje, tzn. ve stoje. V tom by mohl být ten zakopaný pes.
Vhodné držení baskytary rozebírá ve své učebnici např. Martin Adamus. Podle ní jsem se přeučoval po 10 letech samouky, rozhodně doporučuji.
Druhá věc: ty se chystáš jít na konzervatoř a následně hledat uplatnění např. v divadelním orchestru? Protože moc míst, kde se na basu hraje v sedě IMHO není. Cvičit se má stejným způsobem, jako se pak i hraje, tzn. ve stoje. V tom by mohl být ten zakopaný pes.
Budeš to muset probrat s učitelem. Zkušenost je ta, že většina muzikantů začínala na basu rovnou ve stoje a vydrží nejen hodiny denně cvičit, ale dokonce odehrát několik hodin na podiu (což je záhul, mnohem větší výdej energie a nátisk na nástroj - pokud tam je nějaký adrenalin). Zdá se, že pan učitel popírá to, co je běžné - již desítky let. Není žádný důvod (mimo toho, že se hraje pohodlněji, což se ale již nyní jeví u tebe jako kontraproduktivní) začínat vsedě.LeonixCZ píše:Já ještě ve stoje na basu nehraji. Můj učitel mi říká jen, že časem se to srovná a najdu svůj způsob jak hrát.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Problém s technikou prstů
Můj učitel mě chce začít učit hrát ve stoje až na konci roku, prý se to mám nejdřív naučit v sedě. Zřejmě to asi není úplně nejlepší výuka, jak tvrdíte. Jinak, od dalšího roku mě chce zařadit do školní kapely kde budu muset stát. Jinak děkuji za tip na učebnici
Pokusím se techniku prstů znovu přeučit.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tvůj učitel je aktivně hrající baskytarista, nebo má jako primární jiný nástroj a tu baskytaru mu v lidušce prostě zadali, že ji má učit?
Tím nechci shodit tvého učitele, ale jeho názor o sedění je minimálně kontroverzní. Baskytara není klasická kytara, žeáno. Zkus věci nastudovat i z jiných materiálů (učebnice, internet) a všechny informace si nejdřív kriticky přeber.
Zajímavý dokument ohledně výuky baskytary v ZUŠ: http://www.nidv.cz/cs/download/pzus/mat ... kytara.pdf
Dále (odstavec Hra prsty): http://basstranky.cz/soubory/techniky.htm
Tím nechci shodit tvého učitele, ale jeho názor o sedění je minimálně kontroverzní. Baskytara není klasická kytara, žeáno. Zkus věci nastudovat i z jiných materiálů (učebnice, internet) a všechny informace si nejdřív kriticky přeber.
Zajímavý dokument ohledně výuky baskytary v ZUŠ: http://www.nidv.cz/cs/download/pzus/mat ... kytara.pdf
Dále (odstavec Hra prsty): http://basstranky.cz/soubory/techniky.htm
Zásadní problém bolesti prstů řešit radikálně - pauza ve hraní!!!!!!, dokud se šlachy neuklidní. Není to legrace a v extrémních případech může mít i trvalé následky.
K tomu sedění při hře: Existují i vysoké stoličky používané zejména kontrabasisty. Sedět skrčený na židli opravdu ne.
K tomu sedění při hře: Existují i vysoké stoličky používané zejména kontrabasisty. Sedět skrčený na židli opravdu ne.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Děkuji za rady, omlouvám se, že jsem delší dobu neodpovídal, ale ddnes jsem se vrátil z Metalfestu. Jinak, můj učitel má baskytaru jako primární nástroj. Jen mě napadlo, není možné, že můj nástroj třeba není na hraní v sedě ani určený? ty problémy mám od té doby, co jsem ho pořídil. Dřív jsem hrál na Jazz bass a bylo to v pohodě, ale od té doby co mám nový instrument: http://kytary.cz/jackson-js2-kelly-bird ... oduktova+2 mám tyto problémy.