Akustické kytary s extra úzkým krkem

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Akustické kytary s extra úzkým krkem

Příspěvek od dayslypper »

Zdravím a prosím o tipy na akustické kytary
a) s extra úzkým krkem (např. nultý pražec méně, než standardních 43mm)
b) s úzkou patkou krku nebo napojením na tělo výše než na 14. pražci

Potřebuji pohodlněji hrát např. tyto hmaty u kterých je třeba zapojit palec.

Kód: Vybrat vše

----0-------0---
----0------11---
---10------11---
---12------13---
---12------13---
---10------11---
S mou rukou jsem na hranici fyzických možností (kurvení kloubu na palci + otlačený karpál o hranu krku)

Zatím jsem našel:

Epiphine PR5-E (nultý přažec 1.68” = 42.672mm)
http://www.epiphone.com/Products/Acoust ... PR-5E.aspx
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 4.06.2016 19:09, celkem upraveno 2 x.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Akustické kytary s extra úzkým krkem

Příspěvek od martina72 »

Tebou zmíněná epina má zcela standardní hmatník, pro většinu lidí "pohodlný", tedy širší. Uváděný rozměr, který se dle tebe odlišuje od standardu 43 mm (ano, moje nejpoužívanější déčka mají oněch 43 mm) o závratných 0.328 mm. Jsi snad schopen svou pařátou, která se rozměrově liší (rozpíná a smršťuje)i během jednoho dne o řádově mm, poznat tři desetinky? Blbneš, kámo .... Jde o tvar krku, o spodní vyklenutí, ne o šířku nulťáku.

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Těch 43 mm je u většiny zaokrouhlených 1.68 palce (respektive i to je lehce zaokrouhlených 1 a 11/16 palce, což je standard u šírky krků), protože ty drobné rozdíly nejsou poznat. U elektrik najdeš menších 1 a 5/8 palce, tedy asi 41 mm, ale u akustik to není zrovna časté (z hlavy mě nenapadá nic, kde by to tak bylo).

Nicméně zde musím souhlasit s martinou72 - je to o profilu krku víc než o šířce.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

martina72: To, že jsem nepopopsal celý background problému zcela blbuvzdorně, abych 100%ně vyloučil to, že to zrovna Ty pochopíš tím nejblbějším způsobem, neznamená, že skutečně blbnu. Snaž se trochu domýšlet v pozitivním duchu. Takhle svádíš diskusi do nevěcné roviny. Tak tedy ještě jednou a blbuvzdorně...

...Samozřejmě jde mi o průřez krku (a tím i jeho celkový obvod). Šířku nultého pražce beru jako vjodné vodítko, jak se k takovému krku dovtípit. Nikoliv jako závěr.

...To, že jsem našel na zahraničních fórech tip na kytaru s o drobek tenčím krkem, neznamená, že mi těch pár desetin stačí. To bych přeci nezakládal toto téma, ne???

Nero: Zaokrouhlení to zřejmě nebude. Porovnával jsem s FT-350, kde uvádí 1.693” (43.0022mm). Ale při kouknutí na další modely koukám, že 1.68" není u Epiphone opravdu nic unikátního. No, budu hledat dál. Potřeboval bych akustiku, třeba i s menším tělem.
Třeba skládací Furch Little Jane má překvapivě širší nultý pražec.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Mi nejde o nějaké machrování, naopak, o co nejvíc info, dostupného všem, i mně. To vznikne nejlépe diskusí.
Ventiluji jen svou zkušenost, že o "šířku" krku vůbec nejde. Pro spoustu lidí jsou nejpohodlnější jazzové lubovky s řádně nadimenzovanými krky, kterážto "polena" jsou ale tak hezky tvarovaná, že na ně může hrát pohodlně na všechny způsoby. I tvoje "cikánské", rádobyefektní a revival hmaty palcem. Ostatně, spousta z nás hraje celkem na jakoukoliv kytaru palcem, hlavně proto, že potřebujeme tlumit strunu a nějak chybí další prst (ostatní jsou vyskládané jinam). Nyní jsem dokonce stál před "problémem", jak zahrát určité věci, když se tři prsty potkaly s cirkulárkou a zrovna to sedlo do míst, kde se prst potkává se strunami. Tož se hrálo hlavně palcem a malíčkem.
O nadměrné šířce krku to tedy rozhodně nebylo, naopak, šířka krku mile pomohla, kupodivu.
Mi to přijde jako věcná rovina.
Jinak, hrál jsem také na banjo a mandolíny a také na brač, opravdu to má tenké či prostě jinak tvarované krky, to ale není kytara a hraje se na to jinak, tož bych to nedával do jednoho pytle (ani neuváděl jako příklad použitelnosti užšího krku).
Stále to myslím věcně, jakjinak.
Až něco seženeš a pohraješ, dej vědít, třeba si to koupím taky, já věčný zvědavec.

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Pokud nemáš žádný přínosný tip na kytaru, tak je tu pod příspěvky funkce "Sledovat téma". Nemusíš to tu zaplácávat svým vykecáváním se, to si zajdi do hospody a ne na diskusní fórum, kde lidé chodí pro rady. Až něco najdu, dám to samozřejmě sem do tématu. Od toho jsem ho zakládal.
kulidone

Příspěvek od kulidone »

Obcas som zazrel 42mm, ale uzsie uz nie.... mam kamarata co ma rovnaky problem bohuzial sme dosli k nazoru si vybrat skladby/aranzmenty, ktore ten palec nevyzaduju...

j zalezi na profile krku skor ako na sirku nulteho prazca
Taylor 412ce LTD (rosewood), Taylor 114ce, Fernandes Revolver Pro 81/85, Landscape SPT-CST/F Custom
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“