Kytara a PC

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Slava

Re: Kytara a PC

Příspěvek od Slava »

Uctivé díky za vodítko a cenné rady, pánové :) jdu se vzdělávat..
>eM<

Příspěvek od >eM< »

Ahoj hudebníci,

snažím se naučit trochu brnkat a pro domácí primárně tréningové účely řeším náhravání. V řetězce by měl být: kytara + mikrofon, simulace efektů v PC (Guitarix atd.), nahrávání (Audacity) a potom buď sluchátka/kombo (není nutné přepínat, spíš bych uvítal možnost hw štelovat volume).

Nyní jsem zapojený kytara přes USB kabelovou zvukovku do PC + interní zvuk. karta mikrofon, výstup interní karta na sluchátka. Potíž je, že kvůli nahrávaní přes mikrofon musím v SW přeštelovat nastavení vstupu, restartovat ovladač a ještě Audacity... není příliš komfortní. Zároveň bych uvítal již zmíněné fyzické ovládaní výstupního zvuku, abych si mohl při úpravách nastavení vždy preventivně stáhnout volume na minimum kvůli uším.

Šlo by jednodušeji? Napadlo mě:

1) Nahrávat jen přes USB zvukovku, případné přepínání mic/kytara řešit ručně/ A-B footswitchem (možno udělat doma). Na ovládání hlasitosti výstupu popřípadě směřování kombo/sluchátka pořídit případně třeba sluchátkový zesilovač (třeba)

2) Pořídit jednoduchý mixpult na míchání vstupu.. podle mě nemá smysl. Jednak nepotřebuju nahrávat simultálně, druhak to ani nechci (potom bych předpokládám neměl jak oddělit simulaci zkreslení).

3) Řešit externí zvukovkou. Třeba něco jako Lexicon Alpha. Ta by měla umožnit nahrávat jen kytaru nebo zpěv, zároveň by umožnila štelovat výstupní zvuk.

4) Multiefekt? Obecně mě už delší dobu láká Zoomí G3. Pokud se nepletu chová se jako externí zvukovka, s nahráváním kytary by neměl být problém. Ale má to imput použitelný pro mikrofon (jack pro mé účely stačí) a ideálně mimo efektovou smyčku samotného multi? Něco tak je, ale netuším jak to funguje. A výstup bych si tahal již z PC, případně přes Beringher zminovaný v bodě 1.

Díky za rady! M.
Honza Bobr Sládek
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/honzabobrsladek?at=info
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza Bobr Sládek »

Používám Reaper a tu levnější verzi Positive Grid Bias FX a zcela spokojen. Mám to na notebooku jako mobilní studio a je fakt paráda nic nedratovat, nemajkovat a nahrávat. Jsem zvyklý na lampove aparáty, ale dynamika mě tady mile překvapila. Na demace pro klienty a kapely super. Nikdy to nebude hrát jako pěkný aparát nazvuceny někým šikovným v pěkným studiu. Ale o to nejde.
=====
Godin lgx sa
Fender strat
Godin multiac

Hot amps
Victory amps
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

1/ Lexicon Alpha - ano, to by mohlo splňovat Tvé požadavky
2/ Zoom G3 nemá vstup na mikrofon.
Tedy: kup si nějakou takovou zvukovku, stojí to pár korun a taková věc je nutná, pokud chce člověk něco doma v klidu komponovat.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

torst píše:Riziko nehrozí asi žádné. Kytarové lampáče jsou předpotopní zařízení, ty vydrží leccos.
Ano, vydrží, s tím, že je vše "řádně" propájeno (dříve se nešetřilo mědí a bylo vše na očka a kilo cínu) a nebyly ojebané pojistky (každého asi někdy napadlo nahradit spálenou drátkem nebo hřebíkem :evil: ).

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

3/ Lexicon Alpha není můj kůň, protože nemá phantom napájení pro kondenzátorové mikrofony. Beru to s ohledem do budoucna. Kdyby sis třeba koupil nějaký kondenzátorový mikrofon. Navrhoval bych alespoň něco jaku Steinberg UR12, Focusrite Scarlett solo ..... atp. Zvukovek v této cenové kategorii je na trhu docela dost. Klidně bych šel i do bazarové. Zvuk kytary bych řešil SW simulací, impulsy . Je tady na fóru ohledně simulací dost. No a vše ovládal přes DAW. Pokud by šlo jen o cvičení tak bych neřešil nijak dramaticky bedny. Stačili by nějaké bedny k PC a samozřejmě sluchátka pro noční provoz. :-). Lexicon Alfa i mnou navrhované zvukovky umožňují nahrávat z obou vstupů zároveň. Výstupní hlasitost můžeš ovládat jak na zvukovce tak samozřejmě v DAW programu. Asi takto můj názor.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

jen krátce - proč trváš na záznamu kytary mikrofonem? Ano, je to nejčistší profi cesta, ale musíš mít kvalitní aparát, reprák, mikrák, nastavení a td. SW simulace jsou v tomhle praktičtější, rychlejší a zvukově dnes už i mimořádně kvalitní (impulsy). Mikrák bych nechal na čistě akustické nástroje.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Měl jsem na mysli mikrofon spíš na zpěv. Kydy si tam chtěl třeba nazpívat nějakou linku, alespoň pro představu. Určitě ne pro záznam kytary. To je mi jasné. Potřebuješ praxi, slušnej apec jak píšeš, akustiku místnosti atd. atd. Proto jsem taky psal, že bych zvuk kytary řešil SW.
Naposledy upravil(a) LUBOSH dne 9.06.2016 14:35, celkem upraveno 1 x.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
David Killer

Příspěvek od David Killer »

Vyřešila by to jedna vícevstupá zvukovka s odposlechem. ke který dostaneš vždy nějakej normálnější software - např. lite 8stopou verzi Abletonu a můžeš nahrávat okamžitě. Na simulaci kytary VST Greenmachine, který má v sobě vše - i simulaci repráků a nezasírá to skoro vůbec CPU, nic víc není třeba.
>eM<

Příspěvek od >eM< »

Díky všem za re, pomohlo! Ještě jedna věc - PC v případě externí USB zvukovky bere oba vstupy jako různá kanály jednoho USB zařízení? Nebo je to pro SW jen jeden kanál?

(Aneb pokud ve virtuálním studiu nastavím nahrávání vstupu z karty bude rozlišovat zda je to nástrojový vstup a nebo mic? A nebo to smíchá dohromady jako jeden vstupní signál?)
torst

Příspěvek od torst »

nene, DAW ví o oddělených vstupech, na každé stopě si můžeš zadat, ze kterého se má nahrávat. A samozřejmě můžeš nahrávat zároveň 2 stopy současně, z obou vstupů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
>eM<

Příspěvek od >eM< »

Díky, vyřešeno!
gilberty233

Příspěvek od gilberty233 »

Pomozete vyriesit problem s latenciou?

Mam steinberg ur22, a pri vyuzivani amp simulatorov citiim pri hrani malu latenciu, ktora mi prekaza - a to aj pri nastveni najnizsich hdnot (64 samples).....(najviac mi to pozorujem a citim pri rychlych tempach)...
Skusal som rozne Vst, robilo mi to aj na M-audio fastrack. Pocitac mam vykonny.
Mam tam input monitoring, ale to je zbytocne, kedze chcem pocut real zefektovany z vst.

Je to zvlastne, pretoze:

Kamosi, gitaristi, sa na to na svojich PC nestazuju...maju podobne zvukovky
Kde moze byt problem??,
torst

Příspěvek od torst »

namáš v master šavli nějakej masteringovej efekt, brickwall limiter?
gilberty233

Nemam, robi mi to za surova, vyslovene, ked je zapnuty len amp sim.?
Ma to pri inteface s USB rozhranim vobec riesenie? Niekde som cital, ze firewire, alebo pci rozhranie je rychlejsie, resp. mensia latencia....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Audio buffer 64 samplů znamená latenci:

(2×64)/44100×1000 čili 2,9ms, případně 2,6ms pro 48kHz samplovačce. Další teoretické zpoždění může být ve vlastním efektu/nástroji.

Necelé 3ms zpoždění odpovídá poslechové vzdálenosti necelý metr od komba. To ale nikdy nikdo nestojí, vždycky je to víc. Takže buď jsi netopír nebo je v cestě signálu prvek, který ho zpožďuje o další ms k těm, co vzniknou z audio bufferu. Ten prvek může být i mimo DAW!
FW nebo PCI z principu mohou být rychlejší - nebo spíše lépe se chovající - než USB díky zcela jiné správě na úrovni OS.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

gilberty: pokud není někde chyba, jak píše pavlii, tak ještě mě napadá, jestli nemáš nastavený jiný typ driverů, než ASIO (MME). S tím jsem měl já problémy v Sonaru, bylo třeba to přepnout ručně na ASIO.
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Já neměl problém s latencí ale je pravda že některý ampy nestíhaly při rychlejším palm mutingu zvuk se slíval dohromady chce to hledat amp kterej to má lepší.

třeba
http://www.vst4free.com/free_vst.php?pl ... ead&id=717
http://www.vst4free.com/free_vst.php?pl ... Cto&id=960
nebo rectifier simulace Mesy
gilberty233

Diky za rady, problem zatial stale pretrvava, asi som netopier :D...Ale nie...Idem vyskusat zvukovku na inom pocitaci...a uvidime co dalej
rizzlah

Příspěvek od rizzlah »

Zdravím, nějaký tip na reproduktory ke Scarlet Solo ? :( Nemůžu cvičit, staré vypověděli službu, byla to stejně nějaká nejmenovaná čína, takže zvuk nic moc.

Bude mi na trénování a domácí poslech stačit něco takového ?

http://www.muzikant.cz/mackie-cr4-d28699.html

Je to 50 W, ale cena je ok, značku neznám, nebo sáhnout po nějakých jiných ? Chtěl bych něco do 5 000 Kč.

Díky moc
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“