Les paul - kombinace snímačů
Pravidla fóra
-
pitrsnoaco
Les paul - kombinace snímačů
Ještě jsem na českym fóru nenašel debatu o tom, na jaký kdo hraje u Les Paula snímače. Kobilkový nebo krkový, popřípadě proč? Přepínáte snímače během hry? Na les paulu mi přijde přepínání během písničky, docela krkolomný, vzhledem k umístění přepínače.
Já používám na zkreslenej zvuk nejčastěj oba dva zároveň (střední poloha). Přijde mi to jako nejplnější zvuk. Akorád jednou jsem použil kobylkovej snímač, když střední poloha zněla u půjčeného aparátu hodně nahuhlaně.
Krkovej snímač se mi líbí na čistej zvuk, ale na zkreslenej, mi přijde zvuk dost ,,rozklepanej". Nejčastěj vidim u lidí používat kobylkovej, mě ale přijde dost ukřičenej (ikdyž to se dá vyladit tónovou clonou).
Co vy, jaký používáte kombinace pro konkrétní styly hry a proč?
Já používám na zkreslenej zvuk nejčastěj oba dva zároveň (střední poloha). Přijde mi to jako nejplnější zvuk. Akorád jednou jsem použil kobylkovej snímač, když střední poloha zněla u půjčeného aparátu hodně nahuhlaně.
Krkovej snímač se mi líbí na čistej zvuk, ale na zkreslenej, mi přijde zvuk dost ,,rozklepanej". Nejčastěj vidim u lidí používat kobylkovej, mě ale přijde dost ukřičenej (ikdyž to se dá vyladit tónovou clonou).
Co vy, jaký používáte kombinace pro konkrétní styly hry a proč?
- luckyduck
- Kontaktovat uživatele:
Re: Les paul - kombinace snímačů
Tohle bude predevsim zalezet na tom, jake konkretni snimace clovek ma, jelikoz tam jsou moznosti nekonecne co vybrat ke kobyle nebo ke krku. Ja mam kombinaci SD SH-1 krk, SD SH-4 kobyla, oba snimace rozepinaci na singly (rozepinani mam pro kazdy snimac zvlast na volume potenciometrech). Vlastne neustale mam krkovy SH1 rozepnuty na singl a kobylkovy SH4 sepnuty jako humbucker - tahle varianta se mi libi nejvic. SH1 ma rozepnutej takovej spravne drzej telecastrovskej zvuk a SH4 zase kulatej, hrejivej, klasickej les paulovskej ton. A mezipoloha z tehle dvou, pri tomhle nastaveni, me bavi ze vseho nejvic, velice prijemnej zvuk, hlavne pro cistej ton.. tezko to popsat.
Vetsinou mam kombo (Blackheart BH15) nastaveny prave na takovej cistsi zvuk az lehkej crunch (gain nekde kolem poloviny) a tam mi prave mezipoloha dava takovej univerzalni zvuk hlavne na doprovodnou kytaru, kdezto SH4 u kobyly kresli vic a na tu prepinam, kdyz chci plnejsi, silnejsi zvuk na solo nebo nejakou vyhravku.
Vetsinou mam kombo (Blackheart BH15) nastaveny prave na takovej cistsi zvuk az lehkej crunch (gain nekde kolem poloviny) a tam mi prave mezipoloha dava takovej univerzalni zvuk hlavne na doprovodnou kytaru, kdezto SH4 u kobyly kresli vic a na tu prepinam, kdyz chci plnejsi, silnejsi zvuk na solo nebo nejakou vyhravku.
Epiphone Les Paul Standard (1995) ~~ Orange Rocker 30 + Checha 2x12 reprobox // Jensen 15" 18W by mmjuz // Golda 5W by mmjuz
ॐ
ॐ
Mám teda SG, počítá se to?
Nastavení/rozpojování mám stejné jako Luckyduck, akorát místo SH1 je SH2. A hraju stejné kombinace jako on, akorát na RHCP, country atd. si dávám oba snímače na SC. Na zkreslený zvuk jedu kobylku, do sól si dávám někdy krk, někdy oba... jak se mi zrovna chce.
Nastavení/rozpojování mám stejné jako Luckyduck, akorát místo SH1 je SH2. A hraju stejné kombinace jako on, akorát na RHCP, country atd. si dávám oba snímače na SC. Na zkreslený zvuk jedu kobylku, do sól si dávám někdy krk, někdy oba... jak se mi zrovna chce.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Já mám na gibsonu 490ky snímače,kobylkovej mám hlavně na tvrdší zkreslený doprovody i když na sóla to taky není od věci -třeba Jimmi Page to právě na sóla používal dost.Je to podle mně lepší i na palm muting - je ostřejší a pěkně duní.Kombinaci obou dávám hodně na clean a crunch doprovody,hlavně tam kde hraju přes všechny struny septakordy a tak,krkovej snímač mám víc dole dál od strun - ono vůbec vzdálenost snímače od strun hraje velkou roli.To že je dál mu dá víc clony a to dobře sedí na takový ty jazzový figurky alá George Benson.Přepínač mám na svym LP DC jinde - dole u poťáků podobně jako SG,tam se to hledá docela dobře.
Gibson LP DC standard plus,Fender stratocaster MIJ,combo Brunetti 50w,box 4x12 carvin,ESH series 2000
Ahoj, v Epi LP Classic Plus mám u krku Gibson Burstbucker 2 a u kobylky Gibson Classic '57. Rád bych využíval prostřední pozici jako Jimmy Page, ale...Ať nastavím oba snímače jakkoliv, tak prostřední pozice nemá takový ten "honk" nebo "quack". Prostě to nezní tak odlišně, jako třeba na mý starý LP-100, kde to je sakra rozdíl. Podle schématu mám klasický 50's zapojení, takže tam by problém být neměl. Je to kombinací oněch dvou snímačů, že prostě dohromady uprostřed nezní tak odlišně, nebo něčím jiným?
Zdravím pánové, mám LP Fokus-h mám ji druhý rok a nechal jsem tam původní snímače. Byl jsem připravený tam dát sh-2 a sh-4 ale ty původní maj celkem slušnej zvuk tak jsem je tam nechal. Ani nevím co jsou zač. Na zkreslenej používám ten u kobylky, na sóla střídám oba a na čistej krkovej. Na oba najednou moc nehraju. Jo a krkovej mam taky denej trochu níž od strun. Ještě se chystám vyměnit potenciometry a udělat rozepínání cívek.
U Fokusů je kvalita snímačů strašně různá. Některé dobré (Kent Armstrong), některé tragické (většinou neznačené krytované, ale i u těch se to dost liší, měl jsem i použitelné). Poťáky měň, až budou špatné. Hlavně koukni, jestli mají snímače vícežilový vývod, aby šly rozpojovat. Jednou jsem původní zlaté snímače Belcat z fokusky předělával na čtyřdrát, stejně jsem je pak raději prodal. Jiné chromové Artec byly OK. Montují tam asi co zrovna vyjde levněji.
To už jsem koukal, jsou čtyřžilové. Jsou zakrytované a mají na sobě značku G&B, naznám je. Ale porovnaval jsem je s RMkama co jsem dal do Epi. Speciál. A docela to šlo, jen strácely trochu ve výškách, teda ty G&B. Ale ty RMka nebyly zakrytovaný. Ale dokud jsem nevyměnil potenciometry tak to taky nebylo ono, tak proto je chci vyměnit i na tom Fokusu.
G&B je lepší korejská firma. Používá je třeba PRS SE, LTD a mnoho dalších značek na asijskou produkci.
Děkuji za info. To jsem nečekal, na internetu o to moc nepsali, nebo jsem špatně hledal. Mám custom, ale asi stejně nebude rozdíl ve snímačích oproti Fokus LP standard.
Zdravím.
Nechci kvůli takové ,,maličkosti" zakládat nové téma, tak píšu sem, snad se někdo ozve.
Vlastním Epiphone LP Special II, kterého jsou koupil přes bazar. Stydím se za to, ale nevím, jestli snímače na něm (jsou původní) jsou aktivní nebo pasivní. Nicméně, vypadají už celkem bídně (celá kytara by potřebovala trošku opucovat, nové mechaniky by se hodily, pohrát si se samicou a tak, ale to je na jindy), tak bych je chtěl nahradit nějakou levnou, bazarovou alternativou (v létě chystám koupi nové kytary, proto nechci do tohoto kousku investovat velké peníze, když vím, že bude sloužit jen na doma či do zkušebny).
Na bazaru jsem našel nejlevněji tyto pasivy http://hudebnibazar.cz/snimace-humbucke ... /ID953182/
Má s nimi někdo zkušenosti? Hraji víceméně tvrdou muziku (black/death), ale občas si zajamuju Ozzyho nebo nějaké RHCP (tzn krkový snímač využiju).
Díky za odpovědi!
Nechci kvůli takové ,,maličkosti" zakládat nové téma, tak píšu sem, snad se někdo ozve.
Vlastním Epiphone LP Special II, kterého jsou koupil přes bazar. Stydím se za to, ale nevím, jestli snímače na něm (jsou původní) jsou aktivní nebo pasivní. Nicméně, vypadají už celkem bídně (celá kytara by potřebovala trošku opucovat, nové mechaniky by se hodily, pohrát si se samicou a tak, ale to je na jindy), tak bych je chtěl nahradit nějakou levnou, bazarovou alternativou (v létě chystám koupi nové kytary, proto nechci do tohoto kousku investovat velké peníze, když vím, že bude sloužit jen na doma či do zkušebny).
Na bazaru jsem našel nejlevněji tyto pasivy http://hudebnibazar.cz/snimace-humbucke ... /ID953182/
Má s nimi někdo zkušenosti? Hraji víceméně tvrdou muziku (black/death), ale občas si zajamuju Ozzyho nebo nějaké RHCP (tzn krkový snímač využiju).
Díky za odpovědi!
Jestli jsou snímače aktivní, nebo pasivní, poznáš snadno. Aktivní snímače vždycky potřebují baterky, takže jestli v kytaře nemáš zabudovanou 9V baterii, tak jsou snímače pasivní.
Proč chceš vlastně měnit snímače? Nemyslim si, že by stock snímače z Bacha byly lepší, než z Epiny.
Koupil jsi nějaký ten zesilovač? K lampě se hodí na higain silnější snímače, k trandu je to IMHO celkem jedno.
Proč chceš vlastně měnit snímače? Nemyslim si, že by stock snímače z Bacha byly lepší, než z Epiny.
Koupil jsi nějaký ten zesilovač? K lampě se hodí na higain silnější snímače, k trandu je to IMHO celkem jedno.
Nové album Dusty road:
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
Máš v kytaře někde 9V baterii ? Myslím, že ne a tvé snímače jsou tedy pasivní. Výměnou za ty z Bacha si nepomůžeš a asi to ani sám nezvládneš vyměnit , myslím, takže bys jen zbytečně investoval a navíc- léto je tady brzo !
a- už jsem druhý
a- už jsem druhý
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Obnovuji a ptám se o radu.
http://hudebnibazar.cz/emg-hz-sa1-tb1/ID983504/
http://hudebnibazar.cz/humbucker-gold/ID970920/
http://hudebnibazar.cz/snimac-emg-h4/ID982863/
,,Problém" zůstává stejný - chtěl bych (si nechat) vyměnit snímače na mém celkem starším Epiphone LP Standart. Jelikož budu investovat do komba, nemám peníze na novou kytaru a upřímně řečeno, LP je mpje srdeční záležitost, tak bych ho chtěl jen nějak ,,potunit". Designově mě to tahá spíše ke krytým snímačům, proto bych raději volil EMG H4 nebo ten Gibson set, nicméně ten EMG HZ set vypadá velmi lákavě (i podle nějakým demo zvuků na youtube). Hrajeme takovou směsici death/black/doom/core (jako vedlejšák si rádi zablbneme na HC/punk/rocku, ale na to přímo zvuk nehledám).
Který byste mi doporučili? Který ne? Proč?
Díky za každou konstruktivní radu a odpověď.
http://hudebnibazar.cz/emg-hz-sa1-tb1/ID983504/
http://hudebnibazar.cz/humbucker-gold/ID970920/
http://hudebnibazar.cz/snimac-emg-h4/ID982863/
,,Problém" zůstává stejný - chtěl bych (si nechat) vyměnit snímače na mém celkem starším Epiphone LP Standart. Jelikož budu investovat do komba, nemám peníze na novou kytaru a upřímně řečeno, LP je mpje srdeční záležitost, tak bych ho chtěl jen nějak ,,potunit". Designově mě to tahá spíše ke krytým snímačům, proto bych raději volil EMG H4 nebo ten Gibson set, nicméně ten EMG HZ set vypadá velmi lákavě (i podle nějakým demo zvuků na youtube). Hrajeme takovou směsici death/black/doom/core (jako vedlejšák si rádi zablbneme na HC/punk/rocku, ale na to přímo zvuk nehledám).
Který byste mi doporučili? Který ne? Proč?
Díky za každou konstruktivní radu a odpověď.
Zlaté krytované zapomeň, ty hrát nebudou, měl jsem jich už několik sad.
Ta sada korejských EMG HZ je za dobrou cenu (+poťáky a knoby do zásoby!) a měly by splnit tvé očekávání, ty bych bral. Vypadají na výrobce WSC.
Ten jeden H4 je amerika, tak jestli chceš jen kobylkáč, můžeš jít rovnou do toho. Prakticky asi nebude lepší než TB1, ale je z USA.
Ta sada korejských EMG HZ je za dobrou cenu (+poťáky a knoby do zásoby!) a měly by splnit tvé očekávání, ty bych bral. Vypadají na výrobce WSC.
Ten jeden H4 je amerika, tak jestli chceš jen kobylkáč, můžeš jít rovnou do toho. Prakticky asi nebude lepší než TB1, ale je z USA.
Nameless : Nebudu čeřit vody svým poměrně vyhraněným názorem na výměny snímačů, jen se zeptám : V čem jsou ty původní Epi nevyhovující?
"Zlaté krytované zapomeň, ty hrát nebudou, měl jsem jich už několik sad." Opravdu? Nedávno jsem porovnával kryté noname a otevřené SD a nezaznamenal jsem podstatný rozdíl.
"Zlaté krytované zapomeň, ty hrát nebudou, měl jsem jich už několik sad." Opravdu? Nedávno jsem porovnával kryté noname a otevřené SD a nezaznamenal jsem podstatný rozdíl.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Zdar, zcela sdílím torstův názor, není v tom žádná mystika, jen "ubohá" fyzika. Obecně snímače s vyšším činným odporem (který naměří DMM), mají i vyšší indukčnost a vyšší výstupní napětí. Vysoká indukčnost se projeví i na zvukovém výsledku - ve zvuku bude méně cinkavých výšek, ale o ty Ti asi nejde když máš LP jako srdcovku. Další věc co má vliv na sustain a velikost výstupního napětí je typ magnetu. AlNiCo je zpravidla "slabší" než feritový magnet, následkem je menší tlumení strun magnetickým polem a menší výstupní napětí oproti feritovým. Co naopak nemá na zvuk žádný měřitelný vliv je kryt pokud je z neferomagnetického materiálu - což jsou všechny. Kryt je jen estetická záležitost.
Aby se Ti o něco lépe rozhodovalo, tady máš přehled co se do LP nejvíce dává: Přeji šťastné rozhodnutí
.
Aby se Ti o něco lépe rozhodovalo, tady máš přehled co se do LP nejvíce dává: Přeji šťastné rozhodnutí
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Díky všem za názory.
Výměnu zvažuji již delší dobu, protože LP mám koupený z druhé ruky a snímače už tehdy vypadaly tak nějak pofidérně - jsou nějak opravované, zevnitř jde vidět zaschlé lepidlo, dost možná jsou to již vyměněné snímače, nepoužitou kytaru tohoto typu jsem v ruce neměl, nepoznám tedy rozdíl (tehdy při koupi jsem byl ještě větší amatér než nyní a prodejce jsem se nezeptal). Navíc, kobylkový snímač čas od času ztrácí signál - hraje buď slabě nebo vůbec (děje se tak opravdu jen zřídka, ale děje).
Zvolil jsem nakonec zlaté krytované. Na youtube jsem našel nějaké ukázky a zvuk se mi líbil o něco více než již zmiňované EMG snímače. Doufám tedy, že budou hrát dobře, podle mě bych si polepšil tak či onak a koneckonců až našetřím další peníz, chystám investici do další kytary, přičemž bych chtěl zkusit právě něco s EMG (aktiv/pasiv ještě netuším).
Ještě jednou díky všem za užitečné rady a omlouvám se kmensikovi, že jsem svým způsobem ,,pohrdl" jeho radou.
Výměnu zvažuji již delší dobu, protože LP mám koupený z druhé ruky a snímače už tehdy vypadaly tak nějak pofidérně - jsou nějak opravované, zevnitř jde vidět zaschlé lepidlo, dost možná jsou to již vyměněné snímače, nepoužitou kytaru tohoto typu jsem v ruce neměl, nepoznám tedy rozdíl (tehdy při koupi jsem byl ještě větší amatér než nyní a prodejce jsem se nezeptal). Navíc, kobylkový snímač čas od času ztrácí signál - hraje buď slabě nebo vůbec (děje se tak opravdu jen zřídka, ale děje).
Zvolil jsem nakonec zlaté krytované. Na youtube jsem našel nějaké ukázky a zvuk se mi líbil o něco více než již zmiňované EMG snímače. Doufám tedy, že budou hrát dobře, podle mě bych si polepšil tak či onak a koneckonců až našetřím další peníz, chystám investici do další kytary, přičemž bych chtěl zkusit právě něco s EMG (aktiv/pasiv ještě netuším).
Ještě jednou díky všem za užitečné rady a omlouvám se kmensikovi, že jsem svým způsobem ,,pohrdl" jeho radou.
V poho, tvoje volba a peněženka. Jen by mě zajímalo, čeho ukázky jsi viděl. Určitě ne ukázky těch obyčejných čínských pozlátek, která nejdou ani identifikovat.
Technicky nemohu souhlasit ani s kocourem (vířivé proudy v krytu i alnico magnetu), ani s torstem (mám svoje uši), jinak oba pány plně respektuji.
Možná bys mohl postnout slušné foto stávajících snímačů, abychom ti řekli, co tam vlastně máš a za co to stojí. Vypadávání signálu může být povrtaným snímačem, častěji však přepínačem nebo poťákem.
Hlavně si tu kytaru užívej a hobluj.
Technicky nemohu souhlasit ani s kocourem (vířivé proudy v krytu i alnico magnetu), ani s torstem (mám svoje uši), jinak oba pány plně respektuji.
Možná bys mohl postnout slušné foto stávajících snímačů, abychom ti řekli, co tam vlastně máš a za co to stojí. Vypadávání signálu může být povrtaným snímačem, častěji však přepínačem nebo poťákem.
Hlavně si tu kytaru užívej a hobluj.
Přesně jak je psané,ale může to být i vadný kablík,osobní zkušenost s vypadáváním signálu u snímače.