Neladí Gčko na druhym pražci ?
Pravidla fóra
- OndrejCvrk
Re: Neladí Gčko na druhym pražci ?
Co zkusit silnější Gčko bez opředení?
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Špatně se shání a řeší problém pouze částečně.
1. Pokud chce člověk bendovat géčko, pak je jediným řešením již zmiňované lehké podladění struny.
2. Pokud někdo preferuje "lepší" ladění, řešením je omotané géčko. Jak jsem již psal, existují "hladce" předené struny, kde struna "g" poskytuje takřka stejné pohodlí jako hladká, přičemž s daleko přesnějším laděním.
Mimochodem velmi podobný problém se řeší u španělek s nylonovými strunami.
1. Pokud chce člověk bendovat géčko, pak je jediným řešením již zmiňované lehké podladění struny.
2. Pokud někdo preferuje "lepší" ladění, řešením je omotané géčko. Jak jsem již psal, existují "hladce" předené struny, kde struna "g" poskytuje takřka stejné pohodlí jako hladká, přičemž s daleko přesnějším laděním.
Mimochodem velmi podobný problém se řeší u španělek s nylonovými strunami.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Re:
ono to totiž asi souvisí. to že se opředená struna blbě benduje znamená, že se při jejím natahování o málo zvyšuje tón. to samé se děje i při přimačkávání strun k pražcům, struna se trochu natahuje, ale nezvyšuje se tolik výška tónu jako u neopředené.Mastr píše:Opředené gčko skutečně z velké části ruší problém s rozlazováním. Ale lidi nekupujte ho!!! udělal jsem tuto chybu a hned jsme ho dával pryč ... nevybendujete ho ani kdybyste se měli rozkrájet.... hrůza vytáh jsem to přes půl hmatníku a nezvedlo se to ani o půlton
podívej se, jak máš naposouvané kameny na kobylce při třech opředených a třech neopředených strunách na elektrické kytaře a jak vypadá kompenzovaná kobylka na akustice, kde se předpokládá opředené géčko. to géčko na akustice vychází kratší = není tolik kompenzované. ještě vetší extrém jsou nylonky na klasice...
mě třeba na neladící géčko na elektrice pomohlo snížení sedlového pražce na nejnižší možnou nedrnčící výšku. originální se mi odštípnul, takže jsem ho stejně musel měnit. koupil jsem radši rovnou dva a brousil a brousil. povedl se až ten druhý, první jsem ubousil moc, ale subjektivně je to ladění o dost lepší.
do tohohle se mi zatím investovat nechtělo
http://www.guitarparts.cz/eshop/?p=prod ... ce-Earvana
-
woro90-1
Já motané géčko používám i na elektrice a u jedenáctek nemám s bendy problém. U dvanáctek už je to celkem utrpení, ale pořád se to jakžtakž dá.
Spousta kytar neladí na prvních pražcích kvůli příliš vysokému nebo špatně naměřenému nultému, to je stará vesta. To je také důvod, proč jsem zastáncem skutečného nultého pražce, který je stejný jako všechny ostatní pražce a je za ním ještě ořech, který jen drží správné rozestupy strun. I toto řešení má samozřejmě své nedostatky ale dá se s ním snadno dosáhnout velmi přesného ladění.
Spousta kytar neladí na prvních pražcích kvůli příliš vysokému nebo špatně naměřenému nultému, to je stará vesta. To je také důvod, proč jsem zastáncem skutečného nultého pražce, který je stejný jako všechny ostatní pražce a je za ním ještě ořech, který jen drží správné rozestupy strun. I toto řešení má samozřejmě své nedostatky ale dá se s ním snadno dosáhnout velmi přesného ladění.
...jo tohle mám na jolaně, která se někde v prachu povaluje u rodičůworo90-1 píše: To je také důvod, proč jsem zastáncem skutečného nultého pražce
ale máš samozřejmě pravdu, čím níže jsou struny nad prvním pražcem (a samozřejmě i dalšími), tím by to mělo líp ladit. tím se vlastně potvrzuje to, co jsem napsal výše já o broušení nulťáku co nejnižší nedrnčící výšku. jen si s tím člověk musí chvilku pohrát...
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Re:
A nebo jsi zvyklý na elektriku a ne na akustiku, takže abych to až zas tak nehanil a neodrazoval od nákupu. S bendováním na opředeném G nemám nejmenší problémy (ale jak psal Woro, u dvanáctek je to po nějaké době náročnější)Mastr píše:Opředené gčko skutečně z velké části ruší problém s rozlazováním. Ale lidi nekupujte ho!!! udělal jsem tuto chybu a hned jsme ho dával pryč ... nevybendujete ho ani kdybyste se měli rozkrájet.... hrůza vytáh jsem to přes půl hmatníku a nezvedlo se to ani o půlton
Nemáte někdo odkaz na koupi toho opředeného Géčka? do desítkový sady...na elektriku
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Díky, ale já bych potřeboval právě jen to samostatný géčko...
Motaný D z osmičkové nebo devítkové sady. Spíš bych to řešil doštělováním/kompenzací nuláku.
Reseni ladeni strun do cca pateho prazce, je opravdu jen kompenzovany nulty prazec. Zkousel jsem vsechny mozne struny I za cenu ztraty pohodli, ale kompenzovany nultak (orech) mi dovolil hrat opet na sadu strun, na kterou jsem zvykly. Jedinou nevyhodou je cena, ale stoji to za to.
Já bych to zkusil s tou opletenou strunou..jen se mi ted' nechce kuli jedné struně platit poštovné.....jak tady někdo psal že na akustikách je omotaný standardně, tak jsem se koukl na svojí...a z laděním Géčka tam nemám absolutně žádnej problém(je tam omotaný).....no a používám taky desítky, takže by to mohlo jít
jak jsem se ted'ka na ten problém s tou strunou zaměřil, tak mi vadí každá odchylka v ladění ..možná jsem to měl spíš nechat plavat
taky jsem se tak různě pokoukával po youtube, po různých coverech, a tak..no a všiml jsem si že tenhle problém má snad každá elektrická kytara..co jsem tak koukal..ono na to má taky asi dost vliv stáří(vytahanost) strun, ne?
A s tím kompenzovaným nulákem, jak je to s podlad'ováním? ... ladí to furt i třeba, když je podladěno..plácnu do B ?
...protože když podladím, tak se mi to nezdá rozladěný(se standardním nulákem) nebo to tam možná nejni tak slyšet... no a , když bych bral to opletený..mám vzít opletený Déčko z devítkový, nebo z osmičkový sady? já bych volil spíš tu devítkovou 
Při tak výrazné změně ladění si kytara zaslouží celkové seřízení krku, výšky kobylky, kompenzace kobylky, a tím pádem i kompenzace ořechu. Naštěstí u toho ořechu je to nastavení kompenzace potřeba ze všech těchto věcí nejmíň. Samozřejmě při změně na motané G by nebyly na ořechu 3+3 schodky, ale 4+2, protože tvrdé drátové G potřebuje kompenzovat ze všech strun nejvíc, zatímco měkké motané G nejmíň. Kvůli bendingu bych na elektrice zůstal u drátového neopleteného plain G, dobře upravil ořech a možná trošku podladil, nebo kompenzoval ořech.