Ale jinak nylonku mám moc rád a podle mě je nejlepší vlastnit obě kytary.
Nylonové struny VS trsátko
Pravidla fóra
Re: Nylonové struny VS trsátko
Všechno je subjektivní.
Trsátko klidně ano, to je věc každého hráče, co mu sedí víc a jak chce nástroj používat. Kupříkladu já prstama nezahraju skoro ani prd, nehty si nepěstuju.
Podle mých zkušeností nylonové struny znějí naladěně, dokud na kytaru neposvítí nejbližší halogenka nebo si nepřisedneš blíž k ohni. 
| Cruel YT | Cruel sptf
Debata je nekonečná a vlastně stejně zbytečná.
Na nylonky se samozřejmě trsátkem hraje ... a to i měkkým i tužším ... je to na každém. Jde o zvuk, který potřebuješ. Používám na nylony trsátka 0.60 - 1 mm, dle toho, co chcu. Hraju prstama, jenže mám hendikep měkkých a lámavých nehtů, odmala, nic s tím nenadělám, tož jen bříškama prstů, ale když chcu zvuk jinej, tož trsátko. Lze držet trsátko mezi palcem a ukazováčkem a prstama hrát zbytek. Můžeš mít i prstýnky.
Ale to mlátíme prázdnou slámu, to zná každej. Debata je zbytečná.
Jinak, po lesích jsem se něco natoulal a byl tam třeba týdny nonstop. Hraní na kytaru v lese je hodně hloupé. Do lesa se snad chodí kvůlivá něčemu jinému, ni?
Na nylonky se samozřejmě trsátkem hraje ... a to i měkkým i tužším ... je to na každém. Jde o zvuk, který potřebuješ. Používám na nylony trsátka 0.60 - 1 mm, dle toho, co chcu. Hraju prstama, jenže mám hendikep měkkých a lámavých nehtů, odmala, nic s tím nenadělám, tož jen bříškama prstů, ale když chcu zvuk jinej, tož trsátko. Lze držet trsátko mezi palcem a ukazováčkem a prstama hrát zbytek. Můžeš mít i prstýnky.
Ale to mlátíme prázdnou slámu, to zná každej. Debata je zbytečná.
Jinak, po lesích jsem se něco natoulal a byl tam třeba týdny nonstop. Hraní na kytaru v lese je hodně hloupé. Do lesa se snad chodí kvůlivá něčemu jinému, ni?
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.-
Krakonosh
- Bandzone: http://bandzone.cz/alternativaplzen
- Kontaktovat uživatele:
Waldir: Nemyslím si, že tu někdo haněl nylonku, spíše byla "odsunuta" na druhou kolej pro začátečníka, který by u ohně chtěl hrát beglajt...v tom je skutečně kytara s kovovýma strunama jednodušší. Nu a pokud to třeba začne s kytarou myslet vážně, třeba se k nylonce dopracuje - já jsem začínal na španělu, na kterou jsem si přetáhl kovový struny (samozřejmě dlouho nevydržela), pak jsem si vítězoslavně pořídil první jumbo (Déčko jsem měl jenom jedno za pár šupů jako pádlo do hor a na řeku) a u toho zůstal. Po čase jsem měl ale svrbění se zase něco učit a tak mi doma přistála španěla. Teď mám starou šestistrunnou loutnu a když mám chuť nebo se mi někam hodí zvukově, použiju ji...ale málokdy na behlajt, spíše na vybrnkávání nebo sóla.
Záleží vždy na aktuální situaci a preferencích člověka. Pokud se chce někdo naučit beglajt a umět pár písní, dle mého mu to kytara s kovovýma strunama a klenutým krkem usnadní. Pokud to bude myslet vážně, tak jistě tahle kytara nebude jeho poslední...a dál může zase volit podle toho, co chce hrát..
Záleží vždy na aktuální situaci a preferencích člověka. Pokud se chce někdo naučit beglajt a umět pár písní, dle mého mu to kytara s kovovýma strunama a klenutým krkem usnadní. Pokud to bude myslet vážně, tak jistě tahle kytara nebude jeho poslední...a dál může zase volit podle toho, co chce hrát..
Karel Krakonoš Kyncl - TCHKPH
www.kapela-alternativa.cz - autoská folková kapela
www.turdus.cz - středověká muzika
www.oupner.com - pořadatelské uskupení, festivaly, akce
www.tchkph.wz.cz - osobní a zvukařské stránky
www.kapela-alternativa.cz - autoská folková kapela
www.turdus.cz - středověká muzika
www.oupner.com - pořadatelské uskupení, festivaly, akce
www.tchkph.wz.cz - osobní a zvukařské stránky
krakonosh - mozna bych upravil ten uvodni vyrok nejenom jednodussi, ale hlavne lepsi. Je vpodstate "proti prirode" se s nylonkama o neco snazit u ohně. Jasne jde to i tak, ale proč formuli tahat do terenu?
Porad zvazuju jestli jsi jenom sofistikovany troll nebo skutečný blázen.
hrat na kytaru v lese, koho by napadla takova cypovina .... http://www.zambosi.cz/cz/guitar-and-forest
Jo! a zivil se nonstop stromovou kůrou a rosou slízanou z listůmartina72 píše: Jinak, po lesích jsem se něco natoulal a byl tam třeba týdny nonstop. Hraní na kytaru v lese je hodně hloupé. Do lesa se snad chodí kvůlivá něčemu jinému, ni?
Porad zvazuju jestli jsi jenom sofistikovany troll nebo skutečný blázen.
hrat na kytaru v lese, koho by napadla takova cypovina .... http://www.zambosi.cz/cz/guitar-and-forest
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Na nylonové struny se imho drnká prstama a cokoliv jiného je kravina nebo výjimka potvrzující pravidlo.
Trsátko je na nylonku k ničemu, protože ke zvýšení volume oproti hraní prsty prakticky nedochází. Zvuk je akorát horší.
Dokonce bych si troufl říct, že rozdíl v technice hraní mezi akustickou kytarou s kovovými nebo nylonovými strunami je větší než mezi jumbem a elektrickou kytarou...
Trsátko je na nylonku k ničemu, protože ke zvýšení volume oproti hraní prsty prakticky nedochází. Zvuk je akorát horší.
Dokonce bych si troufl říct, že rozdíl v technice hraní mezi akustickou kytarou s kovovými nebo nylonovými strunami je větší než mezi jumbem a elektrickou kytarou...
To ani neříkám, jen jsem měl pocit, že to tu zavání předsudky ke zvuku nylonu (které jsou typické z popsaných důvodů) a že chybí názor z druhé strany. I proto cíleně označuji půlku bodů jako [osobní názor] a uvádím se jako [zarytý klasik], aby to bylo bráno s mírným odstupem.Krakonosh píše:Waldir: Nemyslím si, že tu někdo haněl nylonku, spíše byla "odsunuta" na druhou kolej pro začátečníka, který by u ohně chtěl hrát beglajt...
Opak jsem netvrdil, ač se s tímto názorem nedokáži zcela ztotožnit. Každopádně si myslím, že je to potom o profilu krku a nikoli o strunách. Ano, krk v rozhodování jistě hraje roli, ale je zcela chybné v tom případě psát o strunách, které své výhody a nevýhody prostě mají nehledě na krku, obzvláště, když netriviální množství začátečníků má kovové struny natažené na standardní širokokrké španělce. Zvážení všech pro a proti je potom na hráči a myslím si, že je v takovém případě jen dobře podat informace v plné šířce.Krakonosh píše:v tom je skutečně kytara s kovovýma strunama jednodušší.
Přesně to tvrdím.Krakonosh píše: Záleží vždy na aktuální situaci a preferencích člověka.
Může, ale myslím si, že to není jen o tom; vše je na zvážení všech pro a proti hráčem. Jako názor to beru. Jako univerzální pravdu a důvod pro cílené nepodání/popírání doplňujících/potichůdných informací/názorů nikoli. [no offense meant; no flame intended]Krakonosh píše: Pokud se chce někdo naučit beglajt a umět pár písní, dle mého mu to kytara s kovovýma strunama a klenutým krkem usnadní.
Vasekh: Naprostý souhlas, akorát bych úplně nepodceňoval ty pravidlo-potvrzující výjimky - viz Rodrigo a Gabriela.
vasekh píše:Na nylonové struny se imho drnká prstama a cokoliv jiného je kravina nebo výjimka potvrzující pravidlo.
Tak podle mého skromného názoru jsou kravina takovéhle striktní názory.
Toto sis nějak sám vyčetl mezi řádky, o tom to původně vůbec nebylo, nějak se to zde zvr(t)hlo až později - jako vždy.waldir píše:jen jsem měl pocit, že to tu zavání předsudky ke zvuku nylonu
| Cruel YT | Cruel sptf
cherreda: Jestli ty náhodou nebudeš ta výjimka potvrzující pravidlo 
vasekh píše:cherreda: Jestli ty náhodou nebudeš ta výjimka potvrzující pravidlo
Tak to asi budem dvě vyjímky!
Na nylony hraji 2mm achátem (občas v kombinaci s prsty). Nehty nepěstuji, jen když si je "zapomenu" otříhat
K táboráku jedu s levným Déčkem, který jsem před 30 lety koupil v Kotvě jako Jumbo, s kovovými strunami. Hraje dosud docela slušně, dohmat je špičkový a po každoroční výměně strun dá na zadek všem pádlům okolo ohně (jasně, starý Jolany klasiky
A něco podobného bych doporučil k ohni i Mikimu14741.
Proboha, skončete už všichni s "Jolanami klasikami". Neexistuje jediná slušná, dobře hratelná, znějící "Jolana klasika". A k ohni se vůbec nehodily. A nedejbože se s ní cvaknout na vodě.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Trsátko vs španělka
Zdravím, učím se asi 2 měsícem na kytaru, vybral sem si pro začátek španělku, asi to byla chyba, rád hraji písničky např.Nothing Else Matters,Stairway to Heaven a podobné, no asi by byla lepší akustika. Ale k tématu, rád bych se naučil hrát s trsátkem, ale hodně lidí mí říkalo že na nylonové struny se trsátkem nehraje. Tak jsem se chtěl zeptat jestli to nejde vyřešit koupeních tvrdších strun, nebo jestli jsou i jiné možnosti. Jen bych tu chtěl říct, že chci hrát na elektriku, ale začínám na španělce a proto se chci taky naučit s trsátkem
Zrovna ty dvě písně, co píšeš, se k nylonkám hodí velmi dobře. Ale pokud chceš jít dál směrem rock/pop kytara, tak to chce kovové struny.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ovšem abys nenabyl dojmu, že je vhodné natáhnout kovové struny na španělku - to v žádném případě (pokud z toho nástroje nechceš mít časem nepoužitelný křáp). Ke kovovým strunám patří i vhodná kytara (westernka).
Jenom příklad, že se trsátko na nylonové struny klidně použít může - https://www.youtube.com/watch?v=Om6HDUKBbzE
Heirak - zbytečně to neřeš a klidně na španělku s nylonovými strunami občas to trsátko vezmi. Až si časem pořídíš elektriku, tak budeš hrát trsátkem na ni a na španělku prsty, ale do té doby klidně hraj a neomezuj se tím, že to není úplně obvyklá kombinace.
Heirak - zbytečně to neřeš a klidně na španělku s nylonovými strunami občas to trsátko vezmi. Až si časem pořídíš elektriku, tak budeš hrát trsátkem na ni a na španělku prsty, ale do té doby klidně hraj a neomezuj se tím, že to není úplně obvyklá kombinace.
Hraju na obojí, tak se taky připojím do vášnivé diskuse
.
K táboráku radši kovové struny na odpovídající kytaře a k tomu trsátko. Bude to hrát víc nahlas a na akordické doprovody se to hodí víc. Hrabání akordů na nylonce se zvukově "slévá" a nemá to ten švih a břink
.
Na druhou stranu, nylon má nepopiratelné kouzlo - já osobně hraju víc na nylon než na kovy, a to vůbec nehraju klasiku (ani to neumím). Na jazzové nebo různé folkové fingerstyle použití je nylon super, samozřejmě nehodí se to na každou písničku.
Co se týče trsátka, na nylon ho moc nepoužívám, ale nevidím důvod, proč to nedělat, když mi to přináší nějakou výhodu. Někde jsem četl větu, kterou bych tesal do kamene. Řešilo se, jestli kytaře vadí když se neustále mění ladění (podlaďuje). Výsledek je ten, že to samozřejmě není ideální pro strukturu dřeva, která by se měla stabilizovat na nějaký tah strun, ale (!!!) kytara je nástroj a pokud ho někdo potřebuje používat nějakým způsobem, tak ať to dělá. Tommy Emmanuel má taky v kytaře díru od bubenických metliček. Ano, kytaře to asi moc nesvědčí, ale on to prostě potřebuje. Stejně bych to viděl s trsátkem na nylonu. Moc se to nedělá, ale to není důvod to nedělat taky.
Jinak všem, co vybrnkávají vřele doporučuju nehty. Osobně hraju nehty a palcovým prstýnkem, který obrovsky rozšiřuje možnosti hraní, a to i na nylonu (takže to je vlastně trsátko). Není pravda, že by se nehty hrálo blbě na kovové struny, dělám to už spoustu let a problém nepozoruju.
A co se týče volby strun pro začátečníka, tak to je těžké. Každé struny vyžadují jinou kytaru a od toho se to asi bude odvíjet. Pokud ale někdo má obě možnosti, tak nylonky jsou bez patřičných mozolů určitě menší utrpení. Na druhou stranu, klasická kytara má širší krk, takže je pro amatérskou hru bez správné klasické techniky výrazně míň pohodlná. Kompromisem můžou být měkké kovové struny, ale ty zase hůř hrají (obecně platí, že tvrdší struna sice potřebuje víc energie k rozeznění (proto se na tvrdé kovy hůř vybrnkává), ale pak zase líp zní (hlavně třeba s tím trsátkem).
K táboráku radši kovové struny na odpovídající kytaře a k tomu trsátko. Bude to hrát víc nahlas a na akordické doprovody se to hodí víc. Hrabání akordů na nylonce se zvukově "slévá" a nemá to ten švih a břink
Na druhou stranu, nylon má nepopiratelné kouzlo - já osobně hraju víc na nylon než na kovy, a to vůbec nehraju klasiku (ani to neumím). Na jazzové nebo různé folkové fingerstyle použití je nylon super, samozřejmě nehodí se to na každou písničku.
Co se týče trsátka, na nylon ho moc nepoužívám, ale nevidím důvod, proč to nedělat, když mi to přináší nějakou výhodu. Někde jsem četl větu, kterou bych tesal do kamene. Řešilo se, jestli kytaře vadí když se neustále mění ladění (podlaďuje). Výsledek je ten, že to samozřejmě není ideální pro strukturu dřeva, která by se měla stabilizovat na nějaký tah strun, ale (!!!) kytara je nástroj a pokud ho někdo potřebuje používat nějakým způsobem, tak ať to dělá. Tommy Emmanuel má taky v kytaře díru od bubenických metliček. Ano, kytaře to asi moc nesvědčí, ale on to prostě potřebuje. Stejně bych to viděl s trsátkem na nylonu. Moc se to nedělá, ale to není důvod to nedělat taky.
Jinak všem, co vybrnkávají vřele doporučuju nehty. Osobně hraju nehty a palcovým prstýnkem, který obrovsky rozšiřuje možnosti hraní, a to i na nylonu (takže to je vlastně trsátko). Není pravda, že by se nehty hrálo blbě na kovové struny, dělám to už spoustu let a problém nepozoruju.
A co se týče volby strun pro začátečníka, tak to je těžké. Každé struny vyžadují jinou kytaru a od toho se to asi bude odvíjet. Pokud ale někdo má obě možnosti, tak nylonky jsou bez patřičných mozolů určitě menší utrpení. Na druhou stranu, klasická kytara má širší krk, takže je pro amatérskou hru bez správné klasické techniky výrazně míň pohodlná. Kompromisem můžou být měkké kovové struny, ale ty zase hůř hrají (obecně platí, že tvrdší struna sice potřebuje víc energie k rozeznění (proto se na tvrdé kovy hůř vybrnkává), ale pak zase líp zní (hlavně třeba s tím trsátkem).
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz