Zapojení externí zvukové karty do mixu
Pravidla fóra
Zapojení externí zvukové karty do mixu
Čau,
na bazaru jsem si pořídil externí zvukovku M-Audio M-Track Plus a rád bych její výstup posílal do mixu. Zvukovka má main out vyvedený jako 2x6.3 jack (klasicky left/right) a myslel jsem, že pro propojení s mixem bude stačit jen koupit audio kabel s 2xTS jack -> 1xTRS jack a ten vést do line vstupu mixu. To jsem taky udělal, ale bohužel se při takovém zapojení potýkám s extrémní deformací zvuku, přičemž vyřešit to jde tak, že na straně zvukovky vydělám jeden z kolíků ze zdířky a jedu jen na jeden kanál.
Tady jsem natočil video, kde je problém zachycen: https://uloz.to/live/xqvNmCbq/zapojeni-problem-mp4
Chci se zeptat - přehlížím něco, nebo to vypadá, že je výstup zvukovky vadný? V kabelu ani mixu určitě chyba není, takže mě zajímá, kde je zakopaný pes. Předem díky za odpovědi!
na bazaru jsem si pořídil externí zvukovku M-Audio M-Track Plus a rád bych její výstup posílal do mixu. Zvukovka má main out vyvedený jako 2x6.3 jack (klasicky left/right) a myslel jsem, že pro propojení s mixem bude stačit jen koupit audio kabel s 2xTS jack -> 1xTRS jack a ten vést do line vstupu mixu. To jsem taky udělal, ale bohužel se při takovém zapojení potýkám s extrémní deformací zvuku, přičemž vyřešit to jde tak, že na straně zvukovky vydělám jeden z kolíků ze zdířky a jedu jen na jeden kanál.
Tady jsem natočil video, kde je problém zachycen: https://uloz.to/live/xqvNmCbq/zapojeni-problem-mp4
Chci se zeptat - přehlížím něco, nebo to vypadá, že je výstup zvukovky vadný? V kabelu ani mixu určitě chyba není, takže mě zajímá, kde je zakopaný pes. Předem díky za odpovědi!
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zapojení externí zvukové karty do mixu
Nejen přehlížíš, ale je z toho vidět základní neznalost základů. Projdi místní FAQ a i jinak se zaměř na rozdíly mezi symetrickým a nesymetrickým zapojením. Dokonce to vypadá, žes doposud neviděl ani jeden z manuálů (tyhle věci tam bývají obvykle napsány i nakresleny).
Ale mohlo to být i horší
P.
Ale mohlo to být i horší
P.
Jasně, teprve s těmihle věcmi začínám, takže asi je vidět, že nejsem žádný odborník... ale právě proto žádám o radu
... FAQ jsem procházel a různě jsem i googlil, ale odpověď jsem nenašel, teprve potom jsem tady napsal. Díval jsem se i na manuál od zvukovky, ale tam je jen jednoduché schéma, kde každý výstup je samostatně veden do monitoru, což mi taky moc nepomohlo. Takže bych se rád zeptal konkrétněji - čím je můj problém způsoben a jak ho vyřeším? Pokud jsem dobře pochopil, tak rozdíl mezi symetrickým a nesymetrickým kabelem je jen v náchylnosti na rušivé vlivy, nebo je v tom ještě něco víc?
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Tak si jeste precti, jak takovy "symetricky" kabel funguje 
Hodně budem někde...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
A co se stane se stereo signálem po zapojení do symetrického mono vstupu mixpultu? Zkušení už tuší, že... áno, L a R strany se sečtou, čili odečtou.
Použij na mixpultu stereo vstup (má dva oddělené vstupní konektory pro L a R) a propoj dvěmi symetrickými TRS-TRS kabely, nebo pokud jde o krátkou vzdálenost dvěmi nesymetrickými TS-TS kabely.
Použij na mixpultu stereo vstup (má dva oddělené vstupní konektory pro L a R) a propoj dvěmi symetrickými TRS-TRS kabely, nebo pokud jde o krátkou vzdálenost dvěmi nesymetrickými TS-TS kabely.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Ostatne, ja se vlastne taky nechal jednou nachytat
Zapojil jsem z komba (Blackstar HT-1) do zvukovky ten "emulated output" na "nahravani" TRSem, jak je zvykem a docela dlouho jsem cumel, proc mi z toho nejde signal
(vystup je totiz i na sluchatka a asi by se to s obracenou fazi poslouchalo spatne no)
Hodně budem někde...
Díky moc za vysvětlení, tyhle přehmaty asi k začátkům patří 
Teď je mi jasné jak to zapojit (vlastně už jsem to tak i měl předtím), ale stejně mi to nedá - je nějaký způsob, jak ten výstup zvukovky vyvést do jediného kabelu? Třeba nějaký speciální adaptér nebo tak něco? Stereo liny na tom mixáku totiž nemají ovládání gainu, který by se mi celkem hodil. Bez gainu to mám na zvukovce i mixáku vytočené všechno skoro na max a pak už nezbývá moc hlasitostní rezervy... plánuju s tím časem hrát naživo, takže potřebuju vcelku hlasitý výstup...
Teď je mi jasné jak to zapojit (vlastně už jsem to tak i měl předtím), ale stejně mi to nedá - je nějaký způsob, jak ten výstup zvukovky vyvést do jediného kabelu? Třeba nějaký speciální adaptér nebo tak něco? Stereo liny na tom mixáku totiž nemají ovládání gainu, který by se mi celkem hodil. Bez gainu to mám na zvukovce i mixáku vytočené všechno skoro na max a pak už nezbývá moc hlasitostní rezervy... plánuju s tím časem hrát naživo, takže potřebuju vcelku hlasitý výstup...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Stačí na straně zvukovky využít nesymetrii - čili bez ohledu na typ konektoru (TRS/TS) zapojíš jen špičku a na straně druhé budeš už mít TRS konektor, kdy L kanál přivedeš na špičku a R kanál na prstýnek. Takže to je pak tzv. "Y" kabel.
P.
P.
-
David Killer
Spíš bych se na nějaký odborný termíny vysral a raději bych se zeptal: ten line-in vstup do tvého mixu není nebo je stereo? Pokud ne, tak když tam vrazíš tenhle kabel, tak se něco zkratuje a nemůže to hrát. Jen teoretizuju, možná mi něco uniká, propojit stereo výstup se vstupem do mixu je dost jinak primitivní a asi tam bude nějakej další problém, kterej jsem z popisu nevyčetl... Doma to mám zapojený podobně, ale pomocí 2 obyč. 6.3mm kabelů do mixu, který má line-in mono, takže využívám dva vstupy, kde nastavím jenom panorama.
=== HIPSTERJUGEND HUNTERS ===
Ok, pokračuju ve svých noob otázkách - jak zapojím jen špičku? To ten konektor nemám dotlačit až na doraz, nebo se už bavíme o výrobě vlastního kabelu?
A vůbec, něco mi říká, že vyvádět dva výstupy do jednoho není úplně standardní postup, nebo je to jinak?
A vůbec, něco mi říká, že vyvádět dva výstupy do jednoho není úplně standardní postup, nebo je to jinak?
no, ještě jsi nenapsal, co máš za mixák, takže pokud máš dost mono vstupů a chceš si zachovat regulaci gainu na mixu, tak je ještě varianta hodit každej výstup zvukovky na mixu do jedné mono šavle a panorámu nastavit 100% L a 100% R. Vyskytne se ale nový problém - budeš muset nastavovat gain, fadery a EQ tak, aby byly na obou kanálech pokud možno identický...to není moc praktický:-)
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Kdybys přestal s**t na odborný termíny a kdyby ses naučil číst, tak víš, že ten vstup je symetrický mono a proto se to chová tak, jak se to chová. Lidi odborný termíny nepoužívají, aby zmátli a odradili začátečníky, ale aby se mohli jednoznačně domluvit a začátečník věděl, co hledat.David Killer píše:Spíš bych se na nějaký odborný termíny vysral a raději bych se zeptal: ten line-in vstup do tvého mixu není nebo je stereo?
Hodně budem někde...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak nějak jdem to chtěl napsat, SUK mě předešel
Pánové vy dva - jamos a David - doporučuji dát si na pár týdnů/měsíců pohov od (nejen) tohohle fóra a doplnit si fakt základní znalosti. To by jeden brečel, když to tady čte. Jestli máte stejný přístup i k jiným životním otázkám, tak potom potěš koště. Jdu se zájmem čekat, co se tady vyvrbí 
P.
P.
Mix používám tenhle: http://www.profi-dj.cz/studio-technika/ ... 0wodKJsDHA.
Zapojit to 2x do mono vstupů s gainem zní momentálně nejrozumněji a asi to tak i udělám, protože jsem se pořád nedozvěděl, jak to udělat jinak. Ale zas aspoň vím, že ta zvukovka není defektní a problém je v mojí neznalosti. Za to dík
A teď mě omluvte, pánové. Odjíždím na pár měsíců studovat na Aljašku, s sebou si beru plnou p***l všelijakých manuálů a různých skript a až se vrátím, tak si konečně budu moct dovolit ten luxus zapojit svou kartu tak, jak jsem si vždycky přál. Děkuji za rady, otevřeli jste mi oči.
Zapojit to 2x do mono vstupů s gainem zní momentálně nejrozumněji a asi to tak i udělám, protože jsem se pořád nedozvěděl, jak to udělat jinak. Ale zas aspoň vím, že ta zvukovka není defektní a problém je v mojí neznalosti. Za to dík
A teď mě omluvte, pánové. Odjíždím na pár měsíců studovat na Aljašku, s sebou si beru plnou p***l všelijakých manuálů a různých skript a až se vrátím, tak si konečně budu moct dovolit ten luxus zapojit svou kartu tak, jak jsem si vždycky přál. Děkuji za rady, otevřeli jste mi oči.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Fajn - bacha na medvědy
jinak bych měl ještě poznámku, že by nebylo od věci zapracovat na tom "nadoraz" - to opravdu není způsob, jak kvalitně prezentovat do PA muziku...
Držíme palce, P.
Držíme palce, P.
Ještě mě napadá: Ten mix je USB, takže má zvukovku i v sobe... Nešlo by prostě tu druhou zvukovku nepoužít a posílat to z kompu do mixu přímo přes to USB v něm?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek