Hledal jsem něco podobného, ale nikde jsem nenašel centrální thread o tom, jak vybrat aparaturu, která si co nejlépe poradí s krabičkama = efektama.
Proč se ptám?
Za svou praxi jsem se setkal s mnoha aparáty a mnohé z nich si s krabičkama nerozuměly. Hlavně co se zkreslovacích týče. Jak moje předchozí Peavy, tak teď můj nízkowattový Orange si do svého zkresleného zvuku kecat zrovna moc nenechají. To jsem ale čekal a překvapivé to není. Nicméně jsem čekal, že to, jak si aparát s krabičkama poradí, se dá předem odvodit z konstrukce zesilovače. K tomu se taky váže první dotaz.
#1:
Myslíte si, že je pravda, že jednokanálové zesíky jsou obecně pro hraní s krabičkama vhodnější? Tento názor jsem párkrát slyšel. Jednou i z úst prodavače v kytarách. Podle mě to tak úplně neplatí a spoléhat na to nelze.
#2:
Má na věc vliv vatáž zesíku? Příklad: Můj malý Orange OR15H má 15W a měla by to být zvukově kopie větší OR50. Mohu očekávat, že kvůli větší vatáži by si s tím OR50 poradila lépe? Má stejné elektronky (i jejich počet) v preampu... Nebo má na to vliv headroom preampu? Jak to ale kvantifikovat?
#3:
Co mi tedy může papírově být vodítkem pro výběr zesíku, který zahraje správně to, co do něj pustím? je vůbec něco takového, nebo to záleží čistě na obvodech?
Závěrem můžete doporučit nějaké zesíky či komba, které jsou na krabičky vhodné. Jde mi hlavně o to, aby respektovaly charakter zvuku z krabiček lezoucí.
Dík za názory a příklady