špatné ladění
Pravidla fóra
špatné ladění
Nasadil jsem nedávno nové struny na basu (dadario nikl), zvuk paráda ale mám problém s tím že i když je precizně naladím, tak ve vyšších polohách cca od 10 pražce výš jsou nesnesitelně falešné. Je to znát hlavně při akordech.
poradíte co dělat?
Re: špatné ladění
Především jsi nám měl napsat, co je to za basu, a co jsi pro nápravu udělal sám. Seřízení výstuhy krku?, dohmat?, seřízení oktáv?, mezera mezi strunou a snímači? .... Dadario nikl je široký pojem. Long scalle, Super long scalle, medium gauge, ????????????
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Cort Action, struny long scale 45-105, seřízen klasicky dohmat na kobylce, vzdálenost struny e od obou snímačů je cca 8 mm
Ne vždy se sada strun povede, bouchají to jak Baťa cvičky, to k velkovýrobě patří.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- litrfree
- Bandzone: https://bandzone.cz/_109713
- Kontaktovat uživatele:
Ty struny před tím, to byly též 45? Stejný tloušťky a tvrdosti? A na těch původních, to si domýšlím jenom, to je můj dohad, to ladilo OK, předpokládám.
Basy: Squier PB Silver series, Squier PB Special DiMarzio, SX PJ FL DiMarzio. Upy: RR SVT-CL klon 250W & Soundelirium The 14,5 500W & The 15 500W. Przny: B3. Rec&Rhythm: Samson Q7. Lexicon Omega & Olympus VN480PC. Metro: Ymh PSS-190, Seiko SMP10. Back: RR Marshall JCM 800 2204 Mk.II klon 50W, Vox AmPhone Bass & KOSS UR 30. Lajny: Hendrex Cables. Visy: Sepp Wotan. System service: Kardiocentrum Agel & Vebr Guitars. Band: Pichua Shiski Raw Punk.
Zkus pomocí ladičky seřídit oktávy na všech strunách, pokud jsi to už neudělal. Jestli to nepomůže, tak jinou značku strun i jejich sílu. Oktávy se seřizují vždy, když přecházíš na jinou tloušťku strun, nebo jinou značku. A dohmat? Na 12.pražci by měl být cca 2 mm u naladěného nástroje a seřízeném prohybu krku. Třeba se někdo ozve s dalším nápadem.
GK MB 150 S, GK MB 800
- litrfree
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tam směřuju, co míní moon. Napřed krk, zkontrolovat, to se nikdy neztratí, a případně srovnat. A hned potom výšku strun, mělo by to být v návodz na basu, podle typu to je různý. A potom ladění základ a dále oktávy. Přitom mě nějak nutí na poslech zkontrolovat oktávu ještě druhý a čtrnáctý pražec, kde se přeci jen hraje poměrně hodně. Při změně druhu strun to může být to, co může člověk ovlivnit sám. Pokud to nepomůže, tak je to špatný, s nástrojem, chce to větší zásah, nejspíš do uložení krku, a nebo v nejhoršim (pro mě v nejhoršim) do pražců, tam si do toho sám už vůbec netroufám.
Basy: Squier PB Silver series, Squier PB Special DiMarzio, SX PJ FL DiMarzio. Upy: RR SVT-CL klon 250W & Soundelirium The 14,5 500W & The 15 500W. Przny: B3. Rec&Rhythm: Samson Q7. Lexicon Omega & Olympus VN480PC. Metro: Ymh PSS-190, Seiko SMP10. Back: RR Marshall JCM 800 2204 Mk.II klon 50W, Vox AmPhone Bass & KOSS UR 30. Lajny: Hendrex Cables. Visy: Sepp Wotan. System service: Kardiocentrum Agel & Vebr Guitars. Band: Pichua Shiski Raw Punk.
Basa má tu výhodu, že se dají bez zásadního vlivu na hratelnost nástroje ty pražce vyndat..
všechny flažolety jsem podrobil ladičce, akordy stále falešné. Dohmat mám hodně vysoký(u 12.pražce 6 mm) kvůli tomu že při nižším mi pleskají struny do pražců jako divé. prohnutí vypadá v pořádku, nebo alespoň na první pohled to nepoznávám. A ty struny by měli být úplně stejné jako ty tovární.
- litrfree
- Kontaktovat uživatele:
No, tak bych s tim zašel k Tvýmu kytaráři. Asi si udělal co šlo, a nejspíš to nebude stejný jako před tim, když řikáš, že to je jiný než předtim.
Prohnutí krku se "nepoznává na první pohled", prohnutí krku se měří. Je to velmi důležité, bez správného prohnutí krku je kytara neseštelovatelná a v podstatě nehratelná. A zákonitě nemůže ladit.TBL píše:všechny flažolety jsem podrobil ladičce, akordy stále falešné. Dohmat mám hodně vysoký(u 12.pražce 6 mm) kvůli tomu že při nižším mi pleskají struny do pražců jako divé. prohnutí vypadá v pořádku, nebo alespoň na první pohled to nepoznávám. A ty struny by měli být úplně stejné jako ty tovární.
Pokud máš mezi pražcem a strunou na 12. pražci 6 mm, jsi totálně vedle, max. je ta k polovina, takto to ladit prostě nemůže.
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- litrfree
- Kontaktovat uživatele:
Ono to je celkem hezky o kousek níž tady v diskusi, co a jak, a když ne, tak jak jinak. baskytarovy-hardware-prislusenstvi-udrz ... t5803.html
Ale flažolety slouží k případnému naladění , ne k seřízení oktáv!!!!!!!!!!TBL píše:všechny flažolety jsem podrobil ladičce, .
Seřiď nebo se nech seřídit krk, nastav nebo si nech nastavit dohmat a potom seřizuj oktávy. Ta struna se musí na 12. pražci STISKNOUT - a musí ladit. Když ne, posouvej kámen na kobylce. Jestli máš krk seřízený správně a dohmat 6mm nejde snížit, potom je to na opravu hmatníku nebo pražců.
GK MB 150 S, GK MB 800
Tak. Dosáhl jsem zajímavých výsledků
Povolil jsem trochu všechny šrouby u krku, posunul jsem kameny na kobyle a voilá, ladí to báječně.
Avšak stále je tu ten dohmat. U Ečka nejde níž jak na 4mm, a když do toho zaberu, struna pleská jak déšť do okapu, ale nedrnčí.. je to nějaký rozdíl?! Asi to bude v tom prohnutí krku.
Dohmat řídíš výztuhou v součinosti s výškou kamenů? Jestli jo, je dobrý chvililku po manipulaci s výztuhou s to nechat sednout. A hýbat jen při povolených strunách.
Prohnutí krku je zásadní. Tím se začne. Pak se vyšteluje dohmat (červama v kamenech) a udělají oktávy - posunem kamenů kobyly. Obé souběžně.
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: špatné ladění
Jenže já ani nevím, kde na tom je ten šroub.. na hlavici není, a pod hmatníkem ho taky nevidím.
Vyfoť, třeba to uvidíme 
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: špatné ladění
Jestli máš stejného Actiona jako brácha, tak pod tou plastovou krytkou na hlavě, hned u ořechu..
Takže vyšroubovat ten štítek s logem....https://www.google.cz/search?q=cort+act ... jNJvL-M%3A