kovové struny na španěle
Pravidla fóra
kovové struny na španěle
Můžu ultra tenkými (.0095) kovovými strunami na španělce něco zkazit? Zvuk nylonek se mi nelíbí 
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
no... těžko říct obecně. pokud je to akustika stavěná na nylonky (což třeba ta Nesstova třicet let stará být nemusí), můžeš tím zkazit to, že se ti časem může urvat kobyla, zvlnit přední deska, ohnout krk, případně rozpadnout celá kytara.
pokud chceš kovový struny, je lepší kytara na to dělaná - dost možná že zvuk těch tenoučkých strun se ti taky nebude moc líbit
pokud chceš kovový struny, je lepší kytara na to dělaná - dost možná že zvuk těch tenoučkých strun se ti taky nebude moc líbit
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Znám kytary (klasické), který kovovky vydržely. Znám kytary (klasické), které se s kovovkami rozpadly. Takže to nechám na tobě, je to otázka náhody, jestli zrovna ta tvoje vydrží...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, mám stejné zkušenosti. Jinak obecně všechny španěly jsou stavěné na nylonky. Repsektive ještě jsem neviděl žádnou, která by byla primárně určená na kovové.Nero píše:Znám kytary (klasické), který kovovky vydržely. Znám kytary (klasické), které se s kovovkami rozpadly. Takže to nechám na tobě, je to otázka náhody, jestli zrovna ta tvoje vydrží...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Individuální...ale je pravda že tady to není první místo co jsem četl že jedině najlonky....ale já tam mám třeba kovový...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
- kissak
- Kontaktovat uživatele:
Můj názor je nevyměňovat. Já jsem je jednou měl a ta kytara se mně ohnula... Naštěstí byla v záruce, tak jsem ty nylonky natáhl zpátky a šel jsem, naštěstí mně to uznali
A další věc, když jsem s tím přišel za učitelem do ZÚŠ, tak mě málem vvyhodil,
že tyhle kytary prostě na to nesjou stavěný a zvuk taky nic moc. Takže jsem dostal novou kytaru a na nylonky jsem si už zvykl...
A další věc, když jsem s tím přišel za učitelem do ZÚŠ, tak mě málem vvyhodil,
To věčnej problém!! Všichni vandráci v podstatě hrajou na špaňelky s kovovejma strunama. Viděli jste ty dohmaty? Centimetr není pro trampy a pod., žádej neuhratelnej akord. Posledních pár desítek let sice zjistili, že sou jumba,
ale stejně si hrnou pořád svoje askolony a řeky. Asi se zase budete všichni pošklebovat , ale vím o čem mluvím.
ale stejně si hrnou pořád svoje askolony a řeky. Asi se zase budete všichni pošklebovat , ale vím o čem mluvím.
no jo, měl jsem taky "osadu" a pár let jsem jezdil s kejtrou.jenže to hospodský hraní není hraní, pouze doprovod hulákajících osadníků v počtu 100 lidí na 20 metrů, na to se nylon nechytá. Takže tuhle minulost jaksi do praxe nepočítám, protože s Plíhalem by mě asi vynesli v zubechOltec píše:To věčnej problém!! Všichni vandráci v podstatě hrajou na špaňelky s kovovejma strunama. Viděli jste ty dohmaty? Centimetr není pro trampy a pod., žádej neuhratelnej akord. Posledních pár desítek let sice zjistili, že sou jumba,
"pošklebovat"... někdo to má tak, že se chlubí poničenou kytaru s krkem ohlým špatným zacházením, a někdo zase tak, že má kytaru rád a patřičně se o ni stará. u mě nikdy nebude "borec" někdo, kdo se za něj považuje třeba právě proto, že je mu "fuk", že tu kytaru ničí a není schopný úcty k nástroji. jenže ono to pošklebování bývá přesně opačným směrem: já si o jedinci, co z kytary udělá střep a myslí si, kdoví jakej není machr, myslím svoje, ale je mi jasný, že takový lidi nezměním (a svou kytaru bych jim do ruky nedala). ale právě takoví se opovržlivě dívají na lidi, kteří nejsou ochotní (třeba) dát kytaru kolovat u táboráčku mezi lidma s mastnýma prackama... například. anebo ji nedají z ruky vůbec.
zpátky k tématu - jo, někteří lidi jsou ochotní riskovat, že nevhodnýma strunama (nebo jiným špatným zacházením) kytaru zničí, někteří jsou na to dokonce hrdí.
PixXxe se ptal, jestli má co zkazit - no, má, celou kytaru může zkazit. a spíš než "jestli" je otázkou, "kdy" by se to projevilo.
zpátky k tématu - jo, někteří lidi jsou ochotní riskovat, že nevhodnýma strunama (nebo jiným špatným zacházením) kytaru zničí, někteří jsou na to dokonce hrdí.
tu ironii si můžeš nechat...
chtěla jsem tím říct to, co říkám, a kdybych tě chtěla nějak umravňovat, udělám to přímo.
- takže aby to bylo opravdu jasné: ty říkáš, že se ti budou všichni pošklebovat, tak odpovídám, že to bývá trochu jinak - že obvykle se pošklebují právě ti jako-že-borci se zničenejma kytarama těm, co se o tu kytaru starají. (podobně jako se smradlaví "chlapi" pošklebujou chlapům, co se nestydí za to, že ráno a večer vlezou do sprchy...)
a ještě jinak a snad už to bude pochopitelný: je centimetrovej dohmat důkaz toho, jakej je ten tramp machr, že to umáčkne? nebo jakej je to vůl, že tu kytaru nechá dojít do takovýho stavu? o tom mluvím.
- takže aby to bylo opravdu jasné: ty říkáš, že se ti budou všichni pošklebovat, tak odpovídám, že to bývá trochu jinak - že obvykle se pošklebují právě ti jako-že-borci se zničenejma kytarama těm, co se o tu kytaru starají. (podobně jako se smradlaví "chlapi" pošklebujou chlapům, co se nestydí za to, že ráno a večer vlezou do sprchy...)
a ještě jinak a snad už to bude pochopitelný: je centimetrovej dohmat důkaz toho, jakej je ten tramp machr, že to umáčkne? nebo jakej je to vůl, že tu kytaru nechá dojít do takovýho stavu? o tom mluvím.
Je to trochu sázka do loterie
Já měl hodně let španělky, dřív se skoro nic koupit nedalo. Ale tenkrát se asi spanělky pro kovový struny(Cremona Luby) dělaly s ohledem na toto.
Starší kolegové si jistě vzpomenou, že měly kobylky s drážkou vzadu, aby se do ní ten kroužek na konci struny schoval. Cenově tenkrát byly cca do 500-700,- kč.
No a kejtry na nylonky ten zářez neměly, tam se struny vázaly klasicky. Takže podle toho se dalo rozlišit jaký struny.
Pak sem si koupil kytaru právě na nylonky asi za 900,- kč a okamžitě sem tam dal kovový. Měla nádherný zvuk, o hodně kultivovanější než ty lacinějčí kytary a vydržela asi 8 let. Pak se značně prohnul krk, odlepila kobylka a bylo po hraní.
Jednomu pánovi se povedlo ji dát zpět do dobrého stavu, ale už sem byl rozhodnut ji prodat, tal sem jí prodal.
Pak sem viděl v bazaru španělku Schneider- taky Gremona, ale masiv, co sel většinou na vývoz, tenkrát hodně dobrá kytara asi za 3500,-
A byly na ní kovový struny a byla totálně rozpadlá, nabyl na ní snad jeden spoj nerozlepený- hrůza.
Takže asi se dá předpokládat, že čím bude španělka dražší, tím jsou použity kvylitnější materiály, kvůli rezonanci tenčí desky a tak, takže jsou opravdu jen na nylony.
Možná by pomohlo struny nenechávat našponované- povolit je po každé akci, ale koho z nás by to bavilo!
Ale ten nástroj by nebyl namáhán neustále.
Starší kolegové si jistě vzpomenou, že měly kobylky s drážkou vzadu, aby se do ní ten kroužek na konci struny schoval. Cenově tenkrát byly cca do 500-700,- kč.
No a kejtry na nylonky ten zářez neměly, tam se struny vázaly klasicky. Takže podle toho se dalo rozlišit jaký struny.
Pak sem si koupil kytaru právě na nylonky asi za 900,- kč a okamžitě sem tam dal kovový. Měla nádherný zvuk, o hodně kultivovanější než ty lacinějčí kytary a vydržela asi 8 let. Pak se značně prohnul krk, odlepila kobylka a bylo po hraní.
Jednomu pánovi se povedlo ji dát zpět do dobrého stavu, ale už sem byl rozhodnut ji prodat, tal sem jí prodal.
Pak sem viděl v bazaru španělku Schneider- taky Gremona, ale masiv, co sel většinou na vývoz, tenkrát hodně dobrá kytara asi za 3500,-
A byly na ní kovový struny a byla totálně rozpadlá, nabyl na ní snad jeden spoj nerozlepený- hrůza.
Takže asi se dá předpokládat, že čím bude španělka dražší, tím jsou použity kvylitnější materiály, kvůli rezonanci tenčí desky a tak, takže jsou opravdu jen na nylony.
Možná by pomohlo struny nenechávat našponované- povolit je po každé akci, ale koho z nás by to bavilo!
Ale ten nástroj by nebyl namáhán neustále.
- Trao
- last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
- Kontaktovat uživatele:
borci ja mam spanelu po tatikovi (r.v 1971) a reknu vam ze jsem na ni v zivote nevidel nylonky. co pamatuju tak na ni tatik hraval akorat u taboraku a kdyz jsem dostal tuhle kytaru do ruky ja tak na ni mel tata 12ctky struny. s ni jsem zacal chodit ve 13 letech do kytary a na 1. hodine mi ji ucitel vzal ze ji musi poladit. kdyz mi ji vracel, rekl mi, ze ta kytara na to jak je stara a jak s ni bylo zachazeno tak je porad paradni
dal na ni 10 struny, vyhodil cast kobylky- ted mi kobylku tvori torzo ty puvodni a hraju si na ni vesele dal. je fakt ze tu kytaru taham jen po vselijakych oslavach takze toho uz zazila docela dost. ale zatim nepozoruju ze by byla nejaka znicena v duseldku pouzivani kovovejch strun. tot moje zkusenosti
Kytara: Fokus SG- lehce poupraveny, el-ak: Ibanez AEG 10
Hlava: Lampova jednokanalova hlava-vzhled alá Marshall
Box: kopie Marshall 1912
Efekt: Boss DS 2
Hlava: Lampova jednokanalova hlava-vzhled alá Marshall
Box: kopie Marshall 1912
Efekt: Boss DS 2
- blaruskrudiask
Re: kovové struny na španěle
Zdarec, chci se zeptat, dostala se ke mně Cremona, nefakčí jeden kolík ladící mechaniky, chci mechaniku vyměnit. Hodlám natahovat kovový struny, můžu použít mechaniku http://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/2 ... H-35G350-N , kde jsou ty "válečky" z plastu?:) Stávající má kovový. Za další, odlepený sedlo- kam s ním, jak co změřit?

Re: kovové struny na španěle
Jakou to má hlavu, okénkovou (jako klasická kytara) nebo jako na western kytaře? Ani do jedné nebudou pasovat mechaniky s plastovýmí válečky, nemluvě o o tom že na kovové struny nejsou vhodné. U okénkové hlavice musí mít mechanika dírky pro struny uprostřed válečku u western hlavice na konci tak bacha na to.
Sedlem asi myslíš tu dřevěnou kobylku? Ta se nelepí, natáhni struny, dej tam tu kobylku, odměř si vzdálenost od nultého pražce po dvanáctý pražec (nulák - buď je plastový, některé modely mají kousek od toho plastu pražec na kterém leží struny) a stejnou vzdálenost odměř od dvanáctého pražce a tam patří kobylka. Pak vezmi ladičku, nalaď a zkus oktávu na tenkém e - je li oktáva vysoko, posuň kobylku směrem dozadu (ke struníku) pokud je oktáva nízko tak posuň směrem ke krku. Totéž pak na basovém E. Až to vychytáš (kobylka bude trochu zešikma) tak si kobylku na obou koncích tenkým fixem (permanent) obkresli ať to máš pro příště jednodušší s usazením kobylky.
Pokud máš western hlavici, mám na cestě mechaniky na tyto kytary, za 250,- i s poštou.
Kdyžtak ještě nafoť hlavici.
Sedlem asi myslíš tu dřevěnou kobylku? Ta se nelepí, natáhni struny, dej tam tu kobylku, odměř si vzdálenost od nultého pražce po dvanáctý pražec (nulák - buď je plastový, některé modely mají kousek od toho plastu pražec na kterém leží struny) a stejnou vzdálenost odměř od dvanáctého pražce a tam patří kobylka. Pak vezmi ladičku, nalaď a zkus oktávu na tenkém e - je li oktáva vysoko, posuň kobylku směrem dozadu (ke struníku) pokud je oktáva nízko tak posuň směrem ke krku. Totéž pak na basovém E. Až to vychytáš (kobylka bude trochu zešikma) tak si kobylku na obou koncích tenkým fixem (permanent) obkresli ať to máš pro příště jednodušší s usazením kobylky.
Pokud máš western hlavici, mám na cestě mechaniky na tyto kytary, za 250,- i s poštou.
Kdyžtak ještě nafoť hlavici.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/