Windows Vs. OSX

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Dave245
Kontaktovat uživatele:

Windows Vs. OSX

Příspěvek od Dave245 »

Dobrý večer,

rád bych se zeptal Vás, kdo máte již zkušenosti s nahráváním a tvorbou hudby ať už to na operačním systému WIN, nebo OSX. Jelikož jsem se stal zastáncem applu asi před dvěma lety a v mém studiu je poněkud zastaralá PC sestava s Win 7, přemýšlím o jejím obnovení. Jelikož se mi ale více líbi prostředí OSX nehledě na jeden z programu jako je Logic Pro kde tvořím hudbu (na Macbooku model late 2013), dost mi nahrávalo do karet zainvestovat do iMacu. Ovšem po tom co mi teď psal jeden kamarád, díky němuž sem také tenkrát na ten Apple přešel,( jelikož byl jedním z mnoha vývojářu co pracovali nějakým způsobem pro něj a zajímal se o to). Teď mi ale tvrdí, že on osobně by už do toho nešel a že aktuálně už i windows je hodně stabilní, pracuje s ním víc jak půl roku a je spokojený (dělá teda v odvětví grafiky, s hudbou nemá už nic společného) co víc, že za ty peníze se dá poskládat několikanásobně lepší PC a že Apple poslední 2 roky se nikam neposunul (ba i to prostředí OSX se celkem pokazilo) a je to spíše už o značce, penězích a chlubení se na "instagramu" jak o tom výkonu. Stále ale mám dilema, zůstat věrný Apple a OSX nebo se navátit zpět k Windowsu a jak to máte vy :?: :roll: Děkuji Vám za názor a vaše zkušenosti

S pozdravem
David
torst

Re: Windows Vs. OSX

Příspěvek od torst »

W XP a W 7, oboje bez problémů, nic neřešim.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

torst píše:W XP a W 7, oboje bez problémů, nic neřešim.
Ano. Takže u WIn 7 řeším neustále se vnucující instalace Win 10 o které nestojím. Ale za pár let už nebude jiná možnost. Po uvedení Win 10 mi naopak začala vrtat v hlavě (zatím jen taková maličká... ale přece) myšlenka na přechod na OSX...
torst

Příspěvek od torst »

kelley píše:Takže u WIn 7 řeším neustále se vnucující instalace Win 10 o které nestojím.
Mám v systému trvale vypnutý aktualizace. Domácí comp je offline, takže bez problémů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Za pár dní aktualizace na 10 zdarma končí tak pak to snad přestanou nutit.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Dave245 píše:Jelikož se mi ale více líbi prostředí OSX nehledě na jeden z programu jako je Logic Pro kde tvořím hudbu
V zásadě jde asi jen o to, jestli to tohle stojí za (vysoce pravděpodobný) příplatek za iMac. Jediný rozdíl je v tom, že ti jedno prostředí bude nabízet některé aplikace,které na druhém nenajdeš (platí oboustranně, i když ted mě nenapadá ve zvukařině nic, co by na Win šlo a na OSX ne).

Jinak si nemyslím, že by jedno nebo druhé bylo zásadní výhodou nebo nevýhodou (píšu jako uživatel obou OS).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
torst

Příspěvek od torst »

Nero píše: i když ted mě nenapadá ve zvukařině nic, co by na Win šlo a na OSX ne).
Hodně freewarových nadšeneckých VSTček (kytarové preampy) je jenom pod Win.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

torst píše:... Hodně freewarových nadšeneckých VSTček (kytarové preampy) je jenom pod Win.
...a spousta dalších je i pro ostatní platformy.
Nero píše:Jinak si nemyslím, že by jedno nebo druhé bylo zásadní výhodou nebo nevýhodou (píšu jako uživatel obou OS).
Přesně tak. Myslím, že dnes už je to SW i HW víceméně srovnatelné. Já mám třeba teď už pár měsíců Windows 10 a nevím, na co si všichni stěžují... OSX má taky své mouchy. Všechno jde nějak řešit, jde spíš o to, jak si "počítačově zdatný" a jak umíš hledat informace, zdroje, návody, ...
Dave245
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave245 »

Rozumím, no jedná se mi o to, že bych chtěl prostředí do studia u kterého nebudu muset řešit "nestíhání" PC při použití více VST, aby se mi to nesekalo a bylo to bezproblému stabilní. Je faktem, že jsem se poslední pul rok přeučil na prostředí OSX (Logic pro, Final cut pro jen občasně) a super. Dříve jsem ale taky pracoval v Cubase a bylo to OK, i když ne tak intuitivní. Ovšem dost lidí mi dnes už říká ( především ti co byli i zastáncem Apple), ze je lepší nechat si složit bednu za poloviční cenu s několikanásobným výkonem a není co řešit.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Dave245 píše:... ze je lepší nechat si složit bednu za poloviční cenu s několikanásobným výkonem a není co řešit.
To ano, ale zase je potřeba to složit nějak rozumě. Já mám třeba nový notebook, kde mám procesor i5 - i když se dnes všude dávají i7 - a proč? Potože moje i5 má mnohem lepší výkon a parametry než "papírově" lepší i7.

Co tím chci říct? Když skládáš PC, tak musíš vzít v potaz všechny parametry daných součástek, není to tak, že vezmeš největší disk, nejvíc RAM, procesor s největší frekvencí a máš nejlepší PC. Ve výsledku pak můžeš přijít i na to, že budeš mít nakonec cca stejnou sestavu, jako u Apple.

Já mám třeba notebook, který stál cca 25.000 a je vlastně HW srovnatelný s MacBookem, který stojí 25.000 bez daně. Takže asi tak.
Dave245
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave245 »

rotten77 píše:
Dave245 píše:... ze je lepší nechat si složit bednu za poloviční cenu s několikanásobným výkonem a není co řešit.
To ano, ale zase je potřeba to složit nějak rozumě. Já mám třeba nový notebook, kde mám procesor i5 - i když se dnes všude dávají i7 - a proč? Potože moje i5 má mnohem lepší výkon a parametry než "papírově" lepší i7.

Co tím chci říct? Když skládáš PC, tak musíš vzít v potaz všechny parametry daných součástek, není to tak, že vezmeš největší disk, nejvíc RAM, procesor s největší frekvencí a máš nejlepší PC. Ve výsledku pak můžeš přijít i na to, že budeš mít nakonec cca stejnou sestavu, jako u Apple.

Já mám třeba notebook, který stál cca 25.000 a je vlastně HW srovnatelný s MacBookem, který stojí 25.000 bez daně. Takže asi tak.
Tak je jasné, že to člověk musí poskládat tak aby to šlapalo a ne že vždy to nejdražší musí byt nutně nejlepší. Více méně zde můžu ušetřit na grafice a bude stačit i integrovaná, pač např Cubase není graficky náročný.
Je tu jetě jedna podstatná věc věčných soubojů Apple fanoušku a fanoušku s Win...V konečném důsledku je v některých operacích apple lepší i když má slabší výkon.
Jednoduše, když něco renderuješ na macu a nepouźívaš na to jejich software, je windows lepší
jediný rozdíl medzi Macem a Winem je v optimalizácii a doladěnosti systému. Apple je mistr v optimalizaci
umí tak vyladit systém, že i na stare a slabe mašine funguje lepší jak na nových výkonných Pc
ale to neznamená, že je ten Mac výkonnejší.
jakmile dojde na rad render a těžké výpočty je apple nahraný.. Takže te'd váhám, jestli "slabší" mac s Logic Pro, nebo Silnější Pc s Cubase :roll:
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Dave: jen pokud jde o "mistry v optimalizaci", tak chci videt cokoliv, co na stare masine bezi lip, jak na nove ;) At uz jsi to ovsem myslel jakkoliv, nezapomen, ze Apple oficialne nabizi nekolik malo HW konfiguraci, zatimco mrkvosofti OS vetsinou bezi na milionech moznych konfiguraci. Nicmene, nevim, jak je na tom JablkOS, ale windows dost trpi jakousi podivnou neschopnosti "nativne" pracovat s (nejen) zvukovym HW (coz je pote nutno obchazet ASIO drivery) a obecne HW pusobi.

Nejlepe v tomto ohledu je na tom asi linux - rozebehnu to na hardwaru, o kterem leckteri mladsi jedinci uz ani neslyseli, 95% HW ma drivery v jadre a funguje perfektne. Akorat vyber SW (DAW a predevsim teda DSP) je uz slabsi a konfigurace do pouzitelneho stavu mnohdy nic pro zacatecniky. Takze ve vysledku to je pro masochisticke nadsence jako ja :D

To nejdulezitejsi se tu ale neobjevilo:
Pokud jde o vykon, s korektnimi ovladaci (na win ASIO) a bez zabordeleneho systemu (a zabordelit se da i linuch) se operacni system podili na vyslednem vykonu aplikace v radu promile, max procent. Se starym srotem a blbe napsanym DAWem proste 50 realtime DSP na 32 stopach nepobezi i kdyby to byl nejMACatejsi Mákoš.
Hodně budem někde...
Dave245
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave245 »

To nejdulezitejsi se tu ale neobjevilo:
Pokud jde o vykon, s korektnimi ovladaci (na win ASIO) a bez zabordeleneho systemu (a zabordelit se da i linuch) se operacni system podili na vyslednem vykonu aplikace v radu promile, max procent. Se starym srotem a blbe napsanym DAWem proste 50 realtime DSP na 32 stopach nepobezi i kdyby to byl nejMACatejsi Mákoš.[/quote]

Děkuju za odopvěď :) Jen jsem se poněkud ztratil v poslední větě.. Mám to chápat tak, že ač mám sebesilnější poskládaný Pc s Win (10), tak stejně ve finale ten Cubase stejně nevyužije tu konfiguraci procesoru a RAM, nebo je to myšleno, že starší Mac, ať je to třeba Mac slabší tak stejně mě nepomůže, že je to MAC :?: :roll:
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Druha moznost je ta spravna. V prirovnanich: Operacni system je volant, karoserie, sedacky. Hardware je motor. Cubase naklad.

Jako pokud opravdu nebudes delat nejaky silenosti, tak bez problemu postaci i postarsi hardware (nekdy nahravam snad na starym Pentiu 4 nebo co to je a 16 stop najednou jak prd).
Hodně budem někde...
Dave245
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave245 »

Zdravím,

děkuji všem za názory a rady. Nakonec vyhrál iMac od apple z druhé ruky v téhle konfiguraci. Snad bude výkon dostačující :)

iMAC Late (2013) úhlopříčka 27
Procesor 3,2 GHz Intel Core i5
Pamět 8GB 1600 MHz DDR3
1000 GB
Grafika NVIDIA GeForce GT 755M 1024 MB

A ještě když jsme tak u toho, co říkate na zvukovku Apogee Duet 2? Ve studiu nahrávám pouze kytaru nebo zpěv a raději bych už vlastnil "kvalitní sladěnost". Je to síce jen 2.0 USB ale tak asi by to melo byt bezproblémů hádám, když se to tak nabízí za tu cenu. Pak mě ještě napadla nějaká zvukovka s Thunderbolt připojením. Nějaké tipy, rady, co by mohlo byt lepší? Děkuju :roll:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

V daném případě je připojení šumák. Každopádně do výsledného zvuku se - co do technické kvality - vůbec nepromítá.

P.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“