Špatně se mi mačkají akordy ve stoje

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Luky123
Nový uživatel

Špatně se mi mačkají akordy ve stoje

Příspěvek od Luky123 »

Jak to děláte? Já když hraju na el. kytaru v sedě tak bomba, ale jak si k tomu stoupnu tak se mi to špatně mačká. Mám pocit že si vykloubím ruku.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Špatně se mi mačkají akordy ve stoje

Příspěvek od rotten77 »

Jak máš nastavený popruh?
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jak máš nastavený popruh?
Zrejme jako spravny rocker = kytara nekde u kolen :D
Treba ja musim mit kytaru na popruhu pomerne dost vysoko, jinak se mi taky hraje blbe ve stoje. Nechapu jak to delal treba takovy J.Page....
Hraju výhradně na šrot.
Luky123
Nový uživatel

Příspěvek od Luky123 »

Kytaru mám zhruba struny u nádobíčka. Jenomže když ji dám výš tak to vypadá divně. Ale takto nízko se mi hraje špatně.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Klidně si hraj s kytarou u kolen, ale nestěžuj si pak na fóru, že se ti blbě hraje. ;)
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Milý Luky, tvé starosti bych opravdu chtěl mít. Jde ti tedy o pocit (naprosto falešný) "že to vypadá dobře" případně "blbě" nebo o radost ze hry, pohodlné, přesné a dovedné hraní a dokonalé ovládnutí kytary ve všech jejích vyjadřovacích možnostech? Tobě fakt není líto, že když si dáš kytaru ke kolenům, prostě nezahraješ určité věci? Nejde to, totiž.
Víš, vždy najdeš "borce", kterému to visí kdovíkde a ještě u toho dělá silácké škleby, takže to vypadá kdovíjak namachrovaně a profesionálně. Jsou ale i protipříkladu. Koukni se třeba na živáky starých dobrých Beatles - kdeže mají kytary Lennon a Harrison? A to byli oba nějací kytaristé - některé Lennonovy party (background) byly doslova o ulomení zápěstí, zvláště když to máš drhnout několik hodin .... Nebo Ritchie Blackmore, kdeže měl strata?
S nízko zavěšenou kytarou můžeš hrát max. nějaké jednoduché powerchordy ...
Dosti slov, klidně si zchrom ruku, hlavně, že budeš, resp. nebudeš "vypadat blbě".

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Podle mě ten dotaz je naprosto relevantní. Hudební koncert je audiovizuální záležitost a pohled na muzikanta má svoji důležitost.
Myslím, že je potřeba najít nějakou kompromisní výšku kytary a potom cvičit ve stoje. Ona se to ta ruka časem naučí, pokud to není moc extrémní poloha. Pokud to i tak nejde, tak bohužel kytara musí nahoru.
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

Ja mam kytaru nastavenou tak, aby byla po stoupnuti ve stejne vysce, jako kdyz sedim. Taky mi poprve prislo, ze to nevypada dost cool, ale me jinak hrat nejde, takze tim to bylo vyresene. A ani mi ted neprijde, ze to vypada nejak blbe :) Koukni treba na Toma Morella, kde ma kytaru a jak hraje :)
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Já si nemyslím, že jedno nebo druhé je špatně, pokud se vyhneme extrémům. Když vezmu své oblíbené kytaristy, tak už zmínění Harrison a Morello to mají vysoko, Page a Gibbons poměrně nízko, ale nikdo z nich nejde do nějakého velkého extrému. Každému co mu vyhovuje. Já mám třeba Telecaster pověšený o maličko výše než je ta Gibbonsova poloha. Je to dost nízko, ale tak mi to vyhovuje. Akustiku (dreadnaught) mám ale pověšený o něco výše. Má oproti Telecasteru širší luby a to je také něco, co hraje roli. Takže rozhodně se nedá generalizovat. Je pravda, že s kytarou pověšenou výš se dá obecně zahrát více různých technik, ovšem reálně většinou takových, co málokterý kytarista běžné úrovně využije.
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
Milan

Příspěvek od Milan »

Luky123 píše:Jak to děláte?
A pořád dokola a dokola...Taky se dá hrát jako Angus vleže na zádech.
hrani-na-kytaru-tabulatury/co-vam-ze-za ... 20166.html
hrani-na-kytaru-tabulatury/cviceni-a-hr ... t8871.html
hrani-na-kytaru-tabulatury/hra-na-kytar ... 10386.html
DenisEr

Příspěvek od DenisEr »

Milan píše:Taky se dá hrát jako Angus vleže na zádech.
A zrovna Angus má kytaru docela vysoko
GIBSON SG Special Faded MH 2016 T Satin Cherry
Epiphone SG G-400 PRO Cherry + Gibson 498T
Marshall DSL 5C
Fender Frontman 212r + Boss DS-1
trsátka BRAIN 0,88mm, Marshall MS-4ZW, struny Special Alloy Humbucker SA11, rozebranej Epiphone Les Paul Special II VS

Jsem vášnivý Doomař a milovník jitrnic
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Kašli na to, že se ti špatně hraje, přece u toho nebudeš vypadat jako nějakej Pavlíček ...

Obrázek
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

vasekh píše:Podle mě ten dotaz je naprosto relevantní. Hudební koncert je audiovizuální záležitost a pohled na muzikanta má svoji důležitost.
Myslím, že je potřeba najít nějakou kompromisní výšku kytary a potom cvičit ve stoje. Ona se to ta ruka časem naučí, pokud to není moc extrémní poloha. Pokud to i tak nejde, tak bohužel kytara musí nahoru.
Naprosto souhlasím. Ruka si časem zvykne.

Také záleží, co hraješ za akord, pokud nějaké tučné baré v 10. poloze, tak to samozřejmě není pro žádnou ruku příjemné. :wink: Zkus akordy posunout do jiných poloh nebo vynechat basy a nezoufej, všechno to je trénink.
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Hlášky o "tučném barré v 10. poloze" a jeho údajné nepříjemnosti pro ruku jsou velmi podivné. Většina kytar s javorovým hmatníkem (nelakovaným a nemytým) dostatečně vypovídá o tom, kde se hraje nejčastěji (tedy nejpohodlněji).

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
jastud

Příspěvek od jastud »

Radagabi píše:
vasekh píše:Podle mě ten dotaz je naprosto relevantní. Hudební koncert je audiovizuální záležitost a pohled na muzikanta má svoji důležitost.
Naprosto souhlasím. Ruka si časem zvykne.

Také záleží, co hraješ za akord, pokud nějaké tučné baré v 10. poloze, tak to samozřejmě není pro žádnou ruku příjemné. :wink: Zkus akordy posunout do jiných poloh nebo vynechat basy a nezoufej, všechno to je trénink.
Tyhle hlášky jsou do haluzí. Nehrajete místo kytary na vozembouch? Tam by debilní poloha zápěstí asi nemusela tolik vadit...
Ruka si nesmí zvykat - musí se hrát od začátku pohodlně. Jinak je z toho jen spousta zlozvyků, zahraje se pendrek a ještě to hrozí zdravotníma problémama.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

jastud: U vozembouchu by to vadilo dost, protože tam je potřeba do toho dávat sílu.
Mně se na nízko pověšenou kytaru hraje blbě, ale znám dost borců, co ji mají nízko a hraje jim to. Můžeš se podívat na internet, jestli mi nevěříš. Takže to asi jde.
jastud

Příspěvek od jastud »

Protože jim to umožňuje fyziognomie. Maj dlouhý ruce, krátkej trup. Nebo hrají houby..
Opakuju na opravdový hraní musí být obě ruce v pohodlí. Všechno ostatní jsou jen kecy.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Osobně nechápu, jak může takhle hrát Míša Leicht na akustiku, já bych toho takhle moc nedal.

Obrázek
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

martina77: Dobrá, vyjádřil jsem se špatně. V žádném případě jsem nechtěl tvrdit, že se nedá v 10. poloze přirozeně hrát i s kytarou nízko, pokud to tak vyznělo, tak se omlouvám. Jsou ale akordy, jako třeba Gdur, který se tam(v 10. poloze) s kytarou nízko drží opravdu špatně a je lepší ho najít jinde.

jastud: Tuším, co myslíš opravdovým hraním. Podle tebe je dobře mít kytaru vysoko, podle mě je to věc názoru. Pokud je mým snem být virtuózním kytaristou, pochopitelně, si kytaru posunu výš, abych mohl využít všechny zvukové barvy, co mi kytarový hmatník nabídne. Pokud mi stačí hrát tvými slovy neopravdově, já bych použil termín efektivně a s trochou štěstí i efektně, nechám si kytaru, tam, kde se mi líbí.
Co se zlozvyků týče, nachytal jsem jich plno, ale troufám si tvrdit, že poloha kytary může jen za jejich nepatrný zlomek. Ale jelikož hraji na vozembouch, tak samozřejmě i tento zlomek může být zdraví patřičně nebezpečný :cry: .
Naposledy upravil(a) Radagabi dne 27.07.2016 11:50, celkem upraveno 1 x.
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Luky123: Nedokážu Ti poradit, ale určitě to nakonec zvládneš, neměj obavy. 8)
Každopádně díky, podle reakcí kolegů to vypadá na ultimátní téma. 8) :lol:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“