Pro začátek akustiku nebo elektriku?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Pro začátek akustiku nebo elektriku?

Příspěvek od Nero »

sparrow píše: V mém případě to bylo přesně naopak, já jsem hodil do kouta elektriku.. a ne jednou. Akustika má jeden pěkný zvuk, který není těžké z ní dostat a tím to hasne.
Pro mě to "bude hasnout" v okamžiku, kdy z akustiky vyloudím něco takovéhleho:

nebo aspoň

Takže asi nikdy - co si budeme povídat :wink: Takže bych byl opatrný v prohlášeních typu, že na akustice máš jeden snadno dosažitelný zvuk a omezené množství technik.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ITIetalista »

Nero píše:
:shock: :shock: :shock: nato môzem povedal len WTF? FTW? PRO :shock:
This account don't exist longer.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Nero: Ten Honza Masler - studio? Z ceho to je? To neznam, ja mam nejakou jinou verzi :shock:

Jinak si ale myslim, ze dostat z elektriky neco jako "hezky zvuk" je daleko jednodussi i s levnym nastrojem, narozdil od akustiky...
Hodně budem někde...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

a kvuli tem "omezenym" technikam nemusime chodit ani do zahranici....

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

SUK píše:Nero: Ten Honza Masler - studio? Z ceho to je? To neznam, ja mam nejakou jinou verzi :shock:
Netuším, jen jsem hledal nějakou verzi Ocean na YT. Tuhle verzi jsem taky viděl poprvé. Ale jak tak hledám...
John Butler píše:OCEAN is a very interesting aspect of my life. It is part of my DNA. It conveys all things I can’t put into words.
Life, loss, love, spirit. As I evolve so too does ‘Ocean’. The song was first recorded as part of my first album/cassette,
“Searching For Heritage“, which I sold when I busked, then for my first self-titled studio album 12 years ago – “John Butler (1998)”.
The song has been watched online incredibly over 25 million times in various formats, nearly always live, be it from MusicMax Sessions or from one of the many festivals I have had the pleasure to play. I’d like to thank you for your continued support over all these years; it means so much to me. I would like to thank you by offering this first studio recording of ‘Ocean’ in over a decade as a free download.
I recorded it in my favourite studio, The Compound here in Fremantle Western Australia, a studio you helped me build.
This marks just another fleeting moment in a career that is very much ongoing.
I look forward to bringing you many new songs and albums into the future and continuing this amazing journey with you ALL.
THANK YOU
http://johnbutlertrio.com/2012/
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
zigg

Příspěvek od zigg »

Začni na akustiku. Mluvím z vlastní zkušenosti. Taky sem chtěl hrát songy co poslouchám (Ozzy Osbourne, Black Sabbath, Blessthefall, Motionless in white a td.) Ale nevyplatilo se mi to.. Začel jsem hrát s ostatníma kytaristama a ty mi řekli at pořidim do začátku akustiku,že je to lepší a měli pravdu :) Hodně kluku co začína na el. a nikdy nehráli na akustiku tak když vemou akustiku tak jim nezní základní akordy... A akustika je i levnější
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Myslím si, že po dvou letech od posledního příspěvku do tohoto tématu už to moc neřeší :lol:

Další zářez pro
Obrázek

+ je to blábol. Nevím proč by někdo měl dogmaticky začínat na akustiku když chce hrát riffy od Black Sabbath jak jsi uvedl. Něco hloupějšího tam nemáš? Myslím, že ne. Taky když budeš chtít umět lítat letadlem, tak první začneš výukou na vrtulníku? :lol: Obojí přece lítá...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
heirak

Začátečník

Příspěvek od heirak »

Dobrý den, chci se naučit na elektrickou kytaru, ale v životě sem nehrál ani na klasické, myslíte že je lepší začít na klasické a pak se nějak přenést na elektrickou ? Děkuji za rady :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Ne.
Zacni hned s elektrikou.
torst

Příspěvek od torst »

Myslím si, že správný je ten postup kopírující historický vývoj : Začít na akustiku a zažít si to rozeznívání nástroje, přirozenou tvorbu zvuku. A když si tohle nějak osvojíš, dostane se ti to pod kůži (rok, dva?), přejít na technologie.
Jistě, spoustu dobrých hráčů to přeskočí a začnou rovnou s pádlem, nijak je to neomezuje, možná je to i přínos, že ke kytaře přistupují rovnou jako k umělému nástroji. Ale moje cesta to nebyla a není. Když vypadnou pojistky, člověk by měl bejt vždycky schopnej zmáčknout Dajánu na španělu ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
jastud

Příspěvek od jastud »

Pokud toužíš po elektrické kytaře hraj na elektrickou kytaru. Když tě kytara chytne stejně si akustiku pořídíš dříve či později taky.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Můj názor k tomuto tématu je takový, že pokud je člověk na vážkách, jednoznačně doporučuji začít s akustikou. Hodně důvodů už bylo řečeno a ještě jeden přidám: akustickou prostě kytaru vezmu do ruky a hraju. Kdežto u elektriky je spousta dalších zvukově-technických problémů, které rozptylují a jak je na fórech vidět, hodně začátečníků (nejen) s tím dost bojuje. Pak nevědí, jestli je chyba v prstech nebo v gearu a zbytečně si přidělávají starosti.
Další věc je, že člověku se kolikrát nechce něco zapojovat, kdežto akustika prostě stojí opřená v rožku, jen ji chňapnu a jdu trénovat. To má podle mě nemalej vliv na to, jestli překonám počáteční obtíže nebo ne.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Z dotazu vyplává, že jsi rozhodnut hrát na elektriku, tzn. neváháš mezi tím na co hrát, ale zda ti bude k něčemu začít nejdřív na akustiku a pak přejít. No, ano i ne. Jsou prostě dvě cesty a každý z nás, co ti tu radí zažil jen jednu z nich. Nedá se říct co je a co není dobré či špatné.
A můj názor a zkušenost: začínal jsem si brnkat na vypůjčenou kamarádovu španělku a pak po cca dvou letech pořídil elektriku (šitózní Jolanu Galaxis od spolužáka ze sklepa, kde se na ni x let prášilo) a lampové kombo Hocke (od vysloužilého muzikanta). I přes poměrně levnou počáteční výbavu to bylo nebe a dudy! Elektrika má pro mě prostě úplně jiné kouzlo a silný motivační prvek vzít ji do ruky a hrát.
Nyní hraji na el. či ak. dle potřeby, ale raději sáhnu po elektrice, jelikož se mi na ni prostě hraje lépe.
Pokud chceš hrát ve výsledku na elektriku, jak sám píšeš, a myslíš to s ní vážně, začni rovnou na elektriku. Počítej ale s vyššími pořizovacími náklady (kytara, kombo, kabel) než u akustiky, tzn. cca 6000,- (v případě bazarových cen) vs. cca 3000,- za westernku. Navíc, máš-li ambice s kamarády založit kapelu (rock/metal/punk apod.), akustika ti bude k ničemu.
Pokud u hraní zůstaneš, časem akustiku stejně pořídíš.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

to jsou jenom takove transcendentalni pindy od lidi co nehrajou zaroven na akustiku i elektriku, ze torste? ;)
A pritom je to diskutabilni jestli to opravdu pomaha, zacinat na akustiku. Jako dlouholety stridac obou nastroju o tom nejsem zdaleka presvedcen, protoze jsou to dost jine discipliny a zalezi co chce hrat heirak. Presneji receno, neni to zadne pravidlo ze zacatek na akustiku z tebe udela lepsiho elektrickeho kytaristu. Jestli je zadani jasne - chci hrat na elektriku, tak proc "ztracet" cas s Dajánama?

pro heiraka: udelej si to jak chces, navzdory vsem chytrym radam to stejne musis odmakat sam. Zkratky nefunguji, zadne stoprocentne platne metody taky ne. Nejlepsi je proste nejak zacit...
Kdyz prekonas prvni velkou prekazku v zivote kytaristy - barre hmat, tak je nadeje ze u toho vydrzis dyl nez par dni ;)
litrfree
Bandzone: https://bandzone.cz/_109713
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od litrfree »

Tak já nevim jestli je lepší začínat na elektriku, neboť když jsem byl kluk, dostal jsem 3/4 kytaru španělku, a jakmile jsem odevzdal dost sběru (jedinej příjem, byl sem kluk, tak asi sedmá třída), pořídil sem si na ni snímač, aby to přes rádio doma hrálo, přes mikrofony to nebylo ono, ale nehrálo to dost nahlas ani s tim snímačem, a nemělo to poťáky na kroucení, tak sem si došetřil na první ojebanou irisku (nic sem si jinýho nekoupil, všecky prachy do prasátka, co jsem kde dokázal získat), a pak zase na zesilovač (to už jsem byl na střední, a chodil sem furt někam na brigády, už sem moh), a postavil si vlastní bedny. V kapele jsem měl pučenej aparát od starších. Chtěl sem hrát od začátku nahlas. A potom jsem zase hrál na akustiky, a ne na elektriku. Nebavily mě ty furt stejný opilecký rvačky na zábavách. Byl sem eště furt romantický dítě. Tak jsem to bypassoval. A hrál na akustiku po hospodách.
Jde o to jak moc se stydíš, když se s tím chceš schovávat, tak je elektrika na doma do sluchátek nekritizovatelnej introventní doplněk životního postoje. Vypadá v pokojíčku pod plakátama dobře.
Tím chci říct, že to je šumák podle mě co to je, de o to začít do toho okamžitě mydlit, souhlasím s hyenikem, a zbytek ukáže čas a okolnosti. Ty jsou k úsilí ty dva další póly, co ovlivněj co se stane dál.
Nekoukám platonicky co kde fejsbůci plkaj, a hraju rovnou přes díru - pokud to má díru - na to, co mi padne pod ruku, to jsem chtěl asi tak říct. Hodně štěstí přeju!
Basy: Squier PB Silver series, Squier PB Special DiMarzio, SX PJ FL DiMarzio. Upy: RR SVT-CL klon 250W & Soundelirium The 14,5 500W & The 15 500W. Przny: B3. Rec&Rhythm: Samson Q7. Lexicon Omega & Olympus VN480PC. Metro: Ymh PSS-190, Seiko SMP10. Back: RR Marshall JCM 800 2204 Mk.II klon 50W, Vox AmPhone Bass & KOSS UR 30. Lajny: Hendrex Cables. Visy: Sepp Wotan. System service: Kardiocentrum Agel & Vebr Guitars. Band: Pichua Shiski Raw Punk.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Místo dlouhých rozborů jsem stejného názoru jako hyenik.. Začni rovnou na to, na co chceš hrát.
(rezignuji tím zcela na adoraci vlastní hudební minulosti a historie a pokusy ji prosazovat jako cestu správnou a jedinou)

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

martina72 píše:...(rezignuji tím zcela na adoraci vlastní hudební minulosti a historie a pokusy ji prosazovat jako cestu správnou a jedinou)
Obrázek
torst

Příspěvek od torst »

hyenik píše:to jsou jenom takove transcendentalni pindy od lidi co nehrajou zaroven na akustiku i elektriku, ze torste? ;)
Ja že nehraju na akustiku? Poslední dobou sakra často ! Hlavně ty Dajány po hospodách a mejdanech. Asi návrat ke kořenům ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

a udelalo to z tebe lepsiho elektrickeho kytaristu? 8)
torst

Příspěvek od torst »

jasně, bez ironie. Ty beglajty ti rozhejbaji a zpřesněji pravačku, když musim "přesólovat" ostatní kotlíkáře, razance úderu a td.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“