asi před půl rokem se mi na podařilo vydražit zajímavou Jolanu baskytaru za úplně minimální peníze. Bohužel byla v trochu pekelným stavu a renovace už mě stála drahných pár hodin práce a nemálo peněz (hlavně za snímače). V tuhle chvíli mám hotovou kompletní elektroniku a je čas se pustit do seřízení nástroje.
Problém je, že Jolany mívají (nebo alespoň jediné dvě Jolany, na které jsem kdy hrál) nultý pražec opravdu jako pražec, nikoliv jako kus gumy/plastu/kosti s vyřezanými drážkami pro struny. Takový plastový nultý pražec sice baskytara má, nicméně strun se skoro vůbec nedotýká a ty jsou tak tlumeny pouze nultým kovovým pražcem. Což je podle mě naprosto nehratelný stav - jen to drnčí, dohmat k ničemu a obecně peklo.
Proto jsem si koupil pořádný nultý pražec, s jehož pomocí chci z mé Jolany udělat použitelný nástroj. Jenže jsem došel ke zjištění, že nevím co s ním - pokud ho dám místo STÁVAJÍCÍHO PLASTOVÉHO nultého pražce, nebude logicky kytara ladit - mezera mezi nultým a prvním pražcem bude o takové 3 mm větší než by měla být. Ale kam s tím? Dát ho před/za KOVOVÝ nultý pražec, nebo kovový úplně zahodit a dát tam pouze NOVÝ PLASTOVÝ nultý pražec přesně na místo kde byl ten kovový? Hraje roli i půlmilimetr, nebo to slyšet není?
Snad se v tom dá vyznat. Přikládám ilustrační foto - nejde o můj nástroj. Ten teď nemohu vyfotit. V případě potřeby foto dodám.

Děkuji za vaše rady a poznatky.