Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
d.r.07

Re: Homemade kytara

Příspěvek od d.r.07 »

Ahoj prosím vás mohl by mě někdo osvětlit jak je uchycen snímač v kytaře? Poštou mě
přišel snímač 2ks pružin a 2ks šroubu. Zajímá mě kam příjdou ty pružiny. Ještě se chci
zeptat jaká se používá výstupní zdířka? Mono nebo stereo. Díky.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

d.r.07 píše:Ahoj prosím vás mohl by mě někdo osvětlit jak je uchycen snímač v kytaře? Poštou mě
přišel snímač 2ks pružin a 2ks šroubu. Zajímá mě kam příjdou ty pružiny. Ještě se chci
zeptat jaká se používá výstupní zdířka? Mono nebo stereo. Díky.
Snad abys vyfotil či popsal to, co buduješ nebo do čeho to zabudováváš, co přesně tam přijde, atd.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
lathur

Příspěvek od lathur »

Šroubek přes panel/rámeček/, mezi panel/rámeček/ a snímač pružina na šroubek a šroubek do snímače. Šroubkem přes pružinu přitahuješ, vzdaluješ snímač. Obvykle to tak je. Někdy bývá šroubek přes snímač, pak pružina a šroubek do korpusu. Záleží, co máš za nástroj. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
pain2

Příspěvek od pain2 »

Mono jack se dává u pasivních snímačů a stereo u aktivních,ta jedna packa navíc slouží pro odpojení napájení k baterii při vytažení jacka
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Pokouším se postavit el.kytaru s kasickymi pasivními humbuckery nebo spíš
jedním u kobylky. To znamená že podle toho jak to popsal Lathur je ten snímač
ve vzduchu? A zdířku tedy mono.
lathur

Příspěvek od lathur »

To si asi nerozumíme- panel je pickguard, v něm je vyfrézovaná díra na snímač, v místě, kde se snímač zvedá, ev. spouští jsou dírky na šroubky. Tam ty šroubky prostrčíš, navlečeš na ně pružinky a přišroubuješ osazený snímač. Předpokládám, že jsi už kytaru viděl, tak jsem to popsal bez detailů. No a rámečky mají třeba lespauly, nebo jazzovky. Rámeček je plastový ráfek okolo snímače, zase jsou v něm dírky, jednak pro šroubky na seřizování výšky snímače a taky dírky na přimontování ke kytaře.
obr.1 pickguard/panel
Obrázek
obr.2 rámeček
Obrázek
v případě montáže do korpusu to vypadá takhle
obr.3
Obrázek
tož tak. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Případně můžou jít rovnou do těla.. Je to podobné jako obrázek 3, jenom to musí být preciznější, protože nic neskryje žádný panel/pickguard

Obrázek
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Já myslim že jsem to pochopil dobře. Mezi packami snímače a rámečkem/panelem
je pružina. Tím padem je možno s těmito šrouby štelovat vyšku nahoru-dolu vůči strunám.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

V podstatě si jen zvolíš, zda je snímač připevněn na korpus kytary či na nějaký kryt (pick nebo rámeček). Pružina bude mezi tím "pevným" (tělo nebo rámeček nebo pick) a tím pohyblivým (snímač). Snímače lze i s pickem mít přímo na korpusu, štelovací vruty (šrouby) jdou skrz pick volně, případně má pick výřezy, se snímači se v podstatě nepotká (je tam půl mm mezírka). Nemusí být jen pružiny, dříve se tam klidně dala mechová guma, vrstva dle potřeby, s tím, že se časem vymačká, ovšem lze ji měnit, že ....

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

zeptám se ještě jaká bývá obyčejně míra od snímače ke spodní hraně struny?
José

Příspěvek od José »

Dle vkusu a snímače. Nejlepší je si s tím hrát až ve funkčním stavu a najít co ti vyhovuje..
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

3mm tenké e, 5mm tlusté E při strunách smáčklých na posledním pražci.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

d.r.07 píše:zeptám se ještě jaká bývá obyčejně míra od snímače ke spodní hraně struny?
Ale, ale, ale .... to přece záleží na tónu, jaký chceš docílit, na strunách, které chceš natahovat, na nastavení kytary, které běžně používáš, na rozsahu volume a tone, se kterým chceš pracovat, na aparátu, do kterého to budeš zapojovat, ni?
Proč si s tím nepohrát? Přece to nechceš jako někdo jiný, kdo hraje jinak?
Pokud jsi začátečník, věz, že struny a snímač se sakra ovlivňují. Naštěstí ta "fysika funguje" exponenciálně, takže půl milimetru je již hodně velká míra a uslyšíš to.

Moon

Příspěvek od Moon »

kmensik píše:3mm tenké e, 5mm tlusté E při strunách smáčklých na posledním pražci.
To je moc. Podle Fenderů 1.6m tenké e , 2.4mm Silné E
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Běžně je to těch 1,6 a 2,4 při zmáčknutí struny na posledním pražci, nicméně je to pouze výchozí bod a potom se stejně musí doladit výška podle výstupního signálu, aby všechny polohy hrály stejně nahlas.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

U dvou krků, které jsem vyrobil a vědomě neutlumil výztuhu, ta výztuha na některých tónech drnčela. Není to slyšet elektricky, ale žere to sustain a je to divně cítit v levé ruce. Rozhodl jsem se pro zalití voskem. Kytaru jsem celou nahříval nad pecí, až byla dost horká, ale ještě se dala držet v rukách. Pak jsem 30W páječku vrazil do imbusu výztuhy a nechal nahřát 5 minut. Mezitím se na plotně rozehříval vosk, až byl tekutý jak voda. Nalil jsem ho do díry na seřizování výztuhy, moc ho tam nevsáklo, tak 2ml. Zase nahřívání, tlak vzduchu do díry, otáčení imbusem, aby se vosk dostal co nejdál. Bohužel mám drážku tak na těsno, že kolem obdélníkové matice toho moc neproteče. U jednoho krku to pomohlo, u druhého tak na půl. Jsem si jist, že se vosk ani po důkladném nahřívání nedostal moc daleko, pár centimetrů za nastavovacím otvorem nejspíš ztuhnul a další vosk už nepustil dál. Sáláním od páječky se poškodil lak na hlavici a od nažhavené výztuhy dokonce nabublal lak z druhé strany na volutě. Další krok by bylo navrtání pozičních značek a injektáž na víc místech. Takže cesta k nápravě to je u volnějších kanálů, ale lepší bylo při výrobě drážku vyložit nějakým tlumením. Jó, nechtěl jsem tam žádné tlumící plasty nebo silikon.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Nemáte někdo nějaký fígl na frézování rohů s malým rádiusem u kavity pro snímače? Nejmenší kopírovací frézu mám průměr 12,7 mm a potřeboval bych roh R2,5. Vrtat do rohu díru asi nebude správná cesta, zbude tam ta špička - přechod mezi frézovaným D12,7 a vrtaným D5. Frézovat rohy od ruky menší frézou bez kopírovacího ložiska se trochu obávám.
pain2

Příspěvek od pain2 »

https://www.uni-max.cz/drazkovaci-freza ... 64-8-mm/d/

Co mám vyzkoušené, na rohy stačí bohatě R3, takže půjde použít fréza D6

popř. použít ten kopírovací kroužek, co se usadí do horní frézky a udělat si na to druhou šablonu s adekvátní kompenzací odsazení + použití nástroje.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Díry na snímače dělám frézou 12,7 a docela se mi to líbí. Chystám se na P90 a chci mít obrys pěkně kolem krytu, tak taky pořídím tu poloviční viz odkaz výš.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

No vidíš, na ten kopírovací kroužek jsem úplně zapomněl. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“