Předzesilovač k M-AUDIO Fast Track Pro

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
zatliani

Předzesilovač k M-AUDIO Fast Track Pro

Příspěvek od zatliani »

Dobrý den všem,
můj řetězec je následující - mikrofon AKG C214 do zvukovky M-AUDIO Fast Track Pro. Zajímá mě, zda jsem schopen nějakým kvalitním předzesilovačem (SPL Goldmike, TL Audio Ivory/Fat 2... nebo i snad DBX 286?) zlepšit nahrávaný zpěv/akustickou kytaru? Jde mi primárně o to, zda dostávám z mikrofonu jeho maximum a pokud ne, tak jak nejlépe toho docílit... Někdy mám pocit, že buďto preampy M-Audia nebo samotný mikrofon na určitých frekvencích kreslí, ale ten majk je už poměrně dost kvalitní studiové řešení. Děkuju za názory a zkušenosti.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Předzesilovač k M-AUDIO Fast Track Pro

Příspěvek od pavlii »

Já bych to nepojal jako "zlepšit" (případně "zhoršit") - můžeš takto přidat barvu toho kterého preampu.

Nicméně bych řekl, že jakýkoli z těchto zmíněných bude přínos.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
zatliani

Příspěvek od zatliani »

Přidávám další zkušenosti - pořídil jsem si preamp DBX 286s, změna především v nastavení gainu, kompresi, gate, deesser... to jsou vše užitečné věci... nicméně problém samotný tkví v převodníku... vyzkoušel jsem RME UC a zvuk je o něco málo pevnější, čistější... není to žádná obrovská změna, ale je, zejména ve chvíli, kdy použiju akustický paravan a "nekazí" mi zvuk odrazy mého pokoje. Otázkou teď je, že pravděpodobně i nějaká levnější karta nabídne takový zvuk, jen nebude mít funkce, které třeba nepotřebujete - ADAT, wordclock apod. Někdo doporučoval jako levnější alternativu MOTU UltraLite MkIII Hybrid...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Oproti té tvojí M-audio si s levnější Motu nijak výrazně zvukově nepolepšíš, ne že je to špatné, ale prostě zvukem standard. Obecně hlavní deviza Motu je v tom, že jsou držáky a chodí na 1, i starší modely mají slušnou SW podporu (sám mám 828 mk2). Ta základní "levnější" řada RME, u které ti připadá lepší zvuk, má převod o fous kvalitnější, ale opět si zde zaplatíš hlavně vysoký počet periferií, funkcí a pod., prostě komplet vybavenou "velkou" zvukovku, u které nejspíš využiješ jen malou část potenciálu.
Takže nahazuju tip na uváženou - sám jsem tohle dilema vyřešil dvoukanálovým převodníkem RME ADI-2, páč ten už je kvalitou těsně pod spodní hranicí hiendu (t.j. má lepší převodníky než RME UC atpod.) a ještě nestojí úplný nesmysl. Víc než 2 kanály nahrávám málokdy. Opravdu to hraje líp než běžné zvukovky. FastTrackPro má SPDIF IN/OUT na cinchích (aspoň myslím - ?), takže by ADI-2 připojit šel a karta by pak fungovala pouze jako sběrnice/ovladač/SWmix - samozřejmě za podmínky, že jsi s ní jinak spokojený, nepadá a pod.
Tady ho zrovna někdo prodává http://www.midi.cz/inzerat/176953/rme-adi-2-rackmount/

Než někdo napíše jaká je převodník libido krávovina, ještě pro jistotu trochu zafilosofování, sorry. :)
"Obrovská změna" to samozřejmě není a u zvuku převodníku ani nemůže být, ten pojem je zde relativní a subjektivní. :) Nicméně změna to samozřejmě je a podle mě rozdíl mezi levnějšíma Motu vs. ADI-2 není nějaká nuance, ale je jasně slyšitelný. Takže pokud je řetězec kvalitní mikrák + preamp + AD konverze (ani nezmiňuju prostor), tak se to sečte a zvuk díky tomu lze nabrat líp a tím pádem s tím zvukem pak může zkušený zvukař líp pracovat v mixu. Je to asi hlavně o ambicích toho domácího nahrávání, jak vážně to člověk myslí a jakou pomyslnou laťku kvality si nastaví. Já jsem chtěl docílit zvuku středně drahého komerčního studia (dejme tomu vzor Hostivař) a s tím jsem se musel časem jaksi finančně smířit, od určitého levelu ty věci boužel úplně obchcat nejdou a přijde na to každý. Ale se selským rozumem jde investovat efektivněji než se zdá.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně a potvrzuju: samotný převodník prakticky vždy nabídne o něco více, co se kvality zvuku týče. Není totiž zatížen vším tím okolo, jako jsou mrtě konektorů, preampů apod. Pokud vysloveně není potřeba víc jak 2 vstupy/výstupy a člověku jde o zvuk, tak je tohle opravdu silná alternativa ke zvážení.

Samozřejmě převodníky jsou i vícekanálové, ale pak cena silně narůstá směrem vzhůru......

P.

zatliani

Příspěvek od zatliani »

Díky! Cherreda to napsal skvěle… Koukal jsem, že profi převodníky stojí téměř 40 tis (Lavry Black AD10), takže ten chain preamp, AD, interface, komp bude přínosnej. Takže ty říkáš, že RME ADI-2 na tom bude líp než UC jo? UC hraje líp než Fast Track, ale je to fakt jemnej rozdíl, můj kamarád ani nedokáže říct, že je něco lepší/horší, nicméně jak říkáš, nikdy to nebude obrovskej rozdíl. Jakým způsobem se ty převodníky připojují do počítače? Pravděpodobně vždy přes SPDIF, ale co za interface se používá? Fast Track SPDIF má, takže to lze provést a je to vlastně velmi dobrá karta, jen jak se to bude chovat? Zvukovka bude Fast Track, budou fungovat její dva vstupy + dva vstupy ADI přes SPDIF, stejně tak výstupy na Fast Track i na ADI? Netuším ale, jak bude fungovat routing, přímej určitě ne… Já to vlastně můžu zkusit i s tím UC.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně, jak píšeš. Buď S/PDIF nebo ADAT nebo AES/EBU. Hodně podstatné jsou hodiny; kluci dělali před léty nějaké laborování a s externími hodinami, které byly jako docela čupr, se zvedla kvalita i u laciných zvukovek 8) takže nejen HW samotných A/D/A čipů dělá zvuk, to jen pro pořádek.

P.

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

OT: Otázku hodin a jejich vlivu na zvuk bych radši nechal na tom Audiozone. :wink: :)
Mimoto v RME to vyřešili tak, abysme se my joudové nemuseli zabývat takovýma "ptákovinama" :), viz manuál: The ADI-2's SteadyClock technology guarantees an excellent performance in all clock modes. Thanks to a highly efficient jitter suppressi on, the AD- and DA-conversion always operate on highest sonic level, being completely independent from the quality of the incoming clock signal.

Zatliani:
Je to primitivní - když připojíš ADI2 ke zvukovce, měl bys v SW mixu normálně vidět 2 SPDIF vstupy a 2 výstupy jako aktivní a chovají se stejně jako ostatní. Akorát musíš na ADI2 namačkat co a jak, "input COAX" a shodnou vzorkovací frekvenci se zvukovkou. Output bys nastavil PRO (silnější výstup) nebo CON (slabší pro hifi), podle toho co zkousne zvukovka, to bys viděl na měřákách, ale tak je to FastTrack PRO, tak bych doufal v profesionální úroveň signálu. A samozřejmě poslat komplet zvuk kompu na digital out, hraje to líp.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

8)

P.

zatliani

Příspěvek od zatliani »

Cherreda: Tím poslat zvuk z kompu na digital out myslíš co? Bylo by možný využít Fast Track, ale to by byla blbost vzhledem k převodníkům, takže přes SPDIF zpátky do ADI-2 a připojit monitory do ADI. Tohle jsi myslel? A můžeš mně, dementovi, vysvětlit - pro SPDIF připojení se používá jiný kabel než klasika audio cinch-cinch? Nefunguje mi. Díky.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

S/PDIF používá cinch-cinch. Musí fungovat - zkontroluj nastavení aktivity portů (ne vždy jsou defaultně zapnuté).

P.

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

No ADI2 je obousměrnej převodník - AD i DA - a je lepší než M-Audio, takže logicky by sis měl celej komp nastavit tak, abys poslouchal přes ADI2, t.j. přes "digital out (SPDIF out)" a z výstupů ADI2 jedeš do beden či zesiku.
zatliani

Příspěvek od zatliani »

Ano, bedny z ADI to byl i můj záměr. A kabel nemá ani na L ani na R propojený stínění (zem), z nějakýho mně neznámýho důvodu... novej funguje... sry... Zítra to otestuju, ADI zo Slovenska mi už jede. Díky pánové za vaše rady!
zatliani

Příspěvek od zatliani »

Mám tu před sebou RME UC a ADI-2, zkoušel jsem akustiky, perkuse, metalofony, kalimby... Přiznám se, že si netroufnu říct, jestli tam slyším rozdíl, a to se fakt snažim. Kdyby mi někdo dal test naslepo, tak to bude myslím 50/50. Pánové, vy máte povětšinou větší studia, takže vznesu související dotaz - jak řešíte monitoring? Ve chvíli, kdy mám externí převodník, nemám k dispozici přímou cestu, čili musím využívat monitoring přes M-Audio na 64 vzorků max. To s sebou nese samozřejmě určité zápory... Takhle se to v praxi dělá? Z tohoto důvodu se prostě jeví jako lepší řešení RME UC, protože mi dovolí přímý monitoring plus routování ad libitum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Určitě DSP na zvukovce - přesně pro ten účel (minimálně), cos zmínil. Tj. monitoring mimo DAW, bez latence (ideálně s možností přibližného oefektování pro feeling). Já to vlastně od samého začátku ani jinak neprovozuji a nemusím řešit žádné latenční problémy 8)

Samozřejmě to nejde použít pro virtuální nástroje a simulace, tam je nutnost maximálně dobře vyladěného systému pro co nejnižší latenci, aby se dalo monitorovat přes DAW v reálném čase. Obvykle ale zvukovka s DSP spadá do té "lepší" kategorie, takže ve spojení s fajn počitadlem umí takovýhle výsledek nabídnout.

P.

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Ajaj :/, tak je to blbé, však jsem se ptal, jestli s kartou jinak není nějaký problém. Pokud se nedokážeš dostat s latencí na něco použitelného, tak je řešení s externím převodníkem na prd. Samozřejmě by to řešilo prohnání signálů přes HW mix, ale to by mělo smysl leda bys už nějaký dobrý měl - počítám, že nemáš, takže nejefektivnější je karta s vyřešeným monitoringem. A jestli mezi ADI a UC nevnímáš rozdíl, tak je to jasné.

Zpěvák má taky FastTrackPro, do SPDIF posílá SPL Gain Station a latenci má v pohodě, ač má vcelku starší komp na W7. Já dost monitoruju přes HW mix, ale latenci mám taky malou, něco nahráváme naostro přímo do ADI2 (např. klávesy).
zatliani

Příspěvek od zatliani »

Hezký, čili on má SPL s AD převodníkem, ale monitory (output) jede z M-Audia… hmhm… Takže musí řešit, to co já s ADI-2, a říkáš, že v pohodě jo? No viz dále.

Nic se neděs, já to chtěl hlavně vyzkoušet, poznávám tohle SPDIF propojování poprvé, takže je to poučný. FastTrackPro nemá žádnej vnitřní DSP (neumí routovat), to chápu snad dobře. Všechno je skrz DAW. Umí buffer 64 samplů (nejmíň), což je použitelný, dokonce při velkém projektu v Reaperu (desítky stop, stovka pluginů, CPU smaží 50 % - AMD 2,7 GHz/8G RAM) dokáže pořád na tomto nastavení nahrát nový track bez velkých potíží. Je to vlastně skvělá zvukovka… Točil jsem na ni celou desku, takže na ni nedám dopustit. Jen přes ten DAW normálně jedeš pouze MIDI (piáno, synťáky) nebo elektriku přes Rig… Vše ostatní majky/linky je přímej poslech. S tím ADI-2 převodníkem to je jediná věc, která mi úplně nedocvakla. I těch 64 vzorků je totiž jistým způsobem slyšitelný a je to pro mě jinej pocit než přímej zvuk a navíc, lepší je to samozřejmě s narůstajícím projektem zvýšit. HW mix nemám, takže smůla/
Do hlavy mi ale nejde, že neslyšim ten rozdíl, slyším rozdíl na youtube při použití podělanýho externího wordclocku a tady mi to přijde strašně stejný. Ještě tomu dám)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Vědecká práce je záslužná :wink:, ale myslím, že jestli Ti RME UC funguje perfektně na první dobrou a můžeš ji mít za nějaké hezké peníze, tak fakt není nad čím bádat, ty karty jsou držáky a upgrade na celé roky.
Obzvlášť jestli není poznat rozdíl, ostatně jak už jsme se bavili - nikdy to nebudou rozdíly jako třeba mezi mikrákama, AD/DA převod je ta nejmíň "rozpoznatelná položka" v řetězci a jak se zlepšujou převodníky i v levných kartách, tak je to čím dál míň markantní. Já jsem si ADI2 pořídil z perfekcionismu a říkám zcela na rovinu, že do ničeho dražšího/lepšího už ani nemíním jít, je to pro mě akceptovatelný strop, taky jsem pořídil z druhé ruky. Měl jsem původně dlouho EchoAudio Ginu, pak jsem s novým kompem pořídil Motu 828 a hrálo to stejně, docela mě to zklamalo. Pak když jsem si přes ADI2 poprvé pustil důvěrně známou skladbu, stal se mi wow efekt a řekl jsem si, že to teda za ty prachy stálo.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“