Latence

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
karelpisa

Latence

Příspěvek od karelpisa »

Ahojte, mám doma zvukovku Focusrite Scarlett 2i2 a software cubase. Latence je na vstupu 23 ms a na výstupu 30ms, když ji snížím tak te zvuk začně "praskat" co mám dělat? :)
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Re: Latence

Příspěvek od Microdesignum »

Latence je nutná právě kvůli tomu, aby zvuk nepraskal. Raději nech původní latenci a nastav si v Cubase parametry zvukovky tak, aby nahrávka byla neposunutá.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale no tak - nahrávka se přece nijak neposouvá (leda by stál ovladač zvukovky za pytel - pak by ale bylo potřeba tu zvukovku hodit do koše a pořídit jinou) 8)

Pokud při snižování audio bufferu (=latence) dochází k výpadkům zvuku, nestíhá systém. Zpracování digitalizovaného audia je komplexní záležitost a kvalitní zvukovka se správným (!!) ovladačem je jednou (nikoli jedinou!) z podmínek, aby bylo možno latenci snížit na minimum. V nemalé míře do toho mluví výkon celého počítače jako takového.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Microdesignum »

Nahrávka by se neměla posouvat, ale když jsem ještě používal USB zvukovku, se mi posouvala i s aktuálním ovladačem, než jsem zjistil, že se latence musí zadat ručně v Cakewalku v nastavení zvukovky. Ale je možné, že Cubase to má vyřešené nějak lépe.
Taky záleží na tom, co má být cílem zmenšování latence - bufferu. Možná Karel řeší nějaký jiný problém, než jsem z dotazu pochopil.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - nevíme, co chce řešit ;-) ale i tak platí to, co jsem psal. Samozřejmě nebudu popírat, že všechny možné DAW jsem měl pod rukou, takže může existovat nějaký, kde je třeba nastavovat latenci ručně. Ale byl by to pak pěkný "opruz", respektive člověk by to měl mít pořád na paměti (například při výměně audio HW apod.).

P.

karelpisa

Příspěvek od karelpisa »

díky za rady, je ale latence 23 ms přijatelná, to spoždění už je poznat! mám ovladač asio, kterým snížím buffer jenže v cubase je latence pořád stejná, až ten snižovač v cubase reaguje.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jenže pořád se vracíme na začátek: CO je třeba řešit? Latence vadí prakticky pouze při LIVE práci s VSTi. Při míchačce může být latence třeba 2s - to už není podstatné.

Jo a dotaz amatéra: "snižovač v Cubase" znamená co?

P.

xworel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xworel »

Že by ASIO Guard? Těžko říct.. :) 23ms je dost.. Za přijatelné při nahrávání kytary považuji 10ms (tam už se to celkem dá) a méně, pokud systém dovolí. Jak píše pavlii - můžeš mít sebelepší zvukovku, ale pokud Ti nestíhá systém (CPU a RAM), na rozumnou latenci se stejně nedostaneš.
Develop Device
mixing / mastering / reamping
http://www.developdevice.com
Rikejte mi George

Latence: Ableton vs. Audacity

Příspěvek od Rikejte mi George »

Ahoj,

pokouším se doma nahrávat kytary do počítače přes zvukovku. Klasika. Jsem amatér.

Moje otázka je následující: Proč v Audacity nemám při nahrávání první stopy latenci, zatímco v Ableton live 9 ano? Používám základní zvukovku Line6 UX 1.

Nastavení v Abletonu, viz screen:
https://www.dropbox.com/s/6v9y2hwyfysko ... y.png?dl=0

Podotázka: je latence závislá na kvalitě zvukové karty? jak jsem zmínil, používám základní nejlevnější model.

Díky za pomoc!
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 1.01.2016 21:19, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno do sběrného vlákna.
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Myslím že v tom máš zmatek. Sám používám jinej daw ale po chvilce hledání jsem našel tohle má to asi 17 dílů nebo víc
https://www.youtube.com/watch?v=W6biJWQ ... 8&index=13
torst

Příspěvek od torst »

ten screen - jako driver nestačí ASIO (obecně), ale konkrétní asio k dané zvukovce - ASIO UX1
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Kalmahan

Vysoká latence

Příspěvek od Kalmahan »

Zdravím, nedávno jsem si pořídil 5.1 soustavu Logitech Speaker System Z906, a taky nějakou dobu mám externí zvukovku UX1 od Line 6. A když jsem se pokusil zapojit kytaru se zvukovou do počítače aby mi to hrálo přes tu sestavu, tak to hrálo s obrovským zpožděním a je to prakticky nepoužitelný. Nevěděl by někdo tak tu prodlevu vyřešit? Díky za rady.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Jak to mas propojene, jaky SW pouzivas? To jsou dulezite informace. Ze je to 5.1 a Logshitech je irelevantni
Hodně budem někde...
Kalmahan

Příspěvek od Kalmahan »

V té zvukovce je z výroby nainstalovanej program Pod farm 2. Ještě jsem si vzpomněl že když sestavu vypojím, a píchnu do kompu sluchátka tak to hraje bez problému. Propojený to je kytara do zvukovky a zvukovka USBčkem do počítače. Sestava je zapojená zvlášť zezadu do zvukový karty počítače.
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

1) Obecne je nevhodne pouzivat 2 zvukovky zaroven kvuli rozdilnemu casovani. Pro cviceni to neni zase takovy problem, pri nahravani/live to muze vadit. Vyjimkou jsou zarizeni co maji v cene nulu navic a vzadu BNC pro word clock.
2) Fakt je Pod farm nainstalovanej ve zvukovce?
3) Reseni spociva ve vyuziti vystupu z UX1 do monitoringovaciho repra/sluchatek/kamkoliv jinam.
3a) V pripade, ze ma UX1 ciste analog monitoring, bude latence v radu nanosekund, ovsem bez zkresleni.
3b) V pripade, ze ma UX1 DSP/plati bod B, bude latence v radu desitek az stovek mikrosekund a zvuk bude oefektovany.
3c) V pripade, ze UX1 nema DSP nebo nechces pouzivat DI monitoring, potom musis pres SW v PC, zde latence pujde v milisekundach, na windows s ASIO drivery (ktere jiste L6 dodavaji) treba kolem deseti.
Hodně budem někde...
Moleek

Příspěvek od Moleek »

To že je samozřejmě lepší se monitorovat ze zvukovky, přes kterou hraju, je samozřejmě hezké, ale neřeší to, že pokud z PC vytáhne reprosestavu a na její místo do stejného jacku píchne sluchátka, tak je to v pořádku.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

To je taky jediná dost nedůvěryhodná informace. Odvážil bych se tvrdit, že to není možné 8) zvuková karta bude hrát naprosto stejně (když se bavíme o latenci), ať už je do ní píchlá X.Y sestava nebo sluchátka.

P.

SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

pavlii: to je dost odvazne tvrzeni ;) Nedivil bych se, kdyby se pri zapojeni 5.1 aktivoval nejaky DSP, zvetsily buffery a podobne - coz vyssi latenci muze zpusobit.
Hodně budem někde...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mhm - jako protinávrh beru, ale v životě jsem neviděl takhle interaktivní záležitost...přes audio výstup ;-) tohle není chytrý mobil, ale "blbá" zvukovka; ta nemá ani páru o tom, co je píchlé do 3.5mm konektoru.

P.

SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

pavlii: i nejblbejsi blba integrovana zvukovka dneska umi poznat, ze je neco pichle do 3.5mm konektoru ;) (ostatne PC je v mnohem chytrejsi, nez "chytry" telefon, kde je precejenom nouze o prostor).

a pokud vypojil i vsechny repraky, PC/windows/drivery vidi zapojeny jeden vystup => stereo. 3 vystupy => surround.

(pak me jeste napada, jestli jenom nestoji prilis daleko od repraku :D )
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“