Přepínání mezi dvěma kanály na jednom kombu

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Zbyna
Bandzone: bandzone.cz/hot

Přepínání mezi dvěma kanály na jednom kombu

Příspěvek od Zbyna »

Ahoj všem,

mám kombo Vox AC15C1-TV-BC a protože footswitch VFS2A nepřepíná mezi kanály, ale mezi vestavěnými efekty tremolo a reverb, rozhodl jsem se, že dokoupím footswitch na přepínání mezi kanály.

Dostal jsem radu (od podpory internetového obchodu), že je na to ideální footswitcfh od Fenderu - http://intl.fender.com/en-CZ/accessorie ... pedal-red/.

Zapojil jsem teda kabel z kytary do FS, kabely z FS každej do jinýho kanálu a kombo začalo strašně šumět. Když z FS nechám vést jen jeden kabel a zapojím ho do komba, není to problém (takže FS ani kabel není problém), ale jak do komba zapojím oba, kombo šumí. Což o to, mezi kanály to přepíná přesně, jak je třeba, ale když hraju na clean, tak je to šumění strašně slyšet (top boost to přeřve, ale stejně to nemá být vůbec...).

Co teď? Ten top boost kanál na kombu je skvělej, chtěl jsem ho využívat, protože se mi líbí daleko víc, než efekty, co jsem ke kombu zkoušel (třeba i Marshall governor a bluesbreaker mi nepřišly tak dobrý, jako tenhle vestavěnej kanál). Jenže takhle nemůžu v písničce přepínat mezi kanály a přehazovat to ručně jde možná ve zkušebně v pauzách mezi písničkama, ale při hraní je to samozřejmě pitomost.

Dík za rady.
bandzone.cz/hot

Gibson LP 2013 signature T
Vox AC15C1, Vox AmPhones AC30
Cort MR 710F NAT
qwer
Odborník

Re: Přepínání mezi dvěma kanály na jednom kombu

Příspěvek od qwer »

To je divné, protože nové Voxy mají narozdíl od devadesátkových modelů oba kanály ve stejné fázi a šumět by to tedy nemělo. Jak to šumí? Fakt brutálně, nebo je tam jen nějaké "rozumné" navýšení šumu oproti tomu, když hraješ pouze přes jeden kanál?

Když použiješ ABY přepínač (mohl jsi mimochodem koupit cokoli, nemusel to být zrovna ten Fender), tak jsou v provozu stále oba kanály, ikdyž hraješ pouze přes jeden. I ten druhý, přes který nehraješ, je ale v provozu s nějakou nastavenou hlasitostí a šumí. Šumy z obou kanálů se tak jakoby "sčítají".

Pokud máš tedy na Normal nastavený čistý/crunch zvuk a tento kanál sám o sobě moc nešumí, pak se ale při použití ABY krabičky bude projevovat větší šum za předpokladu, že máš nastaveno na Top Boost větší zkreslení.

On Vox ani není myšlen jako dvoukanál na čistý a zkreslený zvuk. Ty dva kanály jsou tam spíš myšleny jako větší variabilita. Používá se většinou jen jeden po celou dobu. Kanál se změní třeba při použití jiné kytary nebo při potřebě odlišného zvuku a většinou se to ABY přepínačem ani neřeší.

Pokud to šumí fakt nepěkně a zdá se ti to opravdu "pokažené", tak by mohla být chybka i jinde. Třeba je jedna z elektronek špatná a její výměna by mohla šum zredukovat.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Zbyňo, naprosto tě chápu - taky jsem tuhletu variantu zvažoval, protože VOXy AC jsou super.
Bohužel se mi to zdá logické. Šumy se sčítají vždy z obou kanálů a zvlášť při hře na čistý kanál to musí být opruz. Když už dělali reissue, tak tam mohli dát normální přepínání. Právě z toho důvodu jsem pak do Voxe AC nešel.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Dělat u AC nějaké přepínání pomocí relátka by určitě šlo, ale šlo by to imho proti "poslání" aparátu. Vážně to není dvoukanál na čistý zvuk na jednom kanále a zkreslený na druhém. Oba kanály jsou na čistý až zkreslený zvuk a liší se hlavně barvou zvuku, ne mírou zkreslení. U Voxe taky dost kreslí konec a udělat aparát, který by uměl čistý i zkreslený zvuk, by znamenalo celé schéma opravdu dost překopat (asi někde do stylu Mesa Boogie Transatlantic) a už by to pak nemělo s AC moc společného. Nějaké polovičaté řešení typu master volume pro každý kanál zvlášť by sice mohlo fungovat a někteří výrobci, kteří z AC30 vychází, to tak řeší, podle mě je ale použití Master Volume u Voxu dost likviduje kvalitu zvuku. S masterem to prostě nikdy nezní tak dobře, jak když je ten aparát vytavený bez něj.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Je to možný, nedokážu posoudit.
Jen poznámka, zrovna Marshall governor a bluesbreaker nejsou žádný superstar, byť jsou populární. Mám s nimi letité zkušenosti, jelikož jsme je obě měli v kapele. Jako nejsou špatný, ale dají se sehnat určitě lepší pro řešení zkreslenýho zvuku. (Konkrétní tip nemám, protože používám zkreslenej kanál komba.)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

On tady od Voxe byl i pokus o aparát, který má čistý a zkreslený kanál - AC50CP2. Problém byl v tom, že to takhle nikdo nechtěl. A tak šla tahle řada do ...

Staré Marshall Guv'nor a BluesBreaker jsou hodně vyhledávané pedály. Starší Shredmaster taky. V Zahraničí tyhle pedály chodí i za 4-5 tisíc. Ta dnešní generace s nimi samozřejmě nemá nic společného. Je to stejná plečka jako vše levné, co tahle pofiderní značka dnes vyrábí...
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“