PEAVEY 5150 / 6505

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: PEAVEY 5150 / 6505

Příspěvek od Kinx »

me to prijde co se tyce pevnosti zvuku (tight) tak nastejno - engl, mesa mark IIC+ a dal, 5150, i ta JSX kdyz se dobre nastavi...proste aparaty, u kterych bych ts9 na dokopavani asi nepouzil. kazdy ten aparat ma ale jinou charakteristiku zvuku, byt pres stejnou bednu budou hrat vsechny brutalne podobne.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jistá podobnost tam je no když hraju se stejnou kytarou na stejný bedně, ale i tak z tý 6505 je jakoby cejtit, že hraje víc "do prostoru" nebo jak to nazvat :D

edit: Tady jsem na netu našel ne nějak extra dobrý porovnání, ale je to od toho samýho týpka. A prostě i z týhle ne nějak skvělý ukázky mi XXX mi přijde zvukem víc sevřenější (tight) než ta 5150

XXX: https://youtu.be/O5LJm4oB0gQ?t=43s
5150: https://youtu.be/ts3KFs3HPM0?t=54s
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Jestli už není 5150/6505 tight, tak potom už nevím, co je :-) Tam jde o to "zpracování" basů už v preampu....kdy i ten Engl je má pevné ve výsledném zvuku. Na druhou stranu je to přesně ta věc, proč ty aparáty nebudou nikdy moc barevné a nebo záživné na hrani a chybí jim taková ta komplexnost ve středech jako mají např. staré Marshally. Zlatá střední cesta je Soldano, středy a dynamika Marshallu a pevnost Peavey :D
innerself

Příspěvek od innerself »

No jak jsem psal. Přijde mi, že oproti JSX hraje 6505 víc "do prostoru". Takže mi JSX přijde o hodně víc tight, ale jestli existujou zesíky, který nejsou vůbec tight oproti 6505, tak bych to potřeboval slyšet :D Co jsem se dočet, tak nejmíň tight by měly bejt orange a mesy rectifiery ne?
torst

Příspěvek od torst »

Přiznávámse, nevim co je tight, problematika mě asi míjí. Jen se zas vnutim - v rámci recenze 6505 jsem nahrál a nasimuloval nějakej matroš, ke stažení zde : http://torst.sweb.cz/6505.zip
Jestli je to k užitku nechám na vás, v opačném případě Delete !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

No když se řekne tight, tak se mi vybaví například takovejhle zvuk kytary https://youtu.be/z2sGTAV0hOk
A takle prostě si myslim že 6505 hrát nikdy nebude. JSX by to zas dala v pohodě
Tompson

Příspěvek od Tompson »

innerself píše:No když se řekne tight, tak se mi vybaví například takovejhle zvuk kytary https://youtu.be/z2sGTAV0hOk
Přijde mi fakt nechutný používat tolik gainu. Vždyť to je pak chlupatý jako blázen, je slyšet každý skřípnutí, nehledě na to, že se pak všechno slejvá. Less gain = more music :)
innerself

Příspěvek od innerself »

Tompson píše:
innerself píše:No když se řekne tight, tak se mi vybaví například takovejhle zvuk kytary https://youtu.be/z2sGTAV0hOk
Přijde mi fakt nechutný používat tolik gainu. Vždyť to je pak chlupatý jako blázen, je slyšet každý skřípnutí, nehledě na to, že se pak všechno slejvá. Less gain = more music :)
Tak to je taky o vkusu. Mě osobně se líbí když je ten gain vohulenej. Od toho je to high gain :D A osobně když se řekne tvrdej metal, tak se mi vybaví kromě všeho i nahulenej gain. Ale tak každej to má jinak. Já mám rád hodně chlupatej zvuk. Ostatně by to zesilovače nenabízely když by to bylo na škodu.
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

Jenze s kapelou ta kytara pak není moc slyset.Ja když dam gain přes pulku,tak i zvukar mi říká,ze s tim uz nic neudela.Mame hodne agresivni trigrovane bici,navic bubenik hraje party po Martinu Skaroupkovi,a ten s kopakama vůbec nesetril,jak je jeho zvykem :mrgreen: Basa je také zkreslena,v tom bordelu s nejakym high gainem nemam sanci :?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

cim slozitejsi a rychlejsi muzika, tim vic musí byt kytarovy zvuk tight (min basu).

pregainovany zvuk je znameni amatéra, který o skutecnem zvuku vlastne nic nevi, sorry.
potom z toho vznikaji nazivo nenazvucitelne kapely a zbytecne stresy ve studiu (když za pultem sedi někdo soudný), ze to vůbec nehraje a ze se mi na to hraje blbe a ze to nemuzu zahrat.

z nejznamejsich věci - Engl je hodne tight, proto se na to hraje hodne technických metálků, vyšívaček atd
(další třeba CAE, VHT ...proste takove ty zvuky na které se "hraje blbě"). JInde to nahrazuje obligatni tubescreamer před aparátem (který ty basy ořízne),

presny opak je Recto a proto se na ni hrajou ruzne valive nářezy v pomalejších tempech a tam je jejich největší sila. Jo i ty Orange a pro me prekvapive třeba všechny metalove Rivery co sem zkousel)

Krasny priklad je třeba Nevermore, kdy Loomis nahraval něco na recto a je to akorát huhel, další deska na engla byla nebe a dudy. Aparat je nejlepší vybirat podle stylu muziky (hrát blues na engla je nesmysl)

PS: 5150 není moc tight, ma akorát nejvic gainu ze všech aparatu (jeden zkreslovaci stupeň navíc) a Soldano je rozhodne bliz k non tight aparatum, proto je mají spis solisti nez doprovodni hraci), coz muze byt další voditko,.. na sola upotřebíš mnohem vic basu nez na doprovod.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

Tak zase třeba takovy Grave Digger ma kytarovy zvuk radne opepreny,a do jejich stylu to sedi,pomalu také moc nehrajou,a pouzival bulldozera,coz ma byt kopie recta.Ale je to vic o riffovani,nez o vysivackach,kdyz ta kytara nemá vyhravat něco s kopakama,nejaky gain to snese...Ale fascinoval me kdysi Smolski,videl jsem ho s rectem,s englem,s marshallem,a zvuk mel vždycky stejny :)
Tompson

Příspěvek od Tompson »

Mám na to takovej názor, že ten, kdo hulí gain na max akorát maskuje to, jak neumí hrát. Schválně jak by to znělo, kdyby všechny ty ultratvrdý kapely stáhly trochu gain nebo hráli na jiný zesíky. Nebo nevim, jestli to někdo neslyší a nebo se to dotyčnýmu líbí, ale chlupatej zvuk, kterej spíš připomíná bordel není synonymum dobrýho kytarovýho zvuku. Sám mám Peavey 5150 a gain nedám přes 3 a stačí to i na pořádný sypačky. S tim rozdílem, že já rychlej riff budu mít na gainu 3 srozumitelnej a a týpek s gainem na 6 bude mít akorát bordel.
torst

Příspěvek od torst »

laickej dotaz : Je pak pro tebe 5150 ideální, když ho vlastně nevyužiješ?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Tompson

Příspěvek od Tompson »

Je, líbí se mi ten zvuk a hraju takovou hudbu, do který mi dost sedí. Nehledě na to, že to je nesmrtelnej bytelnej zesík. A že ho nevyužiju... přece nebudu hulit gain do takovejch hodnot, kdy to bude chlupatý a nesrozumnitelný jen proto, že ta možnost je. Najdu si takový nastavení, při kterym jsou i velký akordy přes víc strun srozumnitelný a stačí to i na tvrdou hudbu. Metal a tvrdá hudba neznamená mít vyhulenej gain.
torst

Příspěvek od torst »

Tompson píše:Najdu si takový nastavení, při kterym jsou i velký akordy přes víc strun srozumnitelný a stačí to i na tvrdou hudbu. Metal a tvrdá hudba neznamená mít vyhulenej gain.
Souhlas. Ale ta srozumitelnost vícezvuků je klíčová vlastnost lamp. koncáků. To jsem vždy sledoval i u sveho Englu, a ta rozlišenost vždy byla i při poměrně vysokých gainech.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

koncak zrovna v tehle discipline ma vliv minimalni, metalovy zvuk se tvori v preampu.
to ze ti prisel Engl rozlisitelny i při vysokych gainech, je prave proto ze Engl je TIGHT (a to hodne)

mel jsem 5150 na zkusebne, takze ho znam dobře, nemá cenu chodit s gainem přes pulku (na doprovod)
svého casu to byl higain pro stredni tridu.
pro bohate bylo recto, pro chude valvestate :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
innerself

Příspěvek od innerself »

Mě třeba osobně se zase nelíbí když ten zvuk v metalu chlupatej neni. Je to každýho věc, ale myslim si že high gainy jsou využívaný tim, že i při vysokym gainu je ten zvuk dost srozumitelnej. Jinak by jsme hráli asi na nějaký chrčení.
Jinak hyenik má na tight zvuk názor asi jako já, když jako jedinýmu z přispívajících přijde 5150 ne moc tight:D A to s tim gainem u 5150 slyšim trošku jinak, ona právě 5150 má trošku špinavý i ty vejšky, který nějak nejdou dát pryč a působí to, jakoby ten aparát kreslil víc jak ostatní. Třeba to tak neni, jenom píšu co moje uši pochytily :D Sice to tu vypadá, že pořád na ten aparát nadávám, ale naopak se mi líbí, jak oproti ostatnim aparátum je takovej odlišnej. Nechci tu srovnávat engl a třeba mojí jsx, ale co se ukázek týče, přijde mi že jakoby ten základ maj nějak tak podobnej a liší se jakoby minimálně. Zatimco 5150 má základ uplně jinde. A hrát nějakej metal kde bych moc nepoužíval palm muting, tak by mi nejspíš 5150 vyhovovvala ze všech nejvíc.
Tompson

Příspěvek od Tompson »

Tady se prostě shodovat nebudeme, že chlupatej a nesrozumitelnej zvuk zvuk je dobrej. Vždyť si to představ na živáku - vyhulený volume, gain, všechno.. kytara nejde nazvučit srozumitelně, s celou kapelou to je akorát bordel, házíš u toho hlavou, protože to je rachot, ale z kytary nedokážeš poznat,co týpek hraje, jen bordel..

Abyste si nemysleli, že nadávám na metal, to vůbec, sám ho poslouchám, hraju, chodím na koncerty, házím hlavou, zabíjím v kotli. Jen prostě občas nechápu kytaristy, který maj gain za půlkou, vyříznutý středy a při zvučení to jakš takš hraje a pak v celým mixu s kapelou nepoznáš jedinej tón.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Jakože 5150 nezvládá rychlejší palm-mutting ? Ale no tak... :D

A s tím gainem na to člověk příjde až po nějaké době toho koncertování, kdy po rozhovorech se zvukaři a kytaristy z jiných kapel, zjistí, že to co, zní fajn doma v pokojíčku, prostě nefunguje v celkovém mixu s kapelou a je z toho povětšinou guláš. Zaručeně nejhorší zvuk mají kytaristi '' to musí tlačit voe'' :) aparát za 100vku, kytara za 50 a zvuk za vyliž p.del :)
innerself

Příspěvek od innerself »

bubucci píše:Jakože 5150 nezvládá rychlejší palm-mutting ? Ale no tak... :D
Ne to netvrdim ale víc se mi líbí na otevřený tony. JSX zase se mi víc líbí při palm mutingu (víc tight). Potřeboval bych to spojit dohromady :D

Jinak mě se i u kapel co maj na nahrávkách hodně gainu ten zvuk líbí a řekli by jste že je to i tak nesrozumitelný. Nevim mě se to líbí jak to zní. Nepotřebuju slyšet co je to za tón. Tim nemyslim, aby nebyl slyšet, ale spíš mě zajímá jestli to zní dobře nebo ne :D
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“