Akordy na housle
Pravidla fóra
Akordy na housle
Ahoj, nevím, jestli píšu správně, ale mám jednu otázku ohledně houslí. Pár let hraju na kytaru, písničky - akordy tedy, žádné vybrnkávání, noty neumím, jen ty akordy, který už mám v uchu a nemusím je před sebou vidět. A ptám se, jestli i při hře na housle existují akordy, aby se na ně dalo hrát podobně jako na kytaru, jen jako lehký doprovod ke kytaře třeba. Nikde jsem to nevyčetla a dostala jsem teď housle, na který bych se ráda naučila něco zahrát. Poradí mi někdo z vás, jestli jsou akordy na housle-případně kde je najdu namalované?? Díky
Re: Housle do začátku
Akordy samozřejmě existují. To je hudební koncept, nikoli kytarový. Doprovázet kytaru (či jiný nástroj táhnoucí harmonii) dvojzvuky a rozklady akordů se dá - na občasné obohacení zvuku fajn. Kontinuální druhou linku stavěnou na úroveň kytary si už dokáži představit hůře - myslím, že výsledek by nebyl posluchačsky kýžený.
Návod nemám. Začni u té hudební teorie. Nepotřebuješ znát (ve smyslu mít zažité) noty jmény ale rozhodně se hodí chápat, jak celá ta algebra funguje. Tedy jaké jsou intervaly, proč jsou některé "čisté" a jiné ne, jak funguje tvoření nových tónin (aneb přidávání křížků a béček a duálnost durových a molových stupnic) a tím pádem kvartkvintový kruh. Samozřejmě k tomu přihoď co je to akord a jak jsou housle laděné. Toto by ti mělo stačit k tomu abys byla schopna si rychle odvodit a zapamatovat hmaty pro libovolné akordy. Ve výsledku zjistíš, že kvintové ladění je velmi intuitivní, vzhledem k čemuž "chápat" je lepší, než "umět". Dokázat z těch akordů vyloudit něco poslouchatelného už bude horší.
Jinak hledat na tomto fóru houslistu se ukazuje jako problém. Mně neber za zcela důvěry-hodného.
Návod nemám. Začni u té hudební teorie. Nepotřebuješ znát (ve smyslu mít zažité) noty jmény ale rozhodně se hodí chápat, jak celá ta algebra funguje. Tedy jaké jsou intervaly, proč jsou některé "čisté" a jiné ne, jak funguje tvoření nových tónin (aneb přidávání křížků a béček a duálnost durových a molových stupnic) a tím pádem kvartkvintový kruh. Samozřejmě k tomu přihoď co je to akord a jak jsou housle laděné. Toto by ti mělo stačit k tomu abys byla schopna si rychle odvodit a zapamatovat hmaty pro libovolné akordy. Ve výsledku zjistíš, že kvintové ladění je velmi intuitivní, vzhledem k čemuž "chápat" je lepší, než "umět". Dokázat z těch akordů vyloudit něco poslouchatelného už bude horší.
Jinak hledat na tomto fóru houslistu se ukazuje jako problém. Mně neber za zcela důvěry-hodného.
Naposledy upravil(a) waldir dne 19.09.2016 18:37, celkem upraveno 1 x.
Ano, takové akordy (souzvuky) a hmaty existují. Jen jde o to, že jsou housle laděny po kvintách (i třeba mandolína), naštěstí pravidelně - na rozdíl od kytary, kde je najednou mezi strunami skok, místo kvarty je tercie, a posunou se ti pak oktávy, tedy celé hmaty. Nejlépe bude, když si housle nejprve naladíš, a pak si tam začneš hledat jednotlivé tóny a souzvuky (které, jak tvrdíš, máš v uchu). Jistě někde jsou hmaty namalované, googli, já je nevím, nepotřebuji to, hraji dle ucha nebo podle not. Možná by ti pomohla ta zmíněná mandolína. Ta má pražce jako kytara!!! a stejné ladění jako housle!!!, takže si tam najdeš ty souzvuky a nějak si je nakreslíš (na papír) pro sebe a pro ty housle. Na hmatník houslí si lze i udělat čárky (s tím, že při klasické hře s houslemi pod bradou je skoro neuvidíšRadka píše:Ahoj, nevím, jestli píšu správně, ale mám jednu otázku ohledně houslí. Pár let hraju na kytaru, písničky - akordy tedy, žádné vybrnkávání, noty neumím, jen ty akordy, který už mám v uchu a nemusím je před sebou vidět. A ptám se, jestli i při hře na housle existují akordy, aby se na ně dalo hrát podobně jako na kytaru, jen jako lehký doprovod ke kytaře třeba. Nikde jsem to nevyčetla a dostala jsem teď housle, na který bych se ráda naučila něco zahrát. Poradí mi někdo z vás, jestli jsou akordy na housle-případně kde je najdu namalované?? Díky
nedá mi to nereagovat, ačkoliv jsem teprve začátečník (3r+),
ale připadá mi jako byste ji radili jen půlku,
to je něco jako byste řekli: sedni do auta a toč volantem doleva a doprava a nech se roztlačit z kopce - ono to nějak pojede.
Jestli ti Radko můžu poradit, tak buď se nauč hrát na housle pořádně nebo radši vůbec
ale připadá mi jako byste ji radili jen půlku,
to je něco jako byste řekli: sedni do auta a toč volantem doleva a doprava a nech se roztlačit z kopce - ono to nějak pojede.
Jestli ti Radko můžu poradit, tak buď se nauč hrát na housle pořádně nebo radši vůbec
Re: Akordy na housle
Dotaz byl na akordy, ne, zda se ma smysl umět hrát 'napůl'. Jinak samozřejmě +1 k tomu 'nauč se hrát pořádně', nicméně to je informace, kterou tu najde v každém threadu zabývajícím se houslemi.