Výměna nultého pražce

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
shoooter

Re: Výběr kytary Grand Concert (Auditorium, ...) do 20 000,-

Příspěvek od shoooter »

Ivan píše:
Angusss píše:Já jsem na změnu zvuku po výměně nultého pražce a kobylky zvědavý. Na Yamaha LS16 byl plast, nyní je u pana Mázla na výměnu za kost tak jsem zvědavý... Mohu očekávat zlepšení zvuku?
si piš... uz som to tu niekde pisal, ale ja som vymenil nultak a kobylku na mojej LL6 a sa mi nechcelo verit, ze je to ta ista gitara
Ono jde o to, co měníš za co, a také jak je to opotřebovaný. Takový ojetý ořech třeba, nehraje a neladí. TUSQ a kost, ale fakt není veliký rozdíl. Zrovna se chystám investovat do nějakých kvalitních kolíčků (asi kost) - bude to stát dost a efekt minimální. Ale jde o pocit - a za to těch 8,10 stovek dám. Prostě ne všechno je měřitelný.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Angusss

Re: Výběr kytary Grand Concert (Auditorium, ...) do 20 000,-

Příspěvek od Angusss »

Jak jsem již psal, měním plast za kost tak snad bude rozdíl patrný, ačkoliv kytara má i tak zvuk dobrý...
BangTheGang
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/bangdagang

Re: Výměna nultého pražce

Příspěvek od BangTheGang »

Zdravím, pořídil jsem novou kytaru a po seřízení oktáv mi pořád 1- tak 6. pražec ulítává o třeba čtvrt tónu ikdyž oktávy sedí, někde tu na foru jsem se dočetl že to zpusobuje nulták, takže bych ho zkusil vyměnit, chtěl bych se teda zeptat, jaký volit ? Řeším tohle poprvé a vidím pražce od 40kč do 3000, tak vážně nevím, jde o 7strunku s normální pevnou kobylou, tak asi zámky nebudou třeba (?).
Nebo co přesně vlastně zpusobuje tenhle problém? špatný rozměry nultáku, špatný usazení nebo jak ? že bych třeba jen doupravil a přelepil tenhle
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Může to být moc vysokým ořechem - při smáčknutí struny na prvních pražcích musíš víc přitlačit, čímž strunu nadladíš.
Nebo je ořech moc daleko od 1. pražce, prostě špatně umístěný.
Obojí se vyskytuje na většině kytar v různé míře.

Co dělat?
Změřit vzdálenost ořechu od středu 1. pražce a porovnat se správnou vzdáleností,
zkontrolovat výšku ořechu - dohmat na 1. pražci,
podle zjištěných nesrovnalostí ořech upravit nebo nahradit kompenzovaným. Earvana, Hosco S.O.S, zakázková výroba...
Je to dost práce, ale dá se to i doma. Jen tu kytaru nerozdrbej úplně.

Kostěný ze 2 kusů, jednodušší výroba a kontakt s hmatníkem:
(hmatník rozrýpaný od neodborných pokusů budiž varováním)

Tady třeba z 1 kusu kosti http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_GTR/#P1070949.jpg a dál
Lehká kompenzace bez zazubení:
pap

Příspěvek od pap »

Zdravim, dostala se mi do ruky kytara, kde předchozí majitel přilepil nultej pražec údajně lepidlem Bizon, takže ten nulák neni stoprocentně rovnoměrně přiloženej na krku a na vrchu je cca 1 mm rezerva (nepřilnavost), protože je tam tenounká vrstva lepidla. Neni to nic dramatickýho. Kytara hraje dobře i ladí, je to spíš taková moje obsese, že bych rád měl 100% zpracování. Měnil jsem už hodně nultejch pražců, tady se však bojim, protože podle internetu je to lepidlo pevný jako prase, tak bych to nerad odštipl i se dřevem. Nějaký rady a nápady? Dík :)).
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jestli je to ořech jak na akustice, zkusil bych ho odklepnout špalíkem, kterým pojedeš po pražcích od těla k ořechu až narazíš.
Pokud nepovolí, čepelkou z řezáku zajet do lepeného spoje.
Kostěný ořech by šel i nahřát, lepidlo zežvejkačkovatí.
Japonskou pilkou odřezat (řezat do lepidla a ořechu, ne do dřeva) a pak dočistit čepelkou.
Ořech v drážce (strat) jedině rozříznout podélně pilkou a zkolabovat kleštěmi dovnitř.
pap

Příspěvek od pap »

Dokonáno jest. Nakonec to šlo v pohodě, i tak dík.
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“