Externí USB/Interní zvukovka s nízkou latencí

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
tode
Nový uživatel

Externí USB/Interní zvukovka s nízkou latencí

Příspěvek od tode »

Ahoj,

chtěl bych využít PC jako "real-time" multiefekt za použití nějakého SW typu Guitar Rig apod. a sháním zvukovku. Externí by byla užitečnější, ale rozhodujícím parametrem je latence a cena.

Kdysi dávno jsem měl Lexicon Alfa, ale dostal jsem se s latencí okolo 10-20ms, což je už rušivé při tom, co hraju. Pak jsem ji pujčil a už ji nemám, aneb čeho se chceš zbavit, to pujč a pokud možno příbuznému. Nevím, co je teď nového na trhu a někde jsem zaslechl, že už je ASIO 2.0. Jelikož se jedná o účel takového domácího hraní, nikoli nahrávání, je důležitá latence a cena. Zvukovka by měla mít HW podporu ASIO. Co jsem se koukal, tak se stále doporučuje Lexicon nebo nějaký Behringer

Můžete se podělit se svými názory na to, jak toto řešit? Interní vs externí zvukovka a případně jakou? Je i jiná varianta jak doma hrát za rozumnou cenu?

Díky
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Re: Externí USB/Interní zvukovka s nízkou latencí

Příspěvek od kelley »

Nejlepší by bylo asi objednat přes internet, vyzkoušet, a když nebude vyhovovat, tak ve čtrnáctidenní lhůtě vrátit. Alfu jsem zkoušel a nezdála se mi až tak špatná, ale latence záleží na hodně faktorech. Sám používám jako "hlavní" zvukovku Edirol FA-66 na rozhraní firewire (latence asi 2,5ms) ale ta se už bohužel nevyrábí. Jak už jsem tu psal, někteří výrobci podcenili přebuzení kytarového vstupu (Focusrite, Steinberg...), někteří to (snad) už opravili (Focusrite Scarlett 2nd Generation) a někteří to (snad) mají v pořádku (Lexicon, Line6, Presonus, Roland...). Doporučuju pohledat recenze - nejlíp na Youtube s praktickou ukázkou. Interní zvukovka s nástrojovým (Hi-z) vstupem se myslím ani nevyrábí, takže externí. Jiná varianta je hrát doma s multiefektem do sluchátek nebo do jakéhokoliv zesilovače (hifárny, nemusí to být kombo).
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Moc ti nepomohu, protože de facto tvůj výběr ještě více zamotám, ale v každém případě se mrkni na tento příspěvek aneb jak jsem se zbláznil a chytnul RP.
Jde vlastně jen o počet vstupů a výstupů, které potřebuješ. Dnešní USB zvukovky mají skvělé výsledky co se latence týče. A určitě externí zvukovku, řada dnešních USB je napájena přímo skrz USB přípojku. Dále bych také zohlednil i sw podporu z hlediska driverů, updatů atd. V tom třeba Focusrite je na tom fajn.

A rozpočet, max. strop?
tode
Nový uživatel

Příspěvek od tode »

kelley píše: Jiná varianta je hrát doma s multiefektem do sluchátek nebo do jakéhokoliv zesilovače (hifárny, nemusí to být kombo).
Právě bednám bych se chtěl vyhnout, takže do sluchátek. Bohužel nemám přehled o multiefektech. Já mám starý ZOOM 1010 a nejsem schopen z něj vytlačit zvuk, co bych potřeboval a v nových mulťácích se nevyznám (ono ten zvuk není jen o effektu). SW multiefekty mi víc vyhovujou variabilitou nastavení, ale jak řikám, neznám novinky v HW. Ideální by bylo, kdyby se daly VST pluginy nahrávat to multiefektů.

Jinak ještě mě napadlo, že je to sice pro domácí hraní, ale jednou za půl roku bych chtěl udělat nahrávku a mixnout to s více kytarama. To by asi mohl být problém u toho multiefektu se sluchatkama, protoze bych stejne potreboval zvukovku.
wikxzen píše: A rozpočet, max. strop?
Vyloženě strop nemám, ale je to pro domácí hraní, takže mi stačí jeden vstup a případně výstup na sluchátka.
Kdyby to bylo v cenové relaci jako Lexicon Alfa, bylo by to dobré. Kdyz to bude o neco víc, ale splní to nízkou latenci, tak proč ne.
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Zvukovek v cenové kategorii jako Alfa moc není. Miditechu se doporučuji vyhnout. Napadá mě třeba M-AUDIO M-Track mkII, ta vypadá dobře.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kolega hraje živě s notesem přes toto
https://www.native-instruments.com/en/p ... e-audio-6/
soft s efekty ovládá připojeným MIDI pedálem, přehrává podkladní stopy, a ještě z toho posílá něco do sluchátek, něco do monitorů, něco někam...
Prý jediná bezproblémová zvukovka.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Nevím, jestli jsem to přehlédl, ale třeba v tom výběru od wikxzena není nic s USB 3.0. Ale jinak je to super přehled. Právě teď vybírám zvukovku a pořád nevím, co nakonec vzít. Potřebuju vlastně jeden vstup na mikrofon/nástroj a jeden (stereo nebo dva mono) na synťáky. MIDI není potřeba, ale potřebuju výstup (ideálně s volume/mute) zvlášť na monitory a zvlášť na sluchátka. Cena tak do 3.000. Přemýšlel jsem i o Line 6 SOnic Port VX, protože má v sobě i mikrofon, kterej by se dal využít a bylo by to "all-in-one" řešení.
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Jestli by ti stačila malá zvukovka tak se mi docela zalíbila tahle novinka. http://shop.disk.cz/m-track-2x2--m-audio-/ hlavně ten sw balík. :D Když jsem se díval na ceny na AIR music, tak by ten soft přišel na 480 doláčů :shock: Našel jsem i na netu recenzi a dost to chválili, samozřejmě s ohledem na cenu. Psali tam, že takové preampy se v této cenové třídě jen tak nevidí.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

LUBOSH píše:Jestli by ti stačila malá zvukovka tak se mi docela zalíbila tahle novinka. http://shop.disk.cz/m-track-2x2--m-audio-/ hlavně ten sw balík. :D Když jsem se díval na ceny na AIR music, tak by ten soft přišel na 480 doláčů :shock: Našel jsem i na netu recenzi a dost to chválili, samozřejmě s ohledem na cenu. Psali tam, že takové preampy se v této cenové třídě jen tak nevidí.
Taky jsem se na ni díval, trochu mi vadí ty vstupy - jeden vzadu, jeden vepředu :-) Ale to není až takový problém. SW je mi celkem na nic, SW výbavu už mám vyřešenou.
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

No tak by si sw prodal a budeš mít zvukovku zadarmo :-)
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Co mám zkušenosti, tak fajn zvukovky pro nadšené amatéry jsou m-audio. Nízká cena, bez problémů.
Zase bych to s tím mudrováním nepřeháněl. Ujasním si, co potřebuju, vyberu, objednám, vyzkouším - funguje a to nechám si nebo to vrátím. Nějaký špekulování ohledně kvality preampů atd. nemá v této cenové až tak smysl.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

LUBOSH píše:No tak by si sw prodal a budeš mít zvukovku zadarmo :-)
Taky možnost :-) Nicméně mi trochu vadí ty dva různé vstupy a jeden zepředu a druhej vzadu. Jako univerzálnější se mi jeví Yamaha AG03 - http://kytary.cz/yamaha-ag03/HN160952/
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Zajímavá karta. To jsem neznal. Díky za rozšíření obzoru. S těma vstupama Tě chápu. Jsou trochu přes ruku. :mrgreen:
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

rotten77 píše:
LUBOSH píše:No tak by si sw prodal a budeš mít zvukovku zadarmo :-)
Taky možnost :-) Nicméně mi trochu vadí ty dva různé vstupy a jeden zepředu a druhej vzadu. Jako univerzálnější se mi jeví Yamaha AG03 - http://kytary.cz/yamaha-ag03/HN160952/
Budeš jí kupovat?
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

jirkatol píše:
rotten77 píše:Yamaha AG03
Budeš jí kupovat?
Díval jsem se na jiné alternativy a zatím jsem nic lepšího (pro mě) nenašel, takže asi jo.
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

Jaké jsi ještě měl alternativy, díky. J
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

jirkatol píše:Jaké jsi ještě měl alternativy, díky. J
YAMAHA AG03 (3 190 Kč)

Spousta možností zapojení, routingu, apod. Dá se k tomu připojit spousta věcí. Ovládání vypadá na první pohled složitě, ale stačí se pořádně podívat na panel a je jasné, co k čemu slouží.

YAMAHA AG06 (3 990 Kč)

Vyšší model. Má navíc vstupy a na kytaru amp-simulátor, ale to já nevyužiju. Pro mě zbytečně moc vstupů :-)

M-AUDIO M-Track 2X2 (2 690 Kč)

Podle recenzí má dobré preampy a celkově s M-Audio mám dobré zkušenosti. Vzhledově vypadá dost dobře. Je to novinka, takže bych očekával lepší "výkon" oproti ostatním. Jednoduché ovládání. Vadí mi ale ty vstupy - jeden zepředu, jeden zezadu. Potřebuju nahrávat taky stereo a tohle mi to dost komplikuje. Nemá moc možností zapojení/propojení.

ROLAND UA-33 (3 200 Kč)

V podstatě podobné funkce, jako AG03, akorát mi nesedí to přepínání vstupů. Zajímalo by mě, jak se zvukovka chová po připojení k PC - podle toho panelu a přepínání to vypadá, že bude mít softwareově jenom dva vstupy. Je jednoduchá na ovládání, ale nemá moc možností zapojení/propojení.

LINE 6 Sonic Port VX (4 590 Kč)

Cenově trochu jinde, ale má v sobě i mono/stereo mikrofon, takže poměrně univerzální zařízení. Nemá ale ovládání hlasitosti (výstup) pro monitory a sluchátka. Co se týká možností připojení, tak je dost strohá.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jen k Rolandu, protože takový koncept jsem ještě neviděl. Dle panelu odhaduji, že vstupů by mohlo být dokonce 6, když budeme důslední 8) z toho 4x fyzický (MIC, Instr., AUX L/R) a 2x Loopback (L/R). Takže v režimu "All inputs" bych očekával, že si budu moct nahrávat ze 3-4 zdrojů signálu (za přepokladu, že AUX bude "zadrátovaný" jen jako stereo, a tedy nepoužitelný pro např. 2x mono stopu, tedy jen 3 zdrojů) plus interní loopback.
Spíš mě bez přečtení manuálu zaráží to On/Off tlačítko u vstupu 2 - nevidím smysl v možnosti fyzicky vypnout vstup, ale třeba je to proto, aby nemohl náhodou do systému prolézat nějaký "bordýlek"...

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

Ja právě koukal na YAMAHA AG06 kolem 4k
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

jirkatol píše:Ja právě koukal na YAMAHA AG06 kolem 4k
Zmiňoval jsem ji v tom seznamu alternativ.
pavlii píše:Spíš mě bez přečtení manuálu zaráží to On/Off tlačítko u vstupu 2 - nevidím smysl v možnosti fyzicky vypnout vstup, ale třeba je to proto, aby nemohl náhodou do systému prolézat nějaký "bordýlek"...
U Rolandu? Tam je jenom přepínač na úroveň vstupu.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“