Pokud je s dvojitou, nebo zesílenou izolací (zařízení třídy II), tak to ničemu neodporuje. Naopak u AV techniky je to naprosto běžné - plechový case a dvouvodičový přívod.Tube Guru píše:Zdar, prosím Tě to je ten Tvůj aparát celý z plastu, že nemá trojžilovou přívodku. Bez ohledu na brum hlavně to odporuje požadavku bezpečnosti.
Uzemnění - len drobna uprava...
Pravidla fóra
Re: Uzemnění - len drobna uprava...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Zdar, to je sice pravda, spotřebič 2. třídy však musí mít značku (dva soustředné čverce). Nemá-li ji nesplňuje požadavky na spotřebič 2. třídy a tudíž MUSÍ mít trojžilový přívod. Normu se mi hledat nechce. Pochybuji, že by v současné době, kdy jde o peníze až v první řadě nějaký výrobce osadil do výrobku drahé oddělovací trafo když nemusí a může použít "běžné" mnohem levnější a ochranu před nebezpečným dotykem zajistit spojením všech neživých kovových částí s ochranným vodičem (PE).
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
No aparat som myslel vo všeobecnosti, ale takto - brumí mi to na kombe Roland Cube 30, kde je dvojžilák od výroby a ktorý má minimálne mriežku na repro z vodivového materiálu, ale asi nie je spojená s ničím vodivým. Ma zaráža, že nejaký výrobca osadí aparát nap. káblom iba L a N, keď je absencia PE evidentne príčinou brumu... Ale vymeniť kábel za trojžilák by nemal byť problém. No a potom ide o to, že to brumí aj na multiefekte Zoom G1on+krabičky, kde to už ťažko nejak uzemním. Proste celý reťazec nemám ako zviesť na PE, jedine improvizovane ako napr. cez to tremolo. Z hľadiska bezpečnosti tam problém nevidím, navyše mám všetko doma na prúdovom chrániči.
To se neresi trafem, ale izolaci. Je to tak treba u settopboxu , či sat. recieverů za par stovek.Tube Guru píše:Zdar, to je sice pravda, spotřebič 2. třídy však musí mít značku (dva soustředné čverce). Nemá-li ji nesplňuje požadavky na spotřebič 2. třídy a tudíž MUSÍ mít trojžilový přívod. Normu se mi hledat nechce. Pochybuji, že by v současné době, kdy jde o peníze až v první řadě nějaký výrobce osadil do výrobku drahé oddělovací trafo když nemusí a může použít "běžné" mnohem levnější a ochranu před nebezpečným dotykem zajistit spojením všech neživých kovových částí s ochranným vodičem (PE).
A jestli to ma nebo nemá značku jsem nikde nečetl.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Zdar, jak by měla být odizolována napájecí síť od napájeného přístroje jinak než síťovým transformátorem, to neznám, že by poslední výzkumy
. Je to skutečně tak, že přístroj s dvojitou izolací musí mít na viditelném místě označení soustřednými čtverci. Přístroje, které tuto značku nemají musí mít třívodičový přívod - L, N, PE.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Samozřejmě, já měl na mysli, že jsem nečetl nic o tom, jestli ten zmiňovaný aparát značku má nebo nemáTube Guru píše:Je to skutečně tak, že přístroj s dvojitou izolací musí mít na viditelném místě označení soustřednými čtverci. Přístroje, které tuto značku nemají musí mít třívodičový přívod - L, N, PE.
Ty nepotřebuješ odizolovat napájecí síť od přístroje, ale bezpečně odizolovat přístupné kovové části od těch živých. To se dělá tak, že kromě základní izolace (slouží k činnosti zařízení) se přidá přídavná izolace (slouží k ochraně před úrazem elektřinou). Ta zajistí to, že při poruše základní izolace nedojde ke zhoršení izolačního stavu. Zesílená izolace svojí kvalitou potom plní obě funkce naráz - nelze ji ale vždy použít.Tube Guru píše:Zdar, jak by měla být odizolována napájecí síť od napájeného přístroje jinak než síťovým transformátorem, to neznám, že by poslední výzkumy.
Ochranné oddělení obvodů je něco jiného, a z principu by stejně neřešilo přívod k trafu a jeho primár.
P.S. mrkni třeba na vrtačku, kovové části dvouvodičový přívod, a trafo nikde
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Zdar, jak víš co potřebuji nebo nepotřebuji?
Neboj, vím jak zajistit bezpečnost, zkoušky dle vyhlášky 50/1978 paragrafy 6, 7, 8 a 10 nebo 11 (už nevím, který byl pro projektanty) jsem absolvoval nesčetněkrát, tak nemusím ani mrkat na vrtačku (mimochodem co je mi po vrtačce na hudebním foru
)
Tady to je podrobně a srozumitelně.: http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/Bakalar ... urazem.pdf
Tady to je podrobně a srozumitelně.: http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/Bakalar ... urazem.pdf
Tube Guru píše:Zdar, jak víš co potřebuji nebo nepotřebuji?Neboj, vím jak zajistit bezpečnost, zkoušky dle vyhlášky 50/1978 paragrafy 6, 7, 8 a 10 nebo 11 (už nevím, který byl pro projektanty) jsem absolvoval nesčetněkrát, tak nemusím ani mrkat na vrtačku (mimochodem co je mi po vrtačce na hudebním foru
)
Tube Guru píše: ... spotřebič 2. třídy ... Pochybuji, že by v současné době, kdy jde o peníze až v první řadě nějaký výrobce osadil do výrobku drahé oddělovací trafo ...
Čavli píše: To se neresi trafem, ale izolaci..
No výborně, takže na stránce 8 jsi se dozvěděl, že dvojitá izolace je něco jiného než oddělení obvodů, a že proto spotřebič s dvojitou nebo zesílenou izolací žádný oddělovací transformátor nepotřebuje.Tube Guru píše:Zdar, jak by měla být odizolována napájecí síť od napájeného přístroje jinak než síťovým transformátorem, to neznám, že by poslední výzkumy.
Z principu také věci vyplývá, že může mít dvouvodičový přívod, a hlavně , a o to na začátku šlo, to žádnému požadavku na bezpečnost neodporuje.Tube Guru píše:Zdar, prosím Tě to je ten Tvůj aparát celý z plastu, že nemá trojžilovou přívodku. Bez ohledu na brum hlavně to odporuje požadavku bezpečnosti.
A když jsme si to konečně ujasnili, už nepotřebujeme vrtačku, ani žádné jiné zjednodušené pomůcky
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮