Yamaha YDP-S52 velocity problem

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Anomize

Yamaha YDP-S52 velocity problem

Příspěvek od Anomize »

Zdravim, koupili jsme si tohle celkem povedeny digitalni piano. Ale, kdyz zacnu nahravat do cubase midi, nedostanu se nikdy na plnou hodnotu velocity. Spis tak max na polovicni hodnoty.
Nevi naahodou nekdo jestli se u toho piana da nastavovat maximalni rozsah velocity?
Do Midi Oxu, mi ty maximalni hodnoty taky nelezou.
Mam tady jenom obyc midi ovladac za 1000,- a ten je bohuzel v tomhle pripade lepsi nez takovy piano :( pokud to nedame nejak dohromady.
Uz jsem psal i obchodakovi do kytar, ale moc tedy nepocitam, ze se dockam nejaky kloudny odpovedi.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Yamaha YDP-S52 velocity problem

Příspěvek od pavlii »

Nastavovat se nedá, zkusil bych změnit odezvu na stisk klávesy na "Soft" (default je "Medium"). Viz str. 16 manuálu.

Pokud by to nepomohlo, jsou tu eventuelně nástroje v Cubase (MIDI Input Transformer), které by to mohly - možná - trochu pořešit.

Možná třeba silnějšího úhozu....... 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Jak pise Pavlii.

Ciste ze zvedavosti, mohu se zeptat, jakou velocity vyrobi trisknuti plnou silou do klavesy, treba i vice prsty?
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Anomize

Příspěvek od Anomize »

Dikes za odpovedi, ja jsem zkousel uz skoro vsechno(vcetne ty citlivosti klaves), posledni co zbejva snad jeste, je vymenit kabel.
Jinak pres midi transfomery to delat urco nechci, kdyz to zesilis vsecho, tak zase ztratis tu dynamiku u tech nejslabsich tonu vid.A proste takovej nastroj to musi zvladat bez nejakyho upravovani. Reklamace je az to posledni, protoze to zase tahat ze 3. patra dolu aaaa :)
A pak se bojim ze mi daji novou yamahu a u ni to taky nebude makat..
JInak fakt kdyz do toho strasne triskame (ze uz je to skoro na ublizeni) tak se dostanu na max najakejch 70-80 velocity.(i pri hrani akordu)
Naposledy upravil(a) Anomize dne 29.09.2016 11:34, celkem upraveno 1 x.
MartasK

Příspěvek od MartasK »

Kouknul jsem do MIDI Reference příručky a tam se jasně píše že to má mít plný rozsah 0-127.
Jestli máte možnost, šel bych do prodejny s noťasem a SW, tam si to zkusil na vystaveným kuse, a podle výsledku by se vidělo zda je to na reklamaci. Případně zkusit i jiný model a pokud je to problém modelové řady, zkusil bych jednat o výměně.
Zajímavá situace.
Anomize

Příspěvek od Anomize »

jo dikes, to s tim notasem je super napad :)
Anomize

Příspěvek od Anomize »

tak jsem se jeste zaseknul na tom Touch Sensitivity a pri nastaveni na medium, uz je to na tu dynamiku mnohem lepsi, ale dostat se na max hodnotu, to je na rozlomeni toho piana :) kazdopadne na tech 110 vel se da dostat a to nam asi staci, nez to tahat na reklamaci. Dikes za rady, obchodak s kytar.cz samozrejme nefunguje :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Gůt. Jen tak na okraj - MIDI Input Transformer nedělá (jenom) zesilování všeho, to by byla vyloženě slabota. Umí dynamický rozsah snižovat i zvyšovat (kromě asi miliónu dalších věcí).

Když se při Medium dostaneš na cca 110, tak při Soft to musí být daleko pohodlnější (=s menším úhozem).

P.

Anomize

Příspěvek od Anomize »

tak jeste tedy vyzkouseno na soft a uz mezitim takovy rozdil neni, kazdopadne nechame soft :)
Do tech midi transformatoru se taky urco jeste poradne mrknu, ale zase my radsi hrajem nez nastavujem no :)
A jeste jednou dikes, je fakt super, ze jsou tady takovyhle fora s lidma co tomu rozumej
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hihi :-D doporučuju někdy ve volné chvíli zapátrat v historii třebas tady a jsem zvědav, jestli konkrétně se mnou ještě prohodíš slovo 8)

A MIDI Input Transformer je opravdu spíš věc pro záznam do Cubase; na hraní (k tomu nejspíš Cubase nepoužíváte) to není. Ale využít by se samozřejmě dalo. Pro typické věci stačí vytvořit si několik nastavení, takže ono by to bylo spíše stylem "poprvé vymyslet a pak už jen přepínat" ;-)

P.

PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Jen bych dodal, že velocity 110 u úderu plnou sílou kolem 110 je úplně správně - rozsah 0-127 musí pokrýt rozsah úhozu i těch nejujetějších klasických pianistů, kteří to mají hodně natrénované, jinak si budou stěžovat, že piano neumí třeba ffff.

Proto má každé slušné sw piano možnost nastavení "velocity curve", kde se mu dá říct, že maximální dynamiku má mít třeba už u velocity 110. Pro jiné nástroje tu pak jsou midi filtry. A při zpětném přehrání na tom samém piánu by měl být zvuk stejný jako původně, bez ohledu na to, jaké numerické hodnoty se pro velocity použily.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Anomize

Příspěvek od Anomize »

ja si nepamatuju, ze bych tady s nekym nevychazel :) A jestli, tak to uz musi byt hoodne davno, tak jsem se snad za tu dobu posunul jinam.
jinak jeste schvalne mrknu po ty Curve :)
Poridil jsem mlady jako vst addictive keys - studio grand piano a se zvukem spokojenost
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mhm - Víc jak ty 4 možnosti tahle S52 nemá, aspoň pokud se o manuál opřu. Čiže dosti spartánské nastavení :-(

2PtJaa - přijde mi ten druhý odstavec malinko nepřesný, přesněji jen ta úplně poslední věta. Příklad, který se mi rychle zrodil v makovici: pár tónů zahraných s rozdílnou silou úhozu, řekněme v rozsahu 40-100. Pokud ty noty zaznamenám a uměla v DAW stáhnu paušálně jejich Velocity o 30 a pustím po MIDI propojení zpět, nebude to úplně stejné (teda aspoň ne u lepšího nástroje - dostanu se do jiných map vzorků). Řekl bych, že lišit se to nebude u nástrojů s jednou/dvěma vrstvami nebo tak něco.

Nebo mi unikla i jiná hlediska?

P.

PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Rozumím. Nemyslel jsem to jako doplněk k MIDI filtrům, ale že při přehrání nezměněného původního záznamu by to mělo vyrobit původní zvuk, ať už si výrobce vybral rozsah jak chce.
MartasK

Příspěvek od MartasK »

Tak to nebude ani kusem, ani modelem - viz diskuze která právě velmi čile běží na PW:
http://www.pianoworld.com/forum/ubbthre ... ost2573651
Stejný jev se odehrává i na DP za několikanásobné ceny než S52 :D .
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“