Naše lampové projekty (tipy, rady,...
Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...
Ano, to je ta zásadní chyba !
Ovšem na schematu uvedené napájecí trafo WO22798 asi nemá tu odbočku pro Bias zdroj. Sekundár je 330 - 0 - 330 V/ 200 mA + 6,3 V/ 6A . To by znamenalo řešit napájení pro Bias jiným způsobem.
Ovšem na schematu uvedené napájecí trafo WO22798 asi nemá tu odbočku pro Bias zdroj. Sekundár je 330 - 0 - 330 V/ 200 mA + 6,3 V/ 6A . To by znamenalo řešit napájení pro Bias jiným způsobem.
Je v plánu to udělat jako u M 2204 aby se nemuselo nic moc měnit, vytahnout to prostě rovnou z kraje vinutí..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Tož, pochlubím se se svým projektem. Jedná se o druhej lampovej aparát, co jsem postavil, dokonce fungoval na první zapojení.
Zapojení je inspirováno 18W Marshallem, čili EL84 v konci, twin channel s ovládáním volume a tone. Přidal jsem možnost bright kondenzátoru, odepnutí tone potenciometru od signálu a jednoduchou efektovou smyčku. Vyhodil jsem tremolo, který bych stejně nevyužil. Dále jsem přidal post phase inverter master volume a plánuju dodělat power scaling snižováním anodovýho napětí koncových lamp (teď je zdroj zapojen provizorně - proto tolik volnýho místa a krapet chaos v drátech).
Jinak, je to super aparát. Jde pěkně za rukou, charakter zkreslení se mi líbí. První kanál zní víc kulatě a nabasovaně, podle nahrávek bych to přirovnal k JTM45 nebo Plexi. Druhej kanál je agresivnější, má více výšek a trošku víc kreslí. Zvukově mi (opět z nahrávek) připomínal JCM800 na nižší nastavení gainu. Jo a řve... neuvěřitelně řve
.
Za kvalitu fotek se omlouvám, ale na koleji nic jinýho nemám a ta radost mě donutila to sdílet
.
Zapojení je inspirováno 18W Marshallem, čili EL84 v konci, twin channel s ovládáním volume a tone. Přidal jsem možnost bright kondenzátoru, odepnutí tone potenciometru od signálu a jednoduchou efektovou smyčku. Vyhodil jsem tremolo, který bych stejně nevyužil. Dále jsem přidal post phase inverter master volume a plánuju dodělat power scaling snižováním anodovýho napětí koncových lamp (teď je zdroj zapojen provizorně - proto tolik volnýho místa a krapet chaos v drátech).
Jinak, je to super aparát. Jde pěkně za rukou, charakter zkreslení se mi líbí. První kanál zní víc kulatě a nabasovaně, podle nahrávek bych to přirovnal k JTM45 nebo Plexi. Druhej kanál je agresivnější, má více výšek a trošku víc kreslí. Zvukově mi (opět z nahrávek) připomínal JCM800 na nižší nastavení gainu. Jo a řve... neuvěřitelně řve
Za kvalitu fotek se omlouvám, ale na koleji nic jinýho nemám a ta radost mě donutila to sdílet
1*
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Pohoda, přehledné. Jen ty dva podélné bus dráty bych udělal z něčeho tlustšího, aby držely přímý tvar. A jestli ten spodní bus je B+, ty dlouhé úseky mezi odbočkami bych přetáhl červenou bužírkou, abych se tolik nebál do toho pak šáhnout. Člověk nešikovný jako já kouká na měřák a najednou rána, měřicí sondou zkratne B+ na kostru...
Díky za pochvaly... ty dva bus dráty jsou oba země. Je to Cu 1,5mm2 průřez, tak je pevný (navíc, když jsem ho pocínoval, ještě ho to zpevnilo). Bohužel mi ho při objednání zamotaly do takovýho malýho klubka, takže zůstal "zohybaný", protože se mi to nepovedlo vyrovnat. Jinak, anodový napětí je vedeno zaizolovanými červenými vodiči.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Mřížkové odpory klátící se ve větru je hrozný mor. Já vím, že to tak dělá spousta bastlířů, ale vždyť si tam mohl dát ke každému jednu botičku. Máš přes ně ukotvené ty zemnící sběrnice, těch pár korun navíc bys určitě přežil, a mohl jsi mít jistotu, že i po pěti letech se Ti žádný neuvalí cestou na koncert. Jinak moc hezká práce, snad ještě bych si dovolil zmínit elyty ve zdroji. Použití axiálů by bylo rovněž bezpečnější, případně upevnění těchto radiálů třeba na univerzální desku tak, aby byly vývody co nejkratší. Člověk by nevěřil, co všechno se po pár letech koncertování může uklepat. Občas mi zůstává rozum stát. Jaký jsi použil výstupák?
Nemá tu někdo zkušenost s tímhle: http://www.tube-town.net/ttstore/Transf ... :6436.html ?
Vypadá dost odpudivě a cena je až podezřele nízká.
Jen tak dále, Pikusi, máš na víc!!
Nemá tu někdo zkušenost s tímhle: http://www.tube-town.net/ttstore/Transf ... :6436.html ?
Vypadá dost odpudivě a cena je až podezřele nízká.
Jen tak dále, Pikusi, máš na víc!!
MMjuz: díky za reakci... Japas to myslel s těma botičkama? Mohl bys mi ukázat nějakou fotku? Radiály jsem chtěl použít... ale bohužel na eshopek, ze kterých jsem bral neměli zrovna nic v okolí 33uF v radiálním provedení.. Tak jsem tam dal alespoň kvalitní axiály s tím, že pokud se uklepou, seženu si taky radiály. Mimochodem nedávno jsem viděl fotku AC30 ze 70. let... nevím, jestli VOX nebo JMI, ale ve zdroji měl kondenzátory napájený tak prasáckým způsobem, že jsem se divil, že po tolika letech funguje.
Výstupák (stejně jako napájecí trafo) mi na zakázku vyrobili v Blatný. Mám pocit, že i s napájecím trafem a poštou se to vešlo do 2 500 Kč.
Výstupák (stejně jako napájecí trafo) mi na zakázku vyrobili v Blatný. Mám pocit, že i s napájecím trafem a poštou se to vešlo do 2 500 Kč.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tak jednoduše. Někde poblíž soklu, kde se Ti to hodí, si na šasí přišroubuješ botičku, klidně ji můžeš podložit ještě matičkou, ať máš více místa pro pájený spoj a umístíš odpůrek z jedné strany na pin soklu a druhým koncem na očko botičky a drží to jak muslimská víra. Já to dělám např. takto: http://mmjuz.rajce.idnes.cz/Harlequyne#4Wfrous.jpg
mmjuz: Ahoj, pro 18w Marshalla jsem použil to jejich trafo :http://www.tube-town.net/ttstore/Transf ... :5889.html
Nemám srovnání s jiným stejného kalibru, ale v basech pevný, zvuk jasný. Líbí se mi.
Nemám srovnání s jiným stejného kalibru, ale v basech pevný, zvuk jasný. Líbí se mi.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tak ono je na trhu spoustu malých výstupáčků. Shodou okolností jsem o víkendu dodělal kombo 18W s tímhle: https://www.ig-transformatoren.com/cata ... -m18r?c=43
Zapojení předzesilovače a zdroje jsem použil své, k tomu marshallovský konec a fenderovské tremolo. Do 12´´ Oxfordu to hraje moc pěkně, s nějakým Greenbackem už by to byla plechovka jedovatá. Použil jsem i Ingův síťák https://www.ig-transformatoren.com/cata ... 18tmb?c=48
však ten je tvrdý jako prase. S klidným svědomí bych výstupák doporučil jak na Marshall, tak na tweed, pakliže někdo netrvá na přesné kopii. Síťák nedoporučuji. Ovšem zatím nejlepší malé trafo na PP kolem 15W co jsem použil ( celkem jich už bylo tak kolem 15 ks typů ) bylo bezkonkurenčně tohle: https://www.tubesandmore.com/products/t ... watt-8-ohm. Osazoval jsem ho dvakrát, pokaždé jiné zapojení, jiné lampy a je luxusní, přitom levný, ale ty nákupy přes louži bývají děsné. Co se týče toho Hammonda, na kterého jsem se ptal, tam je zajímavé to, že se dá snadno koupit i v Česku a za babku. Cena bude kolem 1000,-Kč. Budu brzy dělat aparátek tak na 10W na domácí hudlání a tam by mohl postačit.
Asi ho zkusím, ač mě zatím žádný kytarový Hammond ( zkoušel jsem různé verze pro Fendery ) neuspokojil.
Zapojení předzesilovače a zdroje jsem použil své, k tomu marshallovský konec a fenderovské tremolo. Do 12´´ Oxfordu to hraje moc pěkně, s nějakým Greenbackem už by to byla plechovka jedovatá. Použil jsem i Ingův síťák https://www.ig-transformatoren.com/cata ... 18tmb?c=48
však ten je tvrdý jako prase. S klidným svědomí bych výstupák doporučil jak na Marshall, tak na tweed, pakliže někdo netrvá na přesné kopii. Síťák nedoporučuji. Ovšem zatím nejlepší malé trafo na PP kolem 15W co jsem použil ( celkem jich už bylo tak kolem 15 ks typů ) bylo bezkonkurenčně tohle: https://www.tubesandmore.com/products/t ... watt-8-ohm. Osazoval jsem ho dvakrát, pokaždé jiné zapojení, jiné lampy a je luxusní, přitom levný, ale ty nákupy přes louži bývají děsné. Co se týče toho Hammonda, na kterého jsem se ptal, tam je zajímavé to, že se dá snadno koupit i v Česku a za babku. Cena bude kolem 1000,-Kč. Budu brzy dělat aparátek tak na 10W na domácí hudlání a tam by mohl postačit.
Asi ho zkusím, ač mě zatím žádný kytarový Hammond ( zkoušel jsem různé verze pro Fendery ) neuspokojil.
Tak to dej vědět, jak se ti ten Hammond bude líbit. Když jsem stavěl 5W SE, pořád jsem řešil které trafo. U toho Hammonda 125C (nebo D) jsem si nebyl jist, na netu se člověk dočte kde co, ale recenze byly natolik rozdílný, že jsem nakonec pořídil Classic Tone http://www.classictone.net/40-18031.html. Jsem s ním spokojený i vzhledem k ceně, kdy i s poštovným stálo asi o 200 víc jak Hammond. Mě by asi nejvíc zajímalo porovnání Hammond vs Blatná. Pokud by Blatná byla stejná nebo lepší jak Kanada, rád nakoupím u domácího výrobce.
Ty IG trafa jsem pro 18W také použil. Ale jak jsme řešili už před časem, výstupák stál za starou bačkoru, nebyl dobře namotanej s totálně nesymetrickýma polovinama vinutí, takže jsem nakoupil od TT a spokojenost. Nicméně ten zesilovač už je docela překopanej, jeden kanál zůstal původní Marshall 1974x, ale ten druhej alá plexi jsem postupně měnil,až jsem zjistil, že je hodně blízko k Dr.Z MAZ18 (a upřímně řečeno, myslim si, že Dr.Z vycházel z toho samýho). Teď už má docela rád i krabičky
Ty IG trafa jsem pro 18W také použil. Ale jak jsme řešili už před časem, výstupák stál za starou bačkoru, nebyl dobře namotanej s totálně nesymetrickýma polovinama vinutí, takže jsem nakoupil od TT a spokojenost. Nicméně ten zesilovač už je docela překopanej, jeden kanál zůstal původní Marshall 1974x, ale ten druhej alá plexi jsem postupně měnil,až jsem zjistil, že je hodně blízko k Dr.Z MAZ18 (a upřímně řečeno, myslim si, že Dr.Z vycházel z toho samýho). Teď už má docela rád i krabičky
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
5W SE výstupáčky jsem také intenzivně řešil před pěti, šesti, lety, kdy malé aparáty byly hrozná móda a skoro každý měsíc to někdo chtěl a byl to boj. Od Hammondu jsem zkoušel nějaký univerzál a pak přímo Fender Champ, oba hrály podobně, však neuvěřitelně mizerně, jakési středové bezbarvé sluchátko. Pak jsem vzal jeden Mercury Magnetics Champ Tweed ( přesný typ bych musel najít v zápiscích, ale jeho cena byla 70,- USD ) a to tedy také nebyla vůbec žádná sláva. Trošku lepší v basech oproti Hammondu, ale nic moc. Výstupáky z NDR rádií jsou o poznání lepší. Každopádně od Hammond jsem vystřídal minimálně kolem deseti typů a jak jsem už psal, žádný mě nijak nepřesvědčil, přesněji řečeno z verzí určených pro kytaru. Ale ultralineáry pro PP audio použití kupodivu hrají na kytaru neskutečně dobře. Jsou trochu dražší, ale ve srovnání třeba s Mercury to je pořád za babku a nákupy přes SOS jsou jednoduché a bez nervů. Pochopitelně druhé mřížky napájím z UL odboček. Vůbec ničemu to nevadí a zvuk zní opravdu hutně a konkrétně i když jede výstupáček na hranici možností.
Zdarec mám otázku mám zesilovač který potřebuje 12v dc a já mám doma pouze trafo 12.6v dc bude to vadit ?
děkuji za odpověď
děkuji za odpověď
J8 mám doma trafo na kterém je psáno 12 VDC a dává v zátěži 15VDC ještě to ničemu nevadilo.. Ale proč ta otázka je tady?
Ahoj, chtělo by to více specifikovat, co to přesně je za zesilovač a jak jsi získal těch 12.6 VDC. Jestliže je zesilovač konstruován na jmenovité napájecí napětí 12 V DC, je velká pravděpobonost, že mu 12. 6 V DC (naprázdno) neublíží v případě, že jsi trafo usměrnil a vyhladil kondenzátorem. Ale jak říkám, chtělo by přesně specifikovat, co to je za zesilovač a co rozumíš pod trafem 12.6 V (zdroj do zásuvky)?RiverCZ píše:Zdarec mám otázku mám zesilovač který potřebuje 12v dc a já mám doma pouze trafo 12.6v dc bude to vadit ?
děkuji za odpověď
A ještě drobná připomínka... vzhledem k velikosti napájecího napětí si myslím, že do tohoto topicu tento dotaz úplně nepatří
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jestli je to zesilovač do auta, tak tam s plně nabitou baterií bývá běžně kolem 14V.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nu, Hammond 1750 PA už hraje. Je to bezkonkurenčně nejlevnější výstupáček, co jsem kdy kupoval, takže jsem nic moc nečekal. Také se žádné překvapení nekonalo. S Ingem se to nedá srovnat. Sice si to po dvou měsících těžko pamatuji tak, abych si byl při srovnání jistý, ale spíš jde o to, že Ingo prakticky hrál na první zapojení, ladit jsem musel jen zdroj, z důvodů extrémně tvrdého síťáku. Z tímhle Hammondem mi trvalo asi čtyři hodiny, než jsem z něj dostal poslouchatelný zvuk, ale jde to. Postupně jsem musel navýšit všechny vazební kapacity a vlastně i korekční obvod upravit, aby to znělo trochu hutně. Možná byla chyba, že jsem zvolil zapojení koncového stupně bez zavedené ZZV. V tomhle případě by byla určitě užitečná. A opět, chce to reproduktor s kultivovaným zvukem, žádný jedostřeďák.bobrr píše:Tak to dej vědět, jak se ti ten Hammond bude líbit.
Nějakému začátečníkovi bych ho klidně doporučil. Už jsem měl v ruce horší trafa a byla dražší.
Ahoj, díky za zprávu. Takže se dají sehnat lepší, zázrak se nekoná
Škoda, ale asi se ani nic jiného nečekalo 
Stavíte-li někdo pětiwaťáček vokoštujte výtupní trafo vertikálního vychylování z TVP : 9WN67610
http://www.tubeamp.sk/9wn67610.html Tento výstupák sice není k EL 84 impedančně vhodný, ale na 16 Ohm bedničku dostanete překrásnej zkreslenej zvuk - takovej zajímavej "líbivej chrchláček" .
Zajímavej experiment s trafem ze smeťáku . Tohle trafíko je v každý starý lampový telce.
http://www.tubeamp.sk/9wn67610.html Tento výstupák sice není k EL 84 impedančně vhodný, ale na 16 Ohm bedničku dostanete překrásnej zkreslenej zvuk - takovej zajímavej "líbivej chrchláček" .
Zajímavej experiment s trafem ze smeťáku . Tohle trafíko je v každý starý lampový telce.