VST Reverb
Pravidla fóra
VST Reverb
ahojte, dovolim si zalozit novu temu na vst reverb, byt podla mna asi jeden z najdolezitejsich pluginov v DAW-och. Pohnutkou na otvorenie temy je moja nespokojnost s VST reverbom, ktory je v Cubasi LE (Room works). Zda sa mi taky "plechovy" a nedokaze zmakcit tak ako by som potreboval. Na nete je VST reverbov dost vela, ale nedokazem sa v nich orientovat, takze poprosil by som o nejaky tip na dobry reverb
dikes
dikes
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
Re: VST Reverb
Z free třeba Epic verb http://varietyofsound.wordpress.com/downloads/ jsou tam i další výborné free pluginy
nebo
Oldschool verb http://www.voxengo.com/product/oldskoolverb/
za reverb můžeš dát klidně i EQ a ještě si to upravit jak chceš - ořez vršku a spodku třeba když chceš reverb změkčit atd atd
nebo
Oldschool verb http://www.voxengo.com/product/oldskoolverb/
za reverb můžeš dát klidně i EQ a ještě si to upravit jak chceš - ořez vršku a spodku třeba když chceš reverb změkčit atd atd
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Nebula je také docela chválen, případně i SIR (oba jsou založeny na "impulse response"). Oba jsou ale poněkud náročnější na výkon, což ale nemusí být překážkou.
P.
P.
Je sice placený, ale zkus PCM Native Reverb od Lexiconu. Ten používám skoro na všechno, je parádní. Jinak z těch freeček můžu doporučit již zde zmíněný EpicVerb.
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
Záleží kolikátou verzi Cubase máš, i když vlastně ani ne, když na tom tak přemejšlim...u Room-works je takový magický tlačítko "variations" a to můžeš do nekonečna mačkat a furt se ti ten charakter zvuku bude měnit při stejným nastavení jaký máš. Nemyslim si že je to plechový, ba naopak, že je to moc dobrej pluginIvan píše:ahojte, dovolim si zalozit novu temu na vst reverb, byt podla mna asi jeden z najdolezitejsich pluginov v DAW-och. Pohnutkou na otvorenie temy je moja nespokojnost s VST reverbom, ktory je v Cubasi LE (Room works). Zda sa mi taky "plechovy" a nedokaze zmakcit tak ako by som potreboval. Na nete je VST reverbov dost vela, ale nedokazem sa v nich orientovat, takze poprosil by som o nejaky tip na dobry reverb
dikes
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
jinak k tématu reverbu, mám u místnosti, kde točím, velikou halu a laboruju teď s reálným reverbem, kdo má možnost, doporučuju 
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak - kolega Matucha točí ambient třeba i na točitém schodišti 
P.
P.
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
má to svoje kouzlo, a hlavně, není to prostě simulace
jediná nevýhoda, že tam mám i zvuky poštolek při lovu, pač si mi tam kdesi u střechy uhnízdily 
Ahoj, začal som si nahrávať taký malý demáček a vraciam sa k téme po cca 3 rokoch, lebo trošku tápam... Rád by som poznal názor šikovných (aj amatérskych) producentov na použitie VST reverbu - teda jeho aplikáciu až v "post-processingu". Uprednostňujete VST reverb, prípadne delay až v post-processingu alebo skôr použitie analogového HW, resp. dobrého digitálho reverbu už počas nahrávania?
Ja si nemôžem pomôcť, možno robím niekde chybu, ale mne insert (alebo send) VST reverbu na nahrávku vôbec nejak nereže. Mám Dasample GlaceVerb, Epic verb a Room Works (Steinberg Cubase), prvé dva sú síce "free" VST, ale nech sa hrám s nastavením koľko chcem, neviem s tým byť spokojný. Nezdá sa mi, že by vedeli zmäkčiť zvuk tak hezky, ako keď zaradím reverb (z dig. multiefektu) už do reťazca pred nahrávaním.
Je v tom vôbec nejaký zasadný rozdiel? Lebo reverb pri live hraní sa predsa tiež používa väčšinou na konci (v efekt. v slučke), teda už na akoby finálny zvuk - je to v podstate obdoba post-processingu pri mixáži, či?
Ďakujem vopred, pavliimu obzvlášť
Ja si nemôžem pomôcť, možno robím niekde chybu, ale mne insert (alebo send) VST reverbu na nahrávku vôbec nejak nereže. Mám Dasample GlaceVerb, Epic verb a Room Works (Steinberg Cubase), prvé dva sú síce "free" VST, ale nech sa hrám s nastavením koľko chcem, neviem s tým byť spokojný. Nezdá sa mi, že by vedeli zmäkčiť zvuk tak hezky, ako keď zaradím reverb (z dig. multiefektu) už do reťazca pred nahrávaním.
Je v tom vôbec nejaký zasadný rozdiel? Lebo reverb pri live hraní sa predsa tiež používa väčšinou na konci (v efekt. v slučke), teda už na akoby finálny zvuk - je to v podstate obdoba post-processingu pri mixáži, či?
Ďakujem vopred, pavliimu obzvlášť
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Hihi - jsem poctěn. Ivane, když jsi spokojený s HW reverbem, tak ho používej; ne ale při záznamu, ale až v postpro. Výsledek bude identický a ty můžeš navíc doladit parametry (což při záznamu nejde, musel bys to přetáčet).
Pokud ti nesedí zmíněné SW reverby, tak to neřeš, prostě ti nesedí.
P.
Pokud ti nesedí zmíněné SW reverby, tak to neřeš, prostě ti nesedí.
P.
používám v Cubu systémový reverb a víc napotřebuju. Nedávám ho nijak extrémně, jen na mírné zprostornění a na to moje hraní stačí bohatě.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ivane - to ale ani nemusíš. Tahle funkce je v plné verzi Cubase jen "pomůcka" pro lepší správu a orientaci. V jakémkoli DAW (bez ohledu na ořezanost) můžeš externí HW používat, stačí správně nastavit routing
na to jsem psal myslím článek.
EDIT: clanky/clanek-externi-hw-routing-t38702.html
Potřebuješ zvukovku typu 4x4, kdy z druhého páru výstupů pošleš L (nebo L/R - podle potřeby) signál do bstupu (ů) externího HW a jeho výstupy zaznamenáš v prvním/druhém páru vstupů. Vznikne ti tak stopa s reverbem, kterou pak přimícháš k původní stopě.
Nezapomenout mít HW nastaven na 100% WET, jinak se ti bude nahrávat mix původního a efektovaného zvuku.
2torst: ale nemusí charakterem sednout všem, proč ne
P.
EDIT: clanky/clanek-externi-hw-routing-t38702.html
Potřebuješ zvukovku typu 4x4, kdy z druhého páru výstupů pošleš L (nebo L/R - podle potřeby) signál do bstupu (ů) externího HW a jeho výstupy zaznamenáš v prvním/druhém páru vstupů. Vznikne ti tak stopa s reverbem, kterou pak přimícháš k původní stopě.
Nezapomenout mít HW nastaven na 100% WET, jinak se ti bude nahrávat mix původního a efektovaného zvuku.
2torst: ale nemusí charakterem sednout všem, proč ne
P.
Aha, tak to jsu klidnej, doktore!
Díky, dík, díky. Čiže normálne to pošlem z jedného outputu (mono fx) do "FX tracku" ako INSERT a potom už štandardne SEND na vybrané audio tracky a potom už len točiť poťáčikmi na krabičke jak je libo
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Třeba, je to jedna z variant (další je poslat Send z audio stopy přímo na ten HW výstup, kam je ext. FX připojen, ale to nevím, jestli tvoje verze C umí).
P.
P.
Na vokály se mi osvědčilo používat spíš algoritmy Plate než Hall apod. Sice to nedělá tolik ten pocit reálnýho prostoru, ale o to víc to zase změkčí a hezky rozplizne ten vokál.
Nie je to to samé?pavlii píše:Třeba, je to jedna z variant (další je poslat Send z audio stopy přímo na ten HW výstup, kam je ext. FX připojen, ale to nevím, jestli tvoje verze C umí).
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Skoro ano
jen je tam ta absence FX stopy.
P.
P.
Ešte dotaz - ono ten externý efekt sa "zapíše" do projektu/skladby iba cez mixdown, ano? Inak musí byť prakticky pripojený nonstop?