VST Reverb

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: VST Reverb

Příspěvek od vasekh »

Můžeš si vytvořit stopu, kam si nahraješ 100% wet reverb.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

vasekh píše:Můžeš si vytvořit stopu, kam si nahraješ 100% wet reverb.
No neviem, čo máš na mysli. Bavíme sa o post-processingu, tam už o opätovnom nahrávaní stopy nemôže byť reč.

Ale to by už mohol admin asi presunúť do diskusie sem: clanky/clanek-externi-hw-routing-t38702.html
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Pustíš stopu vokálu ven do efektu, na efektu nastavíš 100 % wet a nahraješ to do další stopy. Jen ten dozvuk. Poměr si uděláš pomocí volume na stopě. Pak můžeš odpojit efekt a míchat. Samozřejmě pokud bys chtěl změnit parametry reverbu, tak smazat efektovou a znovu.
Ale upřímně - na to domácí žvýkání - zbytečná složitost zapojovat HW krabice.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Aha, no to by bolo ale treba spraviť na každú stopu, ktorú treba zefektovať - nemysliteľné. Ide mi o použitie HW cez "send".
Ale ano, bežné HW efekty na domácí žvýkaní zbytočnosť, ale sú efekty, ktoré nemáš ako plug-in, alebo máš isté svoje obľúbené patche v dig. multiefekte (ako v mojom prípade) a tie tam chceš + ich nejak v postpro inak upraviť - takže inak sa nedá
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ivane - asi takhle: dokud budeš pracovat s projektem (měnit zvuk/poměry ve stopách, jež chceš reverbovat), budeš ho muset mít připojen stále. Proč ale ne, žeano :-) jinak udělat to tak, jak říkal vasek. Reverbovat každou stopu je nesmysl, pokud to ovšem není záměr (tím ale nemyslím záměr reverbovat všechno samostatně).
Obvykle reverbuješ groupu. Nicméně jeden efekt ti obslouží maximálně dvě mono stopy (s mono výsledkem), je-li duální. To neplatí o reverbu, ten je vždy steteo. Pokud jich chceš použít víc, tak jedině postupným dohráváním (nebo nákupem více HW) :-D

Vasku: čím se liší "domácí žvýkání" od profi studia? Rozhodně to neimplikuje k odsouzení používání HW z principu, to je dost mimo (minimálně se naučíš něco navíc, dneska lidi pomalu neuměj zapojit do zvukovky mikrofon, protože se tomu snažej prakticky nehovět). Lidem jako je Ivan jednoznačně fandím!! Taky se to pak mimo jiné odráží i na typu dotazů 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
torst

Příspěvek od torst »

Už jsem to uved výše, souhlas s vaskhem ! Co už by to muselo být za "cathedral sympfonic" orchestr, aby ho neohalil nějakej běžnej reverb? Neřešíme zase ptákovinu? Pokud má někdo na reverb vyšší nároky než my, domácí CZ pidlikáči, tak doporučuju impulsní reverb (SIR) a na webu najít a stahnout příslušnej prostorovej impuls.
Osobně mě na HDR baví právě to, že se můžu od HW oprostit. To křížení s externíma krabicem je samozřejmě možný, ale stojí to za to? Minimálně přijdeš o možnost okamžité změny parametrů...
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Torste, tu predsa nejde len o reverb, od ne ho sa to iba odvíjalo. Ide všeobecne o použitie HW efektov v DAW. Ale keď už sa aj napriek tomu, že sú to "ptákoviny", intenzívne zapájaš, tak si zober napr. náš starý dobrý Zoom G1on - neviem ako ty, ale mám v ňom pár pre mňa zaujímavých efektových nastavení, ktoré si cez VST zrejme nenatočím - tak a teraz budeš vedieť ako na to.
Naposledy upravil(a) Ivan dne 15.10.2016 15:24, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-) třeba se mi ten HW reverb líbí, žeano. Takže za mě to jednoznačně smysl má. Ten větší objem práce je dán principem. A vůbec nemusí jít o symfoňák...

P.

torst

Příspěvek od torst »

Ivan: Mýlíš se. Na G1on lze perfektně nasimulovat preampy a naživo to tak používám. Ale v DAW si totéž nasimuluju pomocí VSTček LePou (Poulin). Uznávám, tem ZOOM je ještě o setinu procenta "živější", aparátovější, ale přesto HW s DAW nekombinuju. To, že můžu nahrávat cestou kytara - šňůra - zvukonka a kdykoli změnit zvuk, nastavení, je prostě bezva.

pavlii &all : Troufnu si tvrdit, že bych dokázal pomocí dekonvoluce vytvořit impuls jakéhokoli externího hallu. Kdybys impuls použil v konvol. VST reverbu (SIR), znělo by to totožně jako externí krabice. Navíc s možností ukládání presetú, editace ...
Možná by stálo za to zkusit i něco odsud : http://www.voxengo.com/impulses/ http://www.samplicity.com/bricasti-m7-i ... responses/ http://homepage.hispeed.ch/zidee/
A najdeš i mraky jiných.
Ale uznávám, jediný, co se dá v konvol. reverbu nastavovat je mix dry/wet. Štelovat parametry jako na klasické krabici nelze. Je to jen přesný otisk jednoho konkrétního nastavení.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

pavlii píše: Vasku: čím se liší "domácí žvýkání" od profi studia? Rozhodně to neimplikuje k odsouzení používání HW z principu, to je dost mimo (minimálně se naučíš něco navíc, dneska lidi pomalu neuměj zapojit do zvukovky mikrofon, protože se tomu snažej prakticky nehovět). Lidem jako je Ivan jednoznačně fandím!! Taky se to pak mimo jiné odráží i na typu dotazů 8)

P.
Problém vidím v tom, že tyto zbytečnosti odvádí pozornost od jiných, podstatnějších a řešitelnějších věcí.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

vasekh píše:
pavlii píše: Vasku: čím se liší "domácí žvýkání" od profi studia? Rozhodně to neimplikuje k odsouzení používání HW z principu, to je dost mimo (minimálně se naučíš něco navíc, dneska lidi pomalu neuměj zapojit do zvukovky mikrofon, protože se tomu snažej prakticky nehovět). Lidem jako je Ivan jednoznačně fandím!! Taky se to pak mimo jiné odráží i na typu dotazů 8)

P.
Problém vidím v tom, že tyto zbytečnosti odvádí pozornost od jiných, podstatnějších a řešitelnějších věcí.
Človeče, ja toto nechápem... Nerád píšem príspevky o ničom, ale nedá mi nereagovať - keď máš dojem, že sa tu riešia zbytočnosti, na čo vôbec máš potrebu sa do diskusie zapájať a zahusťovať vlákno?! HF je plné zbytočných bezobsažných príspevkov, tuny nezmyselných výplodov, kritík, posmešných reakcií, ktoré dokážem napríklad ja, v duchu slobody a demokracie, úspešne odignorovať bez nutkania sa k nim vyjadriť, ale zrovna táto, podľa mňa užitočná problematika, je podľa teba zbytočnosť...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2vasekh: zbytečnost???? :roll: takže ve velkých studiích dělají zbytečnosti? A nechci slyšet nic o tom, že to je zcela jiná cenová; to samozřejmě je, ale UAD plug-in moduly apod. (například) mají taky svou váhu a rozhodně ten špičkový HW nijak nevytlačují.

Hele - jak jsem psal, jde o princip. Když mám rád HW efekt, který mám doma, tak proč ho nepoužít. Dělat/shánět jeho impuls (jak jsi správně podotkl pro pouze nějaké jedno nastavení) mi přijde v duchu celé téhle myšlenky jako úplný nonsens.

Jinak bych řekl, že všechny jiné podstatnější věci jsou jen o té kreativitě práce - a ta se tímhle nijak nebrzdí (pokud tomu člověk rozumí). Pokud tomu nerozumí, nemá se do toho pouštět - a pak ani nenarazí na problém a vystačí si se SW 8)

P.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Chlapi, napsal jsem jen "Ale upřímně - na to domácí žvýkání - zbytečná složitost zapojovat HW krabice." jako poznámku na konec (doufám) konstruktivního příspěvku. Tak nevím, proč se hned rozčilujete.

A když už jsme u toho:
pavlii píše:2vasekh: zbytečnost???? :roll: takže ve velkých studiích dělají zbytečnosti?
Kdo tu psal o velkých studiích?
pavlii píše:Pokud tomu nerozumí, nemá se do toho pouštět - a pak ani nenarazí na problém a vystačí si se SW 8)
Toto mi přijde podstatně relevantnější.

A mimochodem dotaz zněl:
Ivan píše:Ahoj, začal som si nahrávať taký malý demáček a vraciam sa k téme po cca 3 rokoch, lebo trošku tápam... Rád by som poznal názor šikovných (aj amatérskych) producentov na použitie VST reverbu - teda jeho aplikáciu až v "post-processingu". Uprednostňujete VST reverb, prípadne delay až v post-processingu alebo skôr použitie analogového HW, resp. dobrého digitálho reverbu už počas nahrávania?
Ja si nemôžem pomôcť, možno robím niekde chybu, ale mne insert (alebo send) VST reverbu na nahrávku vôbec nejak nereže. Mám Dasample GlaceVerb, Epic verb a Room Works (Steinberg Cubase), prvé dva sú síce "free" VST, ale nech sa hrám s nastavením koľko chcem, neviem s tým byť spokojný. Nezdá sa mi, že by vedeli zmäkčiť zvuk tak hezky, ako keď zaradím reverb (z dig. multiefektu) už do reťazca pred nahrávaním.

Je v tom vôbec nejaký zasadný rozdiel? Lebo reverb pri live hraní sa predsa tiež používa väčšinou na konci (v efekt. v slučke), teda už na akoby finálny zvuk - je to v podstate obdoba post-processingu pri mixáži, či?

Ďakujem vopred, pavliimu obzvlášť :wink:
Takže i mudrování o (ne)zbytnosti zapojovat HW je naprosto relevantní (jakože jsem to neměl v úmyslu).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Velká studia jsem zmínil zcela záměrně - kde jinde najít tuny HW mašinek :-D ale k té mé poznámce o "nerozumí" - jde "nerozumí" a "nerozumí, protože ani nechce". Kam spadá Ivan je nejspíš jasné. 8)

On se s tím popere ;-)

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“