lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
Re: lampy, flašky, elektronky
Zdar, řekl bych, že nemáš pravdu, ale všechno je možné a nic není jisté. Je-li ta změna hlasitosti skoková, ukazuje to spíš na nějaký špatný kontakt (ať už v objímce elektronky, v jakémkoliv konektoru nebo studený spoj). Když elektronka postupně ztrácí emisi, slábnutí zvuku je velmi pomalé, ale co je téměř jisté, nemůže se konat už žádný hlasitostní skok směrem k vyšší hlasitosti. Abys měl jistotu, jestli je už nutné měnit koncové lampy, je nutné změřit u nich emisi katody, jinak je to jen věštění.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Měl jsem jednu šustící nehrající Tesla ECC83. Dočetl jsem se, že můžou být mezi elektrodami vodivé nečistoty, které toto způsobují. Podařilo se razantnějším úderem ten svinčík setřepat a lampa hraje jak nová. Dočasně. Když už se uvnitř něco loupe (katoda), není to asi známka dobré kondice.
Hlasitostní skok může být něco takového v lampě, pravděpodobněji však špatný kontakt nebo studeňák reagující na zahřívání zesu.
Hlasitostní skok může být něco takového v lampě, pravděpodobněji však špatný kontakt nebo studeňák reagující na zahřívání zesu.
No mě to ještě předtim aparát neudělal, ale zase na druhou stranu, když to udělalo tenhle skok, tak jsem hrál na "domácí" hlasitost. Uvidim, jestli se to bude opakovat. Každopádně jsem stejně chtěl přelampovávat, takže když se to bude opakovat, tak to teprv začnu řešit. Každopádně nevim jak jsem tenkrát čaroval, ale něco podobnýho mi dělal v minulosti jinej zesilovač. Vytáhnul jsem sovtek lampu fázovýho invertoru, s tim že mam ve zkušebně náhradní JJ (napadlo mě stejně jako u mýho příspěvku, že by to mohlo bejt lampou).
No ale pak jsem si vzpomněl, že jsem si náhradní lampy vlastně vzal už domu, tak jsem tam sovtek lampu prostě zase vrátil a od tý doby už zvuk nekolísal
Takže nevim co jsem měl za magii v prstech 
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Zadna magie, proste byl asi spinavy kontakt v patici a vytazenim a zastmdanim se ocistil.innerself píše:... tak jsem tam sovtek lampu prostě zase vrátil a od tý doby už zvuk nekolísalTakže nevim co jsem měl za magii v prstech
Hraju výhradně na šrot.
Spíš než magii v prstech si měl zasviněný kontakt v patici..
Edit: Abu mne předběhl
Edit: Abu mne předběhl
To jo ale moje magie mi pomohla odhalit právě ten kontakt
Jako je jasný, že jsem to psal s nadsázkou, ale ještě mě zajímá tahle věc. Když v aparátu mam vytažený dvě koncový lampy, může to dělat taky neplechu, když se nějakej bordel dostane do tý prázdný patice?
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
To si myslim ze ne, jedine ze by ten bordel mel tvar 2cm zahnutyho dratku a zkratoval dva kontakty mezi sebou.
Hraju výhradně na šrot.
Právě korodovat může. Jednak se tam práší a pak postříbřené kontakty bez zasunutých kolíků rychleji korodují. Asi nemá cenu to nějak řešit.
Zdar, opravdu stříbro koroduje?
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.p ... ani=prefix
Oxidy stříbra jsou vesměs vodivé, nějaké potíže (zvýšení přechodového odporu) by snad mohly způsobovat sloučeniny se sírou, ale to nemám ověřeno. http://www.prvky.com/47.html Řekl bych, že postříbřený povrch lze považovat za všech okolností za velmi dobře vodivý.
Oxidy stříbra jsou vesměs vodivé, nějaké potíže (zvýšení přechodového odporu) by snad mohly způsobovat sloučeniny se sírou, ale to nemám ověřeno. http://www.prvky.com/47.html Řekl bych, že postříbřený povrch lze považovat za všech okolností za velmi dobře vodivý.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Vždyť víš, co myslím, tak jaký je lepší termín?
Oxidy i sulfidy stříbra jsou hůř vodivé než stříbro samotné, díky měkkosti stříbra se z???korodovaná vrstva snadno otře opětovným zasunutím elektronky do patice a zase je kontakt kov na kov.
Není to zdaleka taková tragédie jako u oxidů hliníku, že ano, nebo u kontaktů ošoupaných na holou mosaz/bronz a poté zkorodovaných.
Každopádně prach je taky svinstvo a sám ho mám na hlavě (zesilovači) a tedy i na neosazených paticích slušnou vrstvu. Osadit nějakou čepičku nebo prázdnou patici, aby se do ní neprášilo?
Oxidy i sulfidy stříbra jsou hůř vodivé než stříbro samotné, díky měkkosti stříbra se z???korodovaná vrstva snadno otře opětovným zasunutím elektronky do patice a zase je kontakt kov na kov.
Není to zdaleka taková tragédie jako u oxidů hliníku, že ano, nebo u kontaktů ošoupaných na holou mosaz/bronz a poté zkorodovaných.
Každopádně prach je taky svinstvo a sám ho mám na hlavě (zesilovači) a tedy i na neosazených paticích slušnou vrstvu. Osadit nějakou čepičku nebo prázdnou patici, aby se do ní neprášilo?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Kluci, dá se 12AX7 koupit i za menší peníz než cca 260,- kaček, co jsem zatím vyšťáral na netu? Je to do mikrosystému, nic extra to být tedy nemusí. Potřeboval bych dva kousky....
Dík, P.
Dík, P.
nejspíš asi jenom z bazaru a tady někdo prodává čínský lampy, který si docela hodně chválí i amíci
http://hudebnibazar.cz/lampy-do-kytarov ... u/ID67331/
Leda z něčeho kuchnout. Mikrosystémem myslíš nějakou HiFi věžičku? Tam bývají lampičky spíš na ozdobu, takže bych se pokusil je eliminovat, přemostit. Bez nich to nehraje?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jojo, přesně tak. Možná hraje (schéma jsem zatím moc nestudoval), ale ono to dalo dost práce dostat se až k lampám, takže když už to mám takhle "v rozsypu", tak bych tam prostě vrazil nový, sešrouboval zpět do kupy a po ptákách. Ale úplně na ozdobu tam nebudou - byť to nebude dominantní role.
2inner: jo, na ten inzerát jsem narazil; jak moc technologicky a parametricjy se liší 12AX7 od 12AX7B z inzerátu? Pracovní bod, předpětí a tak.... pokud by to bylo de-facto totéž, byla by to čupr volba. V servisním manuálu k mikrosystému není k lampám žádný další detail, který by mě lépe nasměroval. Díky kluci!
P.
2inner: jo, na ten inzerát jsem narazil; jak moc technologicky a parametricjy se liší 12AX7 od 12AX7B z inzerátu? Pracovní bod, předpětí a tak.... pokud by to bylo de-facto totéž, byla by to čupr volba. V servisním manuálu k mikrosystému není k lampám žádný další detail, který by mě lépe nasměroval. Díky kluci!
P.
Rozdíl žádný, na písmenka za typem lampy nekoukej.
Můžu se zeptat, jaký konkrétní model to je? Viděl jsem už případy, kdy lampy ani nebyly zapojené, jen podsvětlené LEDkama.
Můžu se zeptat, jaký konkrétní model to je? Viděl jsem už případy, kdy lampy ani nebyly zapojené, jen podsvětlené LEDkama.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Hihi....jo, tuhle fintu znám. Je to Philips MCD908/12 a na netu se dá v poho najít servisní manuál se schématem.
Dík za objasnění detailů, sice jsem "od fochu", ale v čem se nepohybuji, tam si dám rád poradit.
P.
Dík za objasnění detailů, sice jsem "od fochu", ale v čem se nepohybuji, tam si dám rád poradit.
P.
Tak v tom Philipsu lampy něco dělají. Sympatická sestavička.
http://www.tubecad.com/2007/12/blog0127.htm
http://www.tubecad.com/2007/12/blog0127.htm
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tyjo - díky za odkaz a jsem rád, že s odstupem let není moje volba hi-fi cajku nesmysl
zítra vydiskutuju ty lampy, snad ještě budou 
Ještě jednou díkes!
P.
Ještě jednou díkes!
P.
Nedalo mi to a před 3 týdny jsem objednal z aliho pár 6L6GCM za krásných 24USD. Elektronky tento týden dorazily v celku slušně zabalené. Přeměřil jsem, hodil do aparátu a hrajou dobře. Nechám je v aparátu a uvidíme, jak dlouho vydrží. Má tu někdo zkušenost s nákupy standardních elektronek do aparátů na ebay nebo alim?
Já koupil ty samý akorát teda ne 2 ale 4 a vyšlo mě to na neceljch 1100 kč i s poštovnym
V aparátu je už taky mám a podle vzhledu vypadaj i stejně jak Ruby, který od nich právě tyhle 6L6GCM lampy odebíraj. Jenom nevim ještě od čeho se liší od Shuguang 5881A, který taky vypadaj uplně totožně s Shuguang 6L6GCM. Ono je dost možný, že jde o ty samý lampy